Slovenija

'Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ'

Ljubljana, 12. 01. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./U.Z./STA
Komentarji
142

Policisti so do konca lanskega leta zabeležili skoraj 19.500 kršitev, ko so vozniki med vožnjo uporabljali mobilnik. Zdaj bodo na te voznike še posebej pozorni, saj začenjajo z akcijo Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ. Vsem voznikom polagajo na srce, naj vozijo zbrano in varno.

Med 13. in 26. januarjem bo potekala policijska akcija Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ. Kot pravijo na Generalni policijski upravi (GPU), z akcijo policisti voznike osveščajo o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V tem času bodo policisti tudi po vsej državi preverjali, ali vozniki med vožnjo telefonirajo.

telefoniranje med vožnjo
telefoniranje med vožnjo FOTO: Thinkstock

Policisti želijo, da bi zmanjšali število tistih, ki med vožnjo uporabljajo telefon. "Poleg telefoniranja med vožnjo je še posebej nevarno brskanje po telefonu ter prebiranje in pisanje SMS-sporočil," pravijo na GPU. Poleg voznikov avtomobilov bodo preverjali tudi voznike avtobusov, tovornjakov in kombijev. "Vozite zbrano in varno!" pozivajo policisti.

'Telefoniranje med vožnjo je kot bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola'

Do konca lanskega leta so policisti zabeležili skoraj 19.500 kršitev, ko so vozniki med vožnjo uporabljali mobilnik. Njihova uporaba v času vožnje se je lani v primerjavi z letom prej povečala za sedem odstotkov, od leta 2007 pa za kar 255 odstotkov. Raziskave tudi kažejo, da se več kot polovica klicev opravi med vožnjo.

Kot so zapisali pri Javni agenciji za varnost prometa, je ključno sporočilo akcije, naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, navajajo.

Podatkov o številu prometnih nesreč v Sloveniji, ki se zgodijo zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, sicer ni. Prav tako ni znano, koliko ljudi je na naših cestah umrlo ali se poškodovalo prav zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Pridobivanje tovrstnih podatkov je po pisanju agencije namreč težavno, saj bi potrebovali spremembo zakonodaje, ki bi omogočala vpogled v baze podatkov mobilnih operaterjev.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo sicer dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata. Testi na simulatorjih pa so pokazali, da ni pomembnih razlik, ali vozniki uporabljajo prostoročni sistem ali telefonirajo s telefonom v rokah. Človek namreč ni sposoben hkrati opravljati dveh zahtevnih miselnih operacij, ampak jih dela eno za drugo.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznika, počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, daljši je zavorni čas ter poveča tveganje pri odločitvah, kot je zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primzy D Mimzzy
14. 01. 2014 19.11
vozim se usak dan po cestah in folk kar telefonira. še največ ženske. teden nazaj se peljem in ženska za mano nonstop telefonirala na ušesu. pa pripelje policija zraven in ženska ki jih je prej opazila je telefon samo dol v naročje, počakala da so šli naprej in veselo klepet naprej. zato se mi zdi totalno brezveze kakršna kol akcija ker folk zavestno krši predpise. pač nej bojo policaji na vsakem vogalu in naj kaznujejo, kdor se bo pa upiral da ni telefoniral čeprav je, pa globo gromozansko. folk je na cestah čedalje bolj nevzgojen. voznice pa mislijo da so najboljše. mislim da bi morala policija nenapovedano izvajat akcije, pa da vidimo pol. danes spet, se vozim domov, moški telefonira. ne vem kako lahko drži telefon na ušesu, obrača volan, menja prestave ter gleda naokoli, no sej potem je na prehodu skoraj zbil peško. dokler se ne bo zgodila spet tragedija se ne bo nič premaknilo. policija pa od sedaj naprej ob prometnih nesrečah naj preverja še zgodovino klicev na mobilnikih udeležencev prometnih nesreč. boste vidli rezultat.
donat323
13. 01. 2014 23.54
+2
sej ne moriš telefonart med vožnjo, k maš vsake 30 metrov nov znak za omejitve, spregledaš, pa gre gnar pa pike, inkasantje pa sm to čakajo, banda. Pa tud table znajo stalno premikat, pa en cajta na tistem kraju fajn kasirajo, pred Drenovem griču so je pred kratkim premaknili za ene 100 m naprej. Hmal boš rabu kd na reliju zraven še enga, da ti bo sprot table brau, da boš sploh lahko na cesto pa števc gledu.
Frane Šajn
13. 01. 2014 08.03
Zakaj pa ne saj ga največkrat uporabljajo ravno tile dušebrižniki , ki sedaj toliko pametujejo okoli tega.
Jasnovidec Cosmos
12. 01. 2014 23.52
-1
Spet neka nakladanja glede teh mobitelov,ker več ne vedo kje bi oropali narod.
Jasnovidec Cosmos
12. 01. 2014 23.56
-2
Njim so v napoto mobiteli ker vozniki obveščajo medije,kje imajo nastavljene radarje in podobno.To jim gre v nos,da ne bi nihče telefoniral ne pa neke nesreče in razna nakladanja.Jih poznam nekaj kateri so presrečni,ko pride do kake nesreče,da lahko navijajo sireno ko letijo na kraj dogodka.
boruta
12. 01. 2014 22.38
+2
Ne mobitela nikoli saj je prepovedan.lažnivec saj mobitela spoh ni več. Poskušam prekint, prekinem, skenslam, oba lažeta saj s tem ko pogledaš kdo kliče in prekineš uporabljaš telefon. Prekinem , če bi bilo kaj nujnega bi poklicala nazaj. Tudi laže saj ga uporablja, drugače ne bi vedela, da gre za nujni klic. Naročimo vsem, naj ne kličejo, ko vozim. A pol pred vožnjo vse pokličeš in poveš da voziš. INKAKŠNA JE RAZLIKA MED UPORABO TELEFONA IN RADIJSKE ZVEZE V POLICIJSKIH VOZILIH ?
Götterdämmerung
12. 01. 2014 23.45
+0
Nobene razlike ni, sicer pa tudi policisti kdaj pokličejo domov, saj danes ne moreš več nikomur zaupati.
ONniON
12. 01. 2014 20.42
-2
Slovenci so med manj kulturnimi vozniki v evropi, najbolj kulturni so v nemško govorečih deželah, torej vzemite si jih za zgled in spremnite mentaliteto
Götterdämmerung
12. 01. 2014 23.46
+0
Slovenci smo popolnoma povprečni vozniki, enako zarukani kot vsi ostali narodi, mogoče malo bolj, največje mone so pri nas tujci, ki se ne znajdejo na naših kolovozih.
RožLee1ban
12. 01. 2014 20.39
+5
Dražgoše so nam sesul....
Frane Šajn
13. 01. 2014 08.11
+1
Ustanovitelji spomina na vaške straže ne prenesejo konkurence!
Götterdämmerung
12. 01. 2014 18.48
-3
A je važno zakaj si se zaletel oziroma povzročil nesrečo?
Götterdämmerung
12. 01. 2014 23.48
+2
A lahko povzročim nesrečo tudi tako, da nisem kriv?
Götterdämmerung
12. 01. 2014 18.29
+1
Pri nas vsi skoraj v kraju telefonirajo med vožnjo, tudi motoristi in kolesarji, ne spomnim se niti ene nesreče, do katere bi prišlo zaradi tega, kaj šele da bi zato kdo ostal živ, ker se med vožnjo ni oglasil na mobi, mogoče kvečjemu obratno.
Götterdämmerung
12. 01. 2014 18.29
+2
Pa od kod ti naši šalabajzerji in policija pobirajo te neumnosti?
Inženir
12. 01. 2014 18.27
+5
Po nekem experimentu glede reagiranja in sposobnosti vožnje naj bi oseba ki telefonira vozila enako slabo kit oseba z 0.7 alkohola v riti.
Inženir
12. 01. 2014 19.13
+1
Aja, saj so v članku to omenil. Oh, se opravičujem ker se mi ni zdelo vredno brat do konca.
Inženir
12. 01. 2014 18.20
+5
Iz nekega za nekatere čudnega a povsem logičnega razloga se trudim čim bolj oddaljit od mobilnega telefona. Zakaj? Dobesedno je mobilni telefon navadna razvada, ki ti omogoča neprestano spreminjanje dogovorov in s tem rušenje urnika -> posledica: pomanjkanje reda in nepredvidljive stresne spremembe zaradi katerih ne veš kaj boš pet minut zatem počel. Najbolj tečno je pa to, ker te zaradi njih lahko vsakdo zmoti kjerkoli in kadarkoli in velikokrat v ravno najbolj neugodnih situacijah. Prej si se zmenil že za en teden vnaprej, in to je veljalo, ter si točno vedel kaj te čaka, tako da si se lahko mirno zorganiziral in ti nobeden ni mogel tistega spremenit. Danes? Drinng drinng in BUM že imaš nenapovedano situacijo ki ti poruši ves red. Tako to je danes in konec. Odvisnost od pretoka informacij se je začela že z prvim mobilnim telefonom- torej pred razširitvijo socialnih omrežij .
kritika1
12. 01. 2014 17.41
-2
Za uporabo mobilnih naprav prostoročnih ali fiksnih - ni razlike, to je nedvoumno potrdila stroka, je potrebno bistveno več osveščanja in strožja kaznovalna politika. Reakcijski čas je za cca 1. sekundo daljši, kaj to predstavlja si lahko zamislite. Res je, da večina nekako misli, pa kaj je to takega, če se pogovarjam po telefonu ko vozim? Ja, na videz res nič spornega, vendar poudarjam, reakcijski čas je podvoji iz 1 na 2 sekundi. Preračunajte koliko vaš avto prevozi pri hitrosti 50 km/h v 1 sekundi in premislite, če boste še uporabljali mobilnike. Dejstvo je, da se posameznik te hibe ne zaveda, ne ve, da bo s tem početjem namesto, da se ustavi pred oviro - trčil, ker je preprosto izgubil prepotrebno sekundo to pa je lahko 10, 20 ali več m, odvisno od hitrosti vašega vozila. Žalosti me samo to, da je stroka tu pokleknila pred operaterji mobilne telefonije in izdelovalci mobilnih naprav in ne sproži večje in ostrejše kompanije. Strinjam se tudi s kritikami na račun reklamnih panojev, tudi ta faktor je moteč, vendar bistveno manj kot mobilna telefonija.
vzdev
12. 01. 2014 17.46
+7
Ja, v tem primeru potem v avtu ne sme biti sopotnikov, ker tudi zaradi njih je večji reakcijski čas. Kakšna je razlika po tvojem če imaš osebo, ki sedi zraven tebe, ali pa se pogovarjaš po telefonu z drugo osebo (lahko tudi prostoročno). Za reklame se pa strinjam, da bi jih bilo treba prepovedati, ker na nekaterih mestih stojijo tako, da prav ovirajo promet.
vzdev
12. 01. 2014 17.30
+4
Že več raziskav je potrdilo, da večjo pozornost od ceste od telefona vzamejo dojenčki in otroci v avtu. Pa nihče ne piše, da moramo prepovedat vozit otroke v avtu. Eno je če ti pišeš SMS-e med vožnjo, drugo pa pogovor. Za mene ni razlike, če dam na volan roko od svojega ušesa, ali pa dam roko iz naslona za roko na volan. Sedaj mi pa povejte koliko od vas ima neprestano obe roki na volanu?
fujjjjjj
12. 01. 2014 17.04
+15
kaj pa šminke pa razne barvice za oči a to je pa dovoljeno??????
Ataaufbix
12. 01. 2014 16.27
+12
Pri teh prekrških pa definitivno prednjačijo babe!
.jest
12. 01. 2014 15.43
+0
Barabe inkasantske. Veliko drugih stvari je bolj nevarnih med vožnjo. Tudi, ko se ti policaji vozijo tik za ritjo in te prisilijo k hitrejši vožnji.
brabusednet
12. 01. 2014 15.08
+11
To potem pomeni,da se pri nas vozi 90 procentov pijanih.Ko grem iz službe opazujem in vidim,da skoraj vsak voznik telefonira.Zato bi morala policija postavit ob cesti tudi kamere,ki bi to posnele.Nato pa poslat kazni z fotografijo.To bi lahko tudi ugotvili pri operaterjih telefonije.Tako bi bilo to zanesljivo pošteno dokazat.
bunak
12. 01. 2014 14.58
+7
Najdite mi jih 19.000 brez telefoniranja med vožnjo, pa vam dam nagrado.
Našvasan_zob
12. 01. 2014 15.01
+7
Našvasan_zob
12. 01. 2014 14.14
+0
Skrivaj premoženje.. saj ti vlada pustila ne bo niti za korenje...
mužik
12. 01. 2014 14.26
+4
Našvasan_zob
12. 01. 2014 14.49
+0
Našvasan_zob
12. 01. 2014 14.12
-4
Posluj mimo kase, da vlada z davki ne pokrade vse zase !....
mužik
12. 01. 2014 14.25
+4
Našvasan_zob
12. 01. 2014 14.49
-4
Kaj pa vem.. po ITM sm kao debel... sam body fat mam pod 10%..