Slovenija

'Politični prostor v Sloveniji je prazen'

Bohinjska Bistrica, 02. 04. 2011 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

16 županov podpira vzpostavitev nestrankarske alternative. Pravijo, da je v času gospodarske krize zaradi nesposobnosti sedanje oblasti pravi čas za alternativno civilno gibanje.

Srečanje nestrankarskih županov v Bohinjski Bistrici.
Srečanje nestrankarskih županov v Bohinjski Bistrici. FOTO: POP TV

Na drugem poskusu srečanja slovenskih nestrankarskih županov v Bohinjski Bistrici se je zbralo 16 županov in ena županja, da bi spregovorili o svoji vlogi, odnosu države do lokalnih skupnosti, pa tudi o nezdružljivosti funkcije župana in poslanca. Složni so bili, da sta potrebni vzpostavitev nestrankarske alternative in boljša zastopanost malega človeka na državni ravni, zato so podprli zamisel bohinjskega župana Franca Kramarja o začetku gibanja nestrankarskih županov. Dodal je, da je političen prostor po njegovem mnenju v Sloveniji prazen.

Kot je uvodoma pojasnil Kramarjev somišljenik Črtomir Frelih, gre pri vzpostavitvi tovrstnega gibanja za odziv na stanje, ki so ga v državi vzpostavile politične stranke, ljudje pa so z njim vsak dan bolj nezadovoljni. Hkrati gre tudi za iskanje poti, ki bi politiki vrnila ugled, kar naj bi bil tudi evropski trend, je dodal.

Bo na oblasti manjšina, ker bo večina preveč apatična?

Po mnenju Kramarja je političen prostor prazen, politične stranke se dve desetletji delijo na leve in desne, v času gospodarske krize pa je pravi čas, da se vzpostavi alternativno civilno gibanje. V nasprotnem primeru se lahko sicer zgodi, je prepričan bohinjski župan, da bi na naslednjih državnozborskih volitvah manjšina s pomočjo apatičnosti večine volivcev izvolila isto, nesposobno vlado.

Bohinjski župan meni, da ljudje zaradi nezadovoljstva s politiko postajajo apatični.
Bohinjski župan meni, da ljudje zaradi nezadovoljstva s politiko postajajo apatični. FOTO: POP TV

Gibanje nestrankarskih županov, ki je šele v ustanavljanju, bi se po Kramarju zavzemalo za nekatere pozabljene vrednote in uveljavitev večinskega sistema volitev. S tem volivci ne bodo izbirali med strankami, ampak med ljudmi, ki bodo nosili individualno odgovornost – tako kot župani in predsednik države, je pojasnil.

Nestrankarski župani so na srečanju še opozorili, da se gibanje ne sme institucionalizirati v obliki nove stranke. Danes so se tako dogovorili, da nadaljujejo s srečanji, do naslednjega v sredini maja pa naj bi že zbrali predloge za program gibanja. Podporo med ljudmi pričakujejo, saj bodo presegli strankarske okvire, število nestrankarskih županov pa se na lokalnih volitvah tudi vse bolj povečuje, so omenili v razpravi.

Država slabo skrbi za lokalne oblasti

Zbrani župani so se tudi strinjali, da je odnos države do lokalnih oblasti slab. Po besedah medvoškega župana Stanislava Žagarja je stanje celo katastrofalno, "saj ima vsak državni uradnik več besede kot pa župan ali občinski svet", medtem ko je Kramar položaj lokalne samouprave primerjal s sekundarnim servisom vlade, ki nima nobenega vpliva na državo.

Župan Žirovnice Leopold Pogačar in kamniški župan Marjan Šarec.
Župan Žirovnice Leopold Pogačar in kamniški župan Marjan Šarec. FOTO: POP TV

Stanje bi se s sprejetjem zakona o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije še poslabšalo, dodaja Kramar, ki meni, da je tovrstno odločanje v času gospodarske krize le "politični manever". Medtem ko so nekateri župani nezdružljivost funkcij v razpravi podprli, pa drugi v zakonu vidijo le zaščito "dednih lordov v državnem zboru", ki se še nikoli niso ukvarjali s konkretnimi težavami ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

red_star
03. 04. 2011 21.33
v glavi prazen prostor ja...
novaland
03. 04. 2011 19.14
Isto sranje drugo pakovanje ... Ne morš bit kot župan politik v parlamentu ker potem te vodijo zgolj in samo lokalni interesi.
variolog
03. 04. 2011 18.52
Nič ni prazno,marveč je vsega preveč na politični sceni. ( pa še ti se samo prepirajo namesto ,da bi delali )Par teh ,,župančkov,, ali pa, Forumaši21 ne bojo rešili ničesar,ampak še bolj zavozili,in še večji prepiri bojo nastal.( zakaj tebi,zakaj ne meni -to firmo bom jaz kupil,ne ne boš itd.... ).
Edina Golotic Hasic
03. 04. 2011 18.28
No pa da se popravim, res bi bilo boljše da bi v parlamentu sedeli nestrankarski župani, ki bi znali povedati problematiko svojih občanov,nebi se vodile vojne okrog tega kdo bo koga se pa bojim da bi bilmed njimi spet kak skriti član stranke, ki bi delal sranja:)
Edina Golotic Hasic
03. 04. 2011 18.21
Pišuka a majo župani premajhno plačo, pa bi radi še prek strank kaj pokasirali, sej vas je folk zato volu ker niste v nobeni stranki!!!
ich123
03. 04. 2011 18.19
Politični prostor v Sloveniji je poln voluharjev, ki skrbijo samo za svoje riti !!!!!!
Mr.JanHara
03. 04. 2011 18.04
Razpustiti vse tole oblastno sranje in Slovenijo proglasiti za provinco Vatikana. Predsednik naj bo predsednik škofovske konference, škofije pokrajine in škofi glavarji, dekanije naj bodo pa združene župnije, ki jih vodijo dekani, torej izmenično župniki župnij. Pa tole špila že 2000 let. Državni aparat? Kuharice, mežnarji in ministranti prostovoljci. Pa šolana duhovščina ne kakšni švajserji in falirani študentje. Hvaljen Jezus. P.S. Dosedanje večne pa lepo razglasiti za svetnike in jih nagnati v nebesa. Vse so si že sami postlali in jih imajo. Naj tam v hišnem priporu počakajo na klic Vsemogočnega. Amen. P.S. II Ma kakšna demokracija? Mar je tole, kar imamo sedaj vladavina ljudstva?
JanezNovakJohn
03. 04. 2011 17.41
Zakaj pa ne. Naj bo parlament, parlament županov. Prav kmalu se bodo ustvarile regiski interesi in bodo same od sebe nastale pokrajine. Vlado postavi parlament na osnovi prijav na delovno mesto ministra. Ministrov imejmo največ 5. Ministri volijo Ministerskega predsednika. In Butale so rešene.
Jimi1
03. 04. 2011 13.37
Strinjam se le z ugotovitvijo, da je politični prostor prazen in da je čas za nove stranke z NOVIMI OBRAZI. Stare politike pa zaradi stanja v državi KAZENSKO PREGANJATI in to čim prej !
MERDE-AVE-MERDE
03. 04. 2011 13.13
playback03.04.2011, 12:46 -1 zakaj pa si potem volil leve, ki so totalno neasposobni, skorumpirani in nemoralni ko boš ugotovl da so levi IN desni ISTI kar se tega tiče, povej
hladni_tus
03. 04. 2011 12.58
Vsem, ki so dosedaj kakorkoli in kadarkoli bili aktivni v politiki, je potrebno prepovadati nadaljnje politično delovanje!
playback
03. 04. 2011 12.46
williamwallace Mislim, da si ti izgubil stik z realnostjo.V čem pa se kaže sposobnost teh županov ? A Janša pa se ni boril za svojo domovino ?? A si bil mogoče ti zaprt ? Če nočeš ne levih ne desnih, zakaj pa si potem volil leve, ki so totalno neasposobni, skorumpirani in nemoralni. Ti humoristi bodo pa odrešili Slovenijo? Dajte skulirajte se že enkrat.
DarhVader
03. 04. 2011 12.07
če boste uredili občine, ker jih je preveč...dajte pokrajne max 6, za vsako pokrajno enega župana, po večjih mestih teh pokranj pa naj bojo upravne enote za pridobivanje dokumentov. Te male ( povdarek na male, ne rabijo dosti birokratov za to )upravne enote bojo pošiljale razne vloge v glavno enoto
dusar
03. 04. 2011 11.53
Slovenija ni nikoli IMELA politike ,imela pa je stvor v parlamentu ki je pil kri in jemal denar drzavljanom dokler nismo prisli z njihovimi KOMUNISTICNIMI intrigami , krajami, nedelu, lezernostjo, in njihovim represivnim nacinom delovanja za DRZAVNI prid <ne ljudski< do Big bang-a ki je le se vprasanje casa , mesecev , ..... Better dead then red Beser tot als rot. Pa lep pozdrav vsem zagovornikom tovariske lumparije - lumpom kot Teta, Prasek beli, Sveti pepcek, Cvikel, Korito in vsi ki pocasi nimate vec kaj zlaganega za zinit v korist kolapsa te generacije KOMUNISTOV ki je ugnobila celo drzavo, ne drzavo -LJUDI. Vse bo dobro.
gozdar1
03. 04. 2011 11.10
Ups..občino...
_i_love_you_
03. 04. 2011 10.03
sam da se enkrat v sloveniji rešmo komunistov, pa nam bo takoj lažje.... *
gozdar1
03. 04. 2011 09.38
Kaj je po slovensko dober zupan.... Je tisti,ki naredi par km novih plocnikov ter zapufa opcino za par generacij....
Peter Kralj 1
03. 04. 2011 09.26
dule100
03. 04. 2011 09.18
Kakšni nestrankarski župani. Lepo vas prosim. Jih predobro poznam, vsaj svojega. Saj je tudi Janković nestrankarski, mar ne, ha ha V takšnem splošnem kaosu, ki vlada zdaj, se vedno znova pojavljajo ideje o tehnični vladi, kaj nam bo tehnična vlada, saj živimo v demokraciji. Zakaj nas bi vodili tisti, ki jih nismo izvolili. Njihovega programa nismo kupili na volitvah. Če ima vladna koalicija dovolj, če vidi, da ne gre, in ne prenese nezaupanja, nepriljubljenosti in gneva ljudi, potem so edina rešitev predčasne volitve, ne pa diktatura tehnične vlade. Komu bo v korist vlada "strokovnjakov" neizvoljenih na svobodnih volitvah demokratičnih volitvah, in tako nikomur odgovornih. Državljanom zagotovo ne, kvečjemu lobijem, ki se zavzemajo za takšno povsem nesprejemljivo in prevarantsko rešitev, ki je Slovenijo zajela z Pahorjevim prevzemom oblasti.
Madyy
03. 04. 2011 09.06
Predlagam, da je Slovenija kot Belgija 4 leta brez Kriminalcev v državni administraciji.. Slovenci pa se obnašajo kot Cerkvenii za katere ustava in zakoni ne veljajo da se posirjejo na vse skupaj..