Slovenija

Slovenija čaka na odgovor

Ljubljana, 18. 04. 2008 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/Nina Šašek Kocbek
Komentarji
89

Slovenija je Hrvaški poslala predlog, da bi prehod za mladoletne osebe poenostavili. Ali bodo sodni tolmači nepotrebni?

Na Hrvaškem je 1. januarja 2008 stopil v veljavo nov Zakon o tujcih, kasneje pa je bil sprejet še Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizumih in o načinu ravnanja do tujcev. Slednji predvideva, da morajo mladoletne osebe, ki prečkajo hrvaško mejo brez spremstva staršev, pri prehodu meje pri sebi imeti soglasje staršev oziroma njegovega zakonitega zastopnika. S soglasjem ji zakoniti zastopnik dovoljuje samostojno potovanje v tujino oziroma potovanje v spremstvu polnoletne osebe, ki ni zakoniti zastopnik mladoletnika. Prvotno gre za zaščito mladoletnik oseb, ki bi na Hrvaško in čez njeno ozemlje lahko potovale zgolj s privoljenjem staršev.

Prehajanje mladoletnih oseb čez slovensko-hrvaško mejo bo dražje in bolj zapleteno.
Prehajanje mladoletnih oseb čez slovensko-hrvaško mejo bo dražje in bolj zapleteno. FOTO: POP TV

Zaplete pa se zaradi novih pravil. Do sedaj je soglasje v Sloveniji starš dobil na kateri koli upravni enoti, kjer so mu izdali obrazec o soglasju v slovenščini, ki so mu ga tam tudi overili. Storitev je stala približno en evro. V novem hrvaškem pravilniku pa piše: ''Soglasje mora biti prevedeno v hrvaški ali angleški jezik in overjeno s strani pooblaščenega sodnega tolmača.'' To pomeni, da ga mora prevesti sodni tolmač, kar pa precej stane. Za primerjavo – za eno prevedeno stran boste odšteli več kot 50 evrov. Imenik sodnih tolmačev ...

Na upravni enoti so za 24ur.com pojasnili, da so 6. aprila dobili nova navodila. Po slovenskih zakonih državljan Slovenije za vstop na Hrvaško potrebuje poleg osebnega dokumenta dovoljenje, ki ga dobi na upravni enoti in stane 0,71 evra. Gre za kartonček, na katerem so osebni podatki o mladoletni osebi, osebni podatki starša oziroma zakonitega zastopnika in osebni podatki spremljevalca, s katerim bo mladoletna oseba potovala v tujino. Z novim zakonom, ki ga je sprejela naša soseda, pa je temu soglasju potrebno dodati še pisno soglasje staršev oziroma zakonitega zastopnika, da dovoljuje potovanje na Hrvaško. Soglasje pa je, kot rečeno, potrebno overiti pri notarju, kar stane okoli pet evrov, ali kar na upravni enoti, kar je ceneje, saj tam overitev stane 1,06 evra. Dovoljenje kot pisno soglasje mora prevesti sodni tolmač.

Tako vsaj pravi črka zakona. Slovenija pa ima možnost sklenitve mednarodne pogodbe, s katero bi slovenskim staršem postopek olajšala in pocenila. Slovenija bi se lahko s Hrvaško dogovorila, da bi slovenske upravne enote izdajale potrebne obrazce v hrvaščini in angleščini, ali pa, da bi starši lahko obrazce prevedli sami. Tako prevod s strani sodnega tolmača ne bi bil potreben, starš bi imel za vsaj 50 evrov manj stroškov, prav tako bi mu urejanje potrebnih dokumentov vzelo manj časa. Obrazec pa bi enostavno overil kar istočasno, na upravni enoti. Sicer na slovenskih upravnih enotah obrazcev v tujih jezikih ne izdajajo, saj je uradni jezik slovenščina. Izjema so le dvojezična območja, je za 24ur.com pojasnil predstavnik za stike z javnostjo na ministrstvu za javno upravo, Miran Koren.

Predstavnik za stike z javnostjo na slovenskem zunanjem ministrstvu, Gregor Šuc, je za 24ur.com povedal, da so se o novem hrvaškem zakonu pogovarjali tudi na koordinacijskem sestanku s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za javno upravo. Vsak predstavnik ministrstva je predlagal načine, kako bi poenostavili postopek pridobivanja dokumentacije za prehod mladoletnika čez mejo. Hrvaškim oblastem so predloge, med katerimi naj bi bila tudi izločitev sodnega tolmača, že poslali, zdaj čakajo na odgovor, ki naj bi ga predvidoma dobili naslednji teden.

Dovoljenje za prehod meje za osebe mlajše od 15 let
Soglasje za vstop na Hrvaško za mladoletne osebe
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markok
23. 04. 2008 23.08
pa kakšna je dejanska vsebina soglasja? ali lahko navedeš za obdobje mesec dni (ali več). je pa res, da bi naša oblast sedanja dovoljenja lahko že ves čas izdajala tudi v angleščini (saj gre verjetno za mednaroden dokument, če se nanaša na potovanje v tujino)!
Milan Koleznik
23. 04. 2008 14.15
Jaz pa mislim da si Slovenija zasluzi res enega dobrega politika na vrhu vsaj taksnega kot je Sanader in podpredsenik Jelinčić .
ninchy123
22. 04. 2008 08.56
ej rastafarjanka mi lahko poveš kje si dala prevset sodnemu tolmaču za 7 eurov??
rastafarjanka
21. 04. 2008 22.08
ej folk jaz sem dala danes pri sodnem tolmaču 7 eur in ne 50 kot oglašujejo novinarji ki ne preverjajo informacij in blebetajo na pamet
starasablja
21. 04. 2008 21.43
Slika v prispevku pravi: za to tablo je zaplankan narod oz. ljudje.
starasablja
21. 04. 2008 20.53
Slovenci ne hoditi na Hrvaško ta denar raje porabite za dopust doma ali kje drugje. Vlada pa naj postavi proti ukrepe za Hrvate t.j. prepoved vstopa v Slovenijo. Še boljše pa bi bilo zgraditi zid kot Izrael. Pred 48.leti v JNA so bili vsi drugih narodnosti boljši prijatelji kot Hrvat.
tivanu1
21. 04. 2008 20.51
svet na kanalu A....to sploh ni prava informativna oddaja vse kar povedo je kritiziranje, nobene stvari ne povedo nepristransko
vinadap
21. 04. 2008 20.05
tivanu1 - da,narodna zavest mora biti,vendar poštena do soseda. Poglej,vsaki dan nam nekaj vzamejo,poglej Svet na kanalu A.
tivanu1
21. 04. 2008 19.52
živim blizu meje in nimam nič proti hrvatom...... glede kraje ozemlja....nekaj ozemlja pri muri, ki je slovensko bi moralo biti hrvaško, ma dragonji pa nekaj več slovenskega.....to da hrvati poskušajo zmanjšati trgovino z ljudmi je njihova dobra poteza, vendar bi to moralo veljati za vse države razen tistih, ki neposredno mejijo na hrvaško....mislim da bi nam hrvati morali biti za vzgled kar se tiče narodne zavesti
vinadap
21. 04. 2008 19.13
Se opravičujem,bil je prehitri vnos.
vinadap
21. 04. 2008 19.03
carpe.diem - vsak pošteno misleči Slovenec podpira tvoj napisani članek,tudi jaz. Jaz osebno mogoče resda napišem bolj ojstro,vendar sem izzvan,zato sem na tem forumu nacionalist,fašist in ne vem kaj še. Zakaj ne prenašam Hrvatov?,predvsem zaradi arogantnosti in narcisoidnosti. Še v jugi,ko smo delali po službeni poti v Dalmaciji,in,ko smo šli zvečer malo ven,smo si vedno poiskali kakšen lokal in posedeli. ... - mislim,da vsak pošteni Slovenec podpira tvoj napisani članek,jaz ga apsolutno. Mogoče jaz včasih napišem bolj na trdo,pač imam razlog za to,še iz prejšnjih časov. Na Hrvaškem,ko smo še z družino letovali,se nikoli nismo povzdigovali,kdo smo in kaj smo,vendar imeli smo eno napako,bili smo Slovenci.
carpe.diem@masicom.net
21. 04. 2008 17.10
Bogatarit, res imaš zanimiv vzdevek, vendar bi se lahko poimenoval tudi revni možgani. :))) Seveda nekaj moraš reči, da zaščitiš sebe. Na tvojo žalost jaz ne letujem na Hrvaškem. Me ni nikoli mikalo, pa smo še imeli dokaj dobre odnose, kaj šele, da bi me zdaj. Se pa me ne tiče, kam ti hodiš na dopust. Če ti norčevanje iz Slovencev paše, ti kar uživaj. Slovenski jezik je mogoče nepomemben zate, ker se ne čutiš dovolj Slovenca, da bi ga spoštoval in ohranjal. Jaz ne vem za nekatere, ampak ste tudi do svojih sosedov tako prizanesljivi, če vam kradejo z vrta, uničujejo vašo last ipd., da jim rečete kar "hvala lepa", pa jih prosite, naj vam še kaj vzamejo, da boste lahko ohranili prijateljski odnos z njimi? Jaz nisem nacionalist, nisem nestrpen, sem pa državljan RS, ki ima rad svojo državo in mi ni v interesu, da bi nekoč bival na hrvaški zemlji zaradi takih, ki bi se odrekli slovenskemu kosu ozemlja le zato, da bi lahko mirno dopustovali na hrvaški obali. Taki ljudje so zame izdajalci. Tudi v mojem interesu je, da se slovensko-hrvaški spor čimprej reši na miren način, brez kakšnih očitkov in seveda pod nujno s pomočjo tretje strani, to je Mednarodnega sodišča v Haagu, vendar pod pogojem, da se rešijo prav vsa obmejna vprašanja. Tako morska, kot kopenska. Zdaj pa me spet skritizirajte, ker sem se spet zavzel za Slovenijo, ki je moja domovina. Hrvaška ni, nekateri pa se obnašate, kot da bi bila Hrvaška vaša domovina. To je živa resnica.
vinadap
21. 04. 2008 16.22
bogatarit - Slovenski jezik je eden izmed uradnih jezikov EU,kar pa za Hrvaškega ne bi rekel tako. Ste pač daleč zadaj za nami,če pa bi bili boljši,bi bili pa že zdavnaj pred nami,vendar vsi vemo,da temu ni tako,kajneda?!
vinadap
21. 04. 2008 15.00
bogatarit - pa še nekaj,Hrvaška je vedno kradla in si prilaščala Slovenska ozemlja,to so pač CROatarji,nepomemni za Evropo ste vi,poleg tega pa zelo nesposobni,malo beri tuje medije,sicer pa glede vaše VELE sposobnosti,bi morali biti v EU veliko,veliko prej pred nami,Slovenci,sicer pa vsi vejo kdo ste in kaj ste. Še v jugi je bila Slovenija paradni konj za vas,ki je morala vleči vse vozove,vključno vaše. Vedno ste samo vzemali,dajali pa nič. Mi smo tam kjer smo,za vas,so pa to le še ene pobožne želje.S figo v žepu,danes človek ne pride daleč.Delati bo treba,delati!!!!
vinadap
21. 04. 2008 14.44
bogatarit - oglej si zemljevid Petra Kozlerja iz leta 1851,pa boš videl,da Hrvatov takrat sploh ni bilo v istri,oziroma bilo jih je nekaj procentov,glavnina prebivalstva je pa bila Slovenska,Italijanska. Po razpadu cone A in cone B,sta se takrat pod Brozovem blagoslovu Kardelj in Bakarić domenila do kam bo segla za naprej republiška meja RH. Kot otrok se spomnim,kje je v 60.-ih letih stala tabla SR.Hrvatska,malo naprej od kamnoloma,torej skoraj na koncu vzpetine. Prejšni teden sem gledal na TV,Hrvatje postavljajo Slovence na " odlično " šesto mesto,pa jim ni za verjeti. Upam,da jih bo letos manj,saj na tem svetu obstaja še kakšno morje. Opažam pa,da imamo še enega CROatarja več na tem formu.
Prophet
21. 04. 2008 14.05
Najprej kdor želi na Hrvaško ,se bo pač pogovarjal in menil v hrvaščini ali angleščini ,lahko tudi v nemščini ,potem se že konča to razume večina Hrvatov.Hrvati se ne bodo nikoli učili slovenski jezik ker je nepomemben,Slovencev je premalo da bi lahko vplivali na jezik na Hrvaškem.Še nemščine ni pa jih je 100mil .Glede zakona pa,velja za vse torej tudi za Slovence.Vinjete veljajo tudi za vse tudi za Hrvate.Kaj se pa tiče meje bi povprašal vinadapa če je vse tako jasno ,zakaj se potem ne gre na mednarodno sodišče?Po katerem kriteriju je meja na reki Mirni?Nazadnje ko sem se peljal tam mimo je bilo vse še hrvaško.Reka Mirna je mit ker je tam potekala meja Cone B,Cona B ni bila niti slovenska niti hrvaška po tej logiki bi lahko Hrvati zahtevali Škofije.Pa še en podatek:Prejšnja sezona dopustovanja Slovencev na Hrvaškem je bila rekordna pa čeprav je Pavliha pozival na bojkot.Carpe diem in njemu podobni so na Hrvaškem vsak teden in so tam medeni ko pa pridejo domov imajo pa velik gobec in zavajajo ljudi.
vinadap
21. 04. 2008 11.06
Prosper - zgodovinska meja Slovenije je na reki Mirni,to naj ti bo jasno. Hrvaška v zgodovini,je bila tako majhna,da si jo komaj najdel na zemljevidu. Vzemi stare geografske karte ali pa pojdi na Google,pa preveri. Vetlan - 90% otrok,mešanih zakonov z juga so baraboni. Pojdi zvečer malo po Lentu,Novo Mesto - staro mesto,Ljubljana itd.,da še ne naštevam. Prosper - glede avto ceste,pa ne govori neumnosti,Hrvatje ste je dobili pred nekaj leti,plačevali je pa boste nadaljnih 40 let,samo ti tega ne veš. Slovenija je dobila prvo AC že 72.- ega,ko ste vi še sanjali o tem.Vedi pa,da ves motorni potencial,ki gre na morje k vam,gre čez Slovenijo,razbijajoSlovenijo jo smetijo itd.,mi pa od tega nimamo nič.
carpe.diem@masicom.net
20. 04. 2008 14.50
Prosper, hvala za povabilo, ampak nisem eden izmed tistih Slovencev. :) Se imam zelo lepo na dopustu v Piranu ali Portorožu in nimam nikakršne želje, da bi šel kam drugam, še najmanj pa na Hrvaško, ki Slovenijo ozemeljsko ogroža. To, da pa naši politiki, ministri letujejo na Hrvaškem, pa ti povsem verjamem, ker so itak prodane duše in ne počnejo prav ničesar, kar bi koristilo Sloveniji v pogajanjih s Hrvaško. Najraje bi itak vse prodali, da bi lahko še letovali pri vas. To si najbrž že tudi sam pogruntal. Sicer pa ste Hrvati veliko bolj narodnozavedni, za kar vas lahko le pohvalim. Borite se tudi za tisto, kar ni vaše, kaj šele za tisto, kar je. Zato boste na koncu tega spora veliko bolj zadovoljni, ker ste enotni.
prosper
19. 04. 2008 23.56
jaz par dni berem te Vaše komentarje, in pocasi mi postaja zamorno vsak dan premlevati o isti temi. kak se vam ljubi na leta to stvar podgrevati. se manj pa razumem tistega sodnika je je prisodil da si joras lahko premakne te "znamenite" zardinjere. Ce so ze na leta tam bodo zdaj tudi ostale tam kjer so, ker resitev zardinjer je v dogovoru (ki ni mogoc po mojem), v sodnem procesu (za katerega močno dvomim da bo sploh prislo do njega). Resitev bo prisla ko bo nekateri močni drzavi prekipelo in bo odredila kašna bo meja - in ta ne bo potekala ni po volji Slovenije niti Hrvaške. Mi se bomo naprej kregali naprej, a ta tretji bo (pravilno) sklepal da smo oboji na koncu koncev samo hlapci ki bogajo kaj im se rece, a da za gospodarje nismo. A vem času ko se kregamo ostali pomalem kupujo zemljo po Istri ( in Slovenski ih Hrvaški) In za 20 let bomo ugoptovili da meja med Hrvaško in Slovenijo ne končuje v Plovaniji, temveč nekje na crti Postojna- Reka. Tam ker naši skupni sosedi menijo da je zgodovinska meja.
prosper
19. 04. 2008 23.23
carpe.diem za tvoju informaciju - prosle godine su u istri ljetovala dva tipa koja se na televiziji kunu da nikad ne idu na more u Hrvatsku i koja su i ove godine vrlo aktivna u ovim aferama oko granice. jedan od njih (minister) sa tjelesnom gardom na crno, niti je platio boravisnu pristojbu, niti je platio PDV. I ziv i zdrav se vratio natrag (siguran sam u to jer bi ih bila puna televizija da im se je bilo sto dogodilo) . To je najvecja reklama za varnost Slovencev na Hrvaškem. Tipi nas ser...jo celo bozje leto, polj gredo na morje na Hrvaško, kaj pomeni da ih sploh ni strah za svojo varrnost ( a roko na srce bi ih moralo biti - kaj ne?) i navkljub svemu vedo da su tu varni. A celi problem z mejo je nastal ko so slovenci pogruntali da vec nimajo lasten dostop do otprtega morja in je potrebno najti modaliteto kak to tega priti. Ceprav Vas nismo nikoli ovirali v plovbi, nimamo te pravice niti pa bilo kdo sploh premisljuje o tem na Hrvaskem, bojim se pa da o tem sodite sami po sebi. Kaj bi vi nam da smo v obratnem polozaju delali ( izsiljevali). Vem da so (podobni tebi) tam v 90-tih senjali da bojo naplacevali takse za prehod Hrvatov čez Slovenijo in podobne neumnmosti (tudi tukaj ih pogosto preberem), pa za 18 let niste niti spodobne ceste uspeli narediti. btw. vse obveznosti za kredite za ceste na Hrvaškem se poravnajo za 2 meseca sezone. Pravijo Poljaki da za 5 ur naredijo 700 km, polj 60 km skozi Slovenijo še 5 ur i se 3 ure do Dalmacije. carpe.diem i vinadap ko ovo leto pridete na počitnice k nam poklicite, castim Vas z večejo.