Slovenija

Bo v Sloveniji hipoteka izumrla?

Ljubljana, 11. 05. 2009 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Sloveniji hipoteka predstavlja glavnino zavarovanj plačil pri nepremičninskih poslih. Toda zakaj je severno od Alp bolj primeren in fleksibilnejši način financiranja nepremičnine zemljiški dolg, ki je zaradi svoje mobilnosti izpodrinil hipoteko?

V Sloveniji je nakup stanovanja zaradi visokih stroškov skoraj praviloma povezan z najemom posojila, pri čemer je Slovencem najpogostejši način financiranja hipotekarno posojilo. Toda v Nemčiji in Švici je približno 80 odstotkov vseh zavarovanj na nepremičninah izvedenih z zemljiškim dolgom in ne hipoteko. Zakaj se tovrstna oblika zavarovanja nepremičnine ni prijela tudi pri nas?

Več o tem, zakaj lahko zemljiški dolg nadomesti hipoteko tudi v Sloveniji, si preberete na Cekin.si.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m12
11. 05. 2009 22.09
sicer koristen članek, ampak pozabljate na pereč problem, ki delno odgovori na vaše vprašanje o % med hipoteko in zemljiškim dolgom. prenosljivost z. pisma je velika, deponira se ga lahko pri notarjih, ki pa v RS na žalost nimajo slovesa poštenja. žal. pa čisto mimigrede: tudi stroški za ustanovitev z. dolga so višji od tistih za hipoteko, poleg tega pa mu banke niso ravno naklonjene.
deadea
11. 05. 2009 18.48
cene potrebscin pa manjse
grdavs
11. 05. 2009 18.33
Čisto enostavno zato, ker imajo severno od ALP 4x večje plače.