Slovenija

Bo v lekarnah zmanjkalo zdravil?

Ljubljana, 19. 12. 2011 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če bo ZZZS uresničil napovedi o zamiku plačil za zdravila lekarnam, bo motena oskrba z zdravili, opozarjajo v Lekarniški zbornici. V ZZZS menijo, da zaradi presežkov lekarn ne bo težav.

Zaradi zamika izplačil bodo najbolj prizadete majhne lekarne, pravijo v Lekarniški zbornici.
Zaradi zamika izplačil bodo najbolj prizadete majhne lekarne, pravijo v Lekarniški zbornici. FOTO: Reuters
Menimo, da spričo presežkov prihodkov nad odhodki v lekarniški dejavnosti ne bi smelo priti do težav z dobavo zdravil, saj bodo znašali zamiki predvidoma le največ 12 ur do enega dneva. ZZZS

Potem ko so na upravnem odboru Zavoda za zdravstveno varstvo odločili, da bodo 55,4 milijona evrov letošnjih obveznosti izplačali januarja 2012, so v Lekarniški zbornici opozorili na veliko verjetnost motene oskrbe z zdravili. "Za razliko od preostalih izvajalcev zdravstvenih storitev, ki so akontacije za poslovanje v decembru prejeli že v začetku meseca, lekarne od ZZZS ne prejemajo akontacij za zdravila, ampak morajo same financirati zalogo. Napovedan zamik plačila zdravil, ki so jih lekarne že plačale dobaviteljem in jih izdale bolnikom že v novembru, bodo resno ogrozile poslovanje večjega števila lekarn, še posebej manjših," so opozorili. Opozarjajo, da lekarne zaradi zamika plačila ne bodo imele denarja za nakup novih zdravil, s katerimi bi vzdrževale zaloge. "Zato bo v tem času motena oskrba z zdravili."

Številne lekarne imajo zaradi financiranja zaloge zdravil že težave z likvidnostjo. Napovedan zamik plačila pa za njih pomeni, da ne bodo imele sredstev za nakup novih zdravil. To je še posebej zaskrbljujoče v tistih krajih, kjer ni zdravnika in je lekarna edina zdravstvena ustanova, kjer bolniki lahko dobijo zdravstveno pomoč. V.d. predsednika Lekarniške zbornice Aleš Mlinarič

V. d. predsednika zbornice Aleš Mlinarič poudarja, da ukrep ZZZS o zamiku plačil ne sme biti enak za vse izvajalce zdravstvenih storitev. "V Lekarniški zbornici Slovenije razumemo zagato ZZZS zaradi pomanjkanja denarja, zaradi česar so se odločili za odlog plačil. Vsi izvajalci zdravstvenih storitev bodo gotovo imeli težave zaradi tega. Vendar pa bi morali pri zavodu upoštevati razliko, ali so plačila namenjena za poravnanje stroškov za delo, ki šele bo opravljeno, ali pa za plačilo že nastalih stroškov, kot gre v primeru plačila za zdravila lekarnam. Zato pozivamo ZZZS, naj pri plačilu zdravil lekarnam upoštevajo predviden rok plačila." Po njegovih ocenah bo zamik plačila za že izdana zdravila bolnikom še posebej otežil poslovanje manjših lekarn, med katerimi so tako nekateri javni lekarniški zavodi kot tudi večina zasebnih lekarn.

Predsednica Sekcije zasebnikov pri Lekarniški zbornici Slovenije Martina Klanjšček predvideva, da bodo najbolj prizadete manjše lekarne, "ki so zaradi nenehnega zniževanja plačil za opravljanje farmacevtskih storitev že tako ali tako na robu preživetja. Razumemo, da je zdravstvena blagajna preobremenjena, vendar pa je nedopustno, da ZZZS ne plača zdravil, ki smo jih morale lekarne že plačati. Lekarne že tako ali tako same po 30 do 40 dni financiramo vzdrževanje zalog in izdajo bolnikom. Če zamujamo s plačili dobaviteljem, nam novih preprosto ne bodo dobavili. Tako v lekarnah ne bo zdravil, zaradi motene oskrbe pa bodo kratko znova potegnili bolniki, ki bodo morali ali čakati na zdravila ali sami založiti denar zanje."

V upravnem odboru ZZZS so prejšnji teden ugotovili, da bodo glede na veljavni finančni načrt za leto 2011 realizirani prihodki manjši od načrtovanih za 43 milijonov evrov, realizirani odhodki pa večji od načrtovanih za 12,3 milijona evrov. Zato so sprejeli sklep, na podlagi katerega se v leto 2012 prerazporedi plačila dela obveznosti, ki zapadejo v letu 2011, v višini 55,3 milijona evrov. Prihodnje leto bodo tako izplačali 37,8 milijona evrov letošnjih stroškov za zdravstvene storitve, 8,7 milijona evrov za zdravila, medicinsko tehnične pripomočke ter preskrbo s krvjo in cepiva, 8,5 milijona evrov za povračila nadomestil plače med začasno zadržanostjo od dela pravnim osebam in 0,3 milijona za dejavnost službe ZZZS. Če bo primanjkljaj manjši od ocenjenega, bo ZZZS 30. decembra izravnavo odhodkov s prihodki v letu 2011 izvedel z dodatnimi plačili bolnišnicam.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 12. 2011 10.32
Zdravil, ...kakšnih zdravil, saj tam pravih zdravil, tam so 'zdravila' za zdravila, ...znanje je moč, znanje rešuje, ...naravi nikoli ne zmanjka zdravil, ...eh ljudje spametujte se že, preden bo prepozno.
Prassek
19. 12. 2011 20.19
+11
Se bom tudi jaz odločil za odlog plačil......zaradi pomanjkanja denarja......Verjetno se mi bo še kdo pridružil.
prehlad
19. 12. 2011 18.31
SAJ JE ŠE OD LANI KEJ OSTALČO. NI PROBLEMA.
modrix
19. 12. 2011 17.59
+10
ne bo jih zmankal...sam € pokaž pa dobiš kar češ.... problem je k bo € zmankalo!
povrsniste24kur
19. 12. 2011 17.53
+8
jaaaa, v lekarnah bo zdravil zmanjkalo, pa s kakimi klobasami ste nam to spet postregli? lahko ste sigurni, da bo farmacevtski lobi že poskrbel, da se bodo "zdravila" še naprej lepo prodajala in in pisala na recepte v neomejenih količinah.
odbogaposlan
19. 12. 2011 17.40
-2
in kaj potem!
GTR
19. 12. 2011 17.39
+10
Ah teli lekarnarski lobiji se nekej grejo, ko jim ne gre pa enostavno si izmislijo neko živalsko gripo in od države pocuzajo kar se dajo. Navadni izsiljevalci.
HellWolf
19. 12. 2011 17.20
+14
* Nekdo se hudo igračka v ozadju zdravstva. A so to posredniki za zdravila ki nočejo popustit pri nabitih cenah, al so to farmacevti ki hudo hudo precenjujejo svoje proizvode. ne ene ne druge ne briga če ljudje pokrepamo v mukah.. važen je samo profit. Tiste reklame po TV-ju al po netu da firme v zdravstvu hočejo videt da bi bli mi zdravi... koji * verjame temu *. Glih obratno, zdrav človek je za farmacijo zguba, zato pa prodajajo vso mogočo navlako po trgovinah da lahko potem zdravijo vsemogoče bolezni povzročene zaradi živil. a mislite da človek ni sposoben nardit zdravila proti raku ali drugim najbolj razširjenim kroničnim boleznim .... je. Samo farmacevti bi propadli.
happygirl77
19. 12. 2011 17.02
+8
resnično me zanima, če so mediji le zato, da v ljudeh zbujajo strah in ne zadovoljstvo...ne vem kam bo to pripeljalo in kdaj boste začeli vlivati pozitivizem v ljudi, ker s tem načinom boste tudi sebe pokopali!?
Prassek
19. 12. 2011 16.55
+6
Ni problem. Bosta Zoki in Jaklic uredila. Saj sta vajena velikih zamikov.......