Slovenija

'Ostala sva nema, brez komentarja, s knedlom v grlu in kamnom v srcu'

Ljubljana, 17. 02. 2012 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako je svoja občutenja opisal upokojenec Stanko Novak, ko je skupaj z ženo slišal za novo agonijo Vegradovih delavcev. Zakonca sta se odločila, da bosta pomagala. Srečanje z delavcem je bilo izredno čustveno, Novak pa verjame, da je med nami še kaj solidarnih Slovencev in da ga bo v prihodnjih dneh še kdo posnemal.

Adriatic Slovenica je nekdanjim delavcem Vegrada poslala opomine pred izvršbo zaradi neporavnanih premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v mesecih pred stečajem Vegrada, natančneje od januarja 2009 do vključno marca 2010.

Položaj, v katerem so se znašli Vegradovi delavci, že nekaj časa pretresa slovensko javnost. A njihova zadnja agonija je za marsikoga nepojmljiva.

"Ostala sva nema, brez komentarja, s knedlom v grlu in kamnom v srcu," je novinarjem informativne oddaje 24UR povedal upokojenec Stanko Novak. Z ženo sta se zato odločila, da bosta pomagala. Dvema nekdanjima delavcema Vegrada, sicer gre za brata, sta Novakova plačala neporavnane zavarovalne premije. Spomnimo, da je Vegrad delavcem premije odtegoval od plače, a zavarovalnica Adriatic Sloveniva tega denarja ni nikoli dobila. Zdaj se je odločila terjati svoje, s tem pa je razburila slovensko javnost. Nekdanji Vegradov delavec Ramiz Salkić, ki ni verjel, da še obstajajo tako dobri ljudje, se je Novaku iskreno zahvalil za pomoč, ta pa mu je odvrnil, da "njemu in bratu želi, da bi imela naprej v življenju več sreče in da bi srečala bolj poštene ljudi, kot sta jih do zdaj".

Srečanje je bilo izredno čustveno, tako za Novaka kot tudi za Salkića.
Srečanje je bilo izredno čustveno, tako za Novaka kot tudi za Salkića. FOTO: POP TV

Številni želijo po stopinjah Novakovih. A kako? Zadeva namreč sploh ni tako preprosta, so poročali v oddaji 24UR. Klicali so na ministrstvo za delo, na centre za socialno delo, socialno zbornico, zavarovalnico, tudi sindikate – in odgovor je bil povsod enak: organizirano jim pomagati ne moremo, ker niso homogena skupina in ker za vse niti ni jasno, kje so. Nihče tudi ne more in ne sme posredovati podatkov za teh več kot 500 delavcev. Očitno bo najlažje kar stopiti do delavcev, ki so v samskih domovih v Ljubljani, Celju in Velenju, in potem z njimi plačati položnice.

Je pa sindikat sprožil tudi že akcijo prepričevanja zavarovalnice Adritic Slovenica, da od teh terjatev preprosto odstopijo.

Sicer pa zavarovalnica Adriatic Slovenica zagovarja sporazumno rešitev zapletov glede neporavnanih zavarovalnih premij. Na zavarovalnici skupaj s sindikatom gradbenih delavcev Slovenije proučujejo tudi možnost podaje odškodninske tožbe neposredno proti nekdanjemu vodstvu Vegrada.

Delavec Vegrada konec leta 2010. Agonija pa ša kar traja in traja.
Delavec Vegrada konec leta 2010. Agonija pa ša kar traja in traja. FOTO: Miro Majcen
Ko je Vegrad, ki se je s posebno pogodbo zavezal plačevati premije kot solidarni dolžnik prek odtegljaja od osebnega dohodka, prenehal s plačevanjem premij zavarovalnici, je zavarovalnica takoj začela z obveščanjem o neplačilu premije tako Vegrad kot vse posamezne zavarovalce. Slednje je nato pozvala, naj nadaljujejo s plačevanjem premije prek položnic.

Nekdanji Vegradovi delavci, katerih velik del je danes še vedno brez zaposlitve, so zaradi poslanih opominov ogorčeni. Še posebej zato, ker so bili prepričani, da je Vegrad zneske poravnal, kot je to bilo prikazano na njihovih plačilnih listah.

V zvezi s to problematiko so se danes predstavniki Zavarovalnice Adriatic Slovenica sestali s sekretarjem Sindikata gradbenih delavcev Slovenije Oskarjem Komacem. Po sestanku so v skupnem sporočilu za javnost zapisali, da sindikat priporoča delavcem, naj se odzovejo povabilu zavarovalnice za sporazumno rešitev, in sicer naj se za dogovor o poravnavi obveznosti čim prej obrnejo na referente zavarovalnice, navedene v prejetih opominih.

V zavarovalnici zagotavljajo, da bodo vsakega posameznika obravnavali individualno ter ob reševanju posameznega primera upoštevali socialne razmere vsakega delavca. Zavarovalnica vsem prejemnikom opominov ponuja možnost večmesečnega obročnega poplačila zapadlih obveznosti brez obresti.

Zavarovalnica Adriatic Slovenica zaradi neplačila štirih premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje nobenemu izmed zavarovanih delavcev Vegrada ni prekinila zavarovanja in jim je takrat še naprej nudila zavarovanje in tudi krila stroške zdravstvenih storitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MAYA MAIA
18. 02. 2012 19.36
Tako je svoja občutenja opisal upokojenec Stanko Novak, ko je skupaj z ženo slišal za novo agonijo Vegradovih delavcev. Zakonca sta se odločila, da bosta pomagala. Srečanje z delavcem je bilo izredno čustveno, Novak pa verjame, da je med nami še kaj solidarnih Slovencev in da ga bo v prihodnjih dneh še kdo posnemal. Izkazati sočutje, ki je istočasno podprto s pomočjo, je vredno poklona in to si, g. Stanko Novak z njegovo soprogo, tudi zasluži(ta). Gesta,ki polni življenje in vliva up ter hvaležnost! Pa vendar se človek mora vprašati ali resnično živimo v družbi,ki ne pozna čuta in sočutja do človeka/sočloveka??? »Zavarovalnica Adriatic Slovenica«, ki izkazuje svoje terjatve v trenutku, ko bi morala življenja varovati skozi zavarovanja, ne bi niti smela uporabljati panožni naziv »zavarovalnica«, saj si tega naziva, iz čisto človeško moralnega, zornega kota, ne zasluži! Sicer pa, kot sem v mojem včerajšnjem zapisu, na tem istem forumu že omenil ( 17.02.2012 21:36:12 in 17.02.2012 20:34:51) je »zavarovalnica adriatic slovenica«-namenoma z majhnimi začetnicami- definitivno v obligaciji s »VEGRAD«d.d. in sleherna zahtevek, izhajajoč iz naslova neplačila zavarovalniških premij, je stvar omenjene »zavarovalnice« in »vegrad d.d.-a«. Zato še enkrat apeliram: Dober in zavzet (ali mlad-ambiciozen) odvetnik, bi lahko »Zavarovalnični« zahtevek, tudi na sodišču ovrgel in ga naredil za presedan- zadeva, ki lahko kasneje služi kot primer ali opravičilo za kasnejše sodne zadev! In glede na vse kar sem zapisal, želim končati z mislijo, da pokončni ljudje, kot je to g.Stanko Novak, nevede in v dobri nameri, podpirajo »umazan KAPITAL«,ki se znaša nad majhnim človekom in ki ne najde kančka naklonjenosti do »LJUDI«, ki ga ohranjajo pri življenju.... G. Stanko Novak je dokaz, da vrednot, kot so, prijaznost, solidarnost in naklonjenost napram soljudem ni zmanjkalo, le orientir je pokvarjen, zato se ozrimo vase in pokažimi, da smo lahko sosedje, prijatelji, kolegi pa tudi, da se skupaj lahko borimo proti neizmernim »apetitom« raznih finančnih institucij, med kakeršne sodi tudi »zas«!
pferdo
18. 02. 2012 18.16
+1
Kako lahko pomagate delavcem:Zaseg in odprodaja imetja g.Hilde,znižanje in ukinitev plače ministru Zalarju, zamrznitev izplačil prejemkov bivših poslancev,znizanje prejemkov Tovarišev itd
Danijel Fric
18. 02. 2012 18.53
Ta ves denar bodo pa požrli stečajniki, ostalo nebo nič razen Hildina slika.
Oreel
18. 02. 2012 17.12
+3
naj se rajši hildi na račun usedejo in ji poberejo ta dolg z njega da ne bo revežu pomagal drug revež
cau-curaku
18. 02. 2012 13.38
+4
Stanko, vsaka čast, dečko in pol.... mediji pa bi tudi lahko pomagali, ne pa da izkoriščajo dobre ljudi v svojo promocijo !!!
proofreader
18. 02. 2012 12.01
+6
POP TV bi lahko primaknil kakšen evro od oglasov, ki jih proda ob tem članku.
Oreel
18. 02. 2012 17.09
+2
ali pa dal del dobička od naročnine na svoj tv paket in del dobička od reklam ki jih vrtijo polno.
sikorsky
18. 02. 2012 11.46
+0
Jurkos
18. 02. 2012 10.14
+1
Verjamem da je dosti dobrih med nami, ma dovolj nekaj slabih da nrdijo ogromno dela dobrim...
caspera
18. 02. 2012 10.08
+3
Zelo lepa gesta.
kaktus11
18. 02. 2012 09.47
+3
Včasih so nekatere države mejo merkale da jim državljani niso pobegnili v tujino !!! Naši so iznašli novo tehniko !!! Ni treba meje mirkat, jih je sram ven it !!!
qwertzuio9
18. 02. 2012 09.17
+12
Smo levi in desni, policaji, rablji eni drugim, energija se porabi v nič. v ozadju se nekdo smeji in to izkorišča sebi v prid. skregaj in vladaj!!!!! in dokaz da je temu tako, sistem na golem otoku je deloval na tak način, ko ti je zaporni kolega špicel in rabelj j- v zadnji oddaji je sam organizator tega otoka dejal, da je samo tako umazan način omogočal dani bilo upora. pa poglejte pol slovenije je v sporu, -sodišča????, za malega človeka pravice brez upura ne bo. to kaj pove. lepo nekomu stanje odgovarja. nova vlada, bi morala udart po mizi in za začetek pomesti z prevaranti in tatovi, tako bi narod dobil vsaj zaupanje. v......pa naredite nekaj, sedaj imate v rokah škarje in platno - za dreto bo dal narod.
Tucci
18. 02. 2012 09.14
+8
Veliko podjetij, tudi zavarovalnice, namenjajo veliko denarja za lastno promocijo. Ta zavarovalnica, pa bi si z opustitvijo dolgov delavcem propadlega Vegrada, naredila dobro reklamo, za malo denarja.
ivo55
18. 02. 2012 09.44
+5
Ta zavarovalnica je mnogim revežem, ki niso zmogli plačila že blokirala kartice, preko sodišča pa terjala denar za zavarovanje. Sram jih bilo bogatune!
walter2
18. 02. 2012 10.38
+2
Dorijen več nas je takih,ki smo brezposelni z ali brez nadomestila za brezposelnost in nikakor se nam ne izide mesec s 400 eur(položnice,dnevno namenim 8 eur za hrano)a zraven še"moram" plačat 25 eur za isto zavarovanje,da nimam problemov s izvršbo do katere bi prišlo,tako bi tudi nam dobro prišlo opustitev plačevanja.Jaz ne morem nikamor on se lahko vrne v Bosno,kjer so stroški veliko manjši.Tako,da ob takih komentarjih pomislite tudi na domače ljudi,ki so na pregu revščine in lakote,ki bi radi delali a so diskriminirani zaradi starosti,premale izobrazbe ali konkurence iz tujine,ki jo sedaj tako velikodušno zagovarjate in podpirate.
ka?ica
18. 02. 2012 08.59
+13
Sramota za Slovenijo , sram me je...tfuj...
marocanac
18. 02. 2012 09.00
+14
mene tudi,sploh ne vem kaki komentar naj dam na vse skupaj..sram naj jih bo,bando pokvarjeno...
VOY
18. 02. 2012 08.45
-1
Ne tok grdo govort čez tole gospo,ni sama kriva če so ji Strici iz ozadja dovolili..takole poslovat.....ejga
caspera
18. 02. 2012 10.07
+0
Povprecni
18. 02. 2012 08.32
+24
Mene osebno je sram, za to kalvarijo, ki jo doživljajo ti delavci. Varuh človekovih pravic, tožilstvo, sociala in druge državne ustanove se niti ne ganijo. A ste mogoče plačani za ne delo? Zavarovalnice pa zahtevajo tudi za nazaj, zakaj? Potem pa si delijo miljonske dobičke. ZAKAJ? Bankam odpis dolga, dokapitalizacije,... Zakaj? In zakaj ne izplačajo denar nazaj na račun? Zakaj ?! Pravica na strani kapitala! Sodobno - svobodno suženjstvo in oderuštvo. Res grdo!
mikson1402
18. 02. 2012 08.31
+23
nikoli več ne grem na volitve... levi in desni , vsi ste enaki.....razočaran sem nad tako državo.....
nekdo...
18. 02. 2012 08.48
-5
trenutna vlada dela par dni tako da jim lahko damo malo več časa. prva poteza je bila preudarna. Sicer pa vsak dela za svoj žep tudi ti in jaz. Eni pač gredo za to tudi čez trupla. Ni prav. Vendar to je realnost današnja, ki me sili na bruhanje
glasko87
18. 02. 2012 08.30
+26
Svaka čast celjanu, čim več takih z dobrim srcem. Ljudje pošteno delajo, zato, da si lahko Hilda in ostali izplačujejo bajne vsote. Zj, ko je treba pa na sodišče, so pa vsi zbolel. Sistem je kriv!!
mikson1402
18. 02. 2012 08.20
+10
KAM TO PELJE ??? KAJ NAM DELAJO TISTI, KI SMO JIH IZVOLILI DA BI DELALI V DOBRO VSEH.......????
61810
18. 02. 2012 08.17
+17
Naši sodni mlini tako počasi meljejo,da če bi mleli moko , bi vso človeštvo izumrlo. Npr. v Ameriki in se v veliko državah, če lastnik podjetje bankrotira, je tudi sam čez noč revež. Pri nas pa je obratno, reveži so delavci, lastniki propadlih podjetih pa spet kupijo durgo podjetje in lepo živijo življenje. V tem primeru bi morali ne samo HILDI AMPAK TUDI MOŽU, OTROKOM IN TUDI SORODNIKOM PREGLEDATI VSE RAČUNE, NEPREMIČNINE in jim takoj ve pobrati, kar niso zaslužili na pošten način. Denar bi morali dati delavcem, ki so delali v tem podjetju, davčni bankam in srečen bi bil konec. Samo država Stimulira tajkune, da postanenjo še večji. Zato bo tu potrebna druga varijana, ki pa glasi Le v kup, le v kup uboga gmajna,itd......................
cirenij
18. 02. 2012 08.23
+15
Ja, prevetrit premoženje vsem. Tudi prijateljem, ne le sorodnikom. . Saj ni težko. Pokaži koliko si zaslužil in koliko imaš. In te davčne in ostale inšpektorje z visokimi izobrazbami naj usposobijo za te zadeve. In ne da iščejo po trgovinah 2kg sladkorja viška ali 5 EU razlike v blagajni. To na državnem nivoju predstavlja zelo malo. Je pa res najlažje.
hotchilipoper
18. 02. 2012 08.16
+23
Kaj pa Hilda,a o njej pa ne smete pisati,ker imate prepovedano-pa taka demokracija
cirenij
18. 02. 2012 08.11
+4
Spet en komentar je mrknu. Po dolgem času. Nimam pojma.