Tujina

Bodo našli novo fiziko?

Tokio, 21. 11. 2011 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Japonskem s pomočjo slovenskih znanstvenikov iščejo novo fiziko. Med drugim želijo dokazati, da živimo v več kot tridimenzionalnem svetu, česar se ne zavedamo, podobno kot mravlja na veji, ki se giblje le v dveh in ne treh smereh.

Profesor Peter Križan z Nobelovim nagrajencem profesorjem Tošihido Maskavo
Profesor Peter Križan z Nobelovim nagrajencem profesorjem Tošihido Maskavo FOTO: IJS
Člani slovenske ekipe pri Belle II. z nobelovcem Tošihido Maskavo, veleposlanico Heleno Drnovšek - Zorko, rektorjem Danijelom Reboljem in dekanom Francem Forstneričem
Člani slovenske ekipe pri Belle II. z nobelovcem Tošihido Maskavo, veleposlanico Heleno Drnovšek - Zorko, rektorjem Danijelom Reboljem in dekanom Francem Forstneričem FOTO: IJS
Raziskave na projektu so komplementarne raziskavam na velikem hadronskem trkalniku LHC v Cernu v Ženevi. Medtem ko v Cernu poskušajo ustvariti nove delce preko njihove direktne produkcije pri velikih energijah, v okviru projekta Belle II iščemo vpliv delcev na razpade delcev, predvsem mezonov B. Zaradi izkušenj, ki jih imamo z ostalimi sodelavci na projektu, sem prepričan, da bo projekt pripravljen v času in da bo postregel z zelo zanimivimi rezultati. Profesor Peter Križan

Eksperiment Belle v Tsukubi na Japonskem je imel zelo pomembno vlogo pri potrditvi teorije dobitnikov Nobelove nagrade za fiziko leta 2008, profesorjema Makotu Kobajašiju in Tošihidi Maskavi. Zato je velike pozornosti deležno tudi nadaljevanje raziskav v okviru novega projekta Belle II, katerega slovesna otvoritev je bila v Tsukubi na Japonskem.

Projekt pripravlja skoraj 400 raziskovalcev iz 15 držav, pri njem trenutno sodeluje 13 fizikov. Vodilno vlogo imajo raziskovalci z Instituta Jožef Stefan ter univerz v Mariboru in Ljubljani. Vodja mednarodne raziskovalne skupine je profesor Peter Križan, koordinator fizikalnega programa je profesor Boštjan Golob, koordinator enega od detektorskih sistemov je profesor Samo Korpar.

Pospeševalnik SuperKEKB, ki je projekt japonske vlade v vrednosti okoli 250 milijonov evrov, in detektor Belle II bosta predvidoma nared konec leta 2014. Pri pripravi spektrometra Belle II sodeluje 15 držav, med njimi Japonska, ZDA, Nemčija, Rusija, Avstralija, Avstrija, Češka, Poljska, Kitajska, Južna Koreja in Slovenija. Velik potencial za sodelovanje slovenske visokotehnološke industrije je pri iskanju tehnoloških rešitev, pripravi sestavnih delov eksperimentalne aparature in opremljanju pospeševalnika SuperKEKB.

Slovenci sodelujejo že od vsega začetka

Naše razumevanje osnovnih delcev in njihovih interakcij je zbrano v tako imenovanem standardnem modelu. Gre za zelo natančno preverjeno teorijo, za katero je pred tremi leti bila podeljena Nobelova nagrada. Vemo pa, da ima teorija nekaj pomanjkljivosti. Nekatere med njimi bi rešile supersimetrične teorije, pri katerih vsakemu znanemu delcu ustreza njegov supersimetrični partner. Meritve z detektorjem Belle II bodo postregle z dokazi o obstoju teh doslej neznanih delcev, če seveda obstajajo. Ob morebitnih odkritjih v Cern bomo z našimi meritvami lahko določali lastnosti novih delcev. Profesor Boštjan Golob

Po Križanovih besedah slovenski znanstveniki sodelujejo že od vsega začetka, od leta 2008, torej od postavljanja koncepta projekta in določanja njegovih fizikalnih ciljev. V okviru raziskav pri projektu Belle in Belle II so se usposabljali že do sedaj in opravili vrsto doktoratov, z izgradnjo detektorja Belle II je mogoče pričakovati še več usposabljanj. Pojasnil je, da je SuperKEKB trkalnik elektronov in njihovih antidelcev, pozitronov. Elektrone in pozitrone pospešijo v vakuumskem obroču z obsegom tri kilometre in jih pustijo, da se na enem mestu v obroču trkajo drug ob drugega.

Takrat nastaja mnogo težjih, nestabilnih delcev, med drugimi tudi mezoni B, ki po približno tisočinki milijardinke sekunde razpadejo. Z detektorji proučujejo delce, ki nastanejo pri razpadu. "V okviru projekta raziskujemo njihove lastnosti, med drugim tudi razliko med delci in antidelci, ki je povezana z dejstvom, da v vesolju snov (delci) povsem prevladuje nad antisnovjo (antidelci), čeprav je bilo ob nastanku vesolja ene in druge v enakih količinah," je razložil.

Eksperiment Belle II, ki ga pripravljajo v japonskem pospeševalniškem centru KEK v Tsukubi, je torej namenjen poskusom v fiziki osnovnih delcev. V pospeševalniku SuperKEKB se bodo pospeševali in v središču eksperimentalne aparature trkali elektroni in pozitroni, pri čemer bodo nastali težki delci in njihovi antidelci. S primerjavo lastnosti enih in drugih bodo znanstveniki skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj je nam znano vesolje sestavljeno iz snovi in ne antisnovi.

Bistvena izboljšana natančnost meritev bo namenjena iskanju pojavov tako imenovane nove fizike. S pojmom označujejo doslej še neodkrite delce in procese med njimi v naravi. Odkritje morebitnih novih procesov v fiziki osnovnih delcev bi imelo podoben vpliv na razvoj znanosti, kot jo je imel razvoj kvantne mehanike s svojim verjetnostnim principom v začetku prejšnjega stoletja.

Veleposlanica Helena Drnovšek - Zorko ter profesorja Boštjan Golob in Franc Forstnerič
Veleposlanica Helena Drnovšek - Zorko ter profesorja Boštjan Golob in Franc Forstnerič FOTO: IJS

Primer predstavljajo teorije, da živimo v več kot tridimenzionalnem svetu, česar se ne zavedamo, podobno kot mravlja na veji, ki se giblje zgolj v dveh in ne treh smereh. S kombinacijo eksperimentalnih pristopov na meji dosegljivih energij – LHC v Cernu – in na meji dosegljive natančnosti – Belle II v KEK-u – bo mogoče odkriti in tudi identificirati nove vrste delcev ter preveriti ustreznost teorij, ki bi v koreninah spremenili razumevanje osnovnih sil v naravi.

Za napredek pri medicinskem slikanju

Možni so tudi pomembni prispevki na področju prenosa znanja pri tako imenovanih grid tehnologijah v računalništvu. V Sloveniji namreč že deluje računalniška gruča SiGNET, ki je skupina okoli 600 procesorjev, skupaj z diski za shranjevanje podatkov, vključenih v širšo mrežo "grid" po celem svetu. Zaenkrat je predvsem namenjena zapletenim obdelavam podatkov zajetih z detektorjem Atas na velikem hadronskem trkalniku.

Drugi primer možnosti prenosa znanja pri fiziki osnovnih delcev je razvoj novih metod za varovanje zdravja, predvsem izboljšave pri slikanju v medicinski diagnostiki, pozitronska tomografija – PET, ki so postale mogoče zaradi uporabe izboljšanih detektorjev, razvitih za spektrometer Belle II. Nekatere detektorje, ki jih uporabljajo v projektu na Japonskem, so razvili v Sloveniji. Prav od njih si obetajo napredek pri medicinskem slikanju oziroma pri diagnostiki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
22. 11. 2011 02.33
To je res ena lepa znanost, mlada, polna zanimivosti. Škoda, da se v šoli nismo nič učili o tem. Sile na klancu pa trajbali tako dolgo, da so se nam že zagabile.
Nimivseeno
22. 11. 2011 02.31
Kvantna teorija očitno ni končna zgodba, ker so osnovni delci potrojeni v podobne lastnosti, vendar težje različice. Poleg tega delci ne zasedajo nobenega volumna, so točke, kar predstavlja določene matematične probleme pri računanju. Supersimetrija ne bi dokazala M teorijo, bi jo pa močno podprla. In pri računanju dobimo iz nje tudi teorijo relativnosti, kar je nov pozitiven signal, da bi lahko bila M teorija, teorija vsega.
Nimivseeno
22. 11. 2011 02.20
barioni so delci sestavljeni iz treh kvarkov. Kvarke drži med sabo močna sila. Poznamo šest kvarkov, up: down, težja različica je sharm: strange, še težja top: bottom. Trije kvarki pa gradijo proton ali nevtron. (up, up, down =proton). Če se up kvark spremeni v down ( za to je odgovorna šibka sila, dobimo nevtron. To so bili hadroni. Leptoni jih je pa zopet 6 in sicer: elektron, težji muon, še težji tau. Potem pa še elektron neutrino, še težji muon neutrino in še težji tau neutrino. Project poltergeist na hitro opiše zgodbo o neutrinu. Potem imamo pa še 4 sile: elektromagnetno, šibko, močno in gravitacijsko in prenašalce teh sil. Photon, graviton, bozon in gluon.
Nimivseeno
22. 11. 2011 02.06
+1
Vse, karkoli želite izvedet, lahko danes zahvaljujoč prostemu pretoku informacij izveste. Seveda pa je potrebno veliko časa in truda.
Nimivseeno
22. 11. 2011 02.04
Kar se pa tiče nove teorije, ki predvideva več kot tri dimenzije naj vas razsvetlim, da imamo teorijo, ki je danes že aplikativna veda, ki govori o štirih dimenzijah, pravimo ji pa teorija relativnosti. Mislim, da je najboljša teorija, ki združuje kvantno fiziko s teorijo relativnosti danes M teorija, ki govori o 11 dimenzijah. Seveda bomo pa mogli s pospeševalnikom dokazat najprej supersimetrijo, da bo ta teorija postala malo bolj uveljavljena.
Nimivseeno
22. 11. 2011 01.59
mezoni so delci sestavljeni iz dveh kvarkov za razliko od bariono, ki so zgrajeni iz treh kvarkov. Oboji spadajo v skupino hadronov, težkih delcev za razliko od leptonov, lahkih delcev(nimajo mase), kot je elektron in nevtrino.
djdj
21. 11. 2011 23.23
+1
Sem vedel da je Newton lagal ko je rekel da težji predmeti padajo hitreje. Lahka dekleta prej padejo. :)
savane
21. 11. 2011 22.16
+2
svaka čast, da obstajajo takšni umi jaz, žal, sploh ne vem o čem se gre :)
Kimbo
21. 11. 2011 21.10
zemljani smo preveč primitivni, da bi lahko doumeli kaj use je v bistvu okrog nas...
s33
21. 11. 2011 21.09
Škoda da administrator briše linke do tako pomembnih informacij. V brskalnik vpišite biofizika večdimenzionalnega prostora ali pa s33, tam vse piše.
s33
21. 11. 2011 20.41
V Sloveniji že nekaj časa vemo, da obstaja večdimenzionalni prostor in to do dimenzije neskončno. Žal večina ljudi uporablja 7. dimenzijo, zato tudi vse zablode na tem svetu. Le redkim uspe pokukati naprej v višje dimenzije, kjer obstajajo rešitve za vse probleme našega časa. Še sreča, da sedaj vemo, kako lahko sleherni zemljan pokuka v večdimenzionalni prostor, če to le želi in še dokazljivo je vse. *
ill_be_back
21. 11. 2011 20.29
Rex20 21.11.2011, 12:45 2 Še duhov ne morejo ali nočejo dokazati, da obstajajo, pol bi se pa naj vrli znanstveniki lotevali tematike, kjer stvar nima "trdne" oblike in se je ne da preučiti z znanstvenega vidika. določenih stavri se ne da izmeriti s empirično znanostjo lahko pa poskusimo IR oz thermal kamerami samo so ful drage na splosno tezko jih dobis
ill_be_back
21. 11. 2011 20.26
dimarzio15 21.11.2011, 19:41 5 "omejeni"smo ker nekdo hoče da smo omejeni... se popolnoma strinjam !!! čista resnica !!!
ill_be_back
21. 11. 2011 20.25
a bo kaksen dokumenatarec na to ? ja kvatna fizika danes vedno bolj prevladuje ;)
terralex
21. 11. 2011 19.42
Že od Sumercev naprej se govori o več dimenzijah, problem je le v tem, da bi se morali vso zgodovino in matematiko učiti znova.
NWO 2014
21. 11. 2011 19.41
"omejeni"smo ker nekdo hoče da smo omejeni...
luckyss
21. 11. 2011 19.27
Fiziično telo je kletka in svet gledamo izza rešetk...
Sašo 45454
21. 11. 2011 19.10
smock Se strinjam!! Ampak eni pač ne razumejo niti 4D ,kot lahko prebereš podnaslov člamka!
smock
21. 11. 2011 18.51
Tako je obstaja veliko več kot samo 4 dizmenzije, ki živimo zdaj. Prepričan sem, da bodo to enkrat dokazali, tako kot je Albert Einstein dokazal pred dobrimi 70 leti -4 dimenzije. Mislim, da bo to veliko odkritje, v bistvu so to že dokazali, sam verjetno še ne drži čisto uradno... Obstajajo svetovi, ki jih mi ne vidimo in morda celo živimo ob njimi, tako kot oni ne vedo za nas, tako mi ne vemo za njih.
indal
21. 11. 2011 18.26
Narava nam je lep primer kvantne fizike!