Slovenija

Virant: Ne pripisujte nam večjega pomena, kot ga imamo

Ljubljana, 09. 01. 2012 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Lista Virant je soglasno odločila, da Jankovića na glasovanju v DZ ne bo podprla za mandatarja, prav tako ne bo vstopila v koalicijo. Razlog: programska razhajanja. V Pozitivni Sloveniji so negativno presenečeni. Jankoviću pri glasovanju v DZ pa ne kaže najbolje.

Jankovićeva kandidatura za mandatarja bo na parlamentarnem situ v sredo točno opoldne.
Jankovićeva kandidatura za mandatarja bo na parlamentarnem situ v sredo točno opoldne. FOTO: Miro Majcen

Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidata za mandatarja Zorana Jankovića, bo v sredo ob 12. uri, je sklenil kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Trenutno mu ne kaže najbolje, saj ima načelno zagotovljenih le 38 glasov. Dodatne bi mu lahko zagotovil DeSUS, a bi jih tudi tako imel le 44, a omenjena stranka bo o podpori šele odločala. Potrebnih 46 bi mu lahko zagotovila manjšinska poslanca, a kot napovedujeta, v primeru tesnega izida ne bosta jezička na tehtnici. Glasovanje je tajno.

Zaradi negotovosti na glasovanju so se že pojavile špekulacije, da bi Janković lahko že jutri vrnil mandatarstvo in tako bi se začel drugi krog izbire mandatarja.

Virantovi pravijo ne

Virant je rekel ne.
Virant je rekel ne. FOTO: Aljoša Kravanja
Svet Liste Virant je brez glasu proti sprejel dva sklepa. Lista Virant Jankovića v sredo ne bo podprla kot kandidata za mandatarja za sestavo vlade. Prav tako s Pozitivno Slovenijo ne bo vstopila v koalicijo.

Virant je pojasnil, da z Jankovićem ne gredo v koalicijo, ker obstajajo precejšna programska razhajanja in ocena, da v tej koaliciji ne bi mogli zadostno uresničiti svojega programa. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo Lista Virant sodelovala v morebitni Janševi koaliciji, pa je Virant dejal, da ''počakajmo na sredo, da vidimo, ali bo Jankoviću uspelo postati mandatar, nato pa bomo videli, kako dalje.''  Če bodo zatem povabljeni na pogajanja s predsednikom SDS Janezom Janšo, pa se bodo na vabilo odzvali.

Znano je, da so vodje pogajalskih skupin Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS v soboto parafirali besedilo osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je pripravila Pozitivna Slovenija. Prav zato so v Jankovićevi listi presenečeni, kaj več pa ne želijo povedati. Odzvali se bodo jutri.

Po Virantovih besedah ima koalicijska pogodba, ki je nastajala pod "taktirko Pozitivne Slovenije, eno veliko hibo, in sicer pomanjkanje koncepta. V veliki meri je nastajala kot seštevek pripomb drugih pogajalskih skupin, pogrešali pa smo koncept, ki bi ga zagovarjala Pozitivna Slovenija. Razlike Liste Virant in Pozitivne Slovenije so tako zelo velike," pravi.

Virant je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da je dvojni ''ne'' Jankoviću predlagal on, kot to pritiče predsedniku stranke. A poudaril je: ''Poslancev Liste Virant je osem. Ne pripisujte nam večjega pomena, kot ga imamo.'' V morebitnem drugem krogu za imenovanje mandatarja med kandidati vsekakor ne bo njega: ''Odgovornost imata 'velika' dva – Janković in Janša. Mi smo predlagali tretjo možnost, vlado narodne enotnosti, ki pa ni doživela podpore.'' Poudaril je še, da Lista Virant ni niti ''za minuto zavlekla postopka oblikovanje vlade''. Zavrnil pa je tudi namigovanja, da so v stranki razklani.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič pa je povedal, da so ob usklajevanju koalicijske pogodbe in parafiranju opozorili, da obstajajo določena odprta vprašanja in kompromisi, ki so jih morali predstaviti svetu stranke. Pozitivna Slovenija Liste Virant ni prepričala na področju davčnih razbremenitev, pravi Šušteršič. Gre tudi za vprašanje uvedbe socialne kapice, idejo nekaterih, da bi morali uvesti še dodaten 50-odstoten razred pri dohodnini in za "veliko prepričanje pri nekaterih, da bomo vendarle morali dvigniti DDV".

Veliko zadržkov je bilo tudi pri zadevah, ki so jih predlagali na pokojninskem in zdravstvenem področju, denimo pri vprašanju večje individualizacije pokojnin in večjega upoštevanja delovne dobe, in do načina, kako uvesti večjo ponudbo v sistemu obveznega zavarovanja. Šušteršič razhajanja omenja tudi glede prenosa pristojnosti tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve.

"Ocenili smo tudi celoten potek pogajanj, pri čemer je tista stranka, ki bi morala biti najmočnejša tudi v vsebinskem smislu, dala od vseh strank najmanjši vložek v koalicijsko pogodbo. Ta je bil na ravni treh strani, zatem pa so bolj mediirali pogajanja med ostalimi strankami," je pojasnil Šušteršič. Po njegovih besedah je bilo očitno, da je bil cilj teh pogajanj to, da se v pogodbo zapiše vse, kar je treba za to, da Lista Virant s teh pogajanj ne bo šla. Toda to jih ni prepričalo in vzbudilo v njih zaupanja, da bi lahko v taki koaliciji tudi uresničevali tisto, kar "je bilo sicer blagohotno in z veliko rezervacijami zapisano v pogodbo".

Kako ''ne'' komentirajo druge stranke?

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber odločitve Liste Virant v tem trenutku ne želi komentirati. Kot je povedal, se bo v torek sestala poslanska skupina in razpravljala tudi o tej odločitvi. Ne glede na takšno odločitev Liste Virant bo SD po Vebrovem prepričanju Jankovića podprla za mandatarja. Na vprašanje, ali bi bilo bolje, da Janković odstopi od kandidature za mandatarja, pa Veber odgovarja, da je to treba vprašati Jankovića.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Franc Jurša odločitev članov sveta Liste Virant označuje kot njihovo legitimno pravico, ki pa bo po njegovem mnenju zelo otežila za torek napovedano odločanje izvršnega sveta DeSUS o tem, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo. Stranka se bo morala namreč, kot je dejal, odločati o tem, ali naj gre v neko manjšinsko vlado, "kar pa ni enostavna odločitev, saj je v takšni vladi zelo težko delati".

Sam je, kot je dejal, pred dilemo, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo ali ne, a ob tem tudi navaja, da kot poslanec nima pravice glasovati na izvršnem odboru. Sam si tudi želi, da bi stranke enkrat presegle delitve na leve in desne in oblikovale vlado, ki bi imela ustavno večino.

Tudi desnosredinske stranke so s komentarji na odločitev Liste Virant večinoma skope. Le predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da so nadaljnji koraki odvisni od glasovanja o Jankovićevem mandatarstvu. Če podpora Jankoviću ne bo izglasovana, sledijo nadaljnji koraki, še pravi Novakova. Na vprašanje, ali bodo poslanci desnosredinskih strank vložili predlog za mandatarstvo Janeza Janše, pa pravi, da je to stvar prihodnjih pogovorov in da tako daleč še niso. V SDS in SLS poteze Liste Virant ne komentirajo.

Bo plan B postal plan A?

Konec tedna so se o osnutku koalicijske pogodbe, ki jo je strankam posredoval predsednik SDS Janez Janša, usklajevali Janša, predsednik SLS Radovan Žerjav, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik Liste Virant Gregor Virant. Usklajevanj pa se ni udeležil predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Če se bo Državljanska lista odločila za sodelovanje z drugo največjo parlamentarno stranko, bi prvak SDS Janez Janša skupaj s SLS in NSi zbral 44 glasov, z DeSUS pa 50.

Pozno sinoči naj bi se o koalicijskem dokumentu tudi uskladili. Za potrditev smo povprašali vse stranke. Predsednica NSi Ljudmila Novak je potrdila, da se pripravlja alternativa in da morajo biti v primeru neizvolitve mandatarja stvari pripravljene. Pripravljene so v neki meri, ne pa dokončno, pravi. NSi je odločena, kako bo glasovala, vendar po besedah predsednice si za vsako ceno nihče ne želi v vlado in na nikogar ne izvajajo pritiska, kako naj se odloči.

Virant je Jankoviću rekel ne, kaj bo rekel Erjavec?
Virant je Jankoviću rekel ne, kaj bo rekel Erjavec? FOTO: Miro Majcen

Ali zavlačujejo z oblikovanjem vlade?

Kljub temu da bi Slovenija vlado potrebovala v najkrajšem možnem času, se vrstijo nadaljnji zapleti v povsem proceduralnih zadevah. Vodje poslanskih skupin so na kolegiju predsednika državnega zbora zavrnili predlog Pozitivne Slovenije, da bi na isto sejo uvrstili tudi novelo zakona o vladi, ki bi po besedah vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja dala okvire, kakšno vlado mandatar sploh sestavlja.

Virant je menil, da bi, če bo mandatar izvoljen, novo izredno sejo lahko sklicali v izjemno kratkem času, na njej pa bi obravnavali omenjeno novelo zakona o vladi. Poslanec SDS Jože Tanko je opozoril, da je takšen predlog nekorekten, saj so ga v Pozitivni Sloveniji vložili danes in ga v drugih poslanskih skupinah sploh še niso videli. Möderndorfer je poslanskim kolegom, ki predloga niso podprli, očital zavlačevanje pri oblikovanju vlade.

Novela zakona o vladi sicer predvideva združitev delovnih področij državne uprave na 12 ministrstev brez možnosti imenovanja ministrov brez resorja.

Kdo bo ''zasedel'' vladne prostore?
Kdo bo ''zasedel'' vladne prostore? FOTO: POP TV

Kaj in kako, če Janković dobi oziroma ne dobi mandatarstva?

Če Jankovič na tajnem glasovanju ne dobi večine glasov, torej 46, se lahko opravijo ponovne volitve predsednika vlade na podlagi novih kandidatur. Kandidature je treba predložiti najpozneje v 14 dneh po prvem glasovanju. Novega ali istega kandidata lahko predlaga predsednik republike, lahko pa ga predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Če tudi v drugem krogu glasovanja ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Če pa bo Janković potrjen za mandatarja oziroma predsednika vlade, mora v 15 dneh predsedniku državnega zbora oddati predlog za imenovanje ministrov. Če predsednik vlade v tem času ne predloži sestave vlade, mu lahko državni zbor določi nov rok. Če tudi po izteku tega roka predsednik vlade ne predlaga kandidatov za ministre, državni zbor ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

Če pa predsednik vlade predlaga svoje ministre, se morajo le-ti predstaviti pristojnemu parlamentarnemu delovnemu telesu, najprej v 3 in najpozneje v 7 dneh po predložitvi njegove kandidature. Člani delovnega telesa sicer o kandidatu glasujejo, a mnenje za državni zbor ni obvezujoče. Poslanci nato glasujejo o listi ministrov kot celoti. Lista je izglasovana, če zanjo glasuje večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Vlada nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne štejejo ministri brez resorja.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5010)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paternoster
12. 01. 2012 18.05
+0
VSE JE PRIŠLO NA SVOJE MESTO, JANKOVIĆ PA NAJ V BODOČE PAZI NA SVOJE BOTRE KUČAN, STANOVNIK BUČAR SVETLANA,KI SE LEPIJO POVSOD KJER ZASLUTIJO MOŽNOST,DA IZ MUZEJA POKUKAJO V DANAŠNJOST. TUDI ZARADI TEH FOSILOV JE JANKOVIĆ IZGUBIL. IN PRAV JE TAKO
Sttujina
11. 01. 2012 18.47
+1
G.Virant kaj ne znas nosit svojih hlac,kako bos pol vodil svojo stranko.Zakaj se skrivas sedaj pod drugim imenom.Postavi se enkrat mosko in ne prodajaj samega sebe.Zakaj ti je potrebno vse to .
Polly ß
11. 01. 2012 10.11
-2
BRAVO VIRANT! Ta je pa res mož beseda.Od vsega začetka zatrjuje ,da ne gre z Jankovićććem v zmago.Take rabimo,ko držijo besedo in stojijo za tem ,kar rečejo.So neutrudni in pravega značaja! Karlek pa me je malo razočaral!!
SysOP
10. 01. 2012 23.19
+1
a gremo do 5k komentov?
Peter Kralj 1
10. 01. 2012 17.48
+0
Osebno Virantove liste nisem volil. Je pa vseeno potrebno biti fer. Virant je ves čas pošteno govoril, da se pogovarja. In to z vsemi. In da se bo odločil na koncu. To je tudi opozorilo Janši, naj to sporočilo jemlje resno, in da to še avtomatsko ne pomeni, da je sedaj v njegovi koaliciji.
Comster
10. 01. 2012 17.45
+5
Gledam spodnje komentarje, koliko žaljenja vsa povprek. Ko pa napišem, da Je Virant izdajalec svojih volivcev in tudi mene pa me brišejo. Če je izdal je torej enak *uislingu. Nato mi brišejo še črko pred *uislig. Lepo, čez leve se lahko pljuva pa desnih pa ne, v socializmu je bila večja demokracija.
kukac
10. 01. 2012 15.03
+6
Janša je imel že enkrat priliko, in kaj je naredil? Sedaj pa se mu naj pridruži še laznivi Virant ha? In potem bo še večje *! .virant bo delo honorarno i se dodatno prejemo denar od borze..
nash.fido
10. 01. 2012 14.31
-3
Kahl se boš kmalu padel ven iz parlamenta. hahahahahhah
politik70
10. 01. 2012 12.12
+3
Ja Rupel nas je lepo * Je tok cajta žnaru amerikancom da so ukrepal. Matr nč vam ni jasen....
titema
10. 01. 2012 12.10
+4
Anakleptomanka, a se ti je čist sfuzlalo? Janša je imel že enkrat priliko, in kaj je naredil? Sedaj pa se mu naj pridruži še Virant ha? In potem bo še večje sranje!
kaktus11
10. 01. 2012 12.12
+4
trenir
10. 01. 2012 12.18
-2
So vsaj malo popravili stanje v Sloveniji. Pa vsaj en cel mandat so bli skupaj. Levi pa so vladali vse ostalo in zato nam pa zdaj teče voda v grlo ...
gripson
10. 01. 2012 12.41
+3
Levi so se na žalost pustili sprovocirati Janši, ker on dela po principu: Zavadi pa vladaj.
zorangutan
10. 01. 2012 12.04
+1
BRAVO VIRANT !!!
trenir
10. 01. 2012 12.05
-3
kukac
10. 01. 2012 15.01
+2
vseeno mi je al virant je najveci laznivc in izsiljevalc ,skoda za vse tiste ki so mu dali glas..*
jejejejejojojiji
10. 01. 2012 12.01
+11
Priznam, da mi ta Virantova lažna skromnost že gre na jetra. Pred javnostjo se dela skromnega s svojimi osmimi procenti, za zaprtimi vrati pa točno ve, da nobena stran brez njega ne more imeti večine in izsiljuje kot nekoč Karl. Morda je res najboljša rešitev nove volitve na katerih upam, da bodo te male izsiljevalske stranke izpadle iz parlamenta in da dobimo normalno vlado. Vseeno mi je, levo ali desno.
lizziarm
10. 01. 2012 12.03
-2
lizziarm
10. 01. 2012 11.49
+2
ne se jezit, ite rajši košarku brcat
pika61
10. 01. 2012 11.55
+10
virant še si nima časa glave oprat tak zanemarjen nas pa res ne mora zastopati
lizziarm
10. 01. 2012 11.47
+0
Ni res ni Virant ,pač vas je premalo
kaktus11
10. 01. 2012 11.49
+2
lizziarm
10. 01. 2012 11.51
+1
lizziarm
10. 01. 2012 11.53
+0
kaktus11
10. 01. 2012 12.09
+2
lizziam:Preveč zavedenih , premalo ne zavedenih !!!
andisej
10. 01. 2012 11.36
+2
Kaj pa gospod Ivan kakšno narodnost ima
jejejejejojojiji
10. 01. 2012 11.55
+3
Keri Ivan? Vem le, da bo spet minister zaveni slovenec Dragotin Mate:))
trenir
10. 01. 2012 11.36
-3
Lep je dan, vse diši že po pomladi. Lep je dan ...
politik70
10. 01. 2012 11.41
+5
Ha ha ha a zimo boste pa kar preskočl? Malo morgen belouške...
kaktus11
10. 01. 2012 11.52
+0
politik70
10. 01. 2012 12.13
+5
ja saj je Janševc druzga nismo pričakoval.
VOY
10. 01. 2012 11.30
-2
Ma dej marička hitr pivo midej,pivo mi dej.......... terlalalaleta Hik.....še enga bi,pol mam pa dost he he he
srebrnibreg
10. 01. 2012 12.07
+3
kaktus- saj čaka klinika na daljnem kontinentu zgrajaena za naš denar.
brko1952
10. 01. 2012 11.24
+6
Hvala Bogu, da nam državljanom nič ne manjka-ubogi politiki, ki morajo živeti v takšni revščini.
srebrnibreg
10. 01. 2012 11.16
+7
Se mi zdi, da Virant na naslednjih volitvah ne bo imel več nobenega pomen.
VOY
10. 01. 2012 11.18
+5
Pa saj ni nor da bo kandidiral na PS ha ha ha
kaktus11
10. 01. 2012 12.05
+0
Pa na SDS tud ne bo profita, sam boljš da se ne pojavi,. Samo če mu bo JJ kaj na minulo delo dal, ampak JJ ma slab spomin..,
VOY
10. 01. 2012 11.16
+1
Kumunajzarjem se je zgodila, EU Demokracija ter Japonska Fukushima. Pa saj je bil že čas, da se dela za Napredek
srebrnibreg
10. 01. 2012 11.18
+4
Res se nam dela napredek. Za začetek bomo sprejeli vse zavrnjene reforme in razprodali naše gospodarstvo kar ga je ostalo od leta 08.
jejejejejojojiji
10. 01. 2012 11.58
+1
Bogi mi, če je naš napredek odvisen od denašnjih politikov.... med levico in desnico žal ne vidim razlike...
trenir
10. 01. 2012 12.12
Slabo vidiš. Levim so važni samo odpisani, pa centralisti. Državo so pa do konca zadolžili. Prvo bi gospodarstvo reševali
kaktus11
10. 01. 2012 12.48
+2
opanko :Desni pa prodal ! Ostal je še tistih 100 firm, ki jih ob naslednjih volitvah ne bo več, kot kaže !!