Slovenija

Zaprtje Slovenske: na gnečo računajo, a ljudi pozivajo, naj gredo na avtobus ali skočijo na kolo

Ljubljana, 20. 09. 2013 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dunajska in Celovška cesta bosta kmalu bogatejši za rumeni pas v smeri proti središču mesta. Na Celovški naj bi se rumeni pas začel že pri Litostrojski cesti, na Dunajski pa pri Plečnikovem stadionu.

Na Celovški naj bi se rumeni pas začel že pri Litostrojski cesti, na Dunajski pa pri Plečnikovem stadionu.
Na Celovški naj bi se rumeni pas začel že pri Litostrojski cesti, na Dunajski pa pri Plečnikovem stadionu. FOTO:

Ob koncu evropskega tedna mobilnost, v nedeljo, 22. septembra, bodo v Ljubljani trajno zaprli Slovensko cesto na odseku Gosposvetska–Šubičeva. Na račun dveh pasov, ki jih bodo Ljubljančani s tem pridobili, bodo preuredili kolesarske steze, razširili pločnik in na danem odseku namestili korita z drevesi. A to ne bo vse. Izvedene bodo tudi druge spremembe, nujne za zagotavljanje prometne varnosti in pretočnosti, pravijo na občini.

Začeli bodo risati rumene pase na vpadnicah

Na naše vprašanje, ali zaradi nove prometne ureditve v središču Ljubljane pričakujejo kaj več gneče, so nam na občini odgovorili: "Žal se tej gneči vsaj v prvem obdobju, ko se vozniki šele prilagajajo na novo prometno ureditev, ne bo mogoče povsem izogniti. S tem računamo, hkrati pa apeliramo na voznike, naj v čim večji meri uporabljajo javni prevoz ali alternativne oblike, kot na primer kolesarjenje. Dolgoročno pričakujemo, da se bodo prometni tokovi preusmerili na druge ceste."

Kot pravijo na občini, bo treba preurediti križišče Ajdovščina in križišče, kjer se Šubičeva ulica stika s Slovensko cesto. Spremeniti bo treba prometno ureditev na Gosposvetski in Tavčarjevi, prestaviti nekaj avtobusnih postajališč, urediti perone na postajališčih, popraviti potek robnikov in urediti odvodnjavanje.

Sprememba, ki bo morda povzročila nekaj nejevolje med vozniki, pa bo podaljšanje rumenih pasov za avtobuse mestnega potniškega prometa na Celovški in Dunajski cesti. Ti naj bi segali precej daleč, in sicer naj bi na Celovški cesti rumeni pas segal od Tivolske do Litostrojske, na Dunajski cesti pa od Tivolske do Samove oziroma do Plečnikovega stadiona. Kot pravijo, bo rumeni pas v prvi fazi zarisan le v smeri proti mestu, v obratni smeri pa ne bo sprememb. "Dolgoročno je Dunajska cesta predvidena za rekonstrukcijo, pri kateri bo rumeni pas izveden tudi v obratni smeri, vendar je ta rekonstrukcija časovno bolj odmaknjena in ne bo realizirana hkrati s spremembo prometne ureditve na Slovenski cesti," so nam sporočili. Kot so še dodali, želijo z uvedbo rumenih pasov sprva zmanjšati pritisk osebnega motornega prometa v smeri proti centru, hkrati pa omogočiti normalno praznjenje območja centra.

Posebne prometne pasove za avtobuse bodo začeli urejati že jutri. Kot pojasnjujejo na ljubljanski občini, bodo pasovi najprej urejeni na Celovški cesti, in sicer od Litostrojske proti mestu. Zaradi pripravljalnih del bo tako promet na Slovenski cesti oviran že jutri.

Novost bodo tudi števci za kolesarje

Meščane in meščanke vabimo, da se čim pogosteje vozijo s kolesi in mestnimi avtobusi, obiskovalce mesta pa, da parkirajo na P+R parkiriščih v Stožicah, na Dolgem mostu in na Chengdujski cesti, od koder se lahko v mesto zapeljejo z avtobusi. LPP

Poleg navedenega nameravajo postaviti tudi števce za kolesarje, in sicer na štirih lokacijah. Kot pravijo, bodo zaradi spodbujanja kolesarjenja in dviga zavesti uporabnikov števci opremljeni z LED-prikazovalniki, s katerih bo mogoče razbrati skupno število kolesarjev, dnevno število kolesarjev in nekatere druge informacije.

Na omenjenem odseku ceste med Šubičevo in Gosposvetsko cesto bo od nedelje dovoljen promet le za mestne avtobuse, taksije, tamkajšnje prebivalce, obiskovalce hotela Slon in dostavo. Na preostalih odsekih Slovenske ceste – med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto ter med Gosposvetsko in Tivolsko cesto – bo motorni promet tekel v dveh smereh po dveh voznih pasovih. Dostop do garažne hiše pod Kongresnim trgom bo urejen s Šubičeve ulice in z južnega odseka Slovenske ceste.

Spremenjeni trasi linij 13 in 20

Zaradi prilagoditve spremenjeni prometni ureditvi na Slovenski cesti bosta trasi linij 13 in 20 od 22. septembra 2013 zjutraj delno spremenjeni. Prilagojeni bosta lažji uporabi sistema P+R v Stožicah in Fužinah. Linija 13 v smeri Sostro ne bo več potekala po Tivolski cesti na Gosposvetsko cesto mimo Kolizeja, temveč po Slovenski mimo Bavarskega dvora (Kozolec).

Nova trasa linije 13
Nova trasa linije 13 FOTO: Ljubljanski potniški promet

Na trasi linije 20 bo po novem za 10 minut krajša vožnja. Potekala bo v smeri P+R Fužine po Dalmatinovi in ustavljala na postajališčih, ki so zarisana na zemljevidu, ter vožnjo končala na Bavarskem dvoru. Na spremenjeni trasi linije 20 v smeri P+R Stožice bo postajališče Hrvatski trg nasproti cerkve sv. Petra ukinjeno, študentje in dijaki, ki so do zdaj uporabljali linijo 20 za prevoz do izobraževalnih institucij na Aškerčevi, pa bodo morali po novem prestopati. "Za prevoz do svoje fakultete ali šole lahko uporabljajo liniji 2 in 11, ki imata nespremenjeno traso," so zapisali pristojni. Linija 20 ima po novem tudi spremenjeno ime: P+R Stožice – P+R Fužine.

Nova trasa linije 20
Nova trasa linije 20 FOTO: Ljubljanski potniški promet

S spremenjeno traso obeh linij se bo občutno skrajšal čas potovanja med Štepanjskim naseljem in Bežigradom, kakor tudi med Bežigradom in Mostami, zaradi česar pristojni pričakujejo, da se bo povečala uporaba parkirišč P+R v Stožicah in Fužinah na Chengdujski.

Zaradi pričakovanega povečanja števila potnikov na vseh linijah Ljubljanskega potniškega prometa bodo na najbolj obremenjenih linijah 1 in 6 dodani odhodi avtobusov v jutranjih konicah, še dodajajo predstavniki LPP.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
23. 09. 2013 10.06
+2
Parkirišče na Dolgem mostu je bilo že zdaj ob 7:30 polno, ljubljanski bicikl je prvi šele pri Iliriji (1/2 ure hoje), moj sin je šel v Ljubljano z biciklom, pa so mu ga takoj ukradli (privezan je bil z debelo verigo nekje pred maxijem), okoli je celo krožil varnostnik ... Avtobus do doma pa imamo pa na 1 uro in pol do 2 uri. Pa naj Janković pove, kako se normalno pride v šolo, službo ... Njega pa še nisem vidla nakolesu. Redno dela gužvo s svojo limuzino po centru.
bkaval
23. 09. 2013 07.01
+1
Bivši socializem se vrača. Propad pa tudi.
nnikkitta
21. 09. 2013 13.15
+5
proofreader 21.09.2013 06:50:09 Zanimivo tole. V tujini se je gneča zmanjšala, ko ni več vsak rinil v center sam v svojem avtu. Predlagam, da se avti s štirimi ali več potniki lahko vozijo po bus pasovih. + + + + + + + + + +
nesramnez
21. 09. 2013 14.22
+5
kupil bom 3 napihljive lutke in jih posedel zraven v avto....
Mr.Somebody
21. 09. 2013 12.55
+5
jst bom šou z avtom v center samo zato, da bom prispevu k večji gužvi:)
tatamataata
21. 09. 2013 12.04
+4
kljub temu da nas vabijo naj "skočimo" na kolo, prosim če tega ne počnete je namreč zelo boleče, verjemite... lahko pa se "vsedemo" na kolo ter se odpravimo v naravo, danes je prav lep sončen dan... lp
Mr.Somebody
21. 09. 2013 12.55
+3
haha sej če skočš na kolo še ni tak problem, problem rata če to kolo nima sploh stola :))
G8J
21. 09. 2013 11.53
+3
Zoki, kaj znaš še drugega kot uničevati romantiko in nas spravljati v slabo voljo ? Zakaj misliš da vsi bežimo iz Ljubljane ? Center me ne vidi več
missyelliot
21. 09. 2013 11.20
+9
Živim v Kozarjah,službo imam v Stegnah. Če hočem z busom v službo moram najprej 15 min peš pol,pa na 3 buse 14,6,8 to mi pobere 1h! Z avtom 7 min....
123098
21. 09. 2013 11.15
+8
Ja vrjetn se bomo pri -15 vozili s kolesi..
gozdar1
21. 09. 2013 10.35
-1
Teli rumeni pasovi so nekoč že bili pa so jih ukinili ,nasploh se že zadnjih 20 let skorajda načrtno spodbuja cestni promet medtem ko je javni (sploh tisti medkrajevni) slabši kot l. 91. Druga resnica je , da smo se Slovenci tako razvadili, da si drugačnega transporta kot z osebnim avtomobilom sploh večne znamo predstavljati za primer še 10 let nazaj so bili avtobusi lpp-ja polni ljudi, ki so se vozili na delo, šolo,... danes pa se že dijaki vozijo v šolo za avtomobili pa se svet v teh 10 letih le ni toliko spremenil, da bi bili 3+ avtomobili na družino toliko večja nuja, sploh glede na pomanjkanje parkirnega prostora,..
Mr.Somebody
21. 09. 2013 12.56
+1
jst se 800metrov stran do trgovine pelem z avtom
Important notice
21. 09. 2013 09.38
+0
Kaj bodo zgradili v parkirnih hišah v centru mesta?
nesramnez
21. 09. 2013 11.28
+4
so zbrisali...baje da muzej jankovičevih kipov...
NotMe
21. 09. 2013 09.18
-2
Uredu. Trobljenje nikjer ne piše. da je prepovedano. Bomo pač se še obesili na hupo, medtem, ko bomo parkirani na Tivolski
moj i
21. 09. 2013 09.05
+12
PRVIČ je potrebno ceste popravit in uredit, DRUGIČ delamo že tako cele dneve in potem se naj še v vsakem vremenu z kolesi, avtobusi ali celo peš spravljamo v in iz službe, gospoda pa se bo vozila z Avdiji, malo še bo kradla pa kar z osebnimi letali in helikopterji v "službe", TRETJIČ otroci bodo še boj prepuščeni sami sebi, ČETRTIČ: počlo bo grdo bo počlo in čas že kluka na vrata!!!!
kameltrajbar
21. 09. 2013 09.01
+7
...brawo župan...še bolj zapirat center....:))))...
NotMe
21. 09. 2013 09.44
+11
Ja. Z veseljem šla parkirat v Kongresca in po opravkih po Stari Ljubljani. Samo zdaj me ne vidi center več. Se še spomnim, kako sem lani potrebovala uro in pol iz šentvida do centra ob tednu mobilnosti. Pa ne mi o busih, imla sem 3 vreče za peljat v center. Hvala lepa župan, kar izvoli obesit vrečke s špecerijo na balanso ali pa lovit jogurte po avtobusu!
Ljubljan?anin
21. 09. 2013 08.30
+9
Prvo naj popravijo ceste potem naj barvajo. Naj prvo rešijo probleme, ki so očitni potem pa delajo napredek.
recis
21. 09. 2013 08.01
+22
Vabim župana na vožnjo s kolesom iz mesta do Črnuč in nazaj.
Important notice
21. 09. 2013 08.32
+11
Pa naj pada dež, sneg, ceste slabo splužene, kolesarske steze prekrite s kupi snega, na cestah samo kolesnice in plundra, piha naj veter ..... avtobusi prenatrpani z nejevoljnimi ljudmi, ki dihajo drug drugemu za ovratnik in se oprijemljejo štang. Zoki pa na kolesu ali peš.
NotMe
21. 09. 2013 09.14
+15
Ali pa z busom iz Šentvida v Trnovo. Z avtom sem prej v Celovcu!
bjonda13 1
21. 09. 2013 11.20
+2
roten
21. 09. 2013 07.59
+5
no koliko se vas k tle MEČETE OB TLA resnično vozi vsak dan skozi center na delo ali domov koliko je takih ki vas ima delovno mesto oddaljeno pešaka 15 minut vendar se morete pripeljati z avtom točno do delovnega mesta obstaja tudi P+R sicer pa imate sliko v BTC-ju ali na Rudniku kjer vsi parkIrate točno pred trgovino ker je dva koraka veliko preveč in sigurno vsi veliko zapravljate za fitnese in fitnes trenerje ker je to FULL IN
Uuuuuuuuu
21. 09. 2013 07.54
+3
A nista Dalmatinova pa Tavčarjeva že zdaj preobremenjeni? Že 5ka je bila preveč...
fredifart
21. 09. 2013 07.46
+25
Eee zoki naš, s temle si popušil volitve.
nesramnez
21. 09. 2013 09.43
+1
nesramnez
21. 09. 2013 14.20
+4
spušil je on že....pa ga 5 kolona vidi kot svojega boga.jim rečejo,da so ovce in so užaljeni...
proofreader
21. 09. 2013 06.50
+18
Zanimivo tole. V tujini se je gneča zmanjšala, ko ni več vsak rinil v center sam v svojem avtu. Predlagam, da se avti s štirimi ali več potniki lahko vozijo po bus pasovih.
mbtk1234
21. 09. 2013 06.29
+6
mislim da si odgovorni kupujejo pamet in postavljajo spomenik idiotizmu in nesposobnost.Čez par let ko bodo spregledali kaki osli so bodo pa zopet na račun davkoplačevalcev ceste odpirali.Joj kje živimo