Slovenija

Bodo krizo javnega zdravstva rešili višji prispevki?

Ljubljana, 23. 09. 2016 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdravniška zbornica za izhod javnega zdravstva iz krize priporoča dvig prispevne stopnje za zdravstvo. Ali bi dvig veljal tako za delodajalce kot delojemalce, pa bo morala odločiti politika. Zbornica se zavzema za popolnoma novo zakonodajo, zdravnike pa naj bi se izvzelo iz zdajšnjega sistema javnih uslužbencev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kmalu višji prispevki za zdravstvo?
    02:55
    Iz 24UR: Kmalu višji prispevki za zdravstvo?
  • Iz 24UR: Koliko plačujejo zaposleni Avstrijci v zdravstveno blagajno?
    01:42
    Iz 24UR: Koliko plačujejo zaposleni Avstrijci v zdravstveno blagajno?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Možino
    06:42
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Andrejem Možino
zdravstvo
zdravstvo FOTO: Thinkstock
Prvi odzivi koalicijskih strank na predlog zdravniške zbornice za dvig prispevne stopnje za zdravstvo so različni. V SMC te možnosti vnaprej ne izključujejo, a bi finančne vire za zdravstvo prej iskali drugje. V DeSUS menijo, da bi to bil takojšen obliž na rano v zdravstvu, v SD pa svarijo, da tak ukrep brez sistemskih rešitev ni racionalen.

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je v četrtek na izredni seji sprejela deklaracijo, ki prinaša priporočila zbornice za izhod javnega zdravstva iz krize. Med takojšnjimi ukrepi zbornica politiki svetuje tudi dvig prispevne stopnje za zdravstvo. Pri srednjeročnih ukrepih pa so predlogi zbornice usmerjeni k sprejetju nove zakonodaje.

V zbornici ugotavljajo, da so razmere v zdravstvu že dalj časa zaostrene in se še poslabšujejo, kar se kaže v nezadovoljstvu bolnikov, zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev. "Razmere v zdravstvu se poslabšujejo, ukrepov in reforme pa ni," je opozoril predsednik zbornice Andrej Možina. Zdravniki po njegovih besedah zato vse težje opravljajo svoje glavno poslanstvo - zdravljenje bolnikov.

Že ob sklicu izredne seje skupščine so v zbornici izrazili zaskrbljenost zaradi pojava tudi najhujših oblik nestrpnosti in agresije v zdravstvenih ustanovah. Takšno stanje po mnenju Možine terja takojšnjo poglobljeno razpravo o položaju zaposlenih v zdravstvu. Možina zato deklaracijo razume kot poziv k razumu, pogovoru in hitremu ukrepanju. Deklaracija po njegovih besedah politiki nedvoumno sporoča, da ni opravičila za desetletno zamujanje z reformo.

Dvig prispevne stopnje 

Na vrhu seznama takojšnjih ukrepov, ki jih zbornica zagovarja v deklaraciji, je dvig prispevne stopnje za zdravstvo, ki bi zagotovil denar za dodatno zdravljenje bolnikov. Sledi mu poziv k premestitvi določb o najdaljših čakalnih dobah iz zakona o pacientovih pravicah v zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z namenom, da se Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) trajno zaveže k ustreznemu načrtovanju finančnih sredstev.

Po mnenju predsednika zdravniške zbornice Angreja Možine zdravniki vse težje opravljajo svoje glavno poslanstvo - zdravljenje bolnikov.
Po mnenju predsednika zdravniške zbornice Angreja Možine zdravniki vse težje opravljajo svoje glavno poslanstvo - zdravljenje bolnikov. FOTO: POP TV

Možina je poudaril, da zdravstvo brez dodatnih finančnih sredstev ne bo moglo iziti iz krize, saj je že preveč sestradano. Potrebo po dodatnem denarju za zdravstvo je izpostavil tudi predsednik zbornične skupščine Marko Bitenc in se zavzel za dvig prispevne stopnje. Ali bi dvig veljal tako za delodajalce kot delojemalce, bo po njegovih besedah morala odločiti politika. V. d. generalnega direktorja ZZZS Marjan Sušelj pa je ocenil, da bi za začetek zadoščalo, če bi postopno v zdravstvo vrnili vire, ki so šli iz proračuna zdravstvenega zavarovanja v integralni proračun.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v izjavi za medije dejala, da je na sejo zbornične skupščine prišla predvsem zato, da prisluhne širšemu krogu zdravnikov. Pojasnila je, da ne zavrača predloga za dvig prispevne stopnje, saj predstavlja eno od možnih poti do dolgoročno stabilnega financiranja zdravstva. Ob tem je poudarila, da je zdravstvena blagajna lani za znanstveno-raziskovalno delo, pripravništvo in sekundariat plačala 103,5 milijona evrov. "Zadeva je morebiti celo ustavno sporna, saj gre za izdatek, ki bi ga morali plačati iz državnega proračuna," je opozorila.

Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je pozdravil zbornično deklaracijo, saj so zdravniki po njegovih besedah nosilci zdravstvenega varstva in jim zato velja vselej prisluhniti. Kot je dejal v izjavi za medije, še vedno ne ve nič o vsebini ukrepov, ki jih napoveduje ministrica. Znova je izrazil upanje, da bo ministrstvo predlog sprememb zakonodaje poslalo v javno obravnavo najkasneje decembra. Če do tega ne bo prišlo, bi pričakoval odstop ministrice. Predlog zbornice za dvig prispevne stopnje je po Gantarjevi oceni korekten, a se boji, da bo predlog naletel na odklonilno stališče.

Povečanje dostopnosti do diagnostike in terapij

Na področjih, kjer ZZZS financira realizacijo vseh programov, zbornica poziva k ukrepom za povečanje dostopnosti do diagnostike in terapij v okviru izvajalcev javne zdravstvene službe: državnih oziroma občinskih in zasebnih. Zbornica kot ukrep za izboljšanje dostopnosti do opreme in storitev predlaga tudi stalno vpeljevanje sistemskih vzpodbud za ohranjanje in razvoj državnega in zasebnega dela izvajalcev. Prav slaba dostopnost po mnenju zbornice vodi v privatizacijo najslabše vrste.

Nova zakonodaja

V deklaraciji zdravniška zbornica predlaga tudi srednjeročne ukrepe, med katerimi prednjači poziv k pripravi nove zakonodaje po področjih. Zbornica se zavzema za popolnoma nove zakone o zdravstvenem zavarovanju, o zdravstveni dejavnosti in o zdravstvenem varstvu. Zavzema se za povečanje odgovornosti in pooblastil vodstev bolnišnic ter okrepitev nadzora, zdravnike pa naj bi se izvzelo iz zdajšnjega sistema javnih uslužbencev. Opozarja tudi na potrebo po ustrezni zakonodaji za poklice farmacevta, medicinske sestre, fizioterapevta, delovnega terapevta in babice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne zavrača predloga za dvig prispevne stopnje.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne zavrača predloga za dvig prispevne stopnje. FOTO: Damjan Žibert

Proti univerzalni košarici

Zbornica ne podpira ohranjanja univerzalne košarice, ki jo obljublja Kolar Celarčeva, ampak bi košarico razdelila na pomembnejša in manj pomembna zdravljenja. Najprej bi bi bilo treba po besedah Možine zavarovati kompleksno medicino, ki pomaga najbolj bolnim, urgenco, preventivo in javno zdravje.

Ključni problem je finančna podhranjenost

Deklaracija je kritična do zdravstvene politike. Po mnenju Bitenca nobeden od zakonov, ki so trenutno v pripravi za obravnavo ali v obravnavi, ne bo mogel odpraviti krize v zdravstvu. Vsi pokazatelji potrjujejo, da je ključni problem javnega zdravstva finančna podhranjenost, ob neustreznem upravljanju zdravstvenega sistema pa se negativni učinki še povečujejo, navaja deklaracija. V Sloveniji, ki se uvršča med razvitejše države, po mnenju zbornice ni nobenega pravega razloga, da državljani ne bi bili deležni pravočasne in kakovostne zdravstvene oskrbe.

Skupščinski poslanci in drugi udeleženci današnje izredne seje so se z minuto molka spomnili v izolski bolnišnici umorjenega zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja. Skupščina je sicer najvišji organ zdravniške zbornice z 90 neposredno izvoljenimi poslanci, ki regijsko pokrivajo zdravništvo po Sloveniji. Gre za odločevalsko telo in kot tako predstavlja vse slovenske zdravnike in zobozdravnike, zaposlene v javnih zavodih in zasebnike.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (482)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
25. 09. 2016 12.36
Slovenci, vi sploh ne veste kako je vzdrževanje jahte drago. Kljub vsej korupciji mi je zmanjkalo denarja, zato nujno potrebujem še 200 miljonov vsaj do krompirjevih počitnic. Vir.: Večer, Med 50 najbolje plačanimi javnimi uslužbenci 49 zdravnikov.
ni_mi_vse_eno
25. 09. 2016 12.18
Zbirajmo zamaške in smsje na 1919 in darujmo za revno zdravniško zbornico.
ni_mi_vse_eno
25. 09. 2016 12.15
Najprej višji prispevek, potem pa takoj uskladitev plač zdravnikom, potem medresorska uskladitev plač tožilcem in sodnikom, potem pridejo na vrsto profesorji in pripravljenost, vmes so nujni dodatki za lojalnost, potem po kakšnih desetih letih pa pridejo na vrsto medicinske sestre, ki dejansko opravljajo 90% posla.
slovenskidelavec
25. 09. 2016 11.26
Nekje se bodo morali napajat in delit nezasluženo. višat zna vsako tele in ne potrebojemo doktorje znanosti, ki so predobro plačani, da nam to naredijo v parlamentu.
proletarec1
25. 09. 2016 10.39
+1
VIŠJI PRISPEVKI, ZA V ŽEPE LOPOVOV V ZDRAVSTVU!!!!!!
NE , boljša organiziranost j a ne da se stroški podvajajo. Bolnice morajo voditi ekonomisti kod je to drugod po svetu
JanezNovakJohn
24. 09. 2016 18.29
+1
Nemudoma je potrebno urediti finančne SISTEME v zdravstvu. Zaustaviti odtekanje denarja v stranske kanale. V zdravstvu je potrebno začeti ravnati kot v vsakem urejenem podjetju. En primer neurejenosti:Na nevrološki kliniki ne delajo malomarno le z bolniki tudi z napravami in materialom je enako. Primer ki se zgodil meni. Mojo taščo so zdravili v nevrološki kliniki. Montirali so ji zelo drag aparat. Baje cca 20.000 €. Kmalu aparata ni več potrebovala, zato smo ga odnesli, vrnili na kliniko. Ena od zdravnic je rekla: "Kar tam na mizo ga odložite" " da, ampak jaz želim potrdilo da sem ga vrnil in ali boste pogledali če je v škatli vse kar sodi zraven!" "dajte no, to tu ni navada" odvrne zdravnica....... ??? Aparat bi mirne duše obdržal, ga prodal v eni drugi zdravstveni ustanovi doma ali v tujini. To me spominja na pred leti slučajno odkrit manjko nekih kirurško ortopedskih materijalov, ki si jih je "kao en od kirurgov sposodil za eno privat ordinacijo". Naš klinični center dela zelo po domače, zlasti v privatno korist in škodo države. Vsaka firma mora imeti materialno knjigovodstvo in knjigovodstvo osnovnih sredstev. Prav tako tudi delovni nalog in porabo materiala po stroškovnem nosilcu. Našim bolnišnicam je to španska vas. Jasno da potem ni denarja v zdravstvu, saj ga mečejo skozi okno. Kako se naprave, material, zdravila... nabavljajo? To jejasno iz zgornjega primera. NORO in nihče ne migne z mazincem. BOGOVOM v zdravstvu to ustreza.
flojdi
24. 09. 2016 15.30
+1
.ne , ne bo . samo najvišjim Sedečim Telesom se bodo Povišale Plač(k)e.
DonDonDan
24. 09. 2016 13.46
+1
Zakaj ni z vladne strani nikoli nobenega predloga, kako racionalizirati potrošnjo davkoplačevalskega denarja? Zato, ker jih režimska mafija drži na vajetih !
glava2
24. 09. 2016 13.17
+1
samo nekaj lahko rečem: NESPOSOBNI, LAŽNJIVI, LOPOVI!!!
ROMELS
24. 09. 2016 13.16
+1
Upokojenci so podhranjeni, zato predlagam, da se zaposlenim naloži dodatne dajatve za povišanje pokojnin.
TNT4U
24. 09. 2016 12.42
+3
Glavno, da neodvisni mediji na vse pogovore, okrogle mize, itd., povabijo samo zdravnike in se ne zavedajo, da postaja že ogabno to pumpanje folka - kako je tem bogim zdravnikom hudo. Mislijo kako jim delajo uslugo (vse v skladu z demokratičnimi navodili seveda), dejansko pa pripomorejo, da se ljudem vedno bolj gabijo.
sinhron
24. 09. 2016 12.37
+2
Desnaki , ali res nočete , ne morete ali ne znate brati in doumeti , da predlog za povišanje prispevnih stopenj ni dala ta vlada ampak zdravniki ( zdravniška zbornica ! ) , vi pa kot vam je zaukazano apriori takoj po komunistih , socializmu , čeprav naj bi bili že 25 let v kapitalizmu in demokraciji , vendar , ker niste in upam da nikoli več niste na oblasti , čemite nekje v temi in poslušate vašega princa teme , zato ste taki nazadnjaki !
DonDonDan
24. 09. 2016 13.44
+1
Pa vsak ima svoje želje in zahteve, kaj bo naredila ta pro-režimska vlada pa je odvisno samo od režimske komande, ne pa od zdravnikov. Sicer pa so zdravniki v precejšnji meri še vedno "privilegirana kasta" v tem režimu. Še najbolj pa dobavitelji medicinskega blaga, ki imajo od tega največ in so totalno pro-režimski !!! Od Zemljariča naprej !!!
zulj001
24. 09. 2016 11.54
+2
Z zvišanjem prispevne stopnje se v zdravstvu ne bo nič spremenili ,samo omrežja ,ki so postavila to vlado ,bodo imela v tem koritu več na razpolago.V Avstriji je prispevna stopnja za pedeset procentov nižja in imajo zdravstvu urejeno.....
DonDonDan
24. 09. 2016 10.25
-3
Ja, bo morala propast tudi ta država, pa pametni Slovenci še vedno ne bojo skopčal, kaj je narobe !!!! Sem mislu, da bomo del razvitega sveta, pa smo še vedno tam kot pred 30 leti !!!!!!!
TNT4U
24. 09. 2016 12.36
+3
o ne, smo veliko dlje kot pred 30 leti, s to razliko, da nismo naprej, temveč veliko bolj nazaj.
korintos23
24. 09. 2016 09.04
+2
Bilder pa nekaj govori o revoluciji?
ParaVomo
24. 09. 2016 08.59
+1
Glede zdravstva, imajo daleč nadopovprečne plače in še jokajo, medtem realno gospodarstvo na 800 Evrih! Vlada že naravno podpira najvišje sloje, res ne bo nobene vstaje kot pri Janši, ne upate proti svojim? Rdeča peterokraka lopvska vlada odidite, ne maramo Slovenci SOCIALIZMA, hočemo avstrijski standard, ki nam ga bo dala DESNICA. Lepe desničarke nam bodo pomagale, jih je kar nekaj po Evropi, lepe visoke blondke. Pa še to, pri CE odkopali povojno grobišče s 400 žrtvami! Zraven naj bi bilo še eno grobišče z dvakrat toliko žrtvami! Tako za info.
ParaVomo
24. 09. 2016 08.53
-2
Rešitev je VEČ socializma, vsaj tako mislijo Ljubljančani. Zasvinjano sodstvo jih tudi ne moti, ene par starčkov protestira za bolj urejeno moderno sodstvo!? Sodniki brez morale,vzgojeni v titoizmu danes po 25 letih upajo sodit odamosvojitelju!? Ljubljana odloča vsake volitveje najvišja udeležba, vejo kdo jim zagotavlja najvišji standard v državi, v zameno za podporo 4 miljardni korupciji letno in izvolitev kotuptivnega župana. Slovenstvo in patriotizem sta v Ljubljani prepovedana!:((
korintos23
24. 09. 2016 09.14
+2
Čuj Para..., kje ste pa te vi desničarji v Ljubljani, pri Štefki na čaju?
ParaVomo
24. 09. 2016 09.29
+1
DonDonDan
24. 09. 2016 10.21
+0
Po 25 letih "demokracije" ste v ilegali!?! Jaka demokracija !
VSEZNALECno1
24. 09. 2016 08.31
-3
Banda postkumanjzerska seka po folku ki je vdan in neaktiven....
ParaVomo
24. 09. 2016 09.28
-1
Jp in še bo tega. LEVICA nobenega ne moti, lahko neomejeno kradejo, edino Janša takrat pa vsi na ulice, seveda največ takih v Ljubljani, kjer na DESNICO niti pomislijo ne. SOCIALIZEM je top ahahahaha
Super Huey
24. 09. 2016 08.14
+4
JS/JU/Aparat/Politika je dokončno zasužnjil gospodarstvo. Leta 91 jih je bilo 60 000, nikjer računalnikov, neta. Danes....je številka že blizu 300 000 in to v informacijski dobi. Delavcu v gospodarcu pa davek na njegovo plačo med 80-85%! Zbudi se narod!
VSEZNALECno1
24. 09. 2016 08.32
+3
Slovenčkom je lahko vladat in zavladat......