Slovenija
Oglas

Bodi sam svoj mojster: Montaža police

Cikava, 22. 09. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Lesni center Cikava
Komentarji
0

Če ste mislili, da je montaža polic samo za izkušene mojstre, ste se zmotili. Potrebujete le malce ročnih spretnosti, ustrezno orodje in seveda izbrano polico s potrebnimi elementi.

 

LCC Montaža police - 1
LCC Montaža police - 1 FOTO: LCC Montaža police

Police pridejo prav v vsakem stanovanju ali hiši, saj so v prvi vrsti praktične, lahko pa so tudi odličen dekorativni element, ki popestrijo še tako dolgočasno steno. Za montažo polic pa ni potrebno klicati mojstra, saj je postopek povsem preprost in se ga lahko lotite kar sami.

Potrebujete le povsem osnovna orodja kot so libela (vaser-vaga), svinčnik, tračni meter, udarni vrtalnik ter sveder za beton fi 8mm, kladivo, izvijač (akumulatorski ali ročni) in sesalnik. Če niste prepričani, da v steni ni morebitne napeljave, je priporočljiva tudi uporaba detektorja za kovino oziroma električno napetost.

LCC Montaža police - 4
LCC Montaža police - 4 FOTO: LCC Montaža police

Poleg orodja potrebujete še potrošni material, kot so vložki za zid ter vijaki in seveda konzole za police po lastnem izbiri, ter seveda polico. Raznolik asortiment konzol si lahko izberemo in naročimo na tej povezavi: http://www.lcc.si/dodatki-za-pohistvo/konzole-in-nosilci-polic

Police poljubnih barv ter dimenzij lahko naročite na tej povezavi: http://www.lcc.si/narocilo-police

Postopek načrtovanja, nabave in montaže je sledeč:

1. Ideja oziroma rešitev problema.

Za začetek je potrebno razjasniti, kakšno odlagalno površino potrebujete, da ugotovite, kako veliko polico naročiti ter koliko konzol, pa tudi kakšne nosilnosti naj bi te bile.

Primer:

Če potrebujete polico za knjige, je zelo dobrodošla stranska opora same konzole, da so knjige vedno v vertikalnem položaju. Nosilnost mora biti večja kot za ostale predmete, zato je potrebno preveriti opis konzole in njeno nosilnost.

2. Izbira barve police ter dizajna konzole.

Barvo police izberete glede na ostalo pohištvo ter dodatke v prostoru, paziti pa morate tudi, da je teksturno usklajena.

Primer:

Če imate omaro v barvi hrasta, nikar ne izberite teksture češnje, saj je ta povsem drugačna in neskladna z obstoječo. V tem primeru je bolje namesto lesene izbrati enobarvno različico, po možnosti barvno usklajeno ali pa se odločite za ustrezen kontrast.

Če imate v prostoru vse v enobarvnih, ne lesnih barvah, si lahko privoščite kakšno naravno lesno strukturo.

3. Izmera in nakup.

Ne pozabite izmeriti, koliko prostora potrebujete ter koliko ga pravzaprav imate na steni. Knjige lahko preprosto zložite na tla in s tračnim metrom odmerite dolžino prostora na polici, ki ga potrebujete.

Ko veste, kako dolgo in široko polico potrebujete, se povežete s spletno stranjo http://www.lcc.si/narocilo-police, kjer sledite korakom naročila.

LCC police
LCC police FOTO: LCC police

Želene konzole izberite na http://www.lcc.si/dodatki-za-pohistvo/konzole-in-nosilci-polic .

4. Priprava na montažo in montaža.

1. KORAK : Na začeteku na steni označili le eno točko iz katere smo izhajali.

LCC Montaža police - 2
LCC Montaža police - 2 FOTO: LCC Montaža police

2. KORAK : Nato smo prvo in drugo točko označili kar na libeli (vaser-vagi) in med njima ustrezen razmik za želeno dolžino police. V našem primeru smo imeli polico dolžine 1 meter,zato je bil razmik med konzolama 800mm,tako da smo imeli na vsaki strani preko konzole 100mm previsa. Točke smo prenesli na steno v kar se da mogoči horizontalni ravnini.

LCC Montaža police - 3
LCC Montaža police - 3 FOTO: LCC Montaža police

3, KORAK : Na označenih mestih smo s pomočjo udarnega vrtalnika zvrtali izvrtini premera 8mm ter globine približno 60mm,primerne za vložke 8/50mm. V pomoč nam je bil tudi domači sesalnik,saj nam istočasna uporaba ob vrtanju,prihrani mnogo truda pri kasnejšem snaženju.

LCC Montaža police - 5
LCC Montaža police - 5 FOTO: LCC Montaža police

4. KORAK :V našem primeru je stena iz votle opeke,zato smo uporabili vložek za votlak.Vložek smo z občutkom zabili v steno,da ne poškodujemo ometa okoli izvrtine.

LCC Montaža police - 6
LCC Montaža police - 6 FOTO: LCC Montaža police

5. KORAK : V vložke smo privijačili vijake do ustrezne globine.

LCC Montaža police - 7
LCC Montaža police - 7 FOTO: LCC Montaža police

6. KORAK : Obesili smo konzoli.

LCC Montaža police - 9
LCC Montaža police - 9 FOTO: LCC Montaža police

7. KORAK : Za konec smo le še privijačili polico na konzoli in naš projek montaže police na steno je bil končan.

LCC Montaža police - 8
LCC Montaža police - 8 FOTO: LCC Montaža police

Montaža police na steno nam je vzela slabe pol ure časa vključno s pripravo orodja ter potrošnega materiala. Z zelo malo truda in časa lahko svojemu domu dodamo vrednost s praktičnega vidika.

Z malo okusa pa tudi estetsko vrednost. V našem primeru smo uporabili leseni konzoli ONDA ter leseno smrekovo polico debeline 18mm.

Z uporabo naravnih materialov,dodamo domu še dodatno toplino.

Veliko užitkov pri mojstrovanju.

Vaš Lesni center Cikava.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni