Slovenija

Pličanič pravi, da prejema sporočila ljudi, ki so obupali nad delovanjem sodstva

Ljubljana, 07. 06. 2013 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci se strinjajo, da je stanje v pravosodju treba izboljšati. Minister Pličanič je dejal, da vsakodnevno prejema sporočila ljudi, ki so obupali nad institucijami pravne države. Priznava, da je takih primerov v tem mandatu še več.

Poslanci so po sedmih urah razprave na izrednem zasedanju glede stanja v pravosodju s 67 glasovi za in enim proti sprejeli več sklepov oz. priporočil. Z njimi ugotavljajo, da stanje ni zadovoljivo, za njegovo izboljšanje pa so potrebna usklajena prizadevanja vseh treh vej oblasti v smeri večje učinkovitosti, odprtosti in preglednosti. Ob glasovanju o priporočilih je bilo sicer prisotnih 74 poslancev.

Opozicija je v razpravi zahtevala sodstvo, ki bo odgovarjalo za storjene napake, koalicija pa je opozorila na že predlagane rešitve in korake za izboljšanje v sodstvu.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Pličanič zaskrbljen

Pravosodni minister Senko Pličanič priznava, da vsakodnevno prejema sporočila ljudi, ki so obupali nad institucijami pravne države. "Če strnem te zgodbe, sem zelo zaskrbljen tudi nad drugimi možnimi problemi v pravosodju, ne le nad učinkovitostjo," je odgovoril na vprašanje o možnosti, da pri nas še prihaja do politično montiranih sodnih procesov.

Takih primerov je v tem mandatu še več, je dejal in pojasnil, da se ne nanašajo le na počasnost sodnega sistema, ampak tudi na koruptivnost in možnost, da se nekoga obsodi, ne da bi za to obstajali dokazi.

Po besedah Pličaniča ni pristojnost ministra za pravosodje, da bi se ukvarjal s konkretnimi primeri, prav tako jim tudi ne more nameniti toliko časa, kot bi bilo potrebno.

"Vemo, kje smo, vemo, kaj hočemo, cilji so jasni," je poudaril Pličanič, ki meni, da so že naredili prve korake k zagotavljanju pravne države in da se stanje počasi obrača na bolje.

Sodstvo in tožilstvo se morata zavedati svoje odgovornosti

Državni zbor nadalje ugotavlja, da je za boljše delovanje pravosodja pomembno, da se sodstvo in tožilstvo zavedata svoje odgovornosti, tako glede večje učinkovitosti, kot tudi glede ugotavljanja odgovornosti za delo in napake pravosodnih funkcionarjev ter zagotovita njihovo primerno sankcioniranje.

Izredno sejo so sicer zahtevali poslanci SDS, ki stanje v pravosodju ocenjujejo kot zaskrbljujoče. Med razpravo na odboru so večkrat omenjali tudi različne primere, ki po njihovem kažejo na neučinkovitost in napake sodstva ter tožilstva, od zadeve Balkanski bojevnik do izpustitve Hilde Tovšak.

S tretjim sklepom pa DZ izraža podporo zakonodajnim spremembam, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje, in predlaga vladi, da pospeši njihovo realizacijo, pri tem pa naj upošteva tudi usmeritve Skupine držav proti korupciji (Greco) ter priporočila Evropske komisije.

Prvotni, nekoliko obsežnejši predlog sklepov, ki so ga ob zahtevi za izredno sejo predložili poslanci SDS, je bil sicer po obravnavi na matičnem odboru za pravosodje spremenjen, dodatno pa nato še na sami izredni seji DZ.

Na odboru sta bila črtana predloga, da bi državnotožilskemu svetu predlagali, da začne s postopki ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca, sodnemu svetu pa, da se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča in do stanja v pravosodju. Poslanci SDS so po odboru vložili dopolnilo, ki je vsebovalo oba predloga pod skupno, četrto točko sklepa, a je zanj glasovalo 30 poslancev, proti pa jih je bilo 41.

Poslanci SDS so dopolnilo predlagali tudi k prvi točki sklepa, in sicer, da so za izboljšanje stanja v pravosodju potrebna usklajena prizadevanja vseh treh vej oblasti v smeri večje učinkovitosti, odprtosti, preglednosti in tudi pravičnosti, vendar je dopolnilo zavrnilo 42 poslancev, 31 pa jih je bilo za.

Poslanec SDS Branko Grims je zato v obrazložitvi glasu poslance pozval k minuti molka, saj se je po njegovih besedah vladajoča koalicija opredelila proti pravičnosti. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je Grimsu odgovoril, da je zlorabil besedo pravičnost, medtem ko je poslanec PS Mitja Meršol Grimsa pozval k opravičilu in pojasnil, da če so posamezni poslanci glasovali proti izrazu pravičnost v nekem kontekstu, to še ne pomeni, da so glasovali proti pravičnosti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SMRDIsmrdiSMRDI
09. 06. 2013 08.50
+3
Zdej bojo pa začel prestopat.Levi k desnim, spodnji k zgornim, rošade takšne in drugačne....Janez se je spotaknu in je padu...hijene panično iščejo zavetje v drugih klanih....Hollywood, posnam ta film!!!
Huey
09. 06. 2013 07.26
+8
Razmere v gnilem sodstvu so pravzaprav razmere v celotnem aparatu, katerega tako kriminalno drago plačujemo proizvajalci dodane vrednosti! Zakaj? Slovenija je tik pred kolapsom in bujenje iz mokrih sanj bo boleče za pijavke. Kaj je privedlo do te gnile situacije? Ne more obubožano gospodarstvo futrat 200 000 JS/JU/Politike/svetov/komisij/podkomisij/itditd, od katerih jih: - 1/3 surfa 8 ur po netu in futra kravice na FB - 1/3 uživa 8 ur v kavicah in v šopingu med službo - 1/3 pa morda kak list premakne in pošilja stranko iz enega okenca do drugega In to, dragi moji nas je pokopalo. Imamo najdražji najbolj zbirokratiziran in najbolj nesposoben lenuharski aparat v vsej zgodovini Slo in YU! Leta 91, ni bilo računalnikov in interneta, 60 000 javnih uslužbencev,,,sistem je deloval. Danes jih imamo blizu 200 000, v dobi neta in kompov...sistem NE DELUJE! Oziroma deluje samo takrat ko je treba delavcu pobrat še zadnje cente iz žepa. Dragi moji, to ste hoteli, to imate. Delavci z davki poberete 80-85% njegove prigarane plače, da se vi lahko potem norca delate v klimatiziranih pisarnah ob zabavi z igricami za lepe denarce! Ti časi se končujejo in kmalu boste svojo velesposobnost in veleizobraženost pokazali na trgu dela. Žal, 20 let prepozno. Al me bo kdo prepričal da ima otrok javnega uslužbenca 5x večji trebuh kot otrok delavca v gospodarcu?
Xit
08. 06. 2013 19.56
a sele zdaj, ko so janso obsodl al je ta sporocila prejemal ze prej?
odpisan2x
08. 06. 2013 14.19
+5
minisre tam kjer se naj bi šlo za pravico vsi lažejo,problem je sam ugotovit kdo bol
poter555
08. 06. 2013 13.43
+8
naše sodstvo in politika je povezano .Tisti keri ukrade par milijonov evrov ali pokrade in upropasti kako firmo dobi tolko kazni ,kot tisti siromak keri v trgovini vzame (ne ukrade ) kruh ,ker nima s kem plačati !!!!! Nas državljane keri smo pa na minimalni plači ali v penziji pa najbolj gulijo, Zanima me , zakaj ne obdavčijo tiste, keri imajo več kot 100.000 evrov ne pa tiste keri nimajo od mesca do mesca.Jaz si mislim zakaj nočejo uvesti ta zakon, zato ker so tudi sami med njimi.
Darko32
08. 06. 2013 10.07
+5
Normalno, da nemore biti boljše, saj se delajo namerne napake in sodbe vodijo v smeri, da si delo urejajo za naprej, k opopravljajo svoj kriminal. Poznam primer, ko je sojenje trajalo 12 let in vmes se je zamenjalo več sodnikov. NA koncu je bila sodba izdana in se je nasprotna stranka pritožila in je celo višje sodišče potrdilo. NA koncu pa se je ugotovilo, da se je poiskušalo obgoljufati občana in sedaj je nastal problem, da sodbe nemorejo izvršiti, saj so ključni dokazi, katere je sodišče v zaključku sodbe celo ugotovilo, da so neresnični saj je izvedenec podal lažne dokaze. Torej jaz se ne čudim, da imamo stanje v sodstvu na takšnem nivoju. JAz menim, da bi bilo potrebno začeti in spremeniti dokazni postopek. Tukaj bi v priemrih, da se ugotovi, da so dokazi prirejeni nemudoma sodišče ustaviti postopek sprožiti kazenski pregon in zaščititi oškodovance. Sedaj pa imao celo, da uradniki prirejajo listine in samo zato, da zaščitijo svoje slabo delo. Sodniki pa nič ne ukrepajo.
gizadlinka
08. 06. 2013 09.13
+6
dokler bodo na sodstvu delali tako in ne bo reda, da bodo ščitili slabo in neučinkovito delo, bo tako. Vsak v naši državi, še kmet, ki dela na svoji zemlji in živi od svoje zemlje, se mora pokoravati nadzoru, saj ne sme pustiti živino brez hrane, čeprav je njegova in jo je sam vzredil. Ti pa kot da jim nihče nič ne more, poleg redne službe delajo še mediacije in pri tem dodatno služijo ipd., da o raznih predavanjih in dodatnih zaslužkih med delovnim časom niti ne bi zgubljali besed.
gizadlinka
08. 06. 2013 09.10
+8
ko prebereš naslov, je vse jasno. Sodstvo je ssamostojo in neodvisno, le denar hočejo in to najvišje plače za slabo delo, od nas davkoplačevalcev. Njihovo delo pa nihče menda niti komentirati ne more. Pa ja nismo vsi nepismeni, da ne bi poznali zakone. Sem pa imela sama primer na prekrških, ko sodnica niti materialnega prava ni poznala in me obsodila brez materialnih dokazov. Vsa čast višjemu sodišču, ko sem se pritožila, da je to ugotovilo. Ampak za svoje slabo delo seveda ni bila kaznovana.
?akimalo
08. 06. 2013 08.23
+14
s sprejetjem zakona o dokazljivosti premoženja za 20 let nazaj - bo v trenutku slika bolj jasna. kako, da se to ne sprejme? bomo videli, kdo je pošten in kdo ne. šele takrat se bomo lahko pogovarjali naprej, ne pa se venomer vrteli v istem krogu.
klldmoll
08. 06. 2013 02.09
+7
jaz nisem obupal - se pa zgražam !
KlubPravilnoPretepenihŽena
07. 06. 2013 21.25
-7
Pličanič je tip človeka, ki pride v merkator in ukrade kinder jajček, le zato, da bi dokazal sam sebi, da je minister
kure bedne
07. 06. 2013 20.43
+13
A še vedno ni nobeden odgovarjal in odstopil? Banda. Pličanič samo bluzi in dolgovezi.
stric iz ozadja
07. 06. 2013 20.47
+6
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
klldmoll
08. 06. 2013 02.16
-1
stric iz ozadja
07. 06. 2013 19.26
+14
V parlanentu danes,-----kako je lahko eden politik prijavil 50.000€ KPK,------????? A dokazano,---da je v letu 2011 porabil čez milijon € gotovine in razne kartice.------!!!! Mi lahko kdo pove<< kdo bi lahko bil to.>>>???? ne ugibajte predolgo,--najbolj pošten v parlamentu--!! =================================================================================
klldmoll
08. 06. 2013 02.18
+1
jebaje golf v resnici ni tako zelo drag, kakor drugi natolcujejo ! ... ;-))
iGURT
07. 06. 2013 19.24
+0
A bomo razčistli tudi trovino z orožjem iz 90 Let ? Bil i že čas..
Saloreich
07. 06. 2013 19.57
+4
Ni interesa! Si se že vprašal kdaj zakaj?
klldmoll
08. 06. 2013 02.22
+10
kawboy
08. 06. 2013 08.30
+4
Primer je že zastaral zato pa so toliko zavlačevali, da se je vse pometlo pod preprogo.
iGURT
07. 06. 2013 19.22
-6
teh 36 upojncev pa res ni pomemnih, halo....
stric iz ozadja
07. 06. 2013 19.28
+4
Saloreich
07. 06. 2013 19.18
+23
Sem slišal, da se v tej neki novi zavezi za pravno državo omenja tudi povečanja števila sodnikov.. Trenutno jih imamo 50 na 100.000 prebivalcev medtem, ko jih ima npr. Nemčija Avstrija, 25, Nemčija 22, oz. nekaj takega... Pa še dodatna izobraževanja seveda na davkoplačevalski račun,.. kot, da ne preplačamo že sedaj dovolj Pravne fakultete, kaj se tam nič ne naučijo?!? Hja, očitno ne glede na rezutate! Polom, polom, polom,.. Ti pravniki, birokrati, uradniki itd. so si vzeli celo državo za talko..
iGURT
07. 06. 2013 19.22
+9
jaSVOJE si bodo nastavili i bodo seveda dodili "neodvisno"
Saloreich
07. 06. 2013 19.58
+6
Uporabnik565636
07. 06. 2013 21.03
+2
Glede na hitrost s katero se zakoni pri nas spreminjajo, bi bilo treba vsaki 2 leti ogranizirat izobrazevanje za isti zakon. Da ne govorim o tem, da so nekateri, ce se ne drzis prakse, skoraj neuporabni. Na zalost nam zakone pisejo amaterji, poslanci pa v njih vtaknejo se amandmaje, ki sledijo zgolj osebnim koristim.
kawboy
08. 06. 2013 08.38
+3
Ja pravna fakulteta uči kako lopove in goljufe še bolj zaščititi pred zaporom ter odgovornostjo, da potem lahko tožilstvo in policija padejo na procesnih napakah. Da o izmikanju i zavlačevanju obdolžencev na obravnavah ne govorim, saj iščejo tisoč in en izgovor, da ne pride do obravnav. Oni že vedo zakaj? Še večji absurd je pa ta, da lahko sodniki dokaze izločijo, potem je pa nemogoče karkoli dokazati.
24vohomurckov
07. 06. 2013 19.04
+13
...šest let so sodili človeku,ki je kupil ukradeno kolo,pa tega ni vedel....šest let..na koncu so ga obsodili na šest mesecev pogojno... kje na svetu sodišča delajo tako???
Uporabnik565636
07. 06. 2013 21.04
-2
Kupovanje ukradene robe je pac kaznivo dejanje. Ne more se sodisce odlocit, da ni.
odpisan2x
07. 06. 2013 18.53
+6
artukoviča so nezavestnega prpelal v državo in na sodišče,tle pa pamet prodajate,dokažte,da je teta hilda v arestu
24vohomurckov
07. 06. 2013 17.21
+18
...tale država je hudo bolna!!...res hudo.....vse organe ima gnile.....
klldmoll
08. 06. 2013 02.25
+3
organele ( mitohondrije za celično dihanje ) tudi ! ...
blokbi
07. 06. 2013 17.19
-4
TO JE JANŠA SAM PISAL!!!!!! Jaz počasi začnem spet zaupat v pravno državo. Hilda, Kangler, Janša... naj se nadaljuje prosim
MarsAudiac
07. 06. 2013 19.05
+10
Ti kar verjemi v pravno državo.Tile tvoji zgoraj našteti so vsi iz desnega pola.Sodstvo pa je seveda definitivno v domeni levičarjev.Ti,ki začenjaš verjeti...se ti ne zdi,da je v tej zgodbi nekaj narobe!? P.S.-da me ne boš slučajno avtomatsko pahnil med kakšne desničarske "navijače".
klldmoll
08. 06. 2013 02.33
-4
jaz pa mislim, da je v sodstvu samo kakšna 1/4 Levosučnih
kawboy
08. 06. 2013 08.42
+3
Na koncu bomo pa davkoplačevalci še odškodnino plačevali, zato ker je vse tako narejeno in zrežirano. Zapomnite si to kar se sedaj napisal.