Slovenija

Janša: Tako se ni možno pogajati. Ti ljudje živijo na luni

Ljubljana, 17. 04. 2012 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Štrukelj pravi, da so sindikati popustili, a vladna stran tudi tokrat ni pokazala prave volje, zato bodo stavko zaostrili. Vizjak je dejal, da kar koli vlada predlaga, ji sindikati ne pridejo nasproti z enotnim predlogom. Janša pa poudarja, da vlada tokrat ne bo pokleknila pred sindikati.

Vlada je v sprejetih stališčih vnovič poudarila, da ni podlage, da bi bila za sredo napovedana stavka plačana.

Vlada in sindikati javnega sektorja so tudi danes nadaljevali pogajanja o varčevalnih ukrepih, a dogovora, ki bi preprečil sredino stavko, niso dosegli. Stavka tako bo. Sindikati pa so pristali na predlog vlade, da se bodo pogajali ločeno po treh podskupinah, in sicer o plačah in drugih prejemkih, o standardih in normativih, ki se večinoma vežejo na področje izobraževanja, ter o socialnih standardih.

Plakat za stavko
Plakat za stavko FOTO: Blaž Garbajs
Znani slovenski pesnik Boris A. Novak je priredil pesem Janeza Bitenca Naša četica koraka ter jo posvetil vsem stavkajočim po vrtcih, šolah, v kulturi: ''Turčku bomo pomagali Ministrstvo zgraditi, da bo mogel kup denarcev Univerzi skriti, da bo mogel honorarcev se lepó znebiti.'' Objavili so jo na spletnih straneh Sviza, v celoti si jo lahko preberete v spodaj priloženem dokumentu. Minister Turk se je nanjo na Twitterju odzval z besedami, da gre za še eno pobalinsko s spletnih strani Sviza.

Pogajanja brez napredka

Danes sta se na pogajanjih sestali podskupina za pogajanja o plačah in podskupina za pogajanja o standardih in normativih na področju izobraževanja, a nobena pogajanja niso prinesla dogovora. Na pogajanjih glede standardov in normativov na področju izobraževanja po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimirja Štruklja ni bilo konkretnega napredka, so pa "do neke mere" izmenjali poglede na to, kako bi bilo mogoče narediti korak naprej.

Štrukelj je povedal, da je trajalo skoraj tri tedne za začetek pogajanj v zvezi z normativi v šolstvu, ki so po njegovih ocenah izjemno zahtevni. "Tri četrtine vseh prihrankov v proračunu je na šolstvu, znanosti in kulturi, kar se mi zdi skrajno problematično in za razliko od drugih razvitih držav v Evropi nenavadno," je dejal.

Ravno zato, ker so ta vprašanja šele zdaj "resno odprli", pa na današnjih pogajanjih podskupine ni prišlo do konkretnejšega napredka. Kot je izpostavil Štrukelj, pa sta ob tem tudi obe pogajalski strani opozorili, da pogajanja v zvezi z normativi "niso in ne morejo" biti ločena od pogajanj o plačah in od pogajanj glede socialnih vprašanj.

Sindikati popustili, a vlada njihovega predloga ni sprejela

Tudi na pogajanjih o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev niso našli skupnega jezika. Kot je za 24UR ZVEČER dejal Štrukelj, je sindikalna stran popustila in pristala na sedemodstotno znižanje plač ob odpravi tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij, a vlada njihovega predloga ni sprejela. Pravi, da so na sindikalni strani razočarani, da vladna stran ni pokazala prave volje, zato bodo stavko še zaostrili.

"Stavka zagotovo bo, kajti mi nimamo v rokah ničesar," je še povedal Štrukelj. Dodal je, da so soočeni z "brutalnimi znižanji in zaostritvami" normativov, predlogi za znižanje plač in vseh nadomestil, hkrati pa jim grozi tudi, da bo "kakšnih 2000 do 2500 ljudi" ostalo na cesti. Po njegovem mora vlada razumeti, da tako naprej ne gre.

Tretja podskupina, ki se bo pogajala o socialnih vprašanjih, pa naj bi se sestala v prihodnjih dneh, predvidoma bodo o teh vprašanjih govorili v petek na seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Vizjak je v oddaji SVET izrazil upanje, da bodo že jutri nadaljevali pogajanja in poskusili doseči nekaj skupnih točk. "Vlada popušča, nekateri menijo, da preveč," je dejal Vizjak. "Sindikalisti pa so šele danes dali signale, da so se pripravljeni odreči plačam na račun nespremenjenih normativov in standardov. Vendar menimo, da so tudi normativi in standardi problem," je še dejal Vizjak. V pogovoru za oddajo 24UR pa je dejal, da imajo sindikati različne interese. Kot je dejal, kar koli vlada predlaga, ji sindikati ne pridejo nasproti z enotnim predlogom. Dodal je, da je vlada še pripravljena popustiti, na to kaže tudi zadnji predlog.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Štrukelj: Ne bomo popustili pri standardih in normativih

Še pred pogajanji je imel Štrukelj novinarsko konferenco v vlogi glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Povedal je, da so šolniki prepričani, da je potrebno javno šolstvo v Sloveniji braniti. Pripravljeni so ga braniti, tudi za ceno svojih plač. "Če bo treba, smo pripravljeni odstopati in nase vzeti to krizo, ne bomo pa popustili pri standardih in normativih. To je eden od ključnih razlogov za stavko v šolstvu," je dejal.

V primeru, ko ne gre drugače, so se šolniki, od vzgojiteljic do profesoric v srednjih šolah in na univerzi, kot je povedal Štrukelj, prej pripravljeni odreči svojim plačam, kot popustiti pri standardih in normativih.

Vlada zavrnila stavkovne zahteve

Vlada je ob sprejetju stališč glede stavkovnih zahtev poudarila, da gre pri posegih v pravice javnih uslužbencev, ki so urejene v kolektivnih pogodbah, za začasno interventno poseganje. Vlada ne odpoveduje kolektivnih pogodb, temveč le predlaga, da bi začasno veljala enotna ureditev teh pravic za vse javne uslužbence, v nekoliko nižji višini, kot so urejene po panožnih kolektivnih pogodbah. Vlada je v odgovoru navedla drugačen predlog, kot ga je prestavila sindikatom, in sicer da se osnovne plače v javnem sektorju znižajo za šest odstotkov oziroma da se odpravita obe preostali četrtini nesorazmerja v osnovnih plačah in istočasno znižajo osnovne plače za 11 odstotkov. Sindikati se do tega predloga še niso opredelili.

Stavkovne zahteve sindikatov, ki se nanašajo na umik predlogov ukrepov posega v plače, bi vlada lahko umaknila pod pogojem, da bi se na drugi način v javnem sektorju zagotovil enak finančni učinek, vendar je bilo v dosedanjih pogajanjih s sindikati ugotovljeno, da to ni mogoče, je v stališču zapisala vlada. Vlada je poudarila, da v predlogih ni ukrepa o odpuščanju javnih uslužbencev. Pojasnili so, da so ukrepe za uravnoteženje javnih financ pripravili z namenom, da v Sloveniji ohranimo širok sistem delovanja socialne države tudi v prihodnosti.

Zatrdili so še, da na področju šolstva namesto izrazito neenakih možnosti v različnih okoljih izenačujejo možnosti za vse učence v vseh okoljih. Predlogi ukrepov obenem povečujejo avtonomijo učiteljev, pravijo v vladi. Namen reorganizacije v šolstvu je optimizacija poslovnih procesov in izkoriščanje sinergij, ob tem pa naravno prihaja do presežkov, priznavajo v vladi ter napovedujejo združevanje več zavodov na področju razvoja šolstva v enega, pri čemer bosta samostojnost ohranila Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja ter Državni izpitni center.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Janša: Vlada ne bo pokleknila pred sindikati

Vlada je doslej vedno pokleknila pred sindikati javnega sektorja, ko so ti zagrozili s stavko, a tokrat ne bo tako, je v pogovoru za nacionalno televizijo dejal premier Janez Janša. Slovenija se je po njegovih besedah znašla v situaciji, ko je zmanjkalo manevrskega prostora za življenje na tuj račun ali na račun naslednjih generacij.

Razlog za skorajšnjo stavko javnega sektorja Janša deloma pripisuje nerazumevanju situacije. Vlada je po njegovih besedah poskušala čim bolj jasno predstaviti položaj, v katerem sta Slovenija in širše evropsko okolje, koliko je še manevrskega prostora pri zadolževanju, kakšne so obveznosti Slovenije in kakšne bodo sankcije, če obveznosti do partnerjev ne bomo izpolnili. "Na neki način smo računali, da bo to pripomoglo k temu, da bo nekoliko več razuma v tem dialogu. Žal se to ni zgodilo," je dejal.

Drugi razlog Janša vidi v tem, da je vlada vedno, kadar koli so sindikati javnega sektorja zagrozili s stavko, pokleknila. "Vendar tokrat ne bo tako. Ta stavka ne bo plačana. Vsak, ki bo stavkal, za tisti dan ne bo dobil plačila," je bil jasen predsednik vlade.

Vlada je po njegovih besedah pričakovala, da bodo sindikati po tem, ko je bilo predlagano 15-odstotno znižanje plač, prišli nasproti s svojim predlogom, nato pa bi ga uskladili. Sindikati pa so v stavkovnih zahtevah predlagali takojšnjo odpravo plačnih nesorazmerij, kar bi pomenilo dodatnih nekaj sto milijonov evrov povečanja mase plač. "Tako se ni možno pogajati. Ti ljudje živijo na luni," je dejal Janša.

V Policijskem sindikatu Slovenije so ogorčeni nad Vizjakovimi izjavami.
V Policijskem sindikatu Slovenije so ogorčeni nad Vizjakovimi izjavami. FOTO: Damjan Žibert

Policisti Vizjaku: Opravičite se, če ne pa odstopite!

V Policijskem sindikatu Slovenije so ogorčeni nad izjavami ministra za delo in vodje vladne pogajalske skupine Vizjaka, da se s policisti ne bo posebej pogajal ter da policije, ki krši zakone, Slovenija ne potrebuje. Slednji je namreč na nacionalni televiziji, ko je komentiral stavko policistov, rekel, da ''bog nam pomagaj, če varuhi javnega reda in miru ne bodo izpolnjevali z ustavo in zakonom določenih nalog. Res se sprašujem, ali potrebujemo takšno policijo, ki ni pripravljena izvajati z zakonom predpisanih nalog oziroma ni pripravljena zagotavljati varnosti in skrbi za življenja in premoženje ljudi''.

Vizjak je med pogajanji dejal, da ne obžaluje omenjene izjave. Policisti morajo po njegovih besedah varovati zdravje, življenje ljudi, varovati premoženje, to je njihova zakonska naloga. Ob tem je dodal, da verjame, da policisti ne bodo kršili zakona. Policijski sindikat pa se je po njegovi oceni s tem pismom malo prenaglil. "Zakaj bi se opravičil? Zato, ker sem povedal, da pričakujem, da se bo policija držala predpisov?" Vizjak v oddaji 24UR odgovarja na vprašanje, ali se namerava zaradi izjav opravičiti.

V Policijskem sindikatu so te izjave označili kot ''nesramne in žaljive.'' Dodali so, da z njimi Vizjak tudi zavestno krši določbe pozitivne zakonodaje, še zlasti določbe Zakona o stavki. Po slednjih, še zlasti po določbi 4. in 9. člena, je namreč Vizjak po mnenju sindikata dolžan pristopiti k sporazumnemu reševanju nastalega spora. V sindikatu so pojasnili, da so stavko napovedali pravočasno in zakonito ter v celoti spoštovali določbe zakona o stavki. ''Tudi naši predstavniki so večkrat jasno povedali, da bomo policisti med stavko spoštovali določbe 84. člena Zakona o policiji, ki določa naloge, ki jih policisti med stavko moramo opravljati,'' so zapisali v dopisu, ki so ga naslovili na Vizjaka.

Znova so ga pozvali, naj nemudoma pristopi k sporazumnemu reševanju nastalega spora in k spoštovanju socialnega dialoga ter s policijskima sindikatoma začne reševati nastale spore. Poleg tega so ga pozvali, da se ''za izrečene in žaljive besede, ki ste jih namenili policistom, tudi javno opravičite, v nasprotnem primeru pa vas pozivamo, da s funkcije ministra za delo, družino in socialne zadeve nepreklicno odstopite''.

Zahtevam se pridružujejo tudi v Sindikatu Morsa

Splošnim zahtevam vseh sindikatov javnega sektorja se pridružujejo tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo. K tem pa zaradi nepopravljivih anomalij in krivic v obrambnem resorju dodajajo še nekaj svojih, in sicer med drugim zahtevajo takojšnje izplačilo še neizplačanih plačnih nesorazmerij; takojšnje popravilo nastalih anomalij in krivic v plačnem sistemu; takojšnjo in bolj pravično ureditev statusa vojakov, podčastnikov in častnikov zaposlenih za določen čas ter odpravo starostne meje; enakost pri karierni poti in prepoved enostranskega sprejemanja internih pravnih aktov; onemogočanje postavljanja v manj ugoden položaj zaposlenih, ki uresničujejo pravice iz naslova varstva otrok; takojšnje opremljanje civilnih oseb z zaščitno opremo in takojšnji popravek krivičnega načina obračuna nadomestila potnih stroškov.

Vlada je objavila usmeritve glede ravnanja ministrov in predstojnikov vladnih služb pred začetkom in v času stavke. Vlada je usmeritve sprejela že minuli četrtek. Ministrstva so zato tudi že izdala akte o nalogah, ki jih zaposleni morajo opravljati med stavko. Več preberite v pripetem dokumentu.

GZS stavke ne podpira, OZS meni, da bo nastala velika škoda

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so sporočili, da splošne stavke javnega sektorja ne podpirajo. Sindikate javnega sektorja zato pozivajo, naj solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in sodelujejo pri iskanju konsenza, so dejali. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa menijo, da bo s stavko v javnem sektorju nastala velika gospodarska škoda. Takojšnje posledice bodo nekateri člani OZS čutili takoj, vprašanje pa je, kakšno škodo bo stavka povzročila tudi na daljši rok, so sporočili iz zbornice.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Stavkovna koračnica
Vlada objavila usmeritve ministrstvom v času stavke
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kacafur
21. 05. 2012 00.47
+0
Davno tega je,rojen v bivši Jugoslaviji,šolan v bivši Jugi ,diplomiral v bivši Jugi in zaposlen v bivši Jugi kasneje v samostojni Sloveniji,če me spomin ne vara je tudi naš gospod Janez Janša dožiljal iste čase kakor jaz.Danes pa je ugledni gospod ,ki je bil pripravljen iz tistih časov potegniti rdečo nit vse do danes in na plečih svojega naroda zaslužit silne denarce za investicijo v Avstraliji. Se vam ne zdi čudno dragi moji Slovenci ,da bo prišel čas slovesa in ta naš silni gospod in njemu podobni bodo postali ugledni državljani kakšne eksotične države z denarjem ki so ga na ugledni način zaslužili. Vi pa boste ostali v tej prečudoviti evropski Sloveniji,izropani in demoralizirani ,povrhu tega globoko zadolženi. Kasneje ko se boste spominjali ,da so se je slovenec z imenom Janez Janša in njemu podobni poslovili od vas in postali bogati Zemljani z denarjem ,ki je plod vaših žuljev bo prepozno. Da to so slovenski kapitalisti,ki jim je malo mar za slovenske ljudi ,a veliko mar za DENAR. Da takrat boste spoznali kako so vas brez velikega truda preslepili!!!!!
levasmuka
22. 04. 2012 13.44
-1
BRANI-MIR dela zgago. vIZJAK PA JE VREZ VIZIJE. Janša je za pogajalca imenoval največjega kekca ki ga premore, ker iz vsega skupaj tako ne bo nič. Če samo analizirate pogajalska izhodišča. Vsak dan nekaj drugega. Zakaj ne naredijo spiska ukrepov, kje se da privarčevati ter analizo posledic varčevanja in s tako izdelanim programom stopijo pred sindikate. Menim, da je glavni problem, ker sploh ne obvladujejo državnih financ in ga v vladi ni junaka, ki bi bil sposoben kaj takega narediti, kaj šele predstaviti javnosti na razumljiv način.
23345
18. 05. 2012 21.13
+1
Pa saj so vsi ministri kekci v Janševi vladi, kje je kakšen sposoben ? ga ni, vsi paraziti in zajedalci
vsevidim
20. 04. 2012 09.18
+2
vse ima tudi svoj konec, ve je na začetku.....alien se vrača v parlament... kljukci...
maliking
20. 04. 2012 13.15
+2
Ne pripadam desni opciji kot se temu reče, ampak naj si vsak ogleda včerajšnji posnetek razgovora s Pahorjem in Jankovičem.Mislim, da je Borut edini še s trezno glavo med politiki.Naj Janša razmisli, da ga vzame za svetovalca v krizi, saj je Pahor naredil fakulteto iz tega kaj se ne sme in kaj se sme!
23345
18. 05. 2012 21.14
Pahor je preveč pameten in kulturen, Janša mu ne seže niti do kolena, zato mu je bil nevaren
MojcaK9
18. 04. 2012 18.58
+5
Mene zanima kdaj bodo ljudje ugotovili da smo mi že zdavnaj na slabšem kot v Grčiji. Imamo manjše plače, medtem ko imajo Grki še več dodatkov za nezamudo na delo, dodatek da pridejo neumazani v službo in poleg tega še 3 dodatne plače. Medtem ko naši političari trdijo da smo mi na vrhu Evropske unije in smo imeli leta 2010 v EU največjo gospodarsko rast (seveda zaradi Bajukove politike odpuščanja delavcev) se naša Slovenija spreminja v totalitarno monarhijo brez kakršnihkoli pravic, kjer bodo tista podjetja iz tujine ki imajo več prihodka kot naša država igrali zahvali našim kapitalističnim zakonom boga. Bomo prišli tako daleč da bo nek šarlatan iz tujine tukaj opravljal operacije in če bo bolnik umrl bomo lahko najeli odvetnika in brez denarja seveda izgubili. Še zelo malo socialnih pravic ki so si jih ljudje v desetletjih izborili obstaja. Ljudje dandanes pa seveda imajo še vedno mentaliteto da je lahko še slabše in imajo kulturne dialoge z norci kot je SDS, ki še poleg kradenja denarja, mafijskih poslov, brisanja socialnih pravic še brijejo norce iz ljudi, ki so ustvarili to državo. Politika od 1991 še nič ni ustvarila.
Elias47
19. 04. 2012 08.05
+3
Ravno v tem je problem; mi posojamo Grčiji, sami pa smo še na slabšem kot oni. Ker pa politiki tega nočejo uradno priznati, bomo še naprej posojali drugim, ki imajo več kot mi, vendar pa so uradno v krizi. Nas v bistvu terorizirajo politiki, ker nočejo priznati dejanskega stanja v državi..... Mi posojamo Grčiji, Grčija je dobila na stotine milijard pomoči, potem pa so začeli šparati...Mi smo v večji krizi kot Grki, standard je nižji kot pri njih, pa jim še vedno posojamo, ker politiki ne prinajo dejanskega stanja ne dobimo nobene pomoči, sedaj pa nas hočejo politiki še nategniti, da moramo še varčevati, da je to edini izhod iz krize... Če je to res, zakaj Grki potem niso enostavno začeli kar takoj varčevati, brez pomoči? Ti naši politiki res mislijo, da smo vsi krumpasti na možganih...
Pecikltigr
19. 04. 2012 10.17
Pa dobro, pa saj ni denar vse.... (hahahahahahahahahahaha...)
SimonaHamer
18. 04. 2012 17.02
+1
O čemer se nič ne ve Luna ne vem da je svetla in mirna, in se, da je luna, sploh ne zaveda; pesek ne ve, da je pesek. Nobena stvar ne ve, da je svojstvena oblika. Figure iz slonovine so enako daljne abstraktnemu šahu, kakor je roka, ki jih premika. Človeška usoda kratke sreče in dolgotrajne rane je morda orodje Drugega. Ni nam znano; da mu rečemo Bog, nam ne pomaga. In strah in dvom sta prav tako brez haska in kržljavo rotenje, ki se mu predamo. S katerega loka je šinila puščica, ki sem jaz? V katero tarčo cilja? Jorge Luis Borges (Prevod: Aleš Berger)
marinkofranc
18. 04. 2012 12.20
+0
Kako to da tega piromana še niso zaprli-že od leta 1990 podtika požare,laži,krade in uničuje Slovenijo.Tudi Yuga,če bi nas okupirala,nam ne bi mogla narediti toliko škode kot Heil Janez et consortes.
23345
19. 05. 2012 08.17
TOČNO TAKO MARINKOFRANC, BANDIT SAMO PODŽIGA , KO RAZVNAME STRASTI PA NA SKRIVAJ OPRAVLJA SKUPAJ Z NJEGOVIMI KLONI KRAJO DRŽAVE
23345
19. 05. 2012 10.50
TISTI KATERI STE VOLILI TEGA DIKTATORJA IN NJEGOVE PODREPNIKE
Jure Herer
18. 04. 2012 12.10
-1
poguglajte: INTERGALAKTIČNI LJUDJE
galop
18. 04. 2012 12.09
+10
zakaj žali in udriha po svojem narodu?Od kruha v smeteh pa do nevem česa.. Naj se spomni da se je sam izvolil in da ga narod lahko tudi odstavi!
Elias47
19. 04. 2012 08.07
+2
To je edina rešitev; odstaviti VSE politike in njihove prostitutke, mentorje in pajdaše....
Pattrisha
18. 04. 2012 12.00
+7
dej janšek un dan si dol z Marsa stopu pa zdej mglo prodajaš folku
Hachi
18. 04. 2012 11.59
+18
Janša, imam samo eno vprasanje in res bi si zelel, da mu ga zastavijo novinarji! Z MINIMALNO KOLIKO PLAČE ON MISLI, DA LAHKO PREZIVI NA MESEC??? no, na taksen nacin bi morali oblikovati minimalno placo vseh drzavljanov. pa se pojdimo 6 mesecev taksne igre in verjemite, da bodo vse milijarde poplacane. ne razumem, zakaj ima politik 100% nadomestilo, ko zapusti parlament, vsi ostali drzavljani pa 60 oz. 70% in se to samo pol leta ali 3 mesece. ze tako imajo bajne place za branje novic pa racunalnikih, praskanje po "moskosti", spanje in uzivanje na plečih ostalega naroda? ce se gremo varcevanje, se gremo vsi ali nihce. od nasih plac tako nimajo kaj vzeti. naj vzamejo tam, kjer lahko. noben politik ne bo na pragu revscine, ce bo imel jurja nizjo placo. ogromno drzavljanov je ze pod pragom revscine, se vec pa jo bo, ce jim vzames se zadnjih 10 eur. res blazno pametni ste bili nekateri, ki ste zagovarjali njegovo politiko. vse kar je znal,je bilo metanje polen pod noge Pahorju, zdaj pa bi rad bil heroj in Slovenijo popeljal v dva razreda. revscina 95%, bogatuni 5%. to je na zalost nasa prihodnost, zato gremo na ceste.se vidimo cez kako urco pred parlamentom. adios amigos, pa srecno kekec
Pecikltigr
19. 04. 2012 10.13
+1
Minimalno preživetje ti država SLObanistan zagotavlja z 230,61 € - če imaš več, si poliži vseh 20 prstov...
galop
18. 04. 2012 11.59
+14
On živi pa v svetu podkupovanja,nepotizma in okoriščanja na račun delavcev.
Flenca
18. 04. 2012 11.58
-1
HVALA ker ste brisali sporočilo
Etienko
18. 04. 2012 12.08
+3
KODEKS NOVINARJEV SLOVENIJE Izhajajoč iz svobode izražanja in pravice do informacij javnega značaja kot temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki jih zagotavljajo ustava in mednarodni dokumenti s področja varstva človekovih pravic, ter iz načel Münchenske deklaracije, novinarji Slovenije, združeni v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije, sprejemamo ta kodeks. Kodeks vsebuje etične standarde kot usmeritve in zavezo za delo novinarjev in drugih ustvarjalcev vsebin, ki so objavljene v slovenskih medijih, ne glede na oblike njihovega razširjanja. Novinarji po kodeksu lahko pišejo,ljudstvo pa pač ne sme očitno,po prepričanju nekoga tukaj ki briše in misli da je BOG!
mastaflash
18. 04. 2012 11.45
+2
Kje ste bili, ko je propadal realni sektor? nič bat, vse vas bo doletela enaka realnost, najprej ene, potem druge... je pa res, naj vlada pokaže pogum in najprej stera voluharske tajkune kot vzor za državljnsko razumevanje.. Ne bomo sledili globalni agendi, spraviti malega cloveka na kolena in mu odvzeti socialne pravice, samo drragi javni sektor, imejte toliko jajc in stopite skupaj z realnim sektorjem, ko se jim godi krivica, ne glejte kot da se vam kaj takega ne more pripetiti... skratka konfuzno vse skupaj, zopet nas delijo, DELI IN VLADAJ, zgodovina se ponavlja... izhod iz krize je združitev realnega in javnega sektorja v skupno stavko, demonstracije, sicer nas bodo masirali po kosih, mi pa se bomo se naprej ukvarjali drug z drugim, bogi slovenski narod, no cooment...
rdecakapica123
18. 04. 2012 11.48
+2
Kaj odgovoriti A Novaku, samopevanemu učenjaku ali pač navadnemu bedaku. Da bil udbi vdan vojščak Nekoč bil tale je Novak Sedaj pa spreneveda se ta učenjaška beda. In njegova pisana beseda je le govna polna skleda
sicop
18. 04. 2012 11.26
+28
Glede na to, da nam vlada človek, ki je v kazenskem procesu se lahko samo še vprašam, kdo živi na luni? Jaz ali tisti, ki je takšna pravila igre omogočil?
Static
18. 04. 2012 11.39
+19
Poleg tega ga nismo izvolili, pa nam vseeno vlada. Demokracija ja.
mastaflash
18. 04. 2012 11.47
-4
vsaka medalja ima dve plati, ne glejte tko ozko, sprani so eni in drugi, če gledas drevo, ne vidiš gozda, zato vdih, 10 korakov nazaj in pogled na celoootno situacijo, najprej globalno, v evropi in doma lokalno
sicop
18. 04. 2012 11.23
+27
Če bi bilo pravično, bi morali vsem možnim direktorjem in politikov, ki so tajkuni, trgat od plače 30% pa ne bi bilo nobene stavke. To je to. Sicer pa itak vsi vemo, da je Slovenija in tudi bo v prihodnje na mrtvi točki tako, da je najbolje spokat nekam daleč stran in nikoli več priti nazaj.
spinjel
18. 04. 2012 11.27
+19
Tako je! Zacnimo varcevati z vrha navzdol. Vsi vemo, da je kriza, da je potrebno varcevati, samo ne pri najnizjih placah! Denarja se dovolj vrti pri raznih direktorjih, funkcionarjih, poslancih, ki resnici na ljubo ne opravljajo zahtevenega in odgovornega dela!
mastaflash
18. 04. 2012 11.51
+2
zakaj bi bezali, to se mi zdi je že od nekdaj v slo. krvi, stopimo skupaj in recimo bobu bob, enkrat za vedno
Ivan Bricklayer
18. 04. 2012 11.21
+4
Principi nimajo nikakeršne prave vrednosti, razen ko je nekdo sit. Samuel Langhorne Clemens M. T.
tantadruj1
18. 04. 2012 11.20
-9
privat varstvo bo prineslo konkurenco - nižje cene in boljšo kvaliteto.
tantadruj1
18. 04. 2012 11.18
+4
a lahko meni kdo odgovori zakaj ljudje plačujejo vrtce in to ne malo??????????????????????? in zakaj jaz plačujem prispevke za starševsko varstvo, tudi če nimam otrok, v bistvu pa stvar ne deluje?
mastaflash
18. 04. 2012 11.52
+3
ker je sistem, ne samo pri nas, ampak od bruslja dalje tako nastavljen, da dolgorocno krati socialne pravice in vse skupaj spreminja v lahko nadzorljive poligone globalne oblasti
the_picard
18. 04. 2012 11.11
+3
janša UBER ALLES
ZalkaGrabnarK
18. 04. 2012 11.02
+2
Iz veje na vejo, včasih na trhlo, včasih manj, plezam proti krošnji posušenega drevesa z idejo, da spomladi zacveti.
Pecikltigr
18. 04. 2012 11.16
-2
Ivan Bricklayer
18. 04. 2012 11.41
+1
Zalka, tako naprej in samo zate Jevgenijevo misel: »Ljubezen je kapljica nebeške rose, ki jo nebesa kapnejo v lužo življenja, da zasladijo grenkobo.«