Slovenija

Bo znova vse zastaralo?

Ljubljana, 09. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo pripravlja spremembo zakona o notariatu, disciplinski postopki proti notarjema, vpletenima v afero Orion, pa se nerazumno dolgo vlečejo.

Minister za pravosodje Lovro Šturm: Intenzivni pogovori o spremembi zakona o notariatu (Foto: POPTV)
Minister za pravosodje Lovro Šturm: Intenzivni pogovori o spremembi zakona o notariatu (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje se minister Lovro Šturm s sodelavci ter zunanjimi svetovalci "intenzivno sestaja", da bi skupaj dorekli spremembe zakona o notariatu. "Spremembe naj bi šle v smeri znižanja notarske tarife, povečanja števila notarjev in zagotavljanja javnosti njihovega dela," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica ministrstva Mojca Hardi.

Notarska zbornica kot samozadosten kartel

Sedanja ureditev notariata v Sloveniji s pomanjkanjem notarjev v urbanih središčih je privedla do nerazumno visokih računov za nekatere najbolj preproste notarske overitve, ki jih v mnogih notarskih pisarnah namesto notarjev opravljajo kar absolventi pravne fakultete.

Notariat je bil v Sloveniji uveden z namenom, da bi sodišča, ki so dotlej potrjevala različne pravne posle in listine, razbremenili administrativnih opravil, občanom pa olajšali dostop do teh storitev. Zgodilo pa se je ravno nasprotno, saj je notarska zbornica po ugotovitvah številnih pravnih strokovnjakov in širše javnosti sprevrgla v samozadosten kartel, ki sam sebi odreja višino notarskih tarif in sam sebe nadzoruje. Tako ne preseneča uradni podatek davčne uprave, da je med najbogatejšimi Slovenci po dohodku prav 11 notarjev Notarske zbornice Slovenije.

Bo notar Lepša skupaj s Toryjevo odšel "na lepše"?

Številne afere, od Zbiljskega gaja do Oriona, so le vrh ledene gore, ki ponazarjajo stanje na področju notarske službe. "Minister za pravosodje je po prevzemu funkcije vložil veliko energije, da bi bili disciplinski postopki proti notarjem čimprej končani," je dejala Hardijeva.

V lanskem letu uvedeni postopki proti notarju Lepši v zadevi Zbiljski gaj so bodisi zastarali ali pa domnevno ni bilo dovolj trdnih dokazov za izrek sankcij. Ostajajo še nedokončani primeri istega notarja Lepše in njegove kolegice Nevenke Tory v aferi Orion, s katerimi se preiskovalka disciplinskega sodišče notarske zbornice Marta Malič ukvarjala več kot pol leta, rezultata pa ni bilo od nikoder. Vmes je preiskovalka (ki je tudi sama notarka v Novem mestu) sporočila, da se zadeva ne premakne zato, ker naj bi jo pri njenih preiskovalnih dejanjih oviralo "slabo vreme in vozne razmere".

Notarski žig: Notariat je bil uveden, da bi olajšal dostopnost do overovitev pravnih poslov in listin, v resnici pa je privilegirani skupini pravnikov omogočil bogatenje brez napora
Notarski žig: Notariat je bil uveden, da bi olajšal dostopnost do overovitev pravnih poslov in listin, v resnici pa je privilegirani skupini pravnikov omogočil bogatenje brez napora FOTO: POP TV


Obtožnice vložene, notarja čakata na zastaranje

"Decembra smo sklicali sestanek s predstavniki notarske zbornice," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva za pravosodje. Rezultat sestanka je bil med drugim tudi ta, da je konec januarja disciplinsko sodišče notarske zbornice proti notarki Nevenki Tory podalo obtožbo, notarja Lepšo pa je ta "čast" doletela 11. februarja.

Nadaljnje zavlačevanje postopkov bi podobno kot v zadevi Zbiljski gaj znova povzročilo, da bodo časovni roki zamujeni, saj bodo nekateri notarski primeri iz afere Orion zastarali že ta mesec, drugi pa sredi poletja. Kako bo z morebitno pospešitvijo postopka, smo želeli izvedeti tudi pri predsednici disciplinskega sodišča notarske zbornice in vrhovni sodnici Barbari Zobec, vendar je ta teden na dopustu. Na vrhovnem sodišču smo izvedeli le, da je glavna obravnava pred senatom notarske zbornice zoper Lepšo razpisana za 22. marec, medtem ko rok za obravnavo Toryjeve še ni določen.

"Ker nekateri primeri izvirajo iz let 1996-98, odkriti pa so bili šele v 2004, je povsem možno, da bodo zastarali, prepričana pa sem, da do absolutnega zastaranja ne bo prišlo," je povedala predsednica notarske zbornice Erika Braniselj, ki zavrača očitke, da se z disciplinskim postopkom zavlačuje. "Notarska zbornica je najbolj zainteresirana, da se stvari raziščejo," dodaja Branisljeva.


 Za oba notarja tako še nič ni izgubljeno, saj se bosta v primeru, če bi bila pred disciplinskih sodiščem spoznana za kriva, lahko pritožila na drugostopenjski organ, ki ga v tem primeru predstavlja disciplinski senat vrhovnega sodišča. Do takrat bi sporni primeri notarskih overitev lahko absolutno zastarali, nezaupanje javnosti v pravosodni aparat pa bi se še povečalo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou