Slovenija

Bodite preVidni!

Ljubljana/Nova Gorica, 11. 01. 2010 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po vsej državi se začenja preventivna akcija Bodi preViden, ki bo pešce opozarjala na to, da morajo tudi sami čim bolj poskrbeti za svojo varnost, nositi svetla oblačila in odsevnike.

V zimskem obdobju so pešci, med njimi otroci na poti v šolo in iz nje, tekači, sprehajalci in verniki na poti k verskim obredom in z njih, zaradi zmanjšane vidljivosti zaradi megle, dežja, snega ali teme še bolj ogroženi, opozarjajo na Policijski upravi Nova Gorica.

Z akcijo, ki bo potekala do konca meseca, želijo policisti opozoriti na pešce v prometu.
Z akcijo, ki bo potekala do konca meseca, želijo policisti opozoriti na pešce v prometu. FOTO: Dare Čekeliš

Pešci kot udeleženci cestnega prometa so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, z zarošenimi, zamrznjenimi ali zasneženimi stekli na vozilu.

Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica se je lani zgodilo 1137 prometnih nesreč, umrl je en pešec, hudo poškodovanih je bilo 10, lahko poškodovanih pa 21 pešcev. Za posledicami prometnih nesreč je skupno umrlo 11 ljudi. Leta 2008 pa se je zgodilo 1181 prometnih nesreč, umrla sta dva pešca, hudo poškodovanih je bilo pet, lahko poškodovanih pa 27. Za posledicami prometnih nesreč je leta 2008 umrlo skupno 15 ljudi.

Pešci naj zato poskrbijo, da bodo v prometu vidni, poudarjajo policisti. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, npr. odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, hodijo naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

V naseljih je treba cesto prečkati preko označenih prehodov za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, zunaj naselij pa na mestih, kjer bo prečkanje ceste varno. Pešci naj predvidijo ravnanja drugih udeležencev v prometu, še svetujejo policisti.

Pozorni naj bodo tudi vozniki

Vozniki naj po opozorilih policije upoštevajo, da so na cestah tudi pešci, odstopijo naj jim prednost, hitrost prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami in v naseljih, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
11. 01. 2010 17.49
zakaj končno ne uzakonijo kresničk? Najhuje je, ko ponoči za ovinkom v zadnejm trenutku zagledaš pešca, ki po možnosti hodi še po napačni strani!
didlos
11. 01. 2010 15.09
V KRANJU pri zdravstvenem domu ljudje po novo narejeni cesti in pločniku hodijo kar po sredi ceste, ker je pločnik v celoti zaplužen - cesta je skoraj enosmerna, vse to zaradi novega načrta, kjer so zaščitne štange ob pločniku in tako se ne da splužiti peš poti, primankuje pa tudi parkirišč, ki so jih preprosto omejili, brez da bi zagotovili nova ! REDARSKA SLUŽBA V KRANJU pa ne opravlja svojega dela, temveč imamo prebivalci v okolici ZD opreprosto zaparkirana lastna parkirišča ! ko pa kličeš redarsko službo, se preprosto NE ODZOVEJO - hvala da vem, kam gre davkoplačevalski denar - v nesposobne službe, načrte in projekte - KRANJ JE POSTAL najslabše mesto v Sloveniji ! živa kmetija, pa sami zadrogiranci in zapitkoti, služb pa nikjer !!! HVALA OBČINI KRANJ IN SREČNO 2010 V BEGUNJAH, kjer je zaposlen naš župan za zdravljenje tistih, med katerimi bomo kmalu vsi - TA GLADKIH :)))))
agent96
11. 01. 2010 14.24
V naseljih je treba cesto prečkati preko označenih prehodov za pešce..... Pri nas sploh ne moremo priti do prehoda za pešce, ker je še vedno pločnik zasut z snegom. Že tako hodimo ob robu cestišča in zraven še molimo, da ne dobimo pošiljko iz bližnje luže.
jezni_jezek
11. 01. 2010 14.16
kaj bojo nam kaj delili zastojn?