Slovenija

Bodo imeli šolarji leta 2018 že pet ur telovadbe na teden?

Planica, 15. 06. 2017 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za šolstvo in šport namerava s 1. septembrom 2018 osnovnošolcem ponuditi možnost, da bi imeli tedensko na voljo po pet ur telesne vzgoje. Učenci bi se o dodatnih dveh ali treh urah aktivnega gibanja odločali sami. Predlog v Evropi ni novost, saj se razvite države srečujejo s problemom vse manjše fizične aktivnosti otrok, posledično so izpostavljeni debelosti in boleznim.

V Planici se je sestal Strokovni svet republike Slovenije za šport. Na njem je direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj razkril, da namerava pristojno ministrstvo vsem osnovnošolcem s 1. septembrom 2018 ponuditi možnost, da bi imeli tedensko na voljo po pet ur telesne vzgoje.

Predlog v Evropi ni novost, saj se razvite države srečujejo s problemom vse manjše fizične aktivnosti otrok, posledično pa so izpostavljeni debelosti in v kasnejšem obdobju tudi boleznim. Kot pravi Štrumbelj, gre za poskus, da bi bilo vsem osnovnošolcem dostopnih pet ur aktivnega gibanja, ki bi jih ponudila šola, ob rednem programu telesne vzgoje pa bi se učenci o dodatnih dveh ali treh urah odločali sami.

"Aktivnosti v to smer potekajo. Preverili smo infrastrukturo, ki jo je dovolj, za otroke pa v tem vidimo razbremenitev, saj se te ure ne bodo ocenjevale in prav zato pričakujemo, da bomo tako privabili tudi večje število učencev," še pravi prvi operativec države na področju športa, ki ocenjuje, da ima Slovenija trenutno za to dejavnost tudi že dovolj usposobljenih pedagogov, ki zdaj pomagajo v podaljšanem bivanju, po novem pa bodo počeli tisto, za kar so usposobljeni.

Štrumbelj je na seji opozoril tudi, da je Slovenija po letu 1998 končno dobila nov zakon o športu, kar je bila ena prednostnih nalog na ministrstvu. "Zakon predstavlja nekakšno evolucijo v slovenskem športu, ne pa revolucije, saj smo skušali dobre stvari še malo izboljšati in popraviti tisto, kar je bilo slabo. Vemo, da nismo ustregli vsem, bilo je veliko pogajanj, vložili smo veliko truda, zdaj pa nas čaka veliko dela pri izvedbi," je dejal Štrumbelj. Prav predvidena izvedba novega zakona je na strokovnem svetu sprožila nekaj vsebinskih vprašanj tudi zaradi prehodnega obdobja uveljavitve zakona, a na ministrstvu v kratkem obljubljajo ustrezne razlage za športnike in športne delavce.

Morda bodo otroci že čez nekaj let imeli dodatne ure telesne vzgoje.
Morda bodo otroci že čez nekaj let imeli dodatne ure telesne vzgoje. FOTO: iStock

Štrumbelj je opozoril tudi na predlagane spremembe zakona o financiranju Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) ter Fundacije za šport. Zakon je že šel v medresorsko usklajevanje in doživel burne odzive predvsem s strani Fiha. "Odzvala se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije in odločila, da zakon ne ureja dovolj transparentno razdeljevanja javnih sredstev, zato je KPK predlagala, da se zakon začasno umakne iz procedure," je še dejal Štrumbelj in dodal, da zakona ne bodo umaknili iz procedure, vseeno pa si bodo na ministrstvu vzeli čas za razmislek, kako naprej, saj se je pojavila vrsta vprašanj, "ki jih je treba rešiti".

Ministrstvo je predstavilo tudi realizacijo aktualnega nacionalnega programa športa, s strani strokovnega sveta pa je bilo slišati predvsem poziv, naj se sredstva za šport končno povečajo in sprejme ustrezne davčne olajšave za šport in vlaganje v šport.

Že dopoldan so si člani strokovnega sveta ogledali tudi nordijski center. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je ob tem izpostavil, da je gradnja centra potekala kar pet let. "Še posebej smo ponosni na to, da nismo prekinili tekmovanj, saj bi naredili škodo Smučarski zvezi Slovenije in navijačem, ki so prihajali vsako leto," je med drugim povedal Gros in predstavil tudi nekatere nove projekte v centru, kjer se trenutno pripravljajo številne reprezentance, tudi Turki in ženska ekipa ZDA.

Pozitivno je tudi poslovanje centra, kjer je z javnim programom sicer ustvarjenega nekaj primanjkljaja, kar pa nadomestijo s tržnim delom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
15. 06. 2017 20.07
+1
Več telovadbe manj knjig. Sem za.
Justice4all
15. 06. 2017 19.48
+2
Saj se dovolj giblejo v šoping centrih.... Pa s prstki po telefonu....
mackon08
15. 06. 2017 19.41
+3
Kakšna telovadba v šoli, za to bi morali starši poskrbeti , da otroci niso leni. Imajo dosti časa za telovadbo doma, odvzet računalnike in mobitele pa na igrišče.
ochi
15. 06. 2017 20.07
+0
Hočeš nočeš računalnik ti da več za prihodnost kot igrišče.
pizzamargerita
15. 06. 2017 19.38
+6
odkar je hila telovadba povzdignjena v z oceno ocenjeni SPORT, se pri tem velecenjenem predmetu vedno manj miga in vedno vec predava. Nasa otroka sta morala pri tem predmetu izdelovati plakate a pravili odbojke itd...skratka iz ur za gibalno sprostitev so nardil PIFLARIJO, SMO ZATO, DA LAHKO 5-KE pokasirajo tudi nepremicni matematicni geniji ki rabijo VSE tocke za na bezigrad.
letmeseeit
15. 06. 2017 19.24
+4
Telovadnice pa na nivoju geta. Ko bo pa treba realizirat pa ne bo denarja.
yaks
15. 06. 2017 19.21
+6
Se bojim, da bojo k tem dodatnim uram hodili samo gibalno že uspešni učenci. Tisti manj uspešni se pa že tako športne vzgoje na veliko izogibajo. Pri teh predmetih, športna, likovna in glasbena vzgoja bi bilo treba ocene ukinit, oziroma nazaj vpeljat vsaj NU, U in ZU.
juve91 1
15. 06. 2017 19.11
+2
A to pomeni že? Kaj pa je zdaj to takega? Se morjo gibat, doma tak vecina samo sedi
bb5a
15. 06. 2017 19.06
+0
Šolski program, šole, nivo znanja, učitelji... vse samo stagnira...
Ramzess
15. 06. 2017 19.43
Elita noče pametnih, samo razmišljajočih ljudi. Prebujeni ljudje ogrožajo njene interese in ni jih mogoče manipulirati in pokoriti.
son?ece5
15. 06. 2017 18.56
+14
Če se že danes ne bi ocenjevale nekatere dejavnosti kot je telovadba. likovna in glasba, bi učenci mnogo manj sedeli. Tako so pa to dejavnosti, ki namesto razbremenitve in veselja , premnogim otrokom prinašajo še dodatni stres in ure in ure nepotrebnega piflanja !
malimoz2012
15. 06. 2017 18.58
+4
juve91 1
15. 06. 2017 19.12
-3
Haha. Kaksno piflanje pa pol je pri telovadbi?
yaks
15. 06. 2017 19.25
+9
Tako je. Ocenjevanje teh predmetov je brezpredmetno. Če bi se ocenjevalo vsaj prizadevnost, ne pa talent, bi še šlo. Tako pa morajo pri športni vzgoji dosegat norme za ocene.
son?ece5
15. 06. 2017 21.41
+1
Piflanje teorije , npr. za posamezne elemmente pri izvedbi prevala, pravilen položaj rok, glave. Pa saj ni , da bi govoril kam je šla ura telovadbe in j, če nisi gibalno dovolj sposoben si odpiši petico in tudi štirico, Prizadevnost pri telovadbi danes ne šteje nič.