Slovenija

'Žal nam je, da javno izpostavljamo najbolj ranljive skupine otrok'

Ljubljana, 15. 01. 2015 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Svizu bodo storili vse, da bo dodatna učna pomoč plačana, ne bodo pa zato ne opravili svojega dela, pravijo. "Država lahko najde številna druga področja, kjer se finančna sredstva trošijo brez kakšnih večjih skrbi, predvsem pa brez ustreznega nadzora," pa je jasna varuhinja človekovih pravic.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Anita Ogulin o vse težjem položaju otrok v Sloveniji
    04:41
    Iz SVETA: Anita Ogulin o vse težjem položaju otrok v Sloveniji
  • Iz 24UR: Vsak dan več klicev staršev na pomoč
    02:34
    Iz 24UR: Vsak dan več klicev staršev na pomoč
Menimo, da država lahko najde številna druga področja, kjer se finančna sredstva trošijo še vedno brez kakšnih večjih skrbi, predvsem pa brez ustreznega nadzora. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

Varčevalni ukrepi so ukinitev plačila učiteljem za nudenje učne pomoči učencem, manj denarja za interesne dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi in glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole. A gre le za začetek, ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je napovedala še večje reze, ker morajo privarčevati več denarja. V plače ne smejo posegati zaradi dogovora s sindikati, zato bo močno znižana kakovost šolstva, opozarja glavni tajnik Sindikata za izobraževanje in vzgojo (Sviz) Branimir Štrukelj.

S sredstvi za učno pomoč naj bi ministrstvo prihranilo okoli tri milijone evrov. A škoda, storjena otrokom, zagotovo ni in nikoli ne bo merljiva v milijonih, je poudarila predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički. Med drugim je opozorila na številne dejavnosti, ki jih morajo učitelji opraviti poleg doslej plačane ure dodatne strokovne pomoči. Med njimi so priprava individualiziranega programa za vsakega učenca, v kateri so opredeljene metode in način dela, timski sestanki in evalvacijska poročila, je naštela. Ukrepi v zvezi z učno pomočjo po njenih besedah učitelje zelo žalostijo. "Žal nam je, da javno izpostavljamo najbolj ranljive skupine otrok," je dejala. Ti otroci po njenih besedah za uspešno vključevanje v proces vzgoje in izobraževanja nujno potrebujejo ustrezne programe ter različne načine in oblike pomoči.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj očita ministrici za izobraževanje, da v zvezi z zadnjimi varčevalnimi ukrepi v šolstvu ni niti poskusila izpeljati dogovora s sindikati. Zato upa, da bodo ukrepe umaknili.
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj očita ministrici za izobraževanje, da v zvezi z zadnjimi varčevalnimi ukrepi v šolstvu ni niti poskusila izpeljati dogovora s sindikati. Zato upa, da bodo ukrepe umaknili. FOTO: Blaž Garbajs

Po Štrukljevih navedbah naj bi poleg sredstev za učno pomoč, interesne dejavnosti in šole v naravi, ki skupaj znašajo okoli 10 milijonov evrov, področju izobraževanja odtegnili še 68 milijonov evrov. Navedel je po njegovem mnenju bizarno izjavo ministrice Setnikar Cankar, ki da je posege v izobraževanje utemeljila, da je vsoto na področju izobraževanja treba privarčevati, ker tega vladi v pogajanjih s sindikati javnega sektorja ni uspelo. "Sliši se skoraj kot kazen, ker je slovensko učiteljstvo na nek način vodilo pogajanja in uspelo zavrniti dodatna znižanja na že znižane plače," je pojasnil.

Varčevalni ukrepi ministrstva po njegovih besedah posegajo v posamezne dele izobraževalnega sistema, ki zmanjšujejo kakovost javnega izobraževanja. "Javno izobraževanje je razumljeno kot instrument, da bo Slovenija prišla iz krize," opozarja Štrukelj. Večina pedagoško naprednih držav po njegovem mnenju razume, da je vlaganje v kakovostno javno izobraževanje nujna investicija.

Ne izključujejo shoda pred vlado

Predstavniki Sviza se bodo v ponedeljek sestali s šolsko ministrico, od katere pričakujejo umik navedenih varčevalnih ukrepov. Če bo ministrstvo vztrajalo pri enostranskih posegih v izobraževanje, bodo v Svizu začeli z zbiranjem podpisov in odšli tudi pred vlado, da bi preprečili posege v javno izobraževanje, napoveduje Štrukelj. Kot opozarja, je vlada omenjene varčevalne ukrepe sprejela brez dogovora s sindikati.

Glede varčevanja Štrukelj pravi, da imamo pri nas še vedno balkanski odnos do javnega denarja ter da bi se dalo z racionalnim in bolj odgovornim ravnanjem do javnega denarja marsikaj prihraniti tudi v šolstvu. Nekateri učitelji po njegovih besedah priložnost za racionalizacijo vidijo tudi v nacionalnih preverjanjih znanja. Na vprašanje, kako bodo ravnali učitelji, ki izvajajo dodatno učno pomoč, če ne bo plačana, Štrukelj odgovarja, da bodo storili vse, da bo plačana, ne bodo pa zato ne opravili svojega dela.

'Ogrožena je tudi življenjska pot otrok'

V Zvezi društev pedagoških delavcev od vlade in pristojnih ministrstev pričakujejo umik varčevalnih ukrepov. Poudarjajo, da bi moralo biti izobraževanje izvzeto iz varčevanja, ker gre za javno dobrino strateškega pomena za dolgoročno ekonomsko, družbeno in nenazadnje tudi osebno blaginjo posameznikov.

Razložili so, da je učna pomoč v osnovnih šolah namenjena učencem, ki zaradi osebnostnih, socialnih, zdravstvenih in drugih vzrokov težje dosegajo minimalne in temeljne standarde znanja oziroma standarde znanja glede na svoje potenciale. Ob ukinitvi pomoči ni neposredno ogroženo le njihovo uspešno napredovanje v osnovnošolskem izobraževanju, pač pa tudi njihove možnosti za čim bolj optimalno izobraževalno kot tudi siceršnjo življenjsko pot. Zanje je še zlasti pomembno, da jih poučujejo visoko motivirani in ustrezno usposobljeni učitelji, katerih strokovno delo je tako finančno kot družbeno ustrezno ovrednoteno, so poudarili.

Ustrezno in stabilno financiranje je predpogoj za kakovostno izvajanje študijskih programov, poudarjajo v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.
Ustrezno in stabilno financiranje je predpogoj za kakovostno izvajanje študijskih programov, poudarjajo v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. FOTO: Thinkstock

Varuhinja poziva k vnovičnem razmisleku

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je zgrožena in zelo zaskrbljena predvsem zaradi prenehanja učne pomoči, ''saj ni nobenih zagotovil, da bodo ti in še drugi varčevalni ukrepi v šolstvu trajali le kratek čas. V skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah je država dolžna delovati za otroke v njihovo največjo korist, otrokom je dolžna zagotoviti šolsko, zdravstveno in socialno pomoč v skladu z najvišjimi standardi.''

Zaveda se, da resno stanje v državi zahteva odrekanja na vseh področjih, vendar ne more pristati na lahkotno zmanjševanje pravic najbolj ranljivim skupinam prebivalstva. Ministrstvo poziva k vnovičnem skrbnem premisleku o ukinitvi plačila učne pomoči kot ene od oblik dodatne strokovne pomoči otrokom s posebnimi potrebami. Predlaga, naj ta del izloči iz programa varčevalnih ukrepov. Še posebej pa nasprotuje idejam, naj šole same preverjajo upravičenost do pomoči pri učencih - torej mimo določil odločb o usmeritvi - in naj učno pomoč tako združijo za več učencev. To bi zagotovo pomenilo zgolj formalno zadostitev določilom odločb o usmeritvi za posameznika.

Bo zmanjkalo denarja za plače?

V Visokošolskem sindikatu Slovenije medtem ugotavljajo, da je bila upravičena njihova zadržanost do sporazuma med sindikati javnega sektorja in vlado. Skrbi jih, da ne bodo mogli več izpolnjevati obveznosti do zaposlenih, pri čemer imajo v mislih plače, je pojasnil predsednik sindikata Marko Marinčič. Na posege ministrstva se nameravajo zaposleni v visokem šolstvu odzvati zelo odločno, po potrebi tudi s stavko, so opozorili. Zahtevajo sestanek z ministrico.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheMarine
16. 01. 2015 13.33
+2
Ja itak, SVIZ pa res zelo skrbi za otroke. Pa nehaj mi s takimi Štrukelj, ti pa tebi podobni ste za na cesto zabrisat; samo poglejte primer bosnaskega otroka, ki so ga tepli sošolci, namesto da bi šola pravočasno ukrepala niso naredili nič in namesto, da bi sedaj vsaj poskušali popraviti narejeno krivico temu otroku, mu hočejo preprečiti vpis v drugo šolo. Pa kaj je z vami učitelji pa ravnatelji, a ste se šolali, da ste tolk nesposobni al ste že vzgojeni tako? Kmalu vas bodo starši meli dost in vas bodo ročno nesli direkt ven na cesto, pazite mal kaj delate!
ROMELS
16. 01. 2015 12.40
+1
Ne vem, zakaj imajo v šolskih sindikatih tako malo intelekta, da ne vidijo, da so se do sedaj preveč nažirali in sedaj morajo hujšati.
VSEZNALECno1
16. 01. 2015 12.32
+2
Cerar bo vse zrihtu nč bt ..... revščina je samo v vaših glavah pa to.....
Terezinka
16. 01. 2015 11.52
+5
Učitelji naj bodo pač malo bolj predani svojemu poklicu in naj bolj odghovorno delajo z otroci pa bo manj izredne pomoči otrokom. Nekoč smo se več naučili v razredu in imeli manj dodatega pouka in raznih inštrukcij. Pregledala sem zvezke izpred 25 in 3o let in ugotovilam, da ni bil program nič manj zahteven pa so ga otroci zmogli v večini brez inštrukcij s samo pomočjo in boljšim delom učitelja
Terezinka
16. 01. 2015 11.53
+4
Učitelji se za čudo nič ne pritožijo nad sistemom, ki izkorišča njihove mlade kolege, ki zanje brezplačno delajo in jih razbremenijo.
Terezinka
16. 01. 2015 12.19
+1
Zanima me, če bodo sedaj s Štrukljevim sindikatom demostrirali tudi šolniki iz privatnih šol. Tudi oni so plačani iz iste blagajne. Verjetno jih ne boi poleg, ker tam prispevajo še starši učencev in so za njihovo delo še več plačani. To je res naša velika privatizacija šolstva. Tam res delajo po posebnem sistemu
ivan.z Doba
16. 01. 2015 11.47
+3
Urna delovna obveznost naj velja tudi za učitelje. Če nimajo drugega dela, pa naj sedijo v kabinetih, zbornici. Bodo vse kontrolne naloge v službi popravili in priprave bodo tudi narejene v delovnem času. Pa še bo čas za kavico!
VSEZNALECno1
16. 01. 2015 11.47
+0
The best Vlada pa to....... noro...... vesel sem k harmonka k mamo Cmerčija pa Marmorja..... pa da smo židane volje....
dule100
16. 01. 2015 07.06
-4
Ameriške privatne šole plačajo samo predavanja ! Ko pridejo počitnice, ni plačila ! Kaj praviš Štrukelj, bi šlo ?
aligator14
16. 01. 2015 10.16
+1
Terezinka
16. 01. 2015 11.57
+2
Dule100, naše privatne šole plača država in jih opevate kot privatne pa so v toliko na boljšem od javnih, da zanje prispevajo tudi starši, A tako privatno šolstvo podpiraš? Če je privat naj ne bo plačan iz javne blagajne, ki jo pljuvaš
dule100
16. 01. 2015 13.25
dule100
16. 01. 2015 07.03
-4
Spet sama natolcevanja ! tega bi bil sposoben Janša, ne pa Cerar !
funi
16. 01. 2015 06.58
+6
Učitelji pa veste da obstaja obveznost cel mesec ne samo na plačilni dan. Jaz nisem bil zadovoljen z firmo pa zaradi tega niso ukinili nje ampak sem jo sam zapustil. Štrukelj in podaniki napravite isto,trg je odprt,ampak v zasebni šoli ne bo 90 dni dopusta plačani izleti in 18 ur dela tedensko.Samo obstanek privilegija je vaš cilj
aligator14
16. 01. 2015 10.18
+5
Povsod v gospodarstvu se danes dela več za isti denar, kot se je delalo v socializmu....
Terezinka
16. 01. 2015 12.01
+2
Toliko v vednost, da ne bo nesporazuma, naše PRIVATNE šole so plačane iz javne blagajne, učitelji tam pa dobijo še višje plače, ker za to šolanje prispevajo tudi starši. To je izkoriščanje večje kot v javnem sektorju. Nikjer v svetu privatnih šol ne plačuje država, ker thja vpišejo otroke le tisti, ki imajo več pod palcem ali pa spadajo v neko "posebno" skupino. Ponavadi versko
M_teorija
16. 01. 2015 06.52
+4
Odnos do družbe bi moral biti tako Kot predporočna zaobljuba"v dobrem In slabem"!?
M_teorija
16. 01. 2015 06.44
+10
Vedno SEM zagovarjal učitelje,, da imajo poslanstvo, da naše otroke učijo In pripravljajo na prihodnost. Tudi takrat ko za to niso plačani. Zdaj s tem začasnim ukrepom, ko ni denarja imajo priliko, da to tudi dokažejo!? Prav Je, da se borijo za svoje pravice, ampak Je tudi prav , da ne pozabijo na svojo odgovornost , poslanstvo In dolg Do družbe!?
ASCII
15. 01. 2015 22.06
+1
V šolstvu naj se znižajo standardi, se bo takoj našel dodaten čas učiteljev.
DAEMONIUM
15. 01. 2015 22.02
+5
HRVAŠKA VLADA je državljanom, ki so socialno ogroženi in državljanom, ki imajo pod 400 eur plačo odpisala dolg. Kaj pa naša država?? In seveda hrvatom v gospodarstvu trenutno kaže dosti slebše kot sloveniji saj imajo gospodarsko rast 0,5% medtem ko ima slovenija 2,5% rasti. In kljub temu hrvaška država pomaga svojim državljanom! Kaj pa naša? Naša država pa je je 24 let ustanovljena izključno da dan za dnem uničuje malega človeka, vsaki dan si izmišljujejo nove omejitve, ima največje kazni za prometmne prekrške v Evropi, pred kratkim je za 20 eur zapirala državljane do 30 dni v uklonilne zapore...NAŠA DRŽAVA JE V BISTVU SOVRAŽNIK SVOJIM DRŽAVLJANOM, zato ni čudno da se čadalje več ljudi želi da čimprej crkne in da preidemo pod Avstrijio, kamor zgodovinsko tudi spadamo!
BELOBOOOG
15. 01. 2015 21.23
-4
Cukjati je dejal, ne bo J.J. jokal za nami, temveč mi za njim.
ivan.z Doba
16. 01. 2015 11.39
+0
BELOBOOOG
15. 01. 2015 21.18
-2
To si da komod na dušo 850.000 ne volivcev, s svojo neudeležbo stvari spremenite na slabše, leva sfera ima zveste volivce, ki imajo korist od izvoljenih in jih ne zanima če kradejo, važno, da sami dobijo svoj del.
aligator14
16. 01. 2015 10.21
+4
leva sfera nima zvestih volilcev - le te ima le JJ. Volilci pa volijo že bilo kaj, le da JJja ne...
kosomak
15. 01. 2015 20.11
+2
Ko ne boste volili ne boste izvolili, če ne boste izvolili ne boste tegale dobili...če bi volitve kaj sprmenile bi bile prepovedane !!!
VSEZNALECno1
15. 01. 2015 21.12
+2
zelo resnično , propaganda je bolj subtilna in bolj dodelana in zadaj stoji keš, ahja s Slovenci pa še to, danes šimfajo jutri bodo volili enako ali podobno ali celo isto.......nič se ne bo spremenilo dokler nam, na žalost ne bodo od zunaj vsilili nekaj za njih, ne za nas sprejemljivo in to le zato ker SAMI VOZIMO NAVZDOL, včasih tako, da si resnično mislim, da ne zaslužimo te lepe države........ je pa res da smo okoli Cerarja opozarjali, kam spada, koga posluša in kakšne so njegove izkušnje, pa ni noben slišal, samo obljube in videl navidezno nekonfliknost in nedefiniranost........ na žalost ker resnično me briga za tole politiko so ukrepi katastrofa in ne vodijo NIKAMOR........ ša če bi isto delal JJ bi isto napisal, da ne bo spet kakšen konfliktnež komentiral desno levo pa to......
kosomak
15. 01. 2015 21.30
+1
levo/desno nima veze...sistem ne funkcionira pa pika...v centru ljudske volje nam lepo piše: Narod si bo pisal sodbo sam !!! Na volitvah sigurno ne, ker tam sam ne pišeš :)
kosomak
15. 01. 2015 20.02
+4
Štrukelj je že inventar, pa še kr zeha tm...15 let neuspehov in plače krepko čez 3000 EUR in se bori za pravice...
tantadruj1
15. 01. 2015 20.45
+2
pravic pa vsak dan manj... učinkovito res.
bukefal
15. 01. 2015 20.01
+6
Za velik denar bi stavil, da je marsikateremu učitelju, ki je volil nesposobnega Cmeravca, žal in da bi danes ravnal drugače!!!
komarec
15. 01. 2015 20.57
-1
Za zelo velik denar bi stavil, da marsikateremu učitelju ni žal, da ni volil Majerja in bi danes ravnal enako.
Condor
15. 01. 2015 20.01
+1
Niso hoteli sprejeti varčevalnih ukrepov in sedaj morajo zaradi njih trpeti otroci.
botjabotja
15. 01. 2015 20.08
+9
Na nek način v vsakem primeru trpijo otroci. Na žalost.
omega _v6
15. 01. 2015 19.58
-3
Zakaj pa učitelji nebi to pomoč nudili BREZPLAČNO?? Zakaj se učiteljem ne določi 176 ur na mesec?? Zakaj učitelji nimajo tako kot mi v realnem sektorju 25 dni dopusta?? Mar nismo državljani republike enakopravni?? Kaj ni krize v javnem sektorju?? Vse učitelje,ki jim pogoji niso všeč naj zamenjajo z mladimi šolanimi učitelji??
?akula
15. 01. 2015 21.14
+3
Kaj se tako obešate samo na učitelje? Poglejte malo nazive zaposlenih v javnih zavodih. Na vratih imajo urnik, če jih ni v pisarni so na malci - kako lahko v času uradnih ur? Če prideš prezgodaj so vsi napeti, ker še niso popili kave, marsikdaj pa jih kar med uradnimi urami dobiš pri nakupih v trgovskih centrih. A si to učitelj lahko privošči?
aligator14
16. 01. 2015 10.25
+1
o lahko, lahko, saj delajo le po 18 ur na teden...Je pa res, kar si napisala o ostalem JS...
ivan.z Doba
16. 01. 2015 11.40
+1
Uporabnik565636
16. 01. 2015 13.04
Kaj je bolj važno, koliko ur sedi na delovnem mestu ali koliko je narejenega?