Slovenija

'Čaka nas trdo delo'

Ljubljana, 17. 01. 2011 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Pahor je poudaril, da vlado v letu in pol, če bodo volitve redne in ne vidi razloga, da ne bi bile, čaka trdo delo. Na klavzuri so namreč predsedniki koalicijskih strank dosegli načelno soglasje o razvojnih prioritetah vlade.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Predsedniki koalicijskih strank in nekateri ministri so na današnji razvojni klavzuri v Ljubljani dosegli načelno soglasje o razvojnih prioritetah vlade. Prva prioriteta je konsolidacija javnih financ, druga izboljšanje plačilne discipline, tretja učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala, je po srečanju novinarjem povedal premier Borut Pahor. Kot četrto prioriteto vlade navaja izboljšanje pogojev za delovanje dobrih podjetij, na petem mestu izboljšanje delovanja trga dela, nadalje izpeljavo strukturnih ukrepov in socialno prilagoditev. Kot je pojasnil, so v dokumentu o razvojnih prioritetah vlade v letih 2011 in 2012 navedene prioritete, ukrepi, cilji, nosilci nalog ter rok za njihovo izvedbo.

V sklopu prve prioritete je predsednik vlade izpostavil konsolidacijo javnih financ. Gre za postopno zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2013. To je edina izjema v okviru vladnega rokovnika, pravi Pahor.

Na srečanju so se zavzeli za stabilizacijo javnega dolga brez dodatnih davčnih bremen, za financiranje razvoja in potrebne infrastrukture, za ukrepe, ki so povezani s povečanjem črpanja sredstev neposredno iz razpisov Evropske komisije, in za večjo učinkovitost porabe proračunskih sredstev.

Pri drugi prioriteti, izboljšanju plačilne discipline, je Pahor pojasnil, da gre za določitev obveznih, razumnih plačilnih rokov, omejitev možnosti uveljavljanja odbitnega davka na dodano vrednost samo za račune, ki so poravnani v zakonskem roku. Predsedniki koalicijskih strank in krizni ministri so se zavzeli za uvedbo menice kot instrumenta zavarovanja plačil do podizvajalcev in za izločanje iz razpisov tistih izvajalcev, ki nimajo poravnanih vseh svojih obveznosti do podizvajalcev.

Tretja prioriteta je učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala. Vlada si je za cilj zadala štiri novele zakonov, s katerimi bo dosegla razširjen zaseg in odvzem premoženja z obrnjenim dokaznim bremenom, pospešitev kazenskih postopkov, določitev javnofinančnih kaznivih dejanj, ustanovitev specializiranih tožilstev in specializiranih oddelkov sodišč za pregon ter obravnavo gospodarskega in organiziranega kriminala.

Pri četrti prioriteti, izboljšanju pogojev za delovanje dobrih podjetij Pahor izpostavlja, da v Sloveniji nimamo le slabih podjetij, temveč tudi vse več dobrih. Ker zaenkrat kaže na konjukturo v slovenskih izvoznih partnericah, je to treba po njegovih besedah izkoristiti in omogočiti hitrejše prestrukturiranje slovenskih podjetij, ki so na eni strani zabredla v težave, imajo pa zdrava razvojna jedra.

Peta prioriteta določa izboljšanje delovanja trga dela. Po Pahorjevih besedah gre za poenotenje obveznosti in pravic različnih vrst zaposlitvenih razmerij prek socialnega dialoga. Ta mora po ocenah premierja postati bolj konstruktiven in bolj pregleden. Poleg tega želi vlada v sklopu pete prioritete doseči stimulativnejši plačni sistem. Kot enega od ukrepov je Pahor navedel tudi postopno povečevanje minimalne plače, pri čemer dodaja, da ta ukrep ostaja diskutabilen.

Vlada si je kot zadnjo prioriteto zastavila izpeljavo strukturnih ukrepov in socialne prilagoditve. Po besedah premierja bodo storili vse, da se v primeru referenduma o pokojninski reformi ljudi prepriča v njeno koristnost in nujnost. Pod zadnjo prioriteto vlade sodijo tudi zagotovitev vzdržnosti zdravstvenega sistema, izboljševanje kakovosti storitev javne službe in večja prilagoditev javnih izvajalcev potrebam prebivalstva.

Pahor je pojasnil, da bodo ta dokument v torek predstavili na kolegiju predsednika vlade, zatem pa ga bodo obravnavali na vladi. Če bo še kakšna politična dilema, jo bodo razčistili, nadalje pa jo bodo obravnavali na koalicijskem vrhu ta mesec.

Na torkovem kolegiju bodo koalicijski partnerji naredili pregled tistih odprtih političnih vprašanj, ki jih je treba še razčistiti.

Pahor je poudaril, da vlado v letu in pol, če bodo volitve redne in ne vidi razloga, da ne bi bile, čaka trdo delo.

DeSUS ima konkretne predloge

Kot je pojasnil Erjavec, leto dni po morebitni zavrnitvi reforme na referendumu ne bo možno spreminjati pokojninskega sistema. Če pa bi ustavno sodišče preprečilo izvedbo referenduma, "bi se lahko zgodila cesta", pravi. "Lahko bi prišlo do demonstracij in nemirov," je opozoril.
Kot je pojasnil Erjavec, leto dni po morebitni zavrnitvi reforme na referendumu ne bo možno spreminjati pokojninskega sistema. Če pa bi ustavno sodišče preprečilo izvedbo referenduma, "bi se lahko zgodila cesta", pravi. "Lahko bi prišlo do demonstracij in nemirov," je opozoril. FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS je na klavzuro prišel s konkretnimi predlogi. Zavzemajo se za to, da bi koalicija umaknila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi, s sindikati, ki se zavzemajo za referendum, pa bi skušali doseči soglasje glede podaljševanja pokojninske dobe. Predsednik stranke Karl Erjavec je pobudo predstavil na klavzuri.

A pozor! Predlog DeSUS, da bi koalicija umaknila zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi ter s sindikati poskušala doseči soglasje glede pokojninske dobe, pri LDS in Zares ni naletel na pozitivni odziv. Vlada stoji za zakonom, pravi predsednica LDS Katarina Kresal. Minister Ivan Svetlik opozarja, da manevrskega prostora ni več.

Kdo naj zapusti koalicijo?

Danes pa ni šlo niti brez razprtij o tem, kdo naj zapusti koalicijo. Stranka Zares se še naprej nagiba k temu, da bi morala Erjavčeva stranka upokojencev vlado zapustiti, medtem ko DeSUS Gregorju Golobiču očita, da skuša s predlogi za razvoj sam izstopiti iz koalicije. LDS Katarine Kresal pa: Zaresovi predlogi so pomembni, a ta hip je bolj pomembno, da vlada ugotovi, ali so politične razprave sploh še smiselne.

Prvi odzivi koalicije na pobude Zares za ustavne spremembe so skeptični: gre za radikalne in za zdaj nerealne predloge, pravijo. Golobič pa jim odgovarja, "če nisi zainteresiran za rešitev, je vsaka odločitev težka". Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa dodaja, da je tudi čas, v katerem živimo, radikalen in je včasih treba sprejeti tudi kakšno odločitev.

Erjavec predlog ustavnih sprememb in predčasnih volitev podpira. "Mi smo jih pripravljeni podpreti kot stranka, če jih bodo podprle tudi ostale stranke," razloži Erjavec. A nadaljuje, da je stranka Zares s svojimi predlogi preračunljiva, da si kupuje vstopnico za izstop iz koalicije in jo z njimi še dodatno krha. "Meni se zdi, da tukaj stranka špekulira, govori o deblokadi, imam občutek, da želi odditi iz koalicije," pravi Erjavec. Golobič odgovarja, da so predloge podali zato, da bi ostali v koaliciji in ne, da bi dobili izgovor, da bi šli ven.

Kaj pravijo v stranki LDS?

V stranki LDS menijo, da ni še čas za razprave o stanju na političnem parketu.

Še pred klavzuro je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal dejala, da država potrebuje razvojno vodenje in razvojno odločanje: "Ljudje potrebujejo službe, potrebujejo plače in verjetno manj od tega ustavne spremembe." Dodala je, da ljudje od vlade pričakujejo, "da jim bo pokazala, da država ne potrebuje odrešenika in da zna peljati zadeve".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (567)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnkamn
19. 01. 2011 00.09
Prva prioriteta je konsolidacija javnih financ, druga izboljšanje plačilne discipline, tretja učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala. Kot četrto prioriteto vlade navaja izboljšanje pogojev za delovanje dobrih podjetij, na petem mestu izboljšanje delovanja trga dela, nadalje izpeljavo strukturnih ukrepov in socialno prilagoditev. Prioritete so dobre, vendar kaj ko v praksi komunisti in liberalni socialisti delate ravno nasprotno. Al je vasa logika cist mem, al maste oprane mozgane da ne zastopite kako in kaj je treba narediti, ali pa nacrtno zelite svojmi ukrepi uniciti naso drzavo?
LXG
18. 01. 2011 20.51
prašek 18.01.2011, 19:33 Me veseli ,da sem te spravil v dobro voljo. Čebelar in Drobceno bitijce sta vsak po svoje prispevala ,da je Slovenija dosegla določene uspehe. Osamosvoitev je bil uspeh. Tone Rop ni zaslužen tolk za evro kot so bile pred njim vse Drnovškove vlade in Petrletova vlada ,ki je imela pogum dinarje zamenjat za takratne bone. Tolk mu boš priznal tudi če ga nabolj ne maraš? Pustimo to. Kar se pa tiče leplivih prstov, tega ne zamirim nobenemu je pač človeška slabost. Tisto kar me jezi je , da so premalo delali za dobrobit te družbe (vstop v EU ,EVRO so uspehi). Tu pa nosijo glavno odgovornst Drnovškove vlade in šele potem Janša. Janša je poskusil tako malo spravit v svoj žep(Merkator Delo, Laško). Pogoje za tako ravnanje pa so ustvarile vlade pred njim(kar ga seveda ne opravičuje). In tudi tajkunizacija je posledica ravnanja vseh vlad do vključno Janševe. Takšno je moje mnenje.
prašek
18. 01. 2011 19.33
LXG 18.01.2011, 18:26 Spravil si me v res dobro voljo !☺☺☺ »To bitje je opazovalo kako se nekdo (tudi čebelar je bil med njimi) bori za osamosvoijtev Slovenije. « Borili smo se mi !!! Čebelar je pa, - po njegovih izjavah - nosil glavo v torbi, le kako bi se potem boril ???? »Obstaja bitje velikih oči in sivih lask, Je majne rasti in gleda kot miška iz moke.« Vidiš, to bitjece je pa ogromno storilo za Slovenijo, to bitjece ni imelo glave ne v torbi - čebelar - niti je ni nosil na pladnju - dimitrij - bil je pri vsaki stvari, kjer se je odločalo o naši mali deželici. Od XIV kongresa ZKJ do Brionov. Glavo je imelo - to bitjece - stalno na vratu in jo uporabljalo !!!
LXG
18. 01. 2011 18.26
prašek 18.01.2011, 14:05 Obstaja bitje velikih oči in sivih lask, Je majne rasti in gleda kot miška iz moke. To bitje je opazovalo kako se nekdo (tudi čebelar je bil med njimi) bori za osamosvoijtev Slovenije. Ko je bil projekt zaklučen je to bitje skočilo na plano in začelo vladat.
prašek
18. 01. 2011 14.05
LXG 18.01.2011, 13:53 Obstaja nekje v ozadju človek, imenovan Čebelar, ki je uničil SDK, uničil TAM,Litostroj, ... potem pa je prišla vlada, ki je delovala v smislu ; nekaj za Slovenijo. Seveda so imele vse vlade tudi lepljive prste, saj je to zelo neprijetna - za druge - človeška lastnost. Ampak, Ropova vlada nam je postavila temelje za vstop v EU, za sprejem €, potem pa je prišlo leto 2004 !! Ne ljubi se mi kaj dosti več pisat !
LXG
18. 01. 2011 13.53
prašek 18.01.2011, 10:29 Ni Janša vsega kriv. Krivdo za to stanje si lahko razdelijo med sabo premosorazmirno z časom vladanja v zadnjih 20 letih. Slovenija je imela možnost in priložnost , da se približa državam ,kot so Skandinavske ,Nemčija, Avstrija... Problem je bil v tem ,da so se ljudje ,ki so bili na oblasti ukvarjali s tem kako se bodo "olastinili". Nihče pa se ni ukvarjal z razvojem in dobrobitjo Slovenije. To velja tudi za "managment" ,ki je bil postavljen v državne firme. Ves čas so se ukvarjali samo z nagradami in lastnimi plačami. Posledice takega delovanja so danes tu.
anonymous82
18. 01. 2011 13.43
In tako se bo končalo vse bodo POKRADLI banda PAHORSKA
FRANC ostrš
18. 01. 2011 10.50
Čaka nas trdo delo-DA KRADETE NAPREJ
prašek
18. 01. 2011 10.29
Obad777 18.01.2011, 07:06 Toda (kljub letom debelih krav 2005-2008): - so pustili državno blagajno prazno (kreativno knjigovodstvo g. Bajuk Andreja ni pomagalo) - iz omere padajo okostnjaki (TEŠ6) - iz omare padajo okostnjaki (SIJ Ravne) - iz omare padajo okostnjaki (primorske gospodarske družbe) - iz omare padajo okostnjaki (Zakon o prevzemih iz leta 2006) - iz omare padajo okostnjaki (izpostavljenost bančnega sektorja do notranjih odkupov v letih 2007 in 2008) - iz omare padajo okostnjaki (prezadolženost rezidentov R Slovenije - za 25.000.000.000 evrov v letih 2005-2008) - iz omare padajo okostnjaki (na g. Erjavec Karla in g. Križanič Franca) - iz omare padajo okostnjaki (strah pred sindikati in znakaženo podobo v javnosti je preprečil strukturne spremembe) - iz omare padajo okostnjaki (vlada g. Janša Janeza je jadrala na porabi financirani s krediti rezidentov in gradbeništvu) Vse se vrača, vse se plača !!
JANSA---PREMIER
18. 01. 2011 10.21
pahorjeva vlada dones aktivno dela dones so naredili že skoraj 45 milijonov € zunanjega dolga in spraznili so državno menzo super-kr tako naprej-narod vas gleda s obrano kostjo v roki
SuperX
18. 01. 2011 10.07
''Čaka nas trdo delo'' - Wau! Kje ste bli pa 20 let nazaj? Dolg časa ste rabli, da ste to ugotovili, sam kaj ko bo ostalo pri čakanju. Spet bo polno ''treba'', ''moramo'', ''bi bilo''... rezultata pa nobenega pametnega.
?rnogled
18. 01. 2011 10.01
ADMIN,kaj je pa narobe z mojim komentarjem,da si ga zbrisal? PONAVLJAM: Pahor že dolgo kaže znake slepote in ni nič čudnega,če ne vidi razlogov za odstop,da pa jih delo čaka že zelo dolgo,je pa tudi res(dve leti),da je verjetno bolje,da ne delajo nič(ker že ,ko nič ne delajo,delajo s....e)je pa tudi res. PA ZBRIŠI ŠE ENKRAT,KO IMAŠ TOLIKO ČASA IN SI VERJETNO PLAČAN ZA TO,DA BRIŠEŠ PAHORJU NEPRIJAZNE KOMENTARJE.
Dante123
18. 01. 2011 09.51
preberemo si forum in imamo vse na dlani
?rnogled
18. 01. 2011 09.51
sniff kdor čaka dočaka,če pa imaš za čakanje še tako plačo,se ti pa res ne mudi nikamor
ochi
18. 01. 2011 09.48
kaj ste pa do zdaj delali? trdo zabušavali?
rogi72
18. 01. 2011 09.26
Dobro jutro Borat, a ne ga srat delo vas čaka. Sram vas je lahko, da ste pošten narod spravili na kolena.
Inspire
18. 01. 2011 09.15
"Čaka nas trdo delo" Saj še za navadno delo niste sposobni , kaj šele za "trdo" !
iMiniCak
18. 01. 2011 09.07
navadni škodljivci - manj kot kradejo, manjša je škoda
noone00
18. 01. 2011 09.07
folk ne verjame nobenmu več pozornost raje usmerite vase kaj hočete da se naredi le to bo pripeljalo do celovite spremembe če bo folk samo poslušal njihove bolne ume bo narod še bolj trpel posledice vsaj enkrat v zgodovini slovenije mora narod pokazati da ima še vedno hrbtenico pa če gre za življenje in zdaj je pravi čas zato da se norod prebudi iz dremeža. naj se dvigne zavest slovenskega naroda da naredi temu konec in da se začne graditi nov sistem ki bo pravičnejši in bolj etičen od tega. nikoli ni prepozno tudi takrat ko je sistem že sesut šele takrat se bo pokazala nova dimenzija življenja
rudra1
18. 01. 2011 09.05
to je koritokracija in kradovlada