Slovenija

FOTO: 20 odstotkov bodo vzeli tudi verskim skupnostim

Ljubljana, 05. 04. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija se ni pravočasno resno spopadla s krizo in zdaj so vsi problemi naenkrat na mizi, je dejal Janša in dodal, da je varčevalne ukrepe pač treba sprejeti. Sindikatom je vlada predstavila predloge ukrepov na prihodkovni strani, sindikati se z njimi strinjajo.

Premier Janez Janša in predsednik ESS Jože Smole
Premier Janez Janša in predsednik ESS Jože Smole FOTO: Damjan Žibert
V na vladi sprejetem rebalansu proračuna je tudi zapisano, da verske skupnosti dobijo 20 odstotkov manj denarja. Manj, in sicer kar pol manj, pa bodo iz državnega proračuna dobile politične stranke, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER.

Vlada je, kljub temu da je bil predlog s sindikati neusklajen, sprejela rebalans državnega proračuna za letos. Kot so sporočili po seji vlade, pa bo v postopku njegovega sprejemanja še možno vlagati dopolnila. Če odhodkovne strani vsaj deloma ne uskladimo, manevrskega prostora ne bo več, je opozoril premier Janez Janša.

"Vsak dan, ko Slovenija nima operativnega proračuna, nas stane," je na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) takoj po seji vlade še povedal Janša. Rebalans je zato treba sprejeti čim prej. S tem bomo veliko privarčevali in bodo ukrepi lahko milejši, je socialne partnerje pozval k čim prejšnjemu dogovoru. Predstavniki sindikatov so razočarani, da je vlada ukrepe sprejela mimo socialnega dialoga. Skladno s tem dopuščajo tako stavko kot referendum.

Odhodki lahko letos znašajo 9,14 milijarde evrov, če želimo doseči cilj o primanjkljaju v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda, je povedal finančni minister Janez Šušteršič. Proračun za leto 2012 je DZ sprejel že novembra 2010 in temelji na medtem že zastarelih napovedih. Prejšnja vlada je zato njegovo izvrševanje že konec lanskega decembra zamrznila, dokler ne bo pripravljen rebalans.

Janša: Slovenija se ni pravočasno resno spopadla s krizo

Nikomur ničesar ne jemljemo, žal pa nekaterim manj dajemo. Ker manj imamo. Janez Janša

Vsi interventni ukrepi ob rebalansu proračuna so takoj po seji vlade romali na mize predstavnikov v ESS. V skladu z obljubo izpred tedna dni pa je vlada za današnjo sejo pripravila nabor ukrepov, s katerimi bi zagotovili dodatne prilive v proračun.

Slovenija se ni pravočasno resno spopadla s krizo in zdaj so vsi problemi naenkrat na mizi, je premier Janša opozoril po seji ESS. Ukrepe, ki jih sprejemamo hkrati z racionalizacijo, je pač treba sprejeti, da bo Slovenija lahko spet dosegala gospodarsko rast. Na v razpravi slišane očitke, zakaj vlada znižuje stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, saj s tem znižuje proračunske prihodke, pa je odgovoril, da je to edina možnost, da bomo privabili tuje investicije. Domačih investicij ni, je dejal premier.

Tistim, ki so vladi očitali drastične ukrepe, je postregel s podatkom, da so v Grčiji odpustili 30 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, vsem preostalim pa znižali plače za 30 odstotkov. "To kar mi predlagamo, je daleč od tega,'' je dejal in menil, da v Sloveniji javni sektor potrebujemo, vprašanje je le, koliko ga lahko sfinanciramo.

Vlada po današnji seji v DZ pošilja predlog rebalansa državnega proračuna, ne pa še zakona o uravnoteženju javnih financ. Omenjeni zakon, ki bo podlaga za intervencijske ukrepe, naj bi sprejela na prihodnji seji. S tem je vlada pridobila dodaten teden za usklajevanja s sindikati, še preden bo predlog ukrepov poslala v DZ.

Tiste, ki izhodišč za nov socialni sporazum niso podpisali, je Janša opozoril, da bo sporazum veljal le za njegove podpisnike. Varčevalne ukrepe moramo sprejeti, da se bomo sploh lahko pogovarjali o ključnih ukrepih za naprej, je dejal in ocenil, da o njih zagotovo ne bo mogoče doseči popolnega soglasja. A če propade ta paket ukrepov, bo naslednji bistveno drugačen.

Na napovedi stavke pa se je odzval z besedami, da "nobena stavka ne bo nič prinesla, nastali bodo le dodatni stroški za proračun". Znebimo se iluzije, da imamo čas za odpravljanje proračunskega primanjkljaja, je socialne partnerje pozval Janša. "Tega časa nimamo," je dejal. Vsaka slovenska družina ve, da bo lahko porabila toliko, kot bo prinesla domov, to velja tudi za državo.

Kakšne predloge ukrepov na prihodkovni strani ponuja vlada?

Vlada je sindikatom, tako kot jim je obljubila, predstavila ukrepe na prihodkovni strani. Vlada je pripravila 14 ukrepov, ki bi po večini leteli na bogate, ki pa bodo v veljavo stopili predvidoma prihodnje leto. Med drugim naj bi zvišali nekatere davčne stopnje, denimo pri davku na vodna plovila ali od kapitalskih dobičkov, uvedli obdavčitev nezazidanih stavbnih zemljišč, davek na finančne transakcije ter več vrednih nepremičnin, medtem ko zvišanje davka na dodano vrednost ni predvideno. Uvedla bi tudi davek na luksuzne avtomobile.

Vlada želi udariti po bogatih.
Vlada želi udariti po bogatih. FOTO: Thinkstock

Dohodninsko lestvico naj bi dopolnili s četrtim davčnim razredom, v katerega bi se uvrstili tisti z več kot 70.000 evrov letnih prihodkov, stopnja davka pa bi se gibala med 45 in 50 odstotki. Premožnejši sloj prebivalstva naj bi bil tudi sicer bolj obdavčen, a vlada predlog še pripravlja. Več kot 70.000 evrov naj bi v Sloveniji na leto zaslužilo kar 11.000 ljudi.

Vlada bo strožje ukrepala tudi proti tistim, ki ne plačujejo davkov. Posebne skupine za davčni nadzor - Šušteršič jih je imenoval davčni specialci - bodo hitro intervenirale tam, kjer obstaja sum davčnih utaj. Vlada pa načrtuje še učinkovitejše izvajanje davčnih predpisov in aktivno preprečevanje mednarodnih davčnih utaj. Kot je za 24UR ZVEČER povedal minister Šušteršič bodo ''davčni specialci'' uslužbenci novega združenega organa davčne in carinske uprave.

Vlada je danes sprejela tudi predloga novel dveh davčnih zakonov, s katerimi naj bi spodbudili gospodarstvo in dali tujim investitorjem signal, da se splača vlagati v Slovenijo. S spremembami zakona o davku od dohodkov pravnih oseb se bo zvišala olajšava za izdatke za raziskave in razvoj na 100 odstotkov, olajšava za investicije pa na 40 odstotkov. Hkrati bi bila ta olajšava v znesku neomejena. Prav tako vlada predlaga znižanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb z 20 na 18 odstotkov.

Z novelo zakona o dohodnini se bosta obe omenjeni olajšavi na enak način spremenili tudi za samostojne podjetnike. Hkrati vlada predlaga dvig meje razreda, kjer se začne 41-odstotna obdavčitev, in sicer na okoli 1,5-kratnik povprečne plače. "Tu gre za predvsem za skromno razbremenitev srednjega razreda," je pojasnil Šušteršič.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po koncu seje ESS dejal, da se veliko danes predstavljenih ukrepov za priliv v proračun ujema z že znanimi predlogi socialnih partnerjev. Glede na to, da je vlada z naborom ukrepov na prihodkovni strani proračuna "pomembno nadgradila predloge za uravnoteženje proračuna", minister upa, da bo zdaj lažje uskladiti tisto, "kar je bilo doslej bolj odprto". Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so ukrepi odobravanje poželi tako na delodajalski kot delojemalski strani.

Sindikati ukrepe označili za primerne in nujne

Socialni partnerji so predlog ukrepov za povečanje proračunskih prihodkov večinoma označili za primerne in nujne. Jemljejo tistim, ki imajo več in zaslužijo več, so soglašali sindikati. Opozorili pa so, da za veliko ukrepov ni določeno, kdaj bodo sprejeti.

Predsedniku Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušanu Semoliču se zdi, da gredo nekateri predlogi v pravo smer, denimo uvedba novega davka na finančne transakcije ali zvišanje davka na dohodke od kapitala na 25 odstotkov. Naj pa vlada še enkrat premisli o znižanju davka od dohodkov pravnih oseb, je menil, saj ni nobenega jamstva, da se bodo ti dobički usmerili v odpiranje novih delovnih mest.

Semolič je predlagal tudi zvišanje obdavčitve z dohodnino za najbogatejše na 50 odstotkov; vladni predlog je sicer podoben: za tiste z letnimi prihodki nad 70.000 evrov naj bi uvedli nov davčni razred, kjer bi se stopnja dohodnine gibala med 45 in 50 odstotki. Cilj vlade, doseči stabilne javne finance, za sindikate ni sporen. A znižati proračunski primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda že letos, kot je ob predstavitvi predloga rebalansa dejal Šušteršič, se zdi Semoliču preveč kruta dinamika.

Predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je današnjo sejo ESS označil kot poučno in zanimivo. Kot pravi, gremo "vsi po isti poti: Kam vsi, tam čoravi Mujo". O ukrepih na prihodkovni ravni Posedi meni, da bi bili lahko bolj pogumni. "Če bi bili tako pogumni, kot so ukrepi na odhodkovni strani, bi lahko zelo hitro dosegali dobre cilje in zavarovali obstoj naše družbe takšne, kot jo poznamo," je še ocenil.

Sindikalisti na seji ESS.
Sindikalisti na seji ESS. FOTO: Damjan Žibert

Dušan Miščevič iz sindikata carinikov je po seji ESS izrazil razočaranje nad tem, da "delodajalska stran gradi pozicijo z napadi na sindikate, nič pa se ne zamisli nad položajem delavcev, ki jim režejo kruh". Kot pravi, je vesel, "da bomo državni organi končno lahko objavili tudi imena tistih 'barabinov' na delodajalski strani, ki ne da samo kršijo delovno-pravne pravice delavcev, ampak tudi davčne zakone in ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do države". Sicer pa Miščevič pozdravlja ukrepe na prihodkovni ravni, ki jih je danes predstavila vlada.

V Združenju delodajalcev Slovenije po besedah njegovega predsednika Milana Lukiča nimajo težav z ukrepi na prihodkovni strani in jih pozdravljajo, še vedno pa opozarjajo na prevelike odhodke, ki jih ima državni proračun. Glede navedb, da bi morali večje breme nositi bogati, pa je dejal, da v Sloveniji niso problem bogati, ampak to, da je bogatih premalo. Ukrepe bodo podprli tudi v Gospodarski zbornici Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
07. 04. 2012 20.27
-1
Bog te mazno, JaJa, pa saj si vse blokiral in razglašal za neprimerno in celo neumno, je bila (mislim da v Večeru) lepa primerjava izjav v Času Pahorja in o isti temi zdaj, ko si "vladar". O isti temi -ukrepu takrat " neprimerno, nepotrebno, neumno", zdaj pa "nujno, takoj, EU" . Pa saj nismo sami norci! Sicer pa, kje se skriva ta JaJa, naprej potiska svoje oprode, njega pa nikjer. Ga je strah in če ne bo uspeha, bodo spet vse krivi drugi
Tonček Balonček
06. 04. 2012 11.47
+8
Mussolemijev in bruseljski načrt je jasen, s tem pa seveda tudi njihovega plačanca tukaj,. JAneza JAnše: Ljudi je treba zastrašiti, če ne bodo ubogali in bili pridni, sledi katastrofa, bankrot, vs ebo razpadlo, imeli bomo le še malo elektrike in vode ter hrano na akrte, vs ebo vzel hudič,. Če pa jih bomo ubogali in sprejeli komando, bo pa čez nekaj časa bolje, a le pod pogojem, če ukionemo razde državne svete, perdsedniak države in delamo takorekoč zastonj, dobili bomo mogoče "pojačano prehrano" in kak časopis z resnico. Zaupajmo našemu komunsitu, on ve kako to gre, saj se je šolal za to! V današnji Mladini je perdstavlejna neejgova diplomska naloga, res je bil perspektiven kader!
santamaura
06. 04. 2012 11.58
+7
Odkar je JAnša prevzel še podtalnice ni več
jureop
06. 04. 2012 11.36
-9
Komunisti in udbovci ne bodo nikdar zadovoljni. Ker niso človeški. Ko je Jezus jedel in pil, kjer so ga povabili, so mu to očitali. Ko je Janez krstnik jedel samo kobilice, so mu očitali. Ta pokvarjenost je v človeški naravi. Je pa tu še nekaj. Komunisti in udbovci protestirajo tudi zato, ker se bojijo pravičnih ukrepov - lustracije (Kučan, Meršol, Ude, Zemljarič ter njihove lutke, ki delajo, kar šefi velijo: Janković, nekdaj Pahor, Tirk,...). Lep prikaz, kako živa je še udba in zločesti komunisti: sodniki, ki so pred 1991 krivično-zločinsko sodili (npr. verbalni delikt), so po 1991 ostali na položajih. Kako dolgo se bo take in podobne (Meršol) še trpelo? Najprej je potrebno urediti zločine proti človeštvu, potem pa male prekrškarje (Simčič).
santamaura
06. 04. 2012 11.46
+7
Joj kako ste ubogi. Če bi Jezus danes živel bi ga cerkev še enkrat križala, ker bi mislil z svojo glavo
nefretete
06. 04. 2012 11.50
+1
ha, ha, beeeeeee..."mali prekrškarji".. saj, kaj pa je to kej tacga...
Puppupapa
06. 04. 2012 11.28
+4
počasno in boleče umiranje vam želi vaš ljubi nov svetovni red.
primus.actus
06. 04. 2012 17.38
Novega reda ni! Je samo hitrejši dinamičnejši, tako da človek, enostavno, svojega zakrknjenega repa več ne lovi...
nefretete
06. 04. 2012 11.27
+10
Janša napovedal varčevanje in odpuščanja... A je to isti tip, ki je obljubljal nova delovna mesta?
santamaura
06. 04. 2012 11.36
+9
Brezigarjeva in žena od Pezdirja že imata novi delovni mesti pa tudi v arhivu in sovi se dogaja
primus.actus
06. 04. 2012 17.33
Vedno se izgubljamo, sami v sebi; a na srečo se lahko, sami v sebi, tudi ponovno najdemo-seveda, če si to želimo?
nefretete
06. 04. 2012 11.25
+4
Slovenija se ni pravočasno resno spopadla s krizo in zdaj so vsi problemi naenkrat na mizi, je dejal Janša in dodal, da je varčevalne ukrepe pač treba sprejeti. Kdo si upa še trditi, da se ta človek ne dela norca iz ljudi?
primus.actus
06. 04. 2012 17.35
Ravnokar prebiram:Svet kot zarota"....kaj pa ti???
sergeja115
06. 04. 2012 11.22
+2
k bi Janši vsaj Ekrem pel v njegovi cerkvici :D
OrodniK
06. 04. 2012 11.19
-5
Pahor in ostala rdeča srenja, ki je vladala 17let pa cerkvi ni nič uzela! Pa se ni nihče nič bunil-sedaj ko pa Janša zmanjša izdatke, je pa cel hudič, ker jih ne kar ukini! Dvojna merila?!? LOL
platon26
06. 04. 2012 11.56
+2
no a ugotvljaš da je Pahor in kompanija še daleč od rdečih tudi oni so prodajali podjetja! Socalisti delajo stvari drugače zato pravim da v Sloveniji že 20 plus let poteka desna politika!
Domen Dolenc 1
06. 04. 2012 11.18
+5
vlada, ki je nas je med leti 2004-2008 oropala vsega, taisti ljudje, ki so zavirali slovenijo med pahorjevim mandatom, sedaj želijo "šparat" ?!?!?!
Domen Dolenc 1
06. 04. 2012 11.30
+6
tisti ki nabijate minuse,... zakaj smo imeli gospodarsko rast in pozitivne številke?? zaradi prodaje podjetij, ki so ustvarjale dobiček... slovenska industrija jekla, splošna plovba...
santamaura
06. 04. 2012 11.15
+7
Po mojem bi bil pa Janša največji car, če bi tiste Patrije, ki jih je kupil, sedaj prodal za isto ceno
nicor
07. 04. 2012 20.31
+1
Pa daj no, saj veš, da on nima nič pri tem......., nekaj ga hočejo vlačit po sodišču, celo Finci in Avstrijci, le kaj si mislijo, kako si upajo...
puer2
06. 04. 2012 11.12
+14
Financiranje cerkve je treba USTAVITI !
liza18
06. 04. 2012 11.17
+8
IN OBDAVČIT NJIHOVO PREMOŽENJE IN DOHODKE.I
Domen Dolenc 1
06. 04. 2012 11.12
+6
hahaha. vic dneva?
Shisui
06. 04. 2012 11.06
+5
Naceloma pametni predlogi, edino 25% ddv me se vedno moti. Slovenija si tega ne more privosciti, vsak, ki kaj izvaza v tujino ve, da smo ze sedaj PREDRAGI!
weinheim
06. 04. 2012 11.05
+2
....pa Jankovićem bodo vzeli,ker kupčkajo z zemljišči,pa bogatašem,pa vsem tistim,za katere ste govorili,da jim nič ne vzamejo......očitno bo vsak moral prispevati svoj delež......,kar ej tudi prav.
blabla59
06. 04. 2012 11.09
+0
liza18
06. 04. 2012 11.16
+2
POZABLJATE, DA JE TO SAMO PREDLOG!!!!! VARČEVALNI UKREPI, PA SO ZAPISANI V ZAKONU. TO PA JE RAZLIKA. KDAJ JE KDO SAM SEBI KAJ VZEL????
noone00
06. 04. 2012 11.04
+7
politiki eno govorijo drugo delajo kdo jim pa še verjame
santamaura
06. 04. 2012 11.04
+6
Janša nas bo očistil, saj bo poskrbel, da bo v prihodnje pri nas prav vsak dan veliki petek
Moros
06. 04. 2012 11.04
+2
mislim v javnnem sektorju ste pa res čudni in popolnoma brez empatije, če se povežen ma zgornji prispevek mendicinske sestre v domu upokojencov. Me pav zanima kdo v gospodarstu z 5 stopnjo izobrazbe in z trosmenskim delom prejme 1000€ neto tko kot medicinska sestra v prispevku, pa mi nhče nemore rečt da njeno delo ni manj strsno, mislim na nočni ima razmeroma malo dela, kar za nekoga v proizvodnji v nočnem delovnem času nemoremo rečt. Mislim vsem ki delamo v realnem sektorju se zavedamo da je takšna plača absolutno prevelika v primerjavi z plačo v gospodarstu. Se pa strinjam da z 1000, ali manj neživiš nekega gosposkega lajfa. Pa ful me je zmotila izjava ja pol pa letos nebo dopusta, ja kaj pa na stotine folka, ki smloh na dopustu še niso bili, morja sploh od blizu niso videli, kaj šele da bi otorke peljali smučat itd.
caspera
06. 04. 2012 11.08
+0
Kot prvo: močno protestiram proti trditvi, da je osebje v domovih za upokojence preobremenjeno. Z izjemo kakšne ure na dan.
moongirl3
07. 04. 2012 23.50
+1
policisti bodo stavkali, saj po njihovem nimajo več česa izgubiti...kako je enim fajn, ker se jim ni treba bati za zaposlitev
TRUMPP
06. 04. 2012 11.01
+7
Janez cerkvi boš tudi vzel? Kaj bo pa Ljuda Mila rekla.Ne boš prišel v nebesa.
billie_jean
06. 04. 2012 11.03
+11
LOL Pa saj ne bo ničesar vzel, samo manj bo dal. V tem primeru pa je manj še vedno zelo, zelo veliko! Mnogo preveč v bistvu!
caspera
06. 04. 2012 11.03
+7
Nič ne bo vzel. Mogoče ji bo malo manj dal.
caspera
06. 04. 2012 11.03
+1
billie_jean
06. 04. 2012 11.16
+7
Res je Caspera ;-) Ampak meni se to res zdi skrajno nepravično, da je cerkev tako zelo privilegirana. Ajde, naj bo, sem za njen obstoj in naj deluje. Ampak naj si sami plačujejo prispevke, saj so gospodarska družba. Oziroma, če hočejo prispevke in olajšave iz strani države, naj prenehajo biti ekonomsko podjetje, ki se trži, naj prenehajo jemati denar od ljudi in naj se v tem primeru uvede cerkveni davek za tiste, ki želijo biti njeni člani! Oboje pa ni pravično! Naj se cerkev odloči za eno varianto, ker na dveh stolih sedeti ne more več!
HooplaToopla
06. 04. 2012 10.55
+4
Dokler ne bodo zdesetkali stroškov za vojsko (pleteničenje o tem, da bo država izgubila ugled, če gremo iz Afganistana in če ne bomo kupili prav vsega, kar se naši in tuji sleparji zmenijo je idiotizem) Dokler ne bo država vseh možnih sredstev usmerila v kaznovanje tajkunov in predvsem zaplembo njihovega premoženja (namesto da lovi ljudi, ki kadijo travo in zapira reveže, ki ne morejo plačati kazni za prekrške). Dokler cerkev dobi en sam cent iz državne blagajne. Dokler cerkev ne bo za svoje sumljive posle plačevala davkov, kot vsaka druga firma. ----- Ima ljudstvo VSO PRAVICO, da se upre VSAKRŠNIM poskusom varčevanja na svoj račun. Z VSEMI SREDSTVI!
caspera
06. 04. 2012 11.02
+6
Pa saj za to s tajkuni je najbrž vlak že zdavnaj odpeljal. Komu je bilo pa že treba dokazovati od kod mu kaj?
HooplaToopla
06. 04. 2012 11.05
+1
Vlak še ni odpeljal. Le politična volja za to je potrebna. Ampak oblastniki v to smer ne bodo razmišljali, dokler ne bodo fizično ogroženi.
caspera
06. 04. 2012 10.45
+4
Znižanje davka od dohodka pravnih oseb mogoče res ne bo omogočil nova delovna mesta (Semolič), bo pa preprečil nova odpuščanja.