Slovenija

'Tako hitri naj bodo tudi, ko gre za navadne ljudi'

Ljubljana, 04. 04. 2011 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Tako menijo glede sojenja Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu v SDS. Na to se je že ostro odzvalo pravosodno ministrstvo. V SLS pa pravijo, da bi morala sodišča tako hitro voditi postopke tudi v drugih primerih.

Erjavec oproščen - 8
Erjavec oproščen - 8 FOTO: B.G.

Ljubljansko okrajno sodišče je v zadevi Patria razsodilo, da nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman nista kriva nevestnega dela v službi.

Sodnik Marko Češnovar je dejal, da bi morali dokazati, da je v proračunu za 15,7 milijona evrov škode zaradi tega nakupa. Tožilstvu pa po njegovih besedah tega ni uspelo dokazati. To so zagotovile tudi priče, namreč da ne beležijo škode zaradi oklepnikov.

Tožilkina ocena škode po njegovih besedah temelji na predpostavkah dejstev, ki še niso nastopila in na podlagi mnenja enega strokovnjaka. Močno vprašljiva je zato po mnenju sodišča navedba, da bo do nje prišlo, tekoči izdatki pa škode tudi ne prikazujejo. Češnovar je spomnil še, da so med postopkom prebrali obsežno dokumentacijo, iz katere škoda ni bila razvidna, kar so potrdile tudi priče, ki so tudi zatrjevale, da bo Slovenska vojska vso pridobljeno opremo uporabljala. "Če je Slovenija kupila slabše oklepnike, bi lahko nastali politična in vojaška škoda, vsekakor pa ne moremo govoriti o proračunski škodi," je še dejal sodnik v obrazložitvi sodbe.

Erjavec oproščen - 3
Erjavec oproščen - 3 FOTO: B.G.

Škoda je po besedah Češnovarja vprašljiva tudi, ker usoda oklepnikov še ni znana, saj je možen celo reprogram pogodbe. Tako še ni jasno, koliko orožja bo Slovenska vojska še dobila in koliko zamenjala. Ob tem pa je poudaril, da mora biti škoda jasno opredeljena že v obtožnem predlogu, v tem primeru pa da je bilo "vse preveč neznank". Zato je menil, da obsodilne sodbe ni mogoče graditi na predpostavkah.

Prav tako tožilstvu ni uspelo dokazati, da sta Erjavec in Gutman ravnala očitno naklepno, sodišče pa je za Erjavca celo menilo, da je "podpise za pogodbe dal v dobri veri". Vzroke za prednaročilo pa je Češnovar videl v omejenih sredstvih ministrstva za obrambo.

Stroške postopka in honorarje odvetnikov bo morala plačati država.

Tožilka se bo na sodbo pritožila

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je po razsodbi poudarila, da se ne strinja z zavrnitvijo določenih dokaznih predlogov, zato je napovedala pritožbo. "Predlagala sem še nekaj dokaznih predlogov, dva sta po moji oceni resnično bistvena, in ju je sodišče zavrnilo," je pojasnila.

Po njenih besedah obdolženi zatrjuje, da je bilo kupljenih 135 vozil. "Ni bilo kupljenih 135 vozil. Kupljenih je bilo 110 vozil in 25 platform, to pa ni isto," je dejala Zobec Hrastarjeva.

Erjavec je z razsodbo zadovoljen

Erjavec je zadovoljen, podrobneje pa zadeve ni želel komentirati. Po sodbi je dejal še, da upa, da se ga sedaj ne bo več povezovalo z afero Patria in da mu je ta afera povzročila kar nekaj škode. Je pa po razsodbi dejal: ''Gremo na pivo.''

Tožilstvo je Gutmanu in Erjavcu očitalo nevestno delo v službi, saj naj bi predvsem z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov povzročila vsaj za okoli 15,7 milijona evrov škode. Obramba je vseskozi vztrajala, da sta nedolžna, saj da škoda ni nastala in da tudi ni izkazana v proračunu. Erjavec je sojenje že večkrat označil za politični proces. Sojenje se je sicer začelo novembra lani.

'Vlada bi morala znova premislite vse argumente'

Današnja oprostilna sodba po mnenju pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata ne pomeni dobre novice za morebitno odločitev vlade o tožbi za ničnost pogodbe za nakup osemkolesnikov patria. Po njegovem mnenju je to še ena okoliščina, zaradi katere bi vlada morala znova premisliti vse argumente, ki jih navaja v tožbi za ničnost pogodbe.

Pirnat sicer težko komentira razsodbo ljubljanskega sodišča. Pojasnjuje namreč, da je to rezultat obravnave, ki je zaprta za javnost. Sicer pa verjame, da je sodišče odločilo pravilno.

Kot pravi, današnja razsodba ter tožba za ničnost pogodbe s Patrio v pravnem smislu nista nujno povezani. Če bi se tožba za ničnost pogodbe za nakup osemkolesnikov opirala na to, da sta Erjavec in Gutman utemeljeno osumljena kaznivega dejanja, potem vlada tega argumenta več ne bi mogla uporabiti kot podlago za tožbo, je dejal. Tako po njegovih besedah ni nujno, da današnja sodba preprečuje tožbo za ničnost pogodbe, zagotovo pa ne prinaša novih podlag za uveljavljanje ničnosti.

Pravni strokovnjak ocenjuje, da bo tožilka težko uspela s pritožbo na sodbo glede na to, da njena ocena škode po besedah sodnika temelji na predpostavkah dejstev, ki še niso nastopila.

SDS: 'Fiasko, da mu ni para'

''Če bi Erjavec in Gutman dobila po šest mesecev zapora zaradi nevestnega dela v službi, bi Pahorju in vladi iz enakih razlogov grozila najmanj dosmrtna ječa,'' so odločitev sodišča komentirali v opozicijski SDS.

Patria - 19
Patria - 19 FOTO: Mia Media

Še nekaj let nazaj bi bilo tajno sojenje v Sloveniji nekaj nezaslišanega, menijo v SDS. ''Leta 2011 pa se je tajna farsa proti Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu odvila, kot da smo že zdavnaj pozabili vse nauke o pravni državi,'' so še zapisali. ''No, kljub temu Zalarjeva izbranka Branka Zobec Hrastar svoje trhle obtožnice ni uspela ubraniti niti na tajnem sodnem procesu. Fiasko, da mu ni para daleč naokrog,'' še pravijo.

Kot so še zapisali, lahko Branka Zobec Hrastar danes zvečer pričakuje klic ali elektronsko pismo od samega predsednika vlade Boruta Pahorja, ki ji zna očitati, češ da ruši vlado. ''Kako naj vlada namreč sedaj zahteva ničnost pogodbe s Patrio, ki jo izsiljujeta enkrat Zares in drugič LDS? Namesto da bi se vladajoči resno lotili pogajanj o reprogamiranju pogodbe in zmanjšanju števila naročenih oklepnikov, se spotikajo ob lastna polena,'' so še zapisali v SDS.

Komentar zbodel ministrstvo

Na pravosodnem ministrstvu so se na izjavo SDS ostro odzvali. ''Ta izjava je najboljši dokaz, kako stranka SDS vidi samostojnost delovanja državnega tožilstva, da politika naroča, kaj naj tožilci storijo in česa naj ne storijo,'' so zapisali.

''Na ministrstvu za pravosodje smo zadovoljni, da so sedaj očitno ustvarjeni pogoji za to, da odmevne afere vendarle dočakajo sodni epilog, čemur v preteklosti nismo bili priča. Sodni epilog je, ne glede na vsebino same sodne odločitve, temelj pravne države. Ob tem dodajamo, da odločitev sodišča še ni pravnomočna,'' so še zapisali.

Anderlič: Pozdravljamo relativno hiter zaključek

"Današanja oprostilna sodba v zadevi Patria govori o tem, da nekdanja minister za obrambo in načelnik Generalštaba SV nista kriva nevestnega dela v službi. Predmet sodnega postopka zoper njiju nikoli niso bili sumi podkupnin, kar je temeljno vprašanje te orožarske afere mednarodnih razsežnosti,'' je v odzivu zapisal poslanec LDS Anton Anderlič.

''Pozdravljamo relativno hitro zaključen postopek v upanju, da bodo tudi drugi sodni postopki v zadevi Patria enako ekspeditivno vodeni. Vloženih je več različnih ovadb v zvezi s tem primerom in najpomembnejše sodne obravnave bodo tiste o sumih koruptivnih dejanj, ki naj bi segali do vrha slovenske vlade in političnih strank. Upamo na skorajšnjo obravnavo in zaključek afere Patria in razjasnitev vseh okoliščin nakupa oklepnikov, ki že leta močno razdvajajo slovensko javnost," je še zapisal.

Sodišče ju je oprostilo.
Sodišče ju je oprostilo. FOTO: B.G.

V poslanski skupini Zares pa pravijo, da spoštujejo odločitev sodišča. ''V zadevi Patria je v nadaljevanju ključna preiskava o korupciji ter odgovornost za slabo sestavljeno pogodbo,'' so zapisali v odzivu.

SLS: Enako prednostno naj obravnavajo tudi druge zadeve

Tudi v SLS pozdravljajo hitro vodenje postopka in hitro razsodbo, vendar ob tem opozarjajo, naj preiskovalni organi in sodišča enako prednostno kot pri ugotavljanju (ne)krivde za nevestno delo v službi v primeru Patria delujejo tudi v primeru navadnih ljudi, pri množičnih kršitvah v korporacijskem upravljanju in delovnopravne zakonodaje na škodo malega človeka.

''Verjetno smo danes priča zgolj prvi sodbi v primeru afere Patria, vendar pa v SLS od pravne države pričakujemo, da ta ne bo hitra in učinkovita le, ko gre za odmeven medijski primer in izpostavljene javne osebnosti, ampak da končno postane enako hitra, pravična ter dosledno učinkovita tudi za malega človeka – za mnoge anonimne in izigrane ljudi, ki svojo pravico še vedno iščejo in kateri danes žal dan za dnem že izgubljajo vero v pravno državo,'' pravi poslanec SLS Gvido Kres.

Kot še poudarja Kres, je SLS že od vsega začetka opozarjala, da mora afera Patria dobiti sodne epiloge še pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvam, da ta tema ne bo obremenjevala slovenske družbe vsa štiri leta tega mandata. Saj se je po njegovih besedah treba posvetiti vsem tistim problemom, ki so akutni in aktualni, če hočemo Slovenijo izvleči iz gospodarske, pravne in nenazadnje tudi moralne krize.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
05. 04. 2011 12.08
saintjozef 04.04.2011, 21:33 0 loden04.04.2011, 21:260 Predlagam, da dajo patrije za rent a car... pa se vozte z njimi.... tisti, ki vam ne DAJO MIRU, pa bo! A nisi slišala, da niso vozne? .... sveti, jaz VEM, da SO vozne, tako rekoč iz prve roke....:)))
partizan71
05. 04. 2011 11.47
Najbolj skorumpirani preiskujejo sum korupije. Dvolicnezi !
Polly ß
05. 04. 2011 11.29
Prav res je! Naj bodo še drugje tako hitri in vztrajni,kot so pri teh dveh. JE ŠE VEČ BOLJ PEREČIH PROBLEMOV ZA REŠITI,PA JIH NE REŠI NAŠA VLADA. MISLIM,DA TA DVA NISTA NIČ KRIVA IN DA BOSTA TO TUDI DOKAZALA.
kiss_my_ass
05. 04. 2011 10.28
ljx 05.04.2011, 09:47 Pa saj se z daljnogledom vidi še kam drugam... Recimo na Gonars se tudi vidi. Je pa res, da je odvisno kako in s čim daljnogled uporabljaš... Moram pa priznati, da res nisem imel v mislih takega pogleda kot ga navajaš....ampak nekaj povsem drugega.. :)
kiss_my_ass
05. 04. 2011 10.24
Ne vem kje imajo glavo in pamet tisti, ki zagovarjajo stališče da teh patrij in še marsičesa kar sodi k prisilnemu aparatu - naprimer vodni top ne sodijo v demokratično družbo! Lepo vas prosim! Pa kdo bo uspel zaustaviti to zver, naveličano vsega , ko bo planila na ulice??? Samo vodni topovi, štiri in šestkolesniki to zmorejo. Kako se pa to dela pa naši vojaki in policaji pridno trenirajo v državah kot so Afganistan, Kosovo, Bosna, Iraq... Še sreča da imamo tam naše vojake. So vsaj uspeli uničiti humveje, ki niso bili primerni za naš teren, pridno pa uničujejo tudi naše patrije... Ti narodi nam bodo in so nam že hvaležni, ker pomagamo v širjenju proameriške imperialistične politike.....
partizan71
05. 04. 2011 10.17
Ostri odzivi... Ko nekdo navede resnicna dejstva potem se za zascito lastnega dostojanstva ostro odzovemo ane ? Moj primer je ze od leta 1999 na sodiscu !
AlternativeFacts
05. 04. 2011 09.49
"...pravična ter dosledno učinkovita tudi za malega človeka..." - Naj nekdo tem "velikim človečnjakom z majhno IQ kapaciteo" pove, da se futrajo od žuljev "malega človeka" in naj že enkrat opustijo besednjak o malem, navadnim itd. človekom.
ljx
05. 04. 2011 09.47
Ja kiss_my_ass,to kar si mi opisal me močno spominja na pogeled na nek Jadranski otok,ki je znan po tem da je na njemu bolj malo vegetacije in skozi tak daljnogled bi tudi jas nadvse rado pokukal.
kiss_my_ass
05. 04. 2011 09.42
Naj živijo vsi politiki!!! ....s 40 % moje bruto plače.....
kiss_my_ass
05. 04. 2011 09.40
ljx 05.04.2011, 09:36 Zelo rad bi pogledal JJ. Skozi daljnogled. Zelo rad bi pogledal Šrota. Skozi daljnogled. Zelo rad bi pogledal Gavčarja. Skozi dalnjogled. Zelo rad bi pogledal Tovšakovo. Skozi daljnogled. Zelo rad bi pogledal Valanta. Skozi daljnogled.... Pa imate šopek vseh mogočih barv.... Vsakega od teh bi zeeeelo rad pogledal.... ...skozi daljnogled....
Tonček Balonček
05. 04. 2011 09.39
Posks, da bi se glavni akterji tega sramotnega posla oprali s kaznovanjem teh dveh tipov, ki o poslu in njegovem resničnem ozadju očitno nimata pojma, se ej izjalovil in se jim zdaj tresejo hlače! Pre ali slej bodo prišli na vsrto. Seveda pa morajo prvi korak napraviti, kot vedno, iz tujine. Tako je bilo pri Thalerju, mariborski škofiji, celovsški ugrabitvi (tam so Janševe fante kar polovili) in še kje.
ljx
05. 04. 2011 09.36
Kiss_my_ass,ljubim te u čelo!
Tonček Balonček
05. 04. 2011 09.35
Ja seveda, saj so lastniki Američani.
ljx
05. 04. 2011 09.34
Ja ja,med belo in ta rdečo se vedno nekaj RJAVGA najde,pa naj si gre za brisanje ta zadnje ali ženski mesečni cikel,pa oprostite moji vulgarnosti,ampak česa drugega res ni vredno omenjat,ker je vse na nivoju stranišča.
kiss_my_ass
05. 04. 2011 09.33
ljx 05.04.2011, 09:01 Po mojem mnenju si ti malo pobrkal izvor besede MINISTRSTVO (SSKJ) . Ta beseda NE izvira iz besede ministeriál niti ne iz besede ministrírati. Obadva pojma sta namreč zelo blizu desnici. Izpeljava te besede je iz pojma minister če nisi vedel in pomeni popolnoma drugo kot ministeriál ali ministrirati. Toda očitno je precej politikov tudi zavedenih v pojmovanju besede ministrstvo in se obnašajo, kot da je izvor besede popolnoma drugačen. :)
M-teorija
05. 04. 2011 09.33
Oh, se opravičujem, če sem zašel na literarno pravopisni forum!?
M-teorija
05. 04. 2011 09.29
Sojenje Karlu in Dober?!?, pardon Gut-manu je samo uvertura glavnega dejanja, ki se šele začenja in to glavno dejanje, je tista osnova, ki bo tudi za uveljavljanje protikorupcijske klavzule. Potem pa bo postala čudna situacija, da so nekateri, kot sta tista grška trgovca v Avstriji, dobila avans. Tega se akterji tudi zavedajo in jim počasi spoznanje, da lahko oni sami postanejo "grški trgovci", postaja nočna mora!
ljx
05. 04. 2011 09.29
Sicer pa Bukefal,če hočeš šminkirat s pravopisom,se lahko pridružiš kakšnemu Literarnemu ali Gramatičnemu društvu,sam se bojim da maš preveč gnoja na škornjih da bi te sploh zraven spustil.
kiss_my_ass
05. 04. 2011 09.26
A je še kdo opazil, da čim zaide tema v vode, ki NE PAŠEJO proameriško usmerjeni uredniški politiki se tema takoj ukine??!! Še prej pa je vsaj 100 cenzur....
Tonček Balonček
05. 04. 2011 09.26
Erjavec bo v vseh koalicijah še nadaljnih dvajset let oziroma do milega konca, upokojencev je čedalje več!