Slovenija

Bobnenje tovornega vlaka, nizek prelet letala – tako je slišati požar v vašem dimniku. Ukrepati morate takoj!

Ljubljana, 07. 10. 2016 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bovec, Tržič, Ljubljana, Kungota … Dimniški požari se spet vrstijo. Le vprašanje je, kdo bo naslednji revež, čigar usoda bo v rokah gasilcev. Tudi če redno vzdržujete kurilno napravo, je prav, da veste, kako prepoznamo dimniški požar. Le tako lahko pravočasno rešimo sebe, bližnje in morebiti še sosede.

Dimniški požari so se že pričeli vrstiti. V celotnem letu 2016 sicer uprava beleži 342 primerov požarov, kjer je bil vzrok vžig saj, iskrenje in neustrezno tehnično stanje dimniških naprav.
Dimniški požari so se že pričeli vrstiti. V celotnem letu 2016 sicer uprava beleži 342 primerov požarov, kjer je bil vzrok vžig saj, iskrenje in neustrezno tehnično stanje dimniških naprav. FOTO: Kanal A

Ob mrazu, ki nas zadnje dni trese na poti v službo, so s kurilno sezono začeli tudi najbolj zmrzljivi. Žal se kljub vsem opozorilom in statistiki, ki kriči k skrajni pazljivosti pri uporabi kurilnih naprav in ustreznemu vzdrževanju, dimniški požari spet vrstijo. Samo s srede na četrtek je zaradi tega zagorelo v Ljubljani, v dimnikih stanovanjskih hiš v Tržiču in Bovcu, le za las pa je iz svojega gorečega doma ušla štiričlanska družina v vasi Špičnik pri Kungoti. Le vprašanje je, kdo bo naslednji revež, čigar usoda bo predana v roke gasilcev. 

Zakaj zagori?

Vzrok dimniškega požara je zamašen dimnik. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je naloga dimnika ustvarjanje potrebnega vleka za zgorevanje goriv v kurilnih napravah ter odvod dimnih plinov, ki nastanejo kot stranski produkt pri procesu gorenja. V dimniku se nalagajo katranske obloge in saje. Če je teh preveč, lahko zagorijo.

Po požaru v vasi Špičnik pri Kungoti.
Po požaru v vasi Špičnik pri Kungoti. FOTO: Jana Ujčič

Kako vemo, da je zagorelo?

Ker v notranjost dimnika ne vidimo, je težko vedeti, da v njem gori. Lahko pa smo ob uporabi bolj pozorni na določene znake. Dimniški požar lahko denimo slišimo. Da, strokovnjaki z Uprave RS za zaščito in reševanje pravijo, da lahko ogenj v dimniku povzroča določene zvoke - prasketanje, bobneč zvok. Slišati je, kot da bi mimo hiše pravkar peljal tovorni vlak, ali pa bi poslopje zelo nizko preletelo letalo. Ta zvok ob gorenju postaja vse močnejši, če pa bi takrat pogledali dimnik od zunaj, bi videli črn dim, leteče iskre, morda celo plamene. Če se v takšnem primeru dotaknemo stene dimnika znotraj hiše, bo ta vroča, po stanovanju pa se zna širiti tudi smrad. Znaki so v resnici zelo očitni, le prepoznati jih moramo.

Kaj storimo, ko ugotovimo, da v dimniku gori?

Če zaznate katerega od omenjenih znakov, morate nemudoma ukrepati. Takoj pokličite številko 112 in sporočite potrebne podatke. Naslednja stvar je, da o požaru čim prej obvestite vse stanovalce. Prav vsi stanovalci in tudi morebitni hišni ljubljenčki morajo zapustiti stanovanje. Ne gre toliko za nevarnost, da bi ostali ujeti, temveč v prvi vrsti za nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida. Verjetnost za to je namreč zelo velika, pravijo.

Dimnik
Dimnik FOTO: Thinkstock

Če je v katerem od prostorov dim, vanj ne vstopajte. Ko prispejo gasilci, jim omogočite vstop, če je to potrebno. Nikar ne odpirajte dimniških vratc, raje odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika in dimnik prepustite gasilcem.

Gasilci sicer včasih naletijo na lastnike, ki se še pred njihovim prihodom na lastno pest lotijo gašenja. Najhuje, kar lahko storijo, je, da želijo ogenj v dimniku pogasiti z vodo. “Ognja v dimniku nikoli ne gasite z vodo, saj je to zelo nevarno. Voda se ob razbeljenih stenah dimnika namreč upari in poveča svojo prostornino, zaradi česar lahko dimnik eksplodira. Pri zlitju samo enega litra vode v dimnik nastane 1700 litrov pare. Dimnik ne zdrži tega pritiska in lahko pride do njegovega porušenja,” pravijo.

Ko je enkrat požar v dimniku pogašen, je treba še vsaj dve ali tri ure nadzirati temperaturo zunanje stene dimnika. Prav tako mora po požaru dimnikar nujno pregledati dimnik v celoti, saj je velika verjetnost, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika.

Tako so pred leti ob enem od dimniških požarov posredovali gasilci PGD Brezje:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovnjak: miren spanec zagotavlja le pravilno vzdrževanje

Bojan Brenčič iz murskosoboškega ABD dimnikarstva pravi, da lahko ogroženost močno zmanjšamo s pravilno vgradnjo, vzdrževanjem in uporabo kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave. Tako poskrbimo ne le za požarno varnost, temveč tudi za varstvo okolja in racionalno rabe goriv.

Opozarja, da pri kurjenju s trdnimi gorivi v neprimernih izvedbah kurilnih naprav - predvsem kurišča na pregorevanje, njihovi neprimerni uporabi (prevelika ali premajhna moč, neustrezno dodajanje goriva v kurišče, neustrezen dovod zraka ...) in uporabi neprimerno pripravljenih drv, nastaja nepopolno zgorevanje, s tem pa tudi saje in smole, ki se nabirajo kot katranske obloge na stenah kurilne naprave in v dimniku. "Le nekaj milimetrov sajnih ali katranskih oblog v dimniku pa lahko povzroči dimniški požar." Upoštevati je treba tudi, da vsak milimeter sajnih oblog v kurilni napravi zmanjša izkoristek za 4 do 6 odstotkov. “Dimniški požar je zelo očiten znak, da je kurjenje skrajno neprimerno."

Drva
Drva FOTO: Thinkstock

Imate dobra drva?

Pravilno pripravljena drva so pogoj za nizke emisije in visok izkoristek. "Uporabljajo se lahko le drva z vlažnostjo do 20 odstotkov, zato jih je treba sušiti, polena pa morajo biti velikosti, kot to določa proizvajalec kurilne naprave. V splošnem velja za enostavna kurišča pravilo, da naj bodo polena trikotne ali tudi štirikotne oblike z obsegom od 20 do 27 centimetrov, njihova dolžina pa prilagojena kurišču. Drva iz mehkega lesa se lahko v idealnih pogojih sicer posušijo v roku enega leta, vendar se priporoča sušenje vsaj 1,5 leta. Bukova drva naj se sušijo približno 2 leti, hrastova pa tri leta. Sušenje drv se izvaja na sončni legi, zrak naj drva obkroža z vseh strani, drva naj bodo pokrita zaradi dežja," svetuje Brenčič.

Kurilne naprave na sekance morajo uporabljati sekance primerne velikosti in tudi sekanci morajo biti suhi, zato jih pripravimo iz zračno suhega lesa in skladiščimo na suhem. V kurilnih napravah se uporabljajo tudi peleti, "ki pa sami niso problematični glede vlage, ampak glede same kvalitete. Zaradi slabe kvalitete peletov imamo več sajnih in drugih oblog, slabši izkoristek in tudi večje stroške vzdrževanja. Peleti se morajo prav tako skladiščiti na suhem."

Ob vsakem čiščenju kurilne naprave je tako treba očistiti dimovod, dimnik in iztočni del dimnika, pojasnjuje sogovornik. Saje se iz dimnika odstranijo mehansko s posebnimi krtačami, nadaljuje: "Katranske obloge se pogosto vžgejo na začetku kurilne sezone ali ob bolj intenzivnem kurjenju, ker so se v času kurilne sezone osušile, zato jih je treba obvezno odstraniti iz dimnika. Upoštevati je treba, da odstranjevanje katranskih oblog povzroča poškodbe na dimniku, posebno še izžiganje.”

Nikar ne pozabite na detektorje ogljikovega monoksida!

Čiščenje dimnika ni edina naloga pred začetkom kurilne sezone. Zamenjati je treba vse dotrajane ali poškodovane dele kurilne naprave, dotrajana tesnila vrat in odprtin na kurilni napravi, preveriti je treba delovanje varnostnih ventilov …

"Delovna temperatura kotla naj bo nad 70 stopinj Celzija, priporoča se 70-80 stopinj Celzija. Nižja temperatura je lahko razlog za nabiranje saj in smol v kurilni in dimovodni napravi," opozarja strokovnjak. "Klasični kotli imajo vgrajen regulator zraka (vleka), ki samodejno regulira temperaturo medija v kotlu ali temperaturo peči. V prehodnih obdobjih kurilne sezone se nižja temperatura medija za ogrevanje doseže z mešalnim ventilom in ne z regulatorjem temperature na kurilni napravi."

Pred vsako zakuritvijo je treba tudi odstraniti pepel iz pepelišča in kurišča in s tem zagotoviti nemoten dovod zgorevalnega zraka: "Za zgorevanje potrebujemo zrak, ki ga v kurilnico ali drug prostor dovedemo neposredno skozi odprtine iz okolice. Prosti presek odprtine za dovod zgorevalnega zraka za kurilne naprave do 50 kW mora biti velik najmanj 150 kvadratnih centimetrov, za kurilne naprave nad 50 kW pa za vsak kW moči nad 50 kW še 2 kvadratna centimetra."

Od kurilnih in dimovodnih naprav je treba odstraniti vse gorljive materiale za najmanj 40 centimetrov in poskrbeti za čistočo kurilnice.

Do prvega januarja 2017 je v bivalne prostore, v katerih je vgrajena kurilna naprava, ki uporablja zrak iz prostora, treba opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida (CO). Pozorni pa bodite tudi, če ste zamenjali okna in vrata, saj je potrebno v prostor, v katerem je kurilna naprava, ki si zajema zgorevalni zrak iz prostora, obvezno pripeljemo sveži zrak od zunaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cefre
12. 10. 2016 18.53
Stanje, ki se opisuje se bo še poslapševalo ker:- Lastniki niso odgovorni do svoje lastnine, -Ker država z zakoni in predpisi narekuje, da se mastno hranijo posamezne ozke interesne skupine (dimnikarji, prodajalci senzorjev, ... .), ki jim je mar edino zaslužek ne pa korektno opravljeno delo! Dokaz o državni skrbi so sprejeti zakoni z tega področja, veliko stroškov za ljudi in zelo malo efektov za zdravje, čistočo in varnost!
dinamitek
07. 10. 2016 18.29
+5
dragi 24urarji,kdo je dovolil objavo tega posnetka, je last PGD Brezje, prosim da ga odmaknete, ker so na posnetku moji gasilci
ssecnik
07. 10. 2016 18.48
-1
Mejduš
07. 10. 2016 16.13
+10
Kar se tiče dimnikarja me najbol moti njihov prevoz,naši vasi je 50 hiš od hiše do hiše je 30 do 200 m razdalje in se pripelje dimnikar 6km do te vasi in me to moti da pri vsaki hiši zaračuna prevoz 6 km in taksi bi moral narediti 300 km če bi hotel toliko zaslužiti.
Tomvojo
07. 10. 2016 16.49
+8
To jim je pa dimnikarski lobi zrihtu in je v zakonodaji in ceniku, parlamentarci so pa roko uzignl za to.
Tomvojo
07. 10. 2016 16.49
kemuri
07. 10. 2016 15.32
+11
Dimnik je vzrok za požar..torej je odgovornost nas dimnikarjih.
cefre
12. 10. 2016 18.54
Največkrat, saj samo zaračunate pregled, sploh ne pogledate kaj ste računali!
Sofijaaaaaa
07. 10. 2016 15.18
+6
ne razumem, jaz dimnik vsaj trikat letno sam zakurim, da zgorijo saje in žlindra v dimniku, nima se kje bajta vžat če je dimnik dobro narejen, saj beton ne gori...
komunjara 1
07. 10. 2016 16.57
+1
Takole je pravilno...ČE JE DIMNIK DOBRO NAREJEN VZDRŽEVAN sicer pa brez skrbi tudi beton gori razpade starejši morda pomnijo požar v bivši metalni maribor ko se je vžal fosfor beton je bil kot maslo potrebna je samo dovolj visoka temp. Ki pa je z drvami ne dosežeš katran in saje v dimniku je druga zgodba
dgmajnic
07. 10. 2016 15.16
-4
Ne mecite vse dimnikarjev v isti koš stem ko blatite dimnikarja blatite tudi poštene ki svoje delo opravljajo z veseljem.sem dimnikar in mi gre na bruhanje takšno komentiranje! Je pa res da hvala Bogu da se stvari spremenijo tako bo d od dimnikarjev lahko zakljucilo svoje delo.
nicor
09. 10. 2016 22.05
mi imamo pa Durot iz Kungote, prijazni, fajn možakarji, preden se premakne, okoli sebe posesa. Ko odide, še malo počistiš za vsak primer, če je le kaj spregledal...
Diverzanti
07. 10. 2016 15.16
+4
Ne paničarit,prosim. Pri dimnikah starosti 10-20 let ni nobene bojazni,zadeva zgori precej hitro.No morda se pokliče dimnikarja ,če niste prepričani o dobri gradnji da zadevo spremlja. po večini pa se dimnik pusti da zgorijo obloge v njem.
Sofijaaaaaa
07. 10. 2016 15.19
-1
Tomvojo
07. 10. 2016 16.47
+5
Pri pravilnem kurjenju ne pride do oblog niti sjavosti dimnika. Tehnologije so poznane, problem je v revščini ljudi ki si ne morejo privoščiti tega ob bitki za preživetje in je birokrati s polno tirjo nočejo in ne razumejo, je pa to druga tema ane.
NiVseRes
07. 10. 2016 17.20
+4
In se eno...ljudje si neprivoscijo niti dobrih peci in pa seveda dobrih drv....palete..stare omare..razni odpadi podstesij itd....ni denarja za nic
?erniGad
07. 10. 2016 15.12
+4
Lahko pride do samovžiga saj oz. katrana, kljub večletni neuporabi? V prazni hiši?
ni_mi_vse_eno
07. 10. 2016 14.31
+15
Če boste primorani k meni hoditi na malico ali se bom še trudil, da vam pripravim najboljše? Zakaj bi se trudil? Tudi če bom pripravil slabo malico boste še vedno morali k meni hoditi na malico in mi plačevati zajamčen znesek. "živela svobdna trgovina in svobodna izbira v demokratični republiki Sloveniji"
ni_mi_vse_eno
07. 10. 2016 14.27
+19
Obvezno plačujte dimnikarjem storitev, ne glede na to, da jo oni malomarno opravijo. Po nesreči se toži 20 let, da ti bodo sodni stroški vzeli še tisto, kar ti ni že požar. "Živimo v svobodni državi in imamo svobodni trg"
kolo1982
07. 10. 2016 14.20
+6
V starih hišah so zraven dimnikov dali slepe metke, ki so s pokanjem zbudili pozornost.
NiVseRes
07. 10. 2016 17.22
+1
Tomvojo
07. 10. 2016 13.38
+17
Pa naj sedaj ti "strokovnaki" povejo kaj se lahko vžge v dimniku če je spucan v nulo? Rad bi slišal tiste jeclavčke kot zadnjič na valu 202 ki so povedal da niso nič povedal, na žalost jih pa novinarji spodbujajo z bedastimi vprašanji daleč od konteksta.
Darko32
07. 10. 2016 15.16
-4
Tomvojo Imaš prav. Sedaj se je toliko zakomliciralo in ob tem kriminalu je najbolje, da nadzira vsak lastnik sam in obvezna oprema je krtače za čiščenje domnikov in vrv z katero porineš v dimnik. Sem videl prier, kjer je dimnikar čisitl dimnik in na vrhu dimnika pa je na luknji zgradil gnezdo ptica. Dimnik je bil zamašen. ZAto jaz nebi kar čez palec obtoževal slabo čiščenje. Sam predlagam, da ima vsak lastnik v obvezni operemi hiše še krtačo za tuljave in dovolj dolgo vrv oziroma jekleno zajlo z katero porine krtačo po dimniku. Priporočeno pa je še, da ima v opermi še sesalec z katerim bo posesal dimnik in nebo posvinjal prostorov. Če se spoštuje navodila strokovnjakov v zvezi drv ni težav. Predlagam ,da se odpre katera drva povzročajo največ saj.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
07. 10. 2016 13.31
+28
Včasih si se prijel za gumb, ko si videl dimnikarja..... Danes se primeš za denarnico.....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
07. 10. 2016 13.31
+15
Dimnikar pride, ne očisti dimnika ker to ˝ni potrebno˝, zaračuna pa polno ceno.... Za požare pa je vedno kriv nekdo drug....
pepi1951
07. 10. 2016 13.26
+16
dimnikarji so preplačani za svoja ne dela.
Tomvojo
07. 10. 2016 13.40
+7
Počaki, po novem letu bodo dražji od dohtarjev, poglej minutno postavko, kmalu bodo imel sekundno.
cefre
12. 10. 2016 18.59
Dobri dimnikarji ne večino predvsem iz vele velikh dimnikarskih podjetij pa za stranko JA, a kaj ko delavci nimajo nič od mastnih računov!
METKA102
07. 10. 2016 12.43
+26
Žalostno je, da so nesreče in požari največkrat prav pri tistih, ki so reveži. Kdor ima denar za dobro hišo in dobro dimniško tuljavo se mu kaj takega bolj težko zgodi. Pa smo spet tam, vedno in povsod nastrada revež.
pogan
07. 10. 2016 12.34
-5
mi ki nimamo dimnika, nimamo problemov
METKA102
07. 10. 2016 12.45
+6
Je pa precej čudno, da novi bloki nimajo dimnikov. Kako si le predstavljajo, da bi se ljudje greli, če npr. zmanjka elektrike.
krnekilojz
07. 10. 2016 14.22
+8
tudi pri nas, ki kurimo na drva, je problem, če zmanjka elektrike, ker potem pumpa ne deluje
Bofur
07. 10. 2016 12.24
+1
ljudje zaradi preveč liberalne zakonodaje kurijo vse, kar jim pride pod roke, smeti, embalažo, vlažna drva, alarmi za dim in monoksid bi morali biti osnovna oprema v vsaki hiši, peči redno letno pregledovane, neizpravne pa zapecatene in odstranjene, in enako bi moralo veljati tudi za dimnike. saj tudi avtomobile ne moremo voziti brez tehničnega pregleda, zavarovanja, izpita.
Ramzess
07. 10. 2016 12.22
-1
Tole v naslovu pa bržkone pretirano.
Mali medo
07. 10. 2016 12.17
+3
folk kuri na drva ker ni denarja za 90 % raje