Slovenija

Bo zdravje privilegij bogatih?

Ljubljana, 02. 03. 2010 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu znižuje bolniška nadomestila in zvišuje stroške zdravljenja v bolnišnici. Bo zdravje postalo privilegij bogatih, se sprašujejo sindikati in zahtevajo njegov umik.

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zahtevajo umik predloga zakona o zdravstvenem varstvu. Ocenjujejo namreč, da je nehuman in krivičen do delavcev, posledica pa bi lahko bila, da bi postalo "jutri zdravje privilegij bogatih".

"Pogledali smo najnovejšo verzijo predloga zakona in ugotovili, da je v njem cela vrst sprememb, na katere bomo sindikati izredno občutljivo odreagirali," je poudarila sekretarka ZSSS Lučka Böhm. Izpostavila je, da naj bi po novem obvezno zdravstveno zavarovanje pri enaki prispevni stopnji plačevalo manjši delež cene zdravstvene storitve. To velja zlasti za poškodbe pri športu in zaradi alkohola, pa tudi pri celi vrsti drugih zdravstvenih storitev.

Kar pomeni – tako Böhmova – da "bomo jutri morali plačevati višje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in to iz našega neto žepa". Slovenski delavci z nizkimi plačami bodo po njenem mnenju dodatni finančni pritisk težko zdržali.

Hrana in pijača v bolnišnici iz lastnega žepa

Za "hotelske storitve" v bolnišnici bo moral zavarovanec po novem plačati iz lastnega žepa.
Za "hotelske storitve" v bolnišnici bo moral zavarovanec po novem plačati iz lastnega žepa. FOTO: Reuters

Sindikalistom tudi ni všeč, da predlog zakona prinaša zniževanje nadomestil plače v primeru bolniške odsotnosti, zlasti za nego družinskega člana. To se nanaša na primer, kadar otrok zboli in eden od staršev ostane doma, da ga neguje. Prvi dan ne bo več plačan, kot to velja zdaj, za naslednje dneve pa sledi zelo nizka odmera nadomestila, in sicer 65 odstotkov od osnove, je pojasnila Böhmova.

Izpostavila je tudi, da bomo po novem predlogu zakona ob obisku bolnišnice iz svojega žepa plačali tudi hotelski del (hrano in pijačo). To je zelo narobe, saj si bo bolnišnično zdravljenje privoščila kopica premožnih, in to bo postalo privilegij bogatih, je podčrtala.

Zakaj slabšati kakovost življenja delavcev?

Minister za zdravje Borut Miklavčič
Minister za zdravje Borut Miklavčič FOTO: Blaž Garbajs

Prvak ZSSS Dušan Semolič pa je opozoril, da je za delavce kot aktivne zavarovance zakon nehuman in krivičen, ter pozval ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, da ga umakne. "Treba se je vprašati, kje so vzroki za te bolniške, kot trdijo, in v kakšnih razmerah delajo naši delavci," je dejal. Spomnil je, da je bilo v letu 2008 na račun "zdravja delavcev" kar 18,6 milijona nadur, mnogo tudi neplačanih. "Treba se je vprašati, zakaj slabšati kakovost življenja naših delavcev," je sklenil Semolič.

Manj za poškodbe pri športu, manj za nego otroka, manj za bolniško odsotnost ...

Sindikati nasprotujejo predvsem zniževanju bolniških nadomestil in uvajanju skupine "tveganih" aktivnosti, ob katerih zavarovanci ne bi bili upravičeni do polnih bolniških nadomestil ali pa bi v primeru poškodb del stroškov zdravljenja morali kriti sami.

V uvodu predloga sta med temeljnimi cilji izpostavljena večja družbena skrb za zdravje in večji poudarek preventivi. A proti temu deluje že postavka o največ 40-odstotnem kritju stroškov zdravljenja in rehabilitacije po poškodbah, nastalih pri telesnih dejavnostih, kot so na primer planinarjenje, gorsko kolesarstvo, rolkanje, deskanje, drsanje, smučanje, letenje z baloni ali potapljaštvo.

Za pet odstotkov znižuje tudi vsa nadomestila za bolniško odsotnost z izjemo tistih odsotnosti z dela, ki so posledica dajanja organov ali živega tkiva v korist druge osebe ali izolacije, ki jo odredi zdravnik. Poleg tega skrajšuje čas bolniške odsotnosti v breme delodajalca s 30 na 25 dni. Novosti pa prinaša tudi za starše. Kot smo že omenili, bodo do nadomestila za nego otrok upravičeni šele od drugega dneva zadržanosti od dela dalje.

Med spremembami v pravicah zavarovancev, ki jih lahko najdemo v besedilu, je tudi ta, da bodo morali zavarovanci v času ortodontskega zdravljenja sami poravnati stroške, vsake tri mesece pa bodo od zavarovalnice lahko zahtevali povračilo stroškov. Do tega bodo upravičeni, če bodo predložili potrdilo ortodonta, da so ga redno obiskovali in redno nosili aparat.
Med spremembami v pravicah zavarovancev, ki jih lahko najdemo v besedilu, je tudi ta, da bodo morali zavarovanci v času ortodontskega zdravljenja sami poravnati stroške, vsake tri mesece pa bodo od zavarovalnice lahko zahtevali povračilo stroškov. Do tega bodo upravičeni, če bodo predložili potrdilo ortodonta, da so ga redno obiskovali in redno nosili aparat. FOTO: iStockphoto

Prispevki tudi od avtorskih in drugih pogodb

S tem zakonom pa skuša ministrstvo za zdravje razširiti tudi nabor osebnih prejemkov, od katerih se plačuje prispevke za zdravstveno zavarovanje. Tako besedilo predvideva, da se bo prispevke plačevalo tudi od avtorskih in podjemnih ter drugih civilnopravnih pogodb, od nagrad za delo v upravah in nadzornih svetih družb ter organih upravljanja zavodov, od nadurnega dela in dežurstev, jubilejnih nagrad in nadomestil po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, od odpravnin, pa tudi od študentskega dela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erdogan
07. 04. 2010 19.42
SEJ JE ZE PRIVILEGIJ BOGATIH. GREM K DOHTARJU, POSTAVIM SI SAMODIAGNOZO, PA SE PLACANI SO ZA TO!!HHEHEHHHEHHEE,KR.....NI SALABAJZERSKI.
anonimus23
03. 03. 2010 11.05
ze tko in tko nam kradejo vsepovsod,,zdej pa se bolniske...zgleda se vraca stara doba v slovenijo,,zgleda da smo vsi drzavljani postali suznji in sluzimo politikom,da se oni lahko vozijo z najnovejsimi avti,letali in da si privoscijo drage vecerje in kosila na nas racun..mafija
bron
02. 03. 2010 23.32
ŽE SEDAJ JE IMELA ELITA PRIVILEGIJE.
Laba
02. 03. 2010 20.54
Spet ste me cenzuriral ( brisal ). Mam občutek, da zraven vas sedi nekdo iz vlade, in pokaže kaj jim ni ušeč, in brišete. Res ste geniji 24 ur.......
apiar
02. 03. 2010 20.07
Ni čudno, da je minister Miklavčič zbolel. Zagovarjati takšna stališča nekoga, ki ve kaj je prav, je nevzdržno.
nikinika
02. 03. 2010 19.53
jst še sam to čakam, da zaživi še davek na samsko življenje...ja pol se pa res Slovenijo samo še pokoplje...jst pa grem izven teh naših meja.... Obup kar se dela zadnje čase!
odbogaposlan
02. 03. 2010 19.04
bullmastif-zdravsto, po domače!
superjezek
02. 03. 2010 18.57
Mislim ,da ta Miklavčič ni več niti za v penzijo ko take govori in bi ker je zdaj minister rad to ozakonil. Vidi se kje je prej delal in kje ima kolege... vzavarovalništvu seveda! Pahor je pa res copata, če to sprejme ker je to že preveč zaničevalno za ljudi.
simevlado
02. 03. 2010 18.51
Pardon tisto je izračun na 40 let na trenutno del. aktivno preb. 2.686.752.000€ je taprav izračun na leto kok se steče denarja.
Mr Mojo Risin
02. 03. 2010 18.49
Se mi zdi, da naši (tudi prejšnja vlada) vedno bolj strmijo k zdravstvenemu sistemu ZDA, ki pa je eden od njihovih največjih problemov že leta.
simevlado
02. 03. 2010 18.46
če zračunamo mesečno 228€ minimalno prispevka za pokojnino in zdravstveno zavarovanje je letno 2736€ na 40let = 109.440€ en delavec prispeva v državno blagajno brez upoštevanja še ka delodajalc plača % na izplačane plače in če nas je v gnili slo 55% delovno aktivnih ljudi je to po domače vsak tadrug zaposlen 982.000 delovno aktivnih da v državno blagajno 107.470.080.000€ minimalno na eno leto to je izračun ob minimalni plači tako da se je treba sprijaznt da so ljudje v slo "Moderni Sužnji" ker od bruto plače gre v državo 1/3 vsako stvar ki jo kupeš v trgovini plačaš od 8,5 - 20% davka tko da od bruto plače recimo da 45% od tvoje bruto plače daš državi kaj ti ostane od bruto 800€ (celoten strosek delodajalca 928€) vam ostane 510€!!!!! čistega denarja tko da se je treba malo vprašat kej je problem zgleda da izpolnjujemo vse pogoje da smo super moderni sužnji :) nemorš vrjet pa je res...
mh75
02. 03. 2010 18.39
Je že,ne da bo je že!!!
Osvald
02. 03. 2010 18.33
Zdravstvo je bolj grobarstvo revežev , sedaj bodo še z našimi organi trgovali.
me.me
02. 03. 2010 18.32
In potem naj višamo nataliteto??? S čim pa, ča bomo mogli vse za to državo zdevat....nekdo se hoče it Ameriko.... kak bolno....
tedo974P8medo
02. 03. 2010 18.29
Ma, celo naše zdravstvo je beda. Meni je ena od najslabših stvari sistem napotnic. Če hodimo redno na kontrolo k nekemu specialistu, zakaj rabimo hoditi k osebnemu zdravniku po napotnico? Zame bi bil osebni zdravnik dober samo za dajati recepte in za prvo pošiljanje k specialistu oz. za dajanje prve napotnice. Če bi imeli tako, kot sem navedel, bi zagotovo imeli manjše čakalne vrste pri svojem osebnem zdravniku, medicina pa bi imela manjše stroške in posledično bi lahko bilo tudi zavarovanje cenejše. Ko smo že pri zavarovanju: zakaj sploh rabimo dodatno zavarovanje?! Itak sedaj vsaka resna medicinska "storitev" zahteva dodatno zavarovanje.
acbdiu
02. 03. 2010 18.28
Upam da bodo ljudje nekoč vzeli pravico v svoje roke in se bo po ulicah širil veter groze za elito in jim bo zaledenela kri, ko bodo slišali prašičje krike groze njihovih sokolegov katerih je zajela razjarjena množica prikrajšanih in se bo počasi neustavljivo bližala proti njim.
nina.nina
02. 03. 2010 18.26
pa naj še kdo reče, da zdravja ne moreš kupiti... tako je že od vedno
28041997
02. 03. 2010 18.18
o bog zakaj nisem bogata.................
Odpri.oci
02. 03. 2010 18.13
"....da bomo po novem predlogu zakona ob obisku bolnišnice iz svojega žepa plačali tudi hotelski del (hrano in pijačo)." . V tem primeru zahtevajmo tudi hotelske storitve !!!! In hotelsko hrano, minibar, lasten tuš in WC...... . A je temule Miklavčiču tista lanska kap vse možganske celice scvrla ????? . Zaposleni z minimalno plačo (465 EUR neto) VSAK MESEC "plača" skoraj 80 EUR v zdravstveno blagajno.... In potem bo moral še tisti "plastičen pire", ki ga strežejo po bolnicah plačevati iz svojega žepa ????? Verjetno celo dražje, kot se poslanci zažirajo v poslanski menzi ????? . Če že ne zaradi vsega ostalega...... bi moral Miklavčič LETETI že samo zaradi tega predloga !!!!!!!!!!!!! . Če ob tem dodamo še, da so zdravniške plače tudi do 15.000 EUR/mesec (bruto)..... . SVINJARIJA BREZ PRIMERE !!!
Biza
02. 03. 2010 18.13
Joj, jst bom ušla iz Slovenije, Pa tle ni več za žvet.