Slovenija

Bodo 'koroško deklico' dodelili očetu?

Slovenj Gradec, 16. 08. 2011 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na slovenjgraškem sodišču je potekal postopek o predodelitvi štiriletne deklice iz Koroške, ki naj bi jo dedek po materini strani zlorabljal, očetu. Izid postopka ni znan, saj gre za civilno tajno obravnavo.

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je danes potekal postopek predodelitve štiriletne "koroške deklice" očetu, je potrdil tajnik sodišča Zvonko Ulcej. Oče deklice se je namreč pritožil na odločitev sodišča, ki je deklico dodelilo mami. Kakšen bo izid postopka, ne bo znano, saj gre za civilno tajno obravnavo, je še dejal Ulcej.

Oče deklice, ki je že več kot 50 dni v priporu, je v petkovem pismu medijem zapisal, da je sodnica Ana Večko Dimc tista sodnica, ki je deklico že dodelila mami, zavrgla je tudi šest začasnih odredb, ki bi zavarovale otroka, sodelovala pa je tudi v senatu, ki mu je odredil pripor. Oče deklice se zato sprašuje, ali je lahko ta sodnica po vsem naštetem nepristranska.

Otroška igrala
Otroška igrala FOTO: Aljoša Kravanja

V Svetovalnici Akcija! so julija začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo pripora očeta domnevno zlorabljene deklice iz Koroške. Prav tako zahtevajo "pošteno preiskavo vseh dejanj v tem zapletenem primeru", so takrat navedli v svetovalnici.

Slovenjgraško sodišče je dekličinemu očetu 21. julija podaljšalo enomesečni pripor za dva meseca. Kot navajajo v svetovalnici, tožilstvo pripor očeta deklice utemeljuje s tem, da bi lahko vplival na priče. Ob tem pojasnjujejo, da so bile vse priče zaslišane 21. julija.

V svetovalnici tudi opozarjajo, da pregon Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu temelji na uradnem zaznamku, pri čemer je mati deklice izrekla neresnične izjave.

V Svetovalnici Akcija! menijo, da je treba omogočiti ustrezne pogoje za izdelavo zanesljivega in verodostojnega izvedenskega mnenja o tem, ali je bila deklica spolno zlorabljena ali ne. Ker odgovorov na odprta vprašanja v tej zadevi do danes ni, bodo očetu in deklici še naprej nudili pomoč, zagotavljajo.

Lutke
Lutke FOTO: Reuters

Zaščita otroka je potrebna, vse dokler se nevarnost, tveganje in kakršno koli ravnanje v škodo otroka ne izključijo, so poudarili. "Po 15 mesecih raziskovanja dejstva narekujejo zaščito otroka, vsaj dokler primer ni pravilno zaključen v celoti," so še opozorili.

Oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila štiriletna deklica dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, hčerke ne želi izročiti materi. Prepričan je namreč, da je hčerko zlorabljal dedek po materini strani.

Koroški policisti so v začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana, in so jo od tedaj neuspešno iskali. Dekličin oče je v priporu od 23. junija. Senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu pa mu je 21. julija sklenil podaljšati pripor za dva meseca.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 08. 2011 07.15
dejmo zbirat denar za očeta
Igor Valant
16. 08. 2011 21.54
ta sodnica bi morala odstopit od primera,saj je "okužena" z primerom,čudno je že to, da vse sodne postopke v primeru vodi taista sodnica, da se upira le na izjavo matere, nikjer pa nima izvedenjskega mnenja strokovnjakov, ki deklice niso niti videli, kaj šele "pregledali", torej sploh deklica ni pomembna, pomembno je le zmaga... deklica pa trpi. Odvetnik bi mogel predlagati izločitev pristranske sodnice, takoj, nato pa zoper njo podat kazensko ovadbo, za nevestno delo, zavlačevanje postopka kljub dejstvu da gre za sum zlorabe otroka, ki narekuje hitro strokovno rešitev in pomoč otroku
tinca35
16. 08. 2011 21.34
Tale naslov zbuja upanje, ampak sodnica Ana Večko Dimc je javno objavljena, da je tista, ki je : - dala brez razloga kar znenada otroka dodeliti od oceta k materi, ceprav je oce skrbel za otroka - ona je tudi poslala nad oceta in deklico policijo s sodnim izvrsiteljem! -najj kar iz svojega zepa placa ocetu tistih 7500 eur, kolkor mu je odvzela denarne kazni zaradi neupostevanja njene odredbe - kljub svojemu zlocinu je bila prisotna v senatu, ki je ocetu odredil 1 mesecni pripor in znova je sodelovala v senatu, ki je ocetu podaljsal pripor iz 30 na 90dni!!! TA SODNICA ZARADI POPOLNE PRISTRANSKOSTI , ZLORABE POLOZAJA IN NEVESTNEGA DELA, PRISTRANSKEGA IN KRIVICNEGA SOJENJA, zaradi česar jo itak po novem kazenskem zakoniku iz leta 2008 cakajo kazen za vse njeno krivosodje, ne sme vec imeti moznosti za sodelovanje tukaj v tem primeru in nikakor ne bi smela imeti znova nobene moznosti razsojati znova v tem senatu na okroznem senatu, ki ZDAJ ODLOCA O PREDODELITVI OTROKA !!!! Pa tudi ce jo vrzejo ven iz senata, pusti ti koroske sodnice... Bodo dolocili tako, da svoji lastni vrani ne bodo izkljuvali oci! Morali bi primer odpret od zacetka in zaceti vse na novo na enem drugem, osebno nevpletenem sodiscu kjerkoli v Sloveniji, kjer ni osebnih zvez in osebnega poznanstva med tozilci, CSD, policijo in sodniki, kot to velja za KOROSKO !
slosap@yahoo.de
16. 08. 2011 21.11
Zanimivo je, da je morala Tatjana Mušič odstopiti zaradi napak v primeru Markač, ampak ista Mušička je imela tudi v predalu ta primer! Ko bomo mi davkoplačevalci plačevali odškodnine bomo pa kaj? Sram me je, da ne morejo neodvisno raziskati sume! Sram me je, da eni in isti sodniki sodijo v dveh enakih azdevah! Pravna stroka je v naši državi na psu. In jaz jih moram doživljenjsko plačevati....Zakaj že?
slosap@yahoo.de
16. 08. 2011 20.37
jaz imam teh sodišč in razsodb dosti! noben kriminalc ne sedi 50 dni brez veze za zapahi! Očetu, ki bi pa rad razjasnil stvari, pa ne dovolijo izvajanje dokazov pa v zapor. Kmalu bo konec potrpljenja sodnica! Pedofili lahko nemoteno deljao kar hočejo, ljudje, ki pa hočejo ščititi svoje otroke pa v zapor!!!! čudno da se komu ne strga v tej državi...meni se bo kmalu!!!!
rew333
16. 08. 2011 20.18
Pa imamo lep primer tradicionalne družine, z mamo, očetom in otrokom, ki je edina primerna in idealna za otroka, kot pravi Aleš Primc. Resnica je, da je otrok pogosto zadnji pomemben, tako v družini kot družbi nasploh, kar se lepo kaže ob tem nedopustnem dogajanju. Uboga deklica! Upam, da kjerkoli že je, ji tam znajo ponuditi vsaj tolažbo in topel objem.
papasmurf
16. 08. 2011 16.18
Tole bo huda sramota z a slovensko sodstvo, če se bo razpletlo kot se mora
User513426
16. 08. 2011 15.54
tako delajo naša sodišča. sodbe v imenu ljudstva a prisotnega ni nobenega ljudstva. predvsem pa so sodišča pri nas zelo "strokovno podkovana in nepristranska". KATERA ŽE???????????? dajte se že zbudit na sodiščih konec je počitnic in zimskega spanja
Uporabnik437802
16. 08. 2011 15.30
Za deklico je bolje da je 5 let pri nekom ki ji ne bo škodoval, kot pa da je 1 sekundo s pedofilom.
tinca35
16. 08. 2011 15.02
Nikana, zelo se motiš. Ta oče je za deklico skrbel od njenega 7. meseca do njenega 3,5 leta! Jaz poznam njegovega sodelavca iz tiste firme TAB v Mežici, ki mi je rekel, da vsi vedo, da on edini skrbi za hčerko. BISTVO TRAGEDIJE pa je v tem, da je sodnica kar naenkrat dala dodeliti otroka od očeta k materi brez razloga in kar naenkrat, vsako očetovo opozarjanje na dedka pa je vzela kot laž in tudi izpoved 3 letne punčke je bila zanjo tako velika laž, da je sodnica izgubila CD z njeno izpovedjo!!! Zdaj si zamisli, kaj se to pravi : nekomu brez razloga odvzeti otroka ! Da ga meni vzamejo, bi blo hudo narobe, mislim da tukaj tole zelo dobro prenašajo. Sodnica Večko Dimc tudi NII DOVOLILA PREGLEDA PUNČKE S STRANI IZVEDENCEV, AMPAK JE RAJE OČETU ODVZELA 10 000 EUR KAZNI ZARADI NEUPOŠTEVANJA NJENE ODLOČITVE, država mora od nekoga služiti in najlažje od neposlušnežev. Zato on zdaj nima več denarja za dostojno obrambo na sodišču in je priprt! Glede maminega veseljačenja ponoči pa mislim, da se lahko vsaka ženska tudi poveseli in gre naokrog, to nični sporno, če ona uredi varstvo!
tinca35
16. 08. 2011 14.36
Nikana, ne zavajaj, ne vem kaj imaš z Markačevo? Kar se govori o Markačevi, kot neakj namiguješ, poveš pa nič, sploh nič ni takega, kar bi smelo kakorkoli vplivati takrat na odvzem njenih otrok ob ločitvi, pač pa so vplivale čisto druge stvari : uradno ugotovljena korupcija, jasno? Tudi na PROTIKORUPCIJSKI KOMISIJI je bilo pod vodstvom Draga KOSA spoznano, da so takrat pred leti Markačevi odgovorne socialne dalavke na CSD Ravne na Koroskem skozi več let iz vse dokumentacije sistematične brisale in spreminjale ključne stavke in s tem namerno in zavestno tako spremenile sliko o obeh starših, da so na SODIŠČU V SLOVENJ GRADCU dejansko nazadnje dosegle sodni odvzem Nataliji Markaič otrok za kar 7 let in dodelitev očetu, njej pa stike na 2 uri na teden pod nadzorom, ali so normalni! Nikana, ob pritrditvi Draga kosa so zato bile sprožene kazenske ovadbe zaradi protipravnega odvzema otrok s strani CSD Ravne na Koroškem in zaradi zlorabe uradnega položaja tega CSD oz. tistih socialnih delavk, vendar pa so bila vsa kazniva dejanja po tistem zakoniku že ZASTARANA! Zato zaposlene na CSD Ravne niso nikoli kazensko odgovarjale. Danes se za take stvari ne gre samo na disciplinsko, ampak se vsane tudi brez službe!
tinca35
16. 08. 2011 14.36
Nikana, ne zavajaj, ne vem kaj imaš z Markačevo? Kar se govori o Markačevi, kot neakj namiguješ, poveš pa nič, sploh nič ni takega, kar bi smelo kakorkoli vplivati takrat na odvzem njenih otrok ob ločitvi, pač pa so vplivale čisto druge stvari : uradno ugotovljena korupcija, jasno? Tudi na PROTIKORUPCIJSKI KOMISIJI je bilo pod vodstvom Draga KOSA spoznano, da so takrat pred leti Markačevi odgovorne socialne dalavke na CSD Ravne na Koroskem skozi več let iz vse dokumentacije sistematične brisale in spreminjale ključne stavke in s tem namerno in zavestno tako spremenile sliko o obeh starših, da so na SODIŠČU V SLOVENJ GRADCU dejansko nazadnje dosegle sodni odvzem Nataliji Markaič otrok za kar 7 let in dodelitev očetu, njej pa stike na 2 uri na teden pod nadzorom, ali so normalni! Nikana, ob pritrditvi Draga kosa so zato bile sprožene kazenske ovadbe zaradi protipravnega odvzema otrok s strani CSD Ravne na Koroškem in zaradi zlorabe uradnega položaja tega CSD oz. tistih socialnih delavk, vendar pa so bila vsa kazniva dejanja po tistem zakoniku že ZASTARANA! Zato zaposlene na CSD Ravne niso nikoli kazensko odgovarjale. Danes se za take stvari ne gre samo na disciplinsko, ampak se vsane tudi brez službe!
tomi.passion@gmail.com
16. 08. 2011 14.10
Dvomim. V kvazi sodobni in feminizirani družbi, očetje praktično nimajo nobenih pravic, ali pa se morajo za njih krvavo boriti, kar dokazuje tudi ta primer. Žalostno, da se v sodobni družbi na prvo mesto postavlja pravice žensk in mam, čeprav slabih.
Gaja Petrovic
16. 08. 2011 14.03
nikana
16. 08. 2011 12.54
detox Zakaj se tako pridružuješ mnenju oziroma sliki, ki jo je prikazal oče. Verjamem, da ima tudi mama napake, ampak, ali se ne vprašaš, zakaj oče tako poudarja napake druge strani. Kaj pa njegove napake? Tud Markačeva je v Mežici dobro znana, pa ne po dobrih stvareh. Zdaj samo išče medijsko pozornost, če pa za mnenje o njeni morali vprašaš mežičane, ti bodo povedali čisto drugače.
pikksi
16. 08. 2011 12.51
Očeta, ki varuje svojega otroka pred nadaljnjimi zlorabami, so zaprli. Vsa štorija se vleče že ne vem koliko časa. Pa ljudje moji, saj gre vendar za otroško življenje. Zakaj ne dokončno raziščejo ali je bil otrok zlorabljen ali ne in se potem na podlagi tega odločijo, ne pa tako. Žalostno vse skupaj, vendar živimo v Sloveniji, ki je z dogodki zadnjih nekaj let bliže Burkini faso kot pa zahodnemu civiliziranemu svetu.Ne morem si kaj, da si ne bi mislil, da ima ta dedek tudi neke privilegije ali položaj, ker v normalni civilizirani in demokratični družbi se drugače zadeva ne bi mogla odvijati na tak način.
Buena Vita
16. 08. 2011 12.45
Buena Vita
16. 08. 2011 12.42
EDINO PRAVILNO
detox88
16. 08. 2011 12.33
nikana16.08.2011, 12:25 če bi videla slike njene matere in njenega pijančevanja ter brezskrbno nočno življenje, nevem če bi še kaj takšnega napisala ko si!!!
nikana
16. 08. 2011 12.25
Vsi se pričkate kdo ima prav. Mene pa bolj zanima, kje je deklica in kako si oče lahko lasti pravico, da mami vzame hčerko (ni je videla že od lanskega oktobra). Mislim, da vsi skupaj delajo nepopravljivo krivico punčki. Oče ni tako nedolžen pri vsej stvari kot se dela. Izbral je pač način, ki je najbolj občutljiv - spolna nedotakljivost - je že vedel, na kateri gumb naj pritisne, da se bo javnost oglasila.