Slovenija

Neuradno: Stožicam zelena luč

Ljubljana, 09. 08. 2010 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./STA/N.S.
Komentarji
454

Komisija naj bi dvorani in stadionu v Stožicah dala pozitivno mnenje. Za dvorano bo predvidoma izdano delno uporabno dovoljenje, za parkirišče ob športnem centru pa dovoljenje za preizkusno dobo. Medtem pa podizvajalci še vedno grozijo, da bodo zaradi neplačil zaprli dostop do dvorane.

Ljubljanski župan Zoran Janković še čaka zapisnik komisije ministrstva za okolje in prostor po opravljenem tehničnem pregledu. Kot je dejal na novinarski konferenci, je zaradi tega na predvečer premierne košarkaške tekme nekoliko nervozen. Neuradno pa je že znano, da sta stadion in dvorana dobila zeleno luč komisije. Za dvorano bo predvidoma izdano delno uporabno dovoljenje, za parkirišče ob športnem centru pa dovoljenje za preizkusno dobo.

V športni dvorani v Stožicah se bo tako v torek lahko odvila prva košarkaška tekma med Slovenijo in Španijo, ki se je bo po napovedih organizatorjev udeležil tudi premier Borut Pahor. V sredo pa se bo na stadionu v nogometu s slovensko pomerila avstralska reprezentanca.

Janković je sicer v izjavi za medije po novinarski konferenci dejal, da pričakuje poskusno uporabno dovoljenje, saj drugega sploh ni mogoče dobiti. Potrebno je namreč opraviti meritve hrupa, svetlobe in vplivov na okolje, ko je objekt v polnem obratovanju, pravi. Ob tem pa poudarja, da je poskusno uporabno dovoljenje enako kot pravo uporabno dovoljenje, izda pa se za obdobje od treh do devetih mesecev.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa so pojasnili, da odredba o poskusnem obratovanju nikoli ni bila v igri, saj bi moral investitor objektov zanjo zaprositi, kar pa ni. Po njihovih navedbah je investitor, Mestna občina Ljubljana, podal izjavo o odpravi vseh pomanjkljivosti in prošnjo za ponovni tehnični pregled.

Krožišče Tomačevo
Krožišče Tomačevo FOTO: Miro Majcen

Zakon o graditvi objektov med drugim določa tudi, da mora investitor, če je izdana odredba o poskusnem obratovanju, najmanj 15 dni pred začetkom poskusnega obratovanja pristojnim inšpekcijam in pristojnemu upravnemu organu sporočiti, da namerava začeti s poskusnim obratovanjem.

Kot so zatrdili, rezultati današnjega tehničnega pregleda uradno ne bodo znani pred torkom, ko bo napisana tudi odločba. Obenem pa pojasnjujejo, da je uporabno dovoljenje veljavno in pravnomočno ob izdaji.

Pregled trajal več ur

Na ministrstvu za okolje so za 24ur.com danes dejali, da je bila posebna komisija, ki opravlja ponovni tehnični pregled športnih objektov v Stožicah (ta je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja), ves dan na objektu.

Stožice iz zraka - 18
Stožice iz zraka - 18 FOTO: Miro Majcen
Člani komisije so pregledali 24 področij, med katerimi so statika, varnost objekta, ustrezni gradbeni materiali in način gradnje, ki mora biti v skladu z gradbenim dovoljenjem.

Direktor Grepa Uroš Ogrin je bil pred tehničnim pregledom optimističen. Po njegovem mnenju ni nobenih večjih ovir, da tehnični pregled ne bi uspel in da ne bi pravočasno pridobili uporabnega dovoljenja.

Grep: Še zelo malo zapadlih dolgov

Mediji pa medtem poročajo, da naj bi nekateri podizvajalci na dan tekme zaradi plačilne nediscipline zaprli dostope do dvorane s tovornjaki in drugimi stroji ter da naj ne bi predali gradbene dokumentacije. Vendar Zlatko Sraka iz Grepa zatrjuje, da imajo še zelo malo zapadlih dolgov do podizvajalcev.

Košarkarska zveza Slovenije in Mestna občina Ljubljana sta obiskovalce tekme med Slovenijo in Španijo pozvali, naj v dvorano pridejo vsaj dve uri pred začetkom tekme.

Rok za končanje gradnje stadiona s 16.000 sedeži in dvorane z 12.000 sedeži je bil sprva 30. junij, a so na tehničnih pregledih junija ugotovili pomanjkljivosti, ki so se nanašale na nepopolno tehnično dokumentacijo in nedokončana gradbena dela. MOL je nato pogodbo Grepu podaljšala za en mesec in se ni odločila za unovčenje bančne garancije v višini 25 milijonov evrov. Glede na to, da se je iztekel tudi podaljšani rok, bodo na MOL proučili razloge za dodatno zamudo in se na tej podlagi odločili glede primernih ukrepov.

Končna višina sredstev, ki jih bo občina odštela za športne objekte, še ni znana. 80 milijonom evrov iz prvotne pogodbe bodo morali prišteti še sredstva za dodatni igrišči in ogrevalno dvorano, za katera so se odločili pozneje.

Spremenjena ureditev mestnega potniškega prometa

Obratovanje linij mestnega potniškega prometa (MPP) bo v času košarkarske tekme 11. avgusta 2010 spremenjeno in prilagojeno povečanemu številu obiskovalcev. Tako sta se že pred časom dogovorili Košarkarska zveza Slovenije (KZS) in Mestna občina Ljubljana (MOL), saj si zaradi težav s parkirnimi mesti želijo izogniti gneči, ki bi nastala zaradi velikega števila obiskovalcev.

Mestni promet
Mestni promet FOTO: Ljubljanski potniški promet

Linije MPP bodo obratovale po običajnem delavniškem voznem redu do 17. ure. Od 17. ure dalje (tri ure pred začetkom tekme) pa bodo poleg linije 11, ki že od 9. 8. 2010 poskusno obratuje po spremenjeni trasi (točka 3), uvedene naslednje spremembe:

Linija 1 bo od 17. ure dalje v Mestnem logu podaljšana do obračališča Avtosejem, kjer je omogočeno tudi brezplačno parkiranje. Na linijo 1 bodo po potrebi dodani avtobusi in potniki bodo v centru (najprimernejšo je postajališče Pošta) prestopili na linije 11, 13, 19 ali 20, ki vozijo v neposredno bližino stadiona Stožice.

Linija 11 vozi po svoji redni trasi do severne obvoznice, kjer zavija pri Smeltu desno na obvozno cesto in mimo novega stadiona do rondoja Tomačevo, od koder zapelje na novo Titovo cesto in obrne v novem rondoju ter se vrača nazaj po Titovi–rondo Tomačevo–servisna cesta–Dunajska in naprej po redni trasi v Zalog.

Linija 13 vozi od 17. dalje po svoji redni trasi do Železne ceste v Župančičevi jami in nadaljuje vožnjo po Vojkovi (trasa linije 20), kjer zavije desno mimo novega stadiona in v rondoju Tomačevo na novo Titovo cesto. V rondoju na Titovi cesti obrne in se vrača nazaj po Titovi, rondoju Tomačevo, servisni cesti in zavije levo na Vojkovo ter se na Linhartovi vključi na svojo redno traso v smeri Sostro.

V torek 10. 8. 2010 bodo od 17.00 do 20.30 ter po končani tekmi do razvoza obiskovalcev dodani avtobusi na linijo 1, linijo 11, linijo 13 in linijo 20 na odseku Bavarski dvor–stadion Stožice.

Potek poti Linije 1
Potek poti Linije 1 FOTO: Ljubljanski potniški promet
Na Slovenskih železnicah poudarjajo, da so dobre povezave z vlakom na relaciji Maribor–Celje–Ljubljana. Z vlakom se obiskovalci lahko pripeljejo do železniške postaje Ljubljana in se do Stožic odpravijo z avtobusom številka 20, v smeri Novih Stožic, do končne postaje.

Druge primerne linije

Za potovanje do stadiona Stožice so poleg naštetih linij primerne tudi linija 6, ki obratuje od parkirišča na Dolgem mostu–Tržaška–Aškerčeva–Slovenska–Dunajska–Črnuče. Od postajališča pri Smeltu je potrebno le 300 metrov peš do Stadiona Stožice.

Primerna je tudi linija 8, ki obratuje od Broda skozi Šiško do centra in naprej po Dunajski–Šlandrovi–Brnčičevi. Omogoča hiter dostop do stadiona iz obeh smeri vožnje in od postajališča Smelt na Dunajski je potrebno 300 m peš do stadiona. Linija 19, ki obratuje skozi center in nadaljuje pot po Dunajski–Topniški–Linhartovi–rondo Žale–Tomačevski–Tomačevo. Od postajališča pri novih Žalah je potrebno manj kot 300 metrov peš do novega stadiona.

Urejena parkirišča

Obiskovalce tekme v novi dvorani Stožice so še obvestili, da bo od 17.30 omogočeno brezplačno parkiranje na parkirišču Bežigrad (za gospodarskim razstaviščem), parkirišče Kranjčeva (POP TV), parkirišči Žale I glavni vhod in Žale II (Šmartinski park). Parkiranje bo mogoče tudi na celotnem območju avtosejma, od koder se bodo potniki odpeljali s podaljšano linijo 1.

Obiskovalcem pa je brezplačno omogočeno tudi parkiranje na parkirišču ob ekonomski fakulteti, v skladu z dogovorom s predstavniki ekonomske fakultete.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stane@jesenice.net
10. 08. 2010 09.17
Jankovič je cilje zastavil pravilno še v zlatih časih, umes pa je žal prišla kriza, ter mnogo polen z vseh strani, on je pa pač vztrajal in vse skupaj izpeljal kljub vsem težavam...TO PA JE IZJAVA STOLETJA...enako bi bilo če bi nekdo zastavil graditi vilo, pa bio na koncu lahko postavil samo BARAKO...normalno, da se tak melagomanski objekt lahko zgradi tudi v težkih časih samo, če se podraži za 100 procentov...zakaj pa so potem gradili pomožna igrišča, če pa v začetku sploh niso bila predvidena....AMPAK, KO SE ŽE NEKAJ DELA NAJ SE DODATNO NAREDI ŠE KAJ ZRAVEN...ČISTO SOCIALISTIČNA RAZMIŠLJANJA......Bog ne daj, da se pred, med ali po tekmi ne zgodi kakšna nesreča..tragedija....LE KDO BO POTEM KRIV ZA TO....
smblo
10. 08. 2010 09.05
Rim - London....ti nimaš čisto razjasnjenih pojmov kaj je predsednik države in kakšne pirstojnosti ima...zakj bi pa Jankovič sploh postal predsednik in kak vpliv bi imel s tem na državni zbor?!?! Aja in ni MerKator ampak je MerCator.....in zagtovo ga je težje vodit kot mesto!
Rim-London
10. 08. 2010 08.38
Nisem Ljubljančan, čeprav sem bil tu rojen, zato mi je čisto vseeno kakšne barve je Jankovič. Dejstvo je, da je mož bolj sposoben kot sta bili Vika Potočnik in Danica Simčič. To je dokazal tudi ko je bil na čelu Merkatorja. Ja, in tam mu je z trdo roko tudi vse uspevalo. Super!!!! Kar pa se tiče županovanja, pa mislim, da se bo moral še veliko naučiti. Ljubljančani boste presodili ali mu je vredno zaupati še en mandat. Ko berem ta mnenja, vidim, da za mnoge odločitev ne bo lahka. Sam sem prepričan, da je mož malce preveč zaletal v izjavah in obljubah in da še ni doumel, da je vodenje mesta bistveno bolj zahtevno kot biti prvi mož Merkatorja. Stadion???? Škoda, da se je tako hitelo in da se ni zgradilo večjega, da bi kdaj lahko gostili vsaj kakšno finale evropskih kljubskih tekmovanj. Tistim, ki pa ga vidite že kot predsednika države pa samo tole. Že sedaj njegovi svetniki v LJ odločajo tako kot jim on ukaže, zato ne bi želel, da bi državni zbor odločal tako kot bi on narekoval. Imam pa že raje pravno in demokratično državo ter malo več posluha za izgradnjo bolnišnic in domov za ostarele.
biopsy
10. 08. 2010 08.10
ljudje...stvar je bilo potrebno izpeljati do konca, drugače bi stroški le naraščali. Osebno poznam določene podizvajalce in jih razumem in vem da je težko, če ne dobiš plačila za svoje delo, ampak tu se pogovarjamo v takih zneskih, da je le vprašanje ali bodo na poslu zalužili ogromno ali pa pač malo manj...in tu je problem, ker so apetiti preveliki, verjamte, da niso brez pameti delali "zastonj", slej ko prej bodo dobili ves denar, le vprašanje je za koliko se bodo zraven "pogreli"...
botjabotja
10. 08. 2010 08.08
ateistek 09.08.2010, 23:22 -12 Sploh ne razumem teh janševcev. Če jutri tekme ne bi bilo, bi govorili, kako je Janković nesposoben in daje lažne predvolilne obljube. Ker pa verjetno bo, pa zdaj skačejo v zrak in govorijo, da stadion ne sme biti odprt. Kaj ko bi se odločili že enkrat? Kdo pa obsoja Jankovića ker je levičar? Vsi ga obsojamo samo zaradi načina, kako so Stožice zgrajene, zaradi podizvajalcev... Da pa kažemo na nepravilnosti, na krajo davkoplačevalskega denarja, na obubožanje dobrih slovenskih podjetij...pa vas levičarje moti. Vprašati se je potrebno, kdo hoče dobro, tisti ki kaže na nepravilnosti ali goljufije ali tisti, ki to počne. Žalosti me vaše razmišljanje.
vetrolov
10. 08. 2010 07.50
mogoče bodo pa tovornjaki in buldožerji naredili red v tej banda državi. župan bi rad, da se veselimo z njim, ob tem pa pozablja, da večini podizvajalcev ni niti najmanj do smeha, mnogi od njih so zaradi njega pristali na borzi. lep primer, kako je v tej državi spektakel neke nadutosti, nad interesi nepregledne množice ponižanih, podcenjenih in na koncu še nepoplačanih, zgaranih delavcev ! BRAVO NAŠA SOCIALNA VLADA, samo usta so je polna sociale ! SRAMOTA ! v tem objektu ostaja toliko negativnie energije izkoriščanih delavcev , da mu le-ta, ne bo prinesla sreče.
biopsy
10. 08. 2010 07.49
Ma dej folk pejte mal na sprehod po naši mali Ljubljani, pa povejte kašna se vam zdi...končno dobiva neko lepo podobo, kakršno si jo kot prestolnica Slovenije, tudi zasluži. Ni tu samo stadion, sicer hvala bogu končno, ampak je tu vse ostalo...Jankovič je cilje zastavil pravilno še v zlatih časih, umes pa je žal prišla kriza, ter mnogo polen z vseh strani, on je pa pač vztrajal in vse skupaj izpeljal kljub vsem težavam...ma Zoki vsaj kej je vidt, plačujemo pa tko al pa drgač...moj glas maš...care!
Sašo Pani?
10. 08. 2010 07.38
tem se reče pravna država ja...
Tonček Balonček
10. 08. 2010 07.11
Edini problčem je v tem, ker je projekt speljal levak, sicer bi ga poštenjaki kovali v nebo! To je več kot očitno in že zdavnaj smešno. Niti nasprotnega kandidata s programom mu še niso postavili, samo nerganje, kverulanstvo in jadikovanje brez zveze!!!
kalašnik
10. 08. 2010 07.06
temu se reče do stadiona preko trupel..
Harrison
10. 08. 2010 06.30
DamS sociale že dolgo ni več. Res se je za zamisliti, da je veliko ljudi brez službe in živijo v revščini. In misliš, da je kdo na svetu, da bi speljal projekt zaposlovanja z zasebnim patnerstvom in privat denarjem. Res so Stožice narejene fenomenalno in ne v pravem času ampak odmislimo vse postranske stvari in se osredotočimo samo na šport enostavno ostanemo brez besed. Resnično pa upam, da bodo vsi podizvajalci dobili kar jim gre, mislim plačila, ker je to edino fer in pošteno.
Buena Vita
10. 08. 2010 06.25
ODKLANJAMO VSE KAR JE NAREJENO S KRVAVIM DENARJEM,UKRADENO,PREVARANO,OGOLJUFANO NIKOLI NI PRINESLO NIČ DOBREGA
spacek12
10. 08. 2010 06.25
Po novem je v Sloveniji zahteva po plačilu opravljenega dela po županovem mnenju izsiljevanje.Matr kam smo pršli
Buena Vita
10. 08. 2010 06.24
MARE.FLORIDA PONOSNI NA GOLJUFUFIJE,KORUPCIJO,SUŽENJSTVO NEPLAČANIH DELOVCEV KI DELAJO POD NASILNIMI PRITISKI KAKO BODO ODPUŠČENI ,IN KATERIM NIKOLI NIHČE NEBO DAL PLAČ,POD PRITISKI PODIZVAJALCEV KAKO BODO OSTALI ZA VEDNO BREZ DELA ,ČE NE DELAJO ZASTONJ, NA TO STE PONOSNI,NA KRIMINALNEGA SKORUMPIRANEGA VOŽDA KI POLNIO ŽEPE SVOJE DINASTIJE HLAPCEM-SLOVENCOLJNOM PA PUŠČA DROBTINICE TEGA ŠE FARAONI NISO POČELI KAR POČNE TA B,A,N,D,A ČE IMA KDO TO ZA PONOS,POTEM JE POTREBNO V SLOVENIJI ZAČETI NEMUDOMA DELATI NORIŠNICE
Alojz Železnik 1
10. 08. 2010 06.20
mare.florida 10.08.2010, 04:41: "Nekateri samo jamrate..namesto da bi bili ponosni da je Lj in Slovenija dobila končno normalen športni objekt." Za nekatere je tudi način pomemben. Odklanjam stadion, ker je denar zanj ukraden in ker so ga gradili sužnji.
mare.florida
10. 08. 2010 04.41
Nekateri samo jamrate..namesto da bi bili ponosni da je Lj in Slovenija dobila končno normalen športni objekt.Če ne bi bilo tega objekta ne bi nič bolje živeli zato nehajte(nekateri) vso krivdo zvalit na recesijo in Jankovića.Po vašem naj se ne bi smelo nič graditi...Ravno zaradi tega ker tako jamrate in nasprotujete Jankoviću,ga bom nalašč volil.Delate ravno nasprotni učinek.Zato imaš Zoki en glas več ravno zaradi svojih nasprotnikov.
VISO?NIK10VIOLA
10. 08. 2010 03.31
s L O V E n i a <3 <3 <3 <3 <3
Boži?niBanLeveCenzureLOL
10. 08. 2010 03.06
Sam slišo da tekma bo ne
djdj
10. 08. 2010 02.05
Če ne bodo dobili denarja naj kar blokirajo.
PowRider
10. 08. 2010 01.10
Nimam nič proti stadionu, ampak glede na to kako katastrofalno stanje je v lj sem pa odločno proti ! slavni jankovič bi moral najprej uštimat bolj pomembne stvari in šele potem, ČE bi bilo dovolj denarja, še stadion. Zdaj mamo pa stadion, ostale stvari bodo ostale pa take kot so. žalostno.