Slovenija

Bo ustavno sodišče blokiralo referendum o državnem holdingu in slabi banki?

Ljubljana, 13. 12. 2012 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija, ki zahteva presojo ustavnosti posledic referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, vztraja, da se bo z boljšim upravljanjem zagotovilo višje proračunske prihodke. Padec zakona o slabi banki pa bi po njihovem mnenju poglobil krizo v državi. Kaj bo reklo ustavno sodišče?

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: Damjan Žibert

Ustavno sodišče bo danes obravnavalo zahtevi za presojo ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve zakona o Slovenskem državnem holdingu ter zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumih. Obe zahtevi za presojo ustavnosti je ustavnemu sodišču poslal DZ na predlog koalicije.

Ustavno sodišče je zahtevo po presoji ustavnosti posledic referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu obravnavalo že sredi novembra, a je zaradi zapleta s podpisi pod referendumsko pobudo od DZ zahtevalo, da jim jasno sporoči, ali obstaja referendumska zahteva z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi. DZ je to v roku tudi storil.

Zahtevo koalicije po presoji ustavnosti posledic referenduma o holdingu je sicer 6. novembra ustavnemu sodišču posredoval DZ. Zahteva za ustavno presojo večinoma navaja že znane argumente v korist zakonu. S centralizacijo upravljanja državnih naložb naj bi bila odpravljena dosedanja zmeda pri upravljanju, ki je onemogočala maksimizacijo učinkov s tega naslova. Z boljšim upravljanjem naj bi se zagotovilo višje proračunske prihodke.

'Padec zakona bi poglobil krizo v državi'

Zahtevo po presoji ustavnosti posledic referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je DZ ustavnemu sodišču posredoval 23. novembra. Predlagatelji zahteve, koalicijske poslanske skupine, se bojijo, da bi padec zakona kratkoročno in dolgoročno povzročil vrsto protiustavnih posledic, ki bi še bolj poglobile krizo v državi in omejile njeno suverenost.

Cilj zakona, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke, je sprejetje pravne podlage za odpravo kreditnega krča in sprostitev pogojev za izkoriščanje potencialov slovenskega gospodarstva. S tem zakonom se bodo po navedbah koalicije izboljšali pogoji za gospodarsko rast in ohranitev ter ustvarjanje novih delovnih mest.

"Referendum o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah ni dopusten"

Vodje poslanskih skupin so se že sestali na delovnem posvetu glede predlaganih ustavnih sprememb referendumske ureditve. Smo relativno blizu ustavni večini za spremembe referendumske ureditve, je po posvetu z vodji poslanskih skupin ocenil predsednik DZ Gregor Virant. Predlog skupine, ki namesto kvoruma predlaga zavrnitveni referendum, podpirajo SDS, DL, SLS in DeSUS. PS in NSi se še nista izrekla, SD pa moti določba o dopustnosti referenduma o človekovih pravicah.

Virant na volišču
Virant na volišču FOTO: POP TV

Po besedah Viranta je glede ustavnih sprememb referendumske ureditve odprtih nekaj malenkosti, zato glede njihovega sprejetja po današnjem posvetu ostaja optimist. Meni, da bi lahko na seji ustavne komisije 10. januarja sprejeli stališče, ki bi imelo dvotretjinsko podporo v DZ.

Kot je pojasnil, se te "malenkosti" nanašajo na vsebine, o katerih referendum ne bi bil dopusten. Poslanska skupina SD želi izrecno navedbo, da referendum ni dopusten o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Poleg tega je vprašanje, tako Virant, kateri zakoni, vezani na izvrševanje proračuna, ne bi smeli biti predmet referenduma.

SD se strinja z zavrnitvenim referendumom

Janko Veber (SD) je že pred posvetom pojasnil, da njihova poslanska skupina podpira predlog strokovne skupine v delu, ki določa, da se možnost zahteve referenduma odvzamejo državnemu zboru in državnemu svetu, prav tako se strinjajo s predlogom zavrnitvenega referenduma. Zahtevajo pa drugačno določbo glede dopustnosti referenduma, vezanega na človekove pravice. Strokovnjaki sicer predlagajo, da referenduma ne bi bilo dopustno razpisati o zakonih, ki se sprejemajo za odpravo ugotovljene neustavnosti.

Veber se strinja, da ustava že zdaj prepoveduje referendume, s katerimi bi bile kršene človekove pravice, vendar je ustavno sodišče po Vebrovih besedah v dosedanji praksi odločilo drugače. Zato želijo, da se to jasneje opredeli v ustavi.

Predlog strokovne skupine glede ustavnih sprememb referendumske ureditve tako v celoti podpirajo štiri stranke.
Predlog strokovne skupine glede ustavnih sprememb referendumske ureditve tako v celoti podpirajo štiri stranke. FOTO: Miro Majcen

Predlog ustavnih sprememb v celoti podpirajo štiri stranke

SDS bo po besedah vodje njihove poslanske skupine Jožeta Tanka predlog strokovne skupine podprl v celoti in brez zadržkov. Prav tako podpirajo predlog sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki ga je v parlamentarni postopek na predlog NSi vložila koalicija. S predlogom določajo, da bi bilo za začetek postopkov za referendum potrebnih 5000 podpisov, overjenih na upravni enoti.

Medtem pa so v SD razočarani nad tem, da je koalicija brez posvetovanja z opozicijo vložila predlog sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi. S tem so postavili velik vprašaj smiselnost obravnave zakona, je dejal Veber.

Predlog strokovne skupine glede ustavnih sprememb referendumske ureditve tako v celoti podpirajo štiri stranke. V NSi stališča še niso zavzeli, je pa vodja poslancev te stranke Matej Tonin že pojasnil, da osebno predlog strokovne skupine podpira. NSi je namreč prvotnemu predlogu ustavnih sprememb nasprotoval zaradi kvoruma za veljavnost referenduma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
13. 12. 2012 12.25
+8
Če želi imeti ustavno sodišče še kanec ugleda, potem mora razsoditi podobno kot je razsodilo ko se je pritožila Pahorjeva vlada. Če bo odločilo drugače bo to jasen signal, da se obračajo po vetru in da so večinsko naklonjeni Janševi vladi in jih prav malo briga za ustavo. Dober izgovor se pa vedno najde. Mislim sicer, da bi bilo mnogo bolje brez referenduma če pa govorimo o pravni državi, potem je to povsem druga zgodba..
ironi
13. 12. 2012 11.24
-5
Državljani ocenjujemo, da bo USTAVNO SODIŠČE, predloge referendumov, postavilo v kot, in tako pomagalo reševati Slovenijo!
Paskakvali
13. 12. 2012 12.07
+4
SLObunkeljn
13. 12. 2012 12.22
+6
Bravo ironi! A res državljani pričakujemo, da bo ustavno sodišče presodilo, da naj se osiromaši ljudstvo, naj dela za mezde, do smrti, naj plačuje prispevke, zraven pa še vsako zdravstveno storitev, naj plačuje šolnine, če želi otroke izšolati, naj odstopi del penzije, da bo prihranilo denar za pokrivanje kreditov, ki so jih najeli tajkuni in priskledniki, da bodo ostali bogati še naprej? Mogoče? Mogoče pa je tako napisana ustava naše "druge Švice", da je treba skrbeti za blaginjo peščice na račun bede in revščine večine?
goveja juha
13. 12. 2012 11.09
-8
če je v tej državi kakšno pametno sodišče - ustavno bi moralo biti - potem bo vse te referendume zavrnilo in bo konec neumnosti s strani sindikatov. sindikati s tem konjem štrukljem in oslom semoličem zavirajo in poslabšujejo že tako težko življenje v tej nori državi REFERENDUMOM, KI JIH LAHKO SPROŽI VSAK NEPISMEN JE TREBA REČI ADIJO
Aligator11
13. 12. 2012 11.35
+5
Reci sebi adijo in se vrzi čez okno. LJUDSTVO ima vedno prav. Tudi če za nekoga nima obvelja volja ljudstva zato ker smo v demokraciji. Država, parlament in sodniki obstajajo zaradi ljudstva in ne obratno, jasno!!!
goveja juha
13. 12. 2012 11.52
-5
pleničke zamenjaj pa flaško do konca popij, kupčka podri pa ajat
SLObunkeljn
13. 12. 2012 12.28
+4
Sodišče, ki razsodi, da je treba vzeti ljudstvu, prisiliti ljudstvo, da gara za mezde, plačuje še dodatno zdravstvo, če noče umreti, plačuje šolnine, da izšola otroke, životari z nizko penzijo ... itd., da bo prihranilo denar, da se pokrijejo tajkunski krediti, kraje premoženja, ropanje ... itd, da bo skupina pri koritih še bolj bogata, jim ne bo treba vračati kreditov in bodo lepo živeli, je morda res pametno - samo za koga je pametno? Malo razmisli, saj bo šlo, je zelo preprosto!
goveja juha
13. 12. 2012 12.42
-4
ljudstvo plačuje previsoke davke, da bi lahko plačalo še te bedaste referendume.....če ti kaj ni jasno potem naj pobudniki refernduma sami plačajo stroške le tega, pa naj uspe ali pa ne
6744d
13. 12. 2012 13.30
+1
Kam vse gre denar referendum je mala malca,pa ne da te to skrbi??
Darko32
13. 12. 2012 10.32
+19
Neverjetno kam smo prišli, da bodo lopovi začeli blokirati ljudstvo in to kar preko sodišč. NAjdeta se dva LOPOVA in oba seveda z dobro podkupnino bosta trdila, da so njihovi plani nabolj pravilni in bosta blokirala ljudi preko sodišč. ZAto je potrebno narediti konec tem prevaram in odvzeti tem lopovom vse pristojnosti, saj sedaj še odločajo samo kriminalci in poštenjaki več nimajo nikakršnih pravic.
Komentiranje prepovedano
13. 12. 2012 10.36
+11
Lopovi blokirajo ljudsko voljo tudi z krajo podpisov. Ljudstvo pa se mora odločiti, če bo to toleriralo.
BU?AN
13. 12. 2012 11.00
-2
ironi
13. 12. 2012 11.21
-4
Podpisi so bili "bolani um" od PS, zato jih je bilo treba raztrgati na prafaktorje! To kar jankovič-i in njegovi predlagajo smdi po mafijalnosti. Obžalujemo, da je mag. Bratovšek v tej stranki, ki še izgleda, koliko toliko, poštenjak. PS je projekt, ki hoče po poti Miškoviča v Srbiji, a se je tamkajšnja vlada prebudila (BRAVO) in upajmo, da ga bo strpala v zapor in zaplenila denar in nepremičnine. Vlada, pričnite že, preganjati ala Janoviče, da boste imeli mir.
Darko32
13. 12. 2012 12.41
+2
ironi Če si pozorno spremljal delo okrog sprejemanja zakonodaje je imel največ proti referendumom prav JANŠA. JAnkoviču ne ustreza, da bi blokiral referendume. ZAto je nelogično, da bi jankovič kradel podpise. To je lahko samo delo VINKOTA in njigovih, ter VIranta in njegovih. Tudi sumljive so izjave VINKOTA, katerega sem imel jaz osebno za poštenjaka. Z tem početjem pa mi je povedal resnico. Tudi na tej točki je popolnoma enako. JAša je PAHORJA blokiral na vseh korakih in sedaj pa je užaljen, ko mu ljudstvo dopoveduje, da nima prav na vseh točkah in z maščevanjem nebo naredil nič. ZATO JE POTREBNO POD NUJNO NAGNATI VSE NA CESTO IN NAREDITI TEMELJITO ČISTKO OD VRHA DO NAJNIŽJEGA. POTEM PA TAKOJ NAREDITI KRITERIJE ZA ZAPOSLOVANJE. Poštene ljudi zaščititi. BArabvine in ponarejavalce pa odsloviti in jih pozapreti.