Slovenija

Bo zaposlovanje res lažje? Bo tudi več zaposlenih?

Ljubljana, 17. 10. 2012 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela tudi zakona, ki spadata v reformo trga dela. Ta med drugim po mnenju vlade prinaša rešitve, s katerimi bi dosegli večjo stopnjo zaposlenosti do leta 2020. Poglavitni cilji sprememb v predlogu novele zakona o urejanju trga dela pa so doseči večjo fleksibilnost na trgu dela.

Vlada predlaga rešitve, s katerimi bi povečali zaposlenost.
Vlada predlaga rešitve, s katerimi bi povečali zaposlenost. FOTO: Thinkstock

Vlada je na današnji seji določila besedila predlogov treh zakonov, ki spadajo v paket reform pokojninske in delovne zakonodaje. Tako sta bili pokojninska reforma in reforma trga dela sprejeti, kljub temu da sta neusklajeni s socialnimi partnerji.

Vlada je določila besedilo predloga zakona o delovnih razmerjih in ga poslala v obravnavo ter sprejetje državnemu zboru po rednem postopku.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, na nujnost sprememb na tem področju opozarjajo tako domače (UMAR) kot tuje institucije, kot sta Evropska komisija in OECD. Trg dela pri nas po oceni omenjenih institucij zaznamujejo predvsem togost pri zaposlitvah za nedoločen čas in visoki stroški dela.

Najpomembnejša značilnost trga dela v Sloveniji je izrazita dvojnost oziroma segmentacija na trgu dela, s katero označujemo razliko v položaju zaposlenih s pogodbami za določen čas in pogodbami za nedoločen čas, so zapisali na vladi in opozorili, da še posebej mlade zaposlujejo za določen čas.

Kako bi lahko dosegli večjo stopnjo zaposlenosti?

Iz navedene ocene stanja na trgu dela v Sloveniji in namena doseči čim večjo stopnjo zaposlenosti do leta 2020 vlada med drugimi predlaga naslednje rešitve:

- Zmanjšanje dvojnosti oz. segmentacije na trgu dela (posledica razlik v položaju delavcev, zaposlenih za določen čas, in delavcev, zaposlenih za nedoločen čas).

- Prepoved diskriminacije, spolnega in drugega nadlegovanja in trpinčenja na delovnem mestu. Predlagana je skupna ureditev odškodninske odgovornosti v primerih kršitev prepovedi diskriminacije, tako kršitev enake obravnave kot tudi kršitev nezagotavljanja ustreznega varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu.

- Javno objavo prostega dela in pravice neizbranih kandidatov. Predlaga se ustrezna dograditev določb zakona z možnostjo uporabe informacijske tehnologije v postopku objave prostega delovnega mesta in izbire kandidata.

- Agencijsko delo – s predlogom se zagotavlja večja zaščita delavcev, zaposlenih pri agencijah za zagotavljanje začasnega dela.

Prav tako pa bo lažje odpuščanje.
Prav tako pa bo lažje odpuščanje. FOTO: Thinkstock

- Prenehanje pogodbe o zaposlitvi – v zvezi s postopkom odpovedi pogodbe o zaposlitvi se predlaga poenostavitev postopkov pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. V tem kontekstu je predlagana tudi preureditev odpovednih rokov (krajši odpovedni roki, naraščanje zvezno glede na trajanje zaposlitve) in odpravnin upoštevaje zahteve mednarodnih dokumentov.

- Poskusno delo – s predlagano zakonsko rešitvijo se v času poskusnega dela ureja možnost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, in sicer z razlogom neuspešno opravljenega poskusnega dela delavca s sedemdnevnim odpovednim rokom.

- Letni dopust – določa se, da ima delavec v posameznem koledarskem letu pravico do celotnega letnega dopusta le v primeru, da je v tem celotnem koledarskem letu zaposlen, sicer pa sorazmerni del letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve v posameznem koledarskem letu.

- Izvajanje inšpekcijskega nadzora – v cilju zagotavljanja večje učinkovitosti izvajanja inšpekcijskega nadzora se širijo pooblastila inšpektorja za delo v zvezi z izdajo ureditvene odločbe v nekaterih primerih, kjer do sedaj ni bila predvidena.

- Kazenske sankcije – določajo se sankcije za nekatere kršitve, pri katerih do sedaj niso bile predvidene, nekaj pa jih je predvidenih tudi glede na predlagane spremembe in dopolnitve.

Vlada sprejela tudi predlog sprememb zakona o urejanju trga dela

Poglavitni cilji sprememb v predlogu novele zakona o urejanju trga dela (ZUTD) pa so doseči večjo fleksibilnost na trgu dela: z omogočanjem brezposelnim osebam, starejšim od 50 let, in upokojencem opravljanja začasnih in občasnih del, omogočanjem prijave delavca na zavod za zaposlovanje med tekom odpovednega roka; zmanjšati past brezposelnosti za brezposelne osebe s spremembami na področju denarnih nadomestil in odprava administrativnih ovir.

Vlada sprejela tudi predlog sprememb zakona o urejanju trga dela.
Vlada sprejela tudi predlog sprememb zakona o urejanju trga dela. FOTO: Thinkstock

Z novelo ZUTD se uveljavljajta predvsem načelo fleksibilne varnosti in načelo medgeneracijske solidarnosti, so zapisali na vladi.

Kot poglavitne rešitve v predlogu novele vlada med drugim navaja ukinitev obvezne prijave prostega delovnega mesta (tj. potrebe po delavcu) na zavodu za zaposlovanje, možnost začasnega in občasnega dela brezposelnih, starejših od 50 let, in upokojencev in znižanje odmernega odstotka denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Kot so sporočili z vlade, se predlaga znižanje odmernega odstotka z 80 na 70 odstotkov v prvih treh mesecih upravičenosti.

Poleg tega kot rešitev navajajo prijavo zaposlenega v evidenco iskalcev zaposlitve že v času odpovednega roka in poenostavitev postopka pridobivanja podatkov za odmero denarnega nadomestila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
18. 10. 2012 04.56
+2
luckyss 17.10.2012 14:45:40 Bla, bla, bla...same neumnosti, Če ni delovnih mest, nobeno takšno žongliranje ne prinaša nič. Mogoče le še večjo "prekernost" (dninarstvo) delavcev !
Ramzess
17. 10. 2012 22.30
+1
"Letni dopust - določa se, da ima delavec v posameznem koledarskem letu pravico do celotnega letnega dopusta le v primeru, da je v tem celotnem koledarskem letu zaposlen" Kako bodo vnaprej vedeli, ali bo ali ne bo zaposlen vse leto, in če ni bil, kaj potem sledi.
Pecikltigr
18. 10. 2012 01.48
+1
Sem prebral tole v predlogu zakona, mislim take bedastoče pa še ne!!! Se pravi da bo delavec 31. decembra dobil odobren cel dopust za tisto leto - prej pa ne, ker do 31. decembra pač še ne bo "zaposlen v celem koledarskem letu". Mogoče pa bojo v firmah morali obvezno zaposliti še ciganko s kristalno kroglo in črno mačko na mizi, da jim bo šlogala to za dopuste....
saintjozef
17. 10. 2012 21.51
+1
Bo zaposlovanje res lažje? --Če si janša-žlahta ne bo problem. A članek o Urškini sestrični in lačnih otrocih ste MORALI umaknit????
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.43
+2
Ker bo čedalje več brezposelnih, bo potrebno kadrovsko okrepiti območne Zavode za zaposlovanje. Predlagam, da brezposelne ti območni Zavodi kar zaposlijo pri sebi, in tako naenkrat ne bo več brezposelnih. Potem pa območne Zavode preprosto ukinemo in problem je rešen! Podoben način sedaj območni Zavodi za zaposlovanje uporabljajo pri brisanju brezposelnih iz svojih evidenc. Čudno, da se taki izbrisani potem ne pojavijo v statistikah na novo zaposlenih, ker v statistiki brezposelnih jih pa tudi kar naenkrat več ni. A to so torej ZOMBIJI???
Pokio
17. 10. 2012 16.51
+4
To je katastrofa kaj se ti grejo v parlamente!Oni neke zakone postavlajo pa da bo jutri kao boljše prit do zaposlitve itd...Ti so vsi skup za v eno bolnico.Kaj pa sploh delajo te zakone o zaposlitve in za katere ljudi,kje bodo pa zaposlovali ko je vsak skoraj mesec ena fabrika v stečaju.To si naj le oni pišejo neke zakone,jaz sem pa mnenja da naj začnejo pomagat reševat ljudi,ki so še na delovnem mestu in,ki so tik pred odpuščanjem stečaju to pa kar se zdaj grejo je ena bedarija.
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.36
+1
Če ni dela in ga ljudem ne znajo priskrbeti, to še ne pomeni da ti ljudje niso več Slovenci in da nimajo družin in stroškov. Zato naj dajo vsakemu brezposelnemu 600 € na mesec, da bo imel kaj dati v usta. Sedanja denarna socialna pomoč ki je MAX 260 € ne pokrije niti položnic, to vsi vemo. Vlado sprašujem: kaj vam je ceneje, da ljudje delajo ali da ljudje ne delajo??? Vem da sodite po sebi zato se vam zdi, da je bolje da ljudje ne delajo, ker vi pač od nedela odlično živite - na hrbtu naroda! In to za tistih par tisočakov plače na mesec, kajneda? BANANA REPUBLIKA!!!
Pecikltigr
17. 10. 2012 16.49
+4
Predlagam da se na novo napiše ZDR, z enim samim členom, ki bo zadostil sedanji praksi: 1. člen = delavec nima nobene pravice.
Syrena
17. 10. 2012 16.32
+9
Ne bo, več jih bo prej brez vsega na cesti, žal.... tej vladi ni interes zaposlovanje
AtomX
17. 10. 2012 16.23
+10
če pa ne do 2020 pa do 2040 majkemi! :)
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.38
A do 2020 naj si pa Slovenci rit skup zašijemo?
s_LOVE_nac
17. 10. 2012 16.17
+3
do 2020 bomo pa lačni :)
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.38
kurva2
17. 10. 2012 16.05
+9
Več zaposlitev do 2020? Takrat bom že pod rušo barabe ene...
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.39
+1
tipero
17. 10. 2012 15.42
+12
kr naj še nadaljujejo. Ne bo več dolgo, smo pred vrati
gingerbread
17. 10. 2012 15.41
+13
včasih so morali odstopiti desetino pridelanega........sedaj pa desetino dobimo plačano za delo
Pecikltigr
17. 10. 2012 18.40
jezni_jezek
17. 10. 2012 15.38
+9
če boste imeli veze na zavod boste tudi službo imeli pa to....
logic123
17. 10. 2012 14.58
+29
Da bi bolje razumeli, kaj točno se dogaja pod vlado Janše, vam priporočam dokumentarec na youtube z naslovom Katastrojka ( slovenian subtitles), ki jasno prikazuje procese privatizacije državne lastnine. Vse podobnosti z današnjim dogajanjem slovenije boste opazili. Od uničevanja javnega sektorja do preprodaje državnih avtocest in železnic. Priporočam, da vsaj prvih 5 minut pogledate, potem vas bo potegnilo, da si ogledate celega.
logic123
17. 10. 2012 14.58
+18
Priporočam ogled. Resnično boste navdušeni in videli boste kaj dejansko se dogaja. Priporočajte ga naprej.
zvizgo
17. 10. 2012 16.41
+3
3D-Flatland
17. 10. 2012 17.36
Privatizacija ni slaba stvar, kot jo prikazuje film. V filmu so opisani primeri, kjer so države privatizirale nekako na pol. Nekatere države so privatizirale železnice in zaradi tega ni propadel ves transport ampak se je zboljšal. Težava pri privatizaciji je ko se prodajajo zadeve po družinskih ali prijateljskih vezeh saj nejvečkrat s tem oškudujejo državo. Zasebniki največkrat precej bolje skrbijo za svojo lastnino kot pa država, če pa država daje zasebniku pravico upravljanja z državno lastnino potem pa nastane težava saj dobiček običajno obdrži zasebnik izgubo pa država.
tsdafsdfsfgjhtz
17. 10. 2012 14.52
+5
Kaj je iz pravico do dela? Aj to zgolj pravica?
tsdafsdfsfgjhtz
17. 10. 2012 14.53
+5
Kako naj človek uveljavi svoje pravice???
tsdafsdfsfgjhtz
17. 10. 2012 14.53
+8
luckyss
17. 10. 2012 14.45
+26
Bla, bla, bla...same neumnosti, Če ni delovnih mest, nobeno takšno žongliranje ne prinaša nič. Mogoče le še večjo "prekernost" (dninarstvo) delavcev !
GTR
17. 10. 2012 14.43
+35
Itak bo lažje,... za Janševe prijatelje in žlahto ane janez???