Slovenija

Bodo iz lokalov izginili radijski in televizijski sprejemniki?

Ljubljana, 02. 03. 2010 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gostinci so razočarani. Po novem bodo Sazasu nadomestila za uporabo glasbe v svojih lokalih plačevali glede na višino prihodkov.

Bodo gostinci odstranili radijske in televizijske sprejemnike?
Bodo gostinci odstranili radijske in televizijske sprejemnike? FOTO: POP TV

Gostinci so razočarani nad sodbo vrhovnega sodišča, ki je potrdila odločbo Sveta za avtorsko pravo RS v zvezi s plačevanjem avtorskih nadomestil Sazasu. Po novem bodo nadomestila za uporabo glasbe v svojih lokalih po novem plačevali glede na prihodke.

Za bifeje in bare je določeno 0,80 odstotka od prihodka uporabnika (+ 8,5-odstoten DDV), za okrepčevalnice in picerije 0,56 odstotka od prihodka uporabnika, za restavracije pa 0,32 odstotka od prihodka gostinca.

Sodišče ni upoštevalo argumentov OZS

Vrhovno sodišče ni upoštevalo niti enega argumenta Obrtno-podjetniške zbornice (OZS). Hkrati odločba pušča vrsto odprtih vprašanj ter ustvarja zmedo in pregreva že tako vroče ozračje med člani OZS in Sazasom, pravijo v zbornici.

Poleg tega po odločbi tarife veljajo le za člane OZS, kar jih postavlja v neenakopraven oziroma diskriminatoren položaj, še dodajajo.

Omejevanje medijske kulture Slovencev

Odločba vrhovnega sodišča tako po mnenju sekcije gostincev kot tudi po mnenju OZS omejuje medijsko kulturo v Sloveniji, s tem pa tudi možnost obveščanja javnosti. Radio in televizija sta namreč osnovna obveščevalna medija, zato bi bilo pravično, da bi se za uporabo teh medijev dogovorili o enotnem pavšalnem znesku, ki bi bil dostopen vsem. Ne nasprotujeta pa temu, da se za drug način predvajanja glasbe, npr. preko CD- ali DVD-predvajalnika, plačuje po drugačni tarifi, saj tu uporabnik sam izbira glasbeni repertoar.

Bodo gostinci odstranili radijske in televizijske sprejemnike?

Zaradi možnosti, da bodo nekateri lokali posledično odstranili avdiovizualne naprave iz poslovnih prostorov, bodo po mnenju OZS najbolj prizadeti poslušalci oz. obiskovalci lokalov, v veliki meri pa tudi avtorji, glasbeni izvajalci ter mediji.

V OZS bodo o nastalem položaju obvestili Slovensko turistično organizacijo in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, se poskušali sestati s Sazasom ter nekaterimi vodilnimi avtorji v Sloveniji in se poskušali dogovoriti bolj pravične tarife.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yapi
04. 03. 2010 11.57
še mal pa bomo mogl plačvat sazasu da poslušamo musko v avtomobilih. kupš cd da ga poslušaš v avtu al pa doma, pa bo pršu inšpektor in bo reku, pr vas se sliši muzika, hočem vidt plato, aha tale je, tarifa za tega je tolk pa tok, plačajte če ne prekršek, predlog sodniku za prekrške, nato bo sledila globa in mogoče clo zapor do 2h let.
mac4_m
03. 03. 2010 23.32
ne moreš verjet, kje vse mafija steguje svoje lovke. Folku bojo zdej še musko požrl. Čakamo lahko samo še to, da nam začnejo zaračunavat zrak...
Buena Vita
03. 03. 2010 20.44
prouhudababa moža prijavi,,,boš vidla,ko dobi položnico bo takoj nehal smrčat in kalit nočni mir
POŠTAR-MB
03. 03. 2010 19.55
Sem lani priredil veselico pa je bila itak pušiona ker je deževalo.Band sem plačal jurja pa še 300 ojrof ostalih stroškov,prometa pa je bilo nekje 900 ojrof,se pravi 500 čistega,pa mi je zupan poslal še račun za 96 ojrotov,kljub temu da sem moral poslati kopijo blagajniškega izpiska.Se pravi da sem plačalskoraj 20 procentov od čistega prometa
Pincopalino
03. 03. 2010 19.20
tA sAZAS JE SAMA IZMIŠLJOTINA PRAV ME ZANIMA OD TEGA KAJ GRE AVTORJEM IN KAJ OSTANE SAZASU.
sprint
03. 03. 2010 19.19
Hvala bogu da bojo izginili, dovolj imam že tega Radia Center. Huh.Tudi jaz sem ga sit.
srebrnibreg
03. 03. 2010 17.00
Rad bi vedel koliko denarja dobi eden tuji izvajalec. Ali inšpekcija ima pogled v prihodke in odhodke. Izkoriščevalce in prevarante sem že videl, ampak tako velikih pa še ne.
prouhudababa
03. 03. 2010 14.21
Ali mi lahko kdo pove, če bom morala SAZAS-u plačati tudi za moževo smrčanje, ki ga poslušam ponoči?
Goky
03. 03. 2010 14.16
Nekoč smo tudi plačevali ZAMP (zaščita malih avtorskih pravic) Vendar to je bilo le simbolično in plačevali smo samo tisti, ki smo nekako od glasbe živeli.Plačalo se je od 5 - 10 dinarjev za nastop kar ni bilo omembe vredno, Vendar za to smo dobivali notni materijal. Raznih Jugoslovanskih tiskarn zastonj. Pravzaprav bi te note več stale, če bi jih kupil. Tako so takrat skrbeli, da se je narod zabaval. Kaj pa sedaj?
BlueChelsea
03. 03. 2010 13.11
Hvala bogu da bojo izginili, dovolj imam že tega Radia Center.
Trglav
03. 03. 2010 12.52
No, nekateri ne veste vsega! Pravite, radio vžte ven, pa živo musko notr! Saj to je pa še hujše. Namreč, tudi od žive glasbe se mora plačevati in to še več. Da administracije ob tem ne omenjam! Nategancija, da te kap, ampak država molči!
santamaura
03. 03. 2010 10.56
Ko še ni bilo televizorjev in radijskih sprejemnikov, so v gostilnah kakšno lepo zapeli. Stari oče od predsednika SAZAS-a pa je bil še kmet
ex-patriot
03. 03. 2010 10.31
SAZAS je skupek voluharjev, ki želijo živeti na tuj račun. Pokvarjena banda "glasbena", si spet svoje žepe polni. Bo Predin spet lahko jahte kupoval, un Zupan pa še kaj več.
rafael.m
03. 03. 2010 10.24
Vse te prisklednike in voluharje bi bilo potrebno nagnat delat. Da bi plačevali najemnino za lokale, davke, kazni za majhne prekrške, RTV naročnino... Ne pa, da živijo na račun nedela in tistih, ki garajo za vsakdanji kruh. In nosijo obrabljene kavbojke namesto uvoženih, elitnih oblačil. In nimajo možnosti, da bi se zvirali na elitnih prireditvah in dajali TV intervjuje. In to samo v prestolnici. Mi je slabo, ko jih gledam, medtem ko je Maribor v mrtvilu, ker ni denarja in prestižnih lokalov.
Stanislav Žerjav
03. 03. 2010 10.17
Koliko znese račun za en 50m2 kafič ??Sazas, IPF in še kak podoben na A/V vezan prisklednik???
rafael.m
03. 03. 2010 10.14
m12 za živo glasbo moraš imet pogoje, torej registrirano. In grozno drage redarje. Saj kontrolirajo policijski specialci v popolni bojni opremi, skupaj z inšpekcijo. Pa dragi izvajalci, kot pravi nekdo, dvakrat plačani. Pa ti požrejo celomesečni dohodek. Poskusi. Ampak verjetno ti ne gre tako hudo.
matekolovrate
03. 03. 2010 10.13
MATJAŽ ZUPAN JE LOPOV NA KVADRAT
Stanislav Žerjav
03. 03. 2010 10.09
Predlog. Gostinci in vsi podobni za en mesec organizirano protestno vržte radije in tvje ven, pa da vidmo junake!!!! Se bojo hitro pogajali!! Mam pa še drugo idejo, ki bi vas pa Dokončno rešila Sazasa. Če je tu kak, ki plačuje recimo za en 50m2 kafič naj napiše koliko to znese mesečno!! SAZAS IPF in še kak tovrsten prisesek?????
haj
03. 03. 2010 09.58
Sicer pa, kdo sploh zahteva glasbo, medtem, ko jaz preskušam čevlje? Pa naj odstranijo. Kdo pa je nad sploh navdušen? Pridem na kavo pa mlda kelnarca muziko navije tako, da se komaj sporazumeva, kaj želim. Ali pa. V Europarku v Mariboru predvajajo glasbo še v garažah in na strešni ploščadi. Ja, to je kultura na kvadrat. Le zakaj me gostinci in trgovci odganjajo iz svojih lokalov z neko muziko?????????????????????????? SAZAS pa je itak poglavje zase. Rad bi zvedel, kdo dobi denar zbran za rodijski program npr. Ljubljane. Avtorji gotovo ne.
porka.malorka
03. 03. 2010 09.55
Meni je to čudno npr.Koncert . Avtor je očitno dvakrat plačen. Najprej od samega prireditelja In nato še od sazasa. To je neverjetno da si dvakrat plačen za enkratno delo