Slovenija

Bo zavarovalnica krila tudi spremstvo staršev bolnih otrok v zdravilišču?

Ljubljana, 25. 03. 2015 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje predlaga vladi, naj uzakoni plačano spremstvo starša za otroke v zdravilišču. Po sedanji ureditvi je namreč spremstvo staršev iz zdravstvene blagajne krito le, če je otrok hospitaliziran v bolnišnici.

Starši po sedanji zakonodaji niso upravičeni do kritja stroškov spremljanja otroka v zdravilišču, četudi gre za majhnega otroka ali celo dojenčka.
Starši po sedanji zakonodaji niso upravičeni do kritja stroškov spremljanja otroka v zdravilišču, četudi gre za majhnega otroka ali celo dojenčka. FOTO: Damjan Žibert

Skupščina ZZZS predlaga ministrstvu za zdravje, naj pripravi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako, da bodo starši otrok do petega leta starosti upravičeni do kritja stroškov spremstva otroka, ko je ta na zdravljenju v zdravilišču. Sedanji zakon namreč spremstvo krije le za hospitalizacijo v bolnišnici.

Skupščina je o tem razpravljala že novembra lani, ko so sprejemali spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tedaj so želeli to pravico zapisati v pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. A so v razpravi ugotovili, da je to pravica, ki jo ureja zakon, zato bi bilo treba spremeniti tega.

Gre za predlog, ki širi pravico za bivanje starša ob bolnemu otroku do vključno otrokovega petega leta starosti tudi na tiste primere, ko je otrok na zdravljenju v zdravilišču. Sedanja zakonska ureditev daje pravico do sobivanja enemu od staršev z bolnim otrokom do vključno pet let starosti v zdravstvenem zavodu, niso pa starši upravičeni do kritja stroškov spremljanja otroka v zdravilišču, četudi gre za majhnega otroka ali celo dojenčka.

Po predlogu, ki ga je danes podprla skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), bi do kritja stroškov nočitve in prehrane bil upravičen eden od staršev, njegov zakonec oz. zunajzakonski partner, otrokov skrbnik ali rejnik. Predlagajo, da se predlog spremembe zakona obravnava po skrajšanem postopku.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

496344
25. 03. 2015 17.25
+4
To sploh nebi smelo bit vprasanje...Sploh nebi smelo bit debate...
Brabus
25. 03. 2015 19.54
+0
Ja, pa še bratca in taščo bi peljali seboj, bi bilo bolj luštno, pa vsaj 3 tedne, manj se ne splača.