Slovenija

Poslanci bodo zategnili pasove, a obeta se že ustavna presoja

Ljubljana, 15. 06. 2012 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci so podprli novelo zakona o poslancih, s katerim se skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila po koncu mandata in znižuje njegova višina. Z zakonom naj bi v proračunu prihranili 1,5 milijona evrov.

Nadomestila nekdanjim poslancem znašajo med slabih 4000 in dobrih 6000 evrov bruto mesečno, v povprečju pa 4500 evrov. Nekdanji ministri pa so prejeli približno po 5500 evrov nadomestila. Za aprilsko plačo je bilo denimo nekdanjim poslancem iz proračuna namenjenih skupaj 173.000 evrov, ministrom pa 55.000 evrov.
Nadomestila nekdanjim poslancem znašajo med slabih 4000 in dobrih 6000 evrov bruto mesečno, v povprečju pa 4500 evrov. Nekdanji ministri pa so prejeli približno po 5500 evrov nadomestila. Za aprilsko plačo je bilo denimo nekdanjim poslancem iz proračuna namenjenih skupaj 173.000 evrov, ministrom pa 55.000 evrov. FOTO: Thinkstock

Poslanke in poslanci so s 56 glasovi za in 20 proti sprejeli novelo zakona o poslancih, s katero se skrajšuje čas prejemanja poslanskega nadomestila po koncu mandata in znižuje njegova višina. Z zakonom naj bi v proračunu prihranili 1,5 milijona evrov, zaradi posega v pravice nekdanjih poslancev pa se mu obeta ustavna presoja.

Poslansko nadomestilo po lanskih predčasnih volitvah prejema še 38 nekdanjih poslancev. Največ, enajst, jih prihaja iz vrst SD, ki je sicer po volitvah izgubila največ poslancev. Osem je nekdanjih poslancev Zaresa, pet poslancev LDS in štirje poslanci SNS. Vse tri stranke so sicer na volitvah izpadle iz parlamenta. Nadomestilo prejema tudi pet poslancev nekdanjih SDS, trije nekdanji nepovezani poslanci ter po en poslanec iz vrst SLS in DeSUS. Poleg poslancev nadomestilo prejema še deset nekdanjih ministrov vlade Boruta Pahorja.

Z danes sprejeto novelo se skrajšuje dolžina prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, pa do nadomestila ne bodo upravičeni, enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Nadomestilo tudi ne bo pripadalo poslancem, ki so bili pred nastopom funkcije že upokojeni. Poleg tega bodo morali biti vsakršni zaslužki poslancev, tudi pogodbenih, odšteti od nadomestila. Poslancem se tudi ukinja pravico do prejemanja regresa za letni dopust.

Novela še določa, da poslanec, ki zaradi pripora, uklonilnega zapora ali prestajanja zaporne kazni ne more opravljati funkcije, nima pravice do plače niti do nadomestila po prenehanju mandata. Prav tako novela uvaja nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Če bodo poslanci kršili zakonske določbe, bodo morali vrniti nadomestilo, ki so ga neupravičeno prejeli.

Največ nasprotovanja zaradi poseganja v pravice nekdanjih poslancev

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Ravno ta rešitev je naletela na največ kritik, saj ji nekateri očitajo, da je zaradi retroaktivnega poseganja v pravice nekdanjih poslancev protiustavna.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Damjan Žibert

Poslanci Pozitivne Slovenije so zato vložili dopolnilo, s katerim bi nadomestila poslancem, ki jih že prejemajo, ostala enaka, torej bi jih lahko prejemali eno leto. Da je rešitev z retroaktivnim posegom neustavna, so v današnji razpravi opozarjali poslanci PS in SD, pa tudi nekateri poslanci koalicijskih SLS in DeSUS. Prvopodpisani pod zakon, predsednik DZ Gregor Virant, je po drugi strani ocenil, da ne gre za retroaktivnost, ampak poseg v pridobljene pravice, kar samo po sebi ni protiustavno. Če bo prišlo do ustavne presoje, bo ustavno sodišče po njegovih besedah tehtalo med pravicami nekdanjih poslancev in interesom, ki ga zakon zasleduje. Virant bi si "upal staviti", da zakon ob morebitni presoji ne bo padel. Takšnemu stališču je pritrdila večina poslancev in tako predlagano dopolnilo zavrnila.

Da bo novelo zakona o poslancih zaradi spornega posega v pridobljene pravice izpodbijala na ustavnem sodišču, je sicer že napovedala skupina nekdanjih poslancev. Eden od njih je nekdanji poslanec Zaresa Franco Juri, ki je že napovedal, da bo zakon, če bo sprejet, "brez slabe vesti" spodbijal na ustavnem sodišču. Kot je dejal, gre za ustavno sporen člen, zato se je nekaj nekdanjih poslancev že obrnilo na pravnike in zbirajo potrebno gradivo. Zahtevo za ustavno presojo bodo sprožili čim prej po sprejetju zakona.

Juri je že napovedal ustavno presojo.
Juri je že napovedal ustavno presojo. FOTO: Črt Butul

Da je zakon neustaven, menijo tudi nekdanji poslanec LDS Anton Anderlič, nekdanja poslanka SD Darja Lavtižar Bebler in nekdanji poslanec SNS Zmago Jelinčič. Slednji pravi, da je poseganje v pridobljene pravice "lastnost nacistov in komunistov", Lavtižar Beblerjeva pa poudarja, da gre za načelno vprašanje spoštovanja pravne države.

Bolj prizanesljivi so nekdanji poslanci strank, ki so danes v koaliciji. Nekdanji poslanec SDS Rudolf Petan pravi, da "kar bo, pač bo", več pa ni želel komentirati. Podobno meni nekdanji poslanec DeSUS Joško Godec, ki ima sicer tudi nekaj zadržkov glede retroaktivne veljavnosti zakona.

Prihranili bi do 1,5 milijona evrov

Predlagatelji ocenjujejo, da bo omejevanje nadomestil prineslo 1,5 milijona evrov. S tem po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta ne bodo rešili države, bodo pa poslanci dali pomembno sporočilo. "Imamo vrhunsko priložnost, da iz te hiše pošljemo pozitivno sporočilo, da smo sposobni složno zarezati tudi v lastne pravice," je poslance nagovoril Virant, sicer prvopodpisani pod predlogom.

V prejšnjem mandatu tri milijone evrov za nadomestila plač

Podatkov o tem, koliko naj bi znašal celoten znesek nadomestil po zadnjih volitvah, sicer še ni, je pa znano, da je bilo teh izplačil po volitvah leta 2008 za nekdanje poslance in ministre približno za tri milijone evrov. Predlagatelji zakona predvidevajo, da bi bil v tem mandatu znesek še višji, saj je na predčasnih volitvah prišlo do menjave večjega števila poslancev.

Zakaj nekdanji poslanci ne dobijo zaposlitve

Poleg poslancev in ministrov so do nadomestila po prenehanju funkcije upravičeni še nekateri drugi funkcionarji, denimo ustavni sodniki, vrhovni državni revizorji in varuh človekovih pravic. A so nadomestila za te funkcionarje urejena v področni zakonodaji, zato je mandatno-volilna komisija DZ vladi predlagala, naj se čim prej loti sprememb teh zakonov in tudi tem funkcionarjem omeji nadomestilo.

Nekdanji poslanci, ki še prejemajo nadomestilo, opozarjajo na težave, ki jih imajo pri iskanju zaposlitve. Anderlič pravi, da je napisal že 300 prošenj, a službe ne dobi zaradi "politične kontaminiranosti". Tudi Lavtižar Beblerjeva, ki sicer službe ne išče, saj se bo kmalu upokojila, pozna mnogo kolegov iz preteklih mandatov, ki tudi po letu dni niso dobili službe. "Če nisi iz prave stranke v pravem okolju, pač ne dobiš dela," je dejala.

Juri pa med razlogi, da nekdanji poslanci ne morejo dobiti zaposlitve, izpostavlja tudi mnoge zakonske ovire. Sam denimo ne more delati zaradi vladne prepovedi sklepanja avtorskih pogodb, omejitve pa so tudi na drugih področjih. Tako denimo poslanci po izteku mandata nekaj časa ne morejo delovati kot lobisti ali glavni uredniki medijev.

Petan in Godec pa o razlogih, zaradi katerih še vedno prejemata nadomestilo in sta brez zaposlitve, nista želela govoriti. Godec pravi, da je to njegova ustavna pravica, Petan pa je glede zaposlitve dejal, da se bo "že znašel".

Nadomestila plač praviloma poznajo v vsej evropskih državah, ureditve so različne

V drugih evropskih državah je pravica do prejemanja poslanskega nadomestila urejena različno, praviloma pa jo poznajo v vseh.

Na Norveškem poslanci nadomestilo prejemajo le en mesec, če nimajo drugih prihodkov, pa dva. V Avstriji in Luksemburgu so nekdanji poslanci do nadomestila upravičeni tri mesece, v Nemčiji, Italiji in Španiji pa mesec dni za vsako leto mandata. Podobna ureditev velja v Belgiji, kjer pa so nekdanji poslanci do nadomestila upravičeni dva meseca za vsako leto mandata.

Po drugi strani pa na Finskem nekdanji poslanci, če je njihov mandat trajal vsaj sedem let, nadomestilo lahko prejemajo vse do upokojitvene starosti. Posebno ureditev ima Velika Britanija, kjer poslancem pripada enkratno nadomestilo, ki znaša od 50 do 100 odstotkov letne plače, odvisno od starosti in trajanja mandata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
16. 06. 2012 23.52
+3
naj dobijo nadomestilo ampak maximalno 490e
eFranjo
16. 06. 2012 19.52
+1
če virant nekaj predlaga, je to sigurno zajeb. kaqko se sploh upa stopit pred kamero, kameleon posrani.
M_teorija
16. 06. 2012 13.11
+2
Če so se že lotili protiustavno in protipravno kjer dogovori in pogodbe več ne veljajo, zakaj potem vsem upokojencem ne ukinejo pokojnine?! Sploh pa tisti del zasluženih pokojnin v prejšnem sistemu, prejšni državi. Koliko bi potem sploh prišparala ta vlada!? Če sploh, saj je Kresalova že zdavnaj povedala, da nismo tako bogata država, da bi si lahko zmišljevali take abote, kot si jih izmišljujejo v sedanji koaliciji?!
Prlek007@
16. 06. 2012 13.04
+4
Naj mi nekdo da neki kontakt od tega svingerja Jurija, ka mu*! Delat se spravi..kak te ni sram se sploh kazati po televiziji! pa še nekaj: če slučajno res pride to tega, da bo šlo v ustavno presojo, te bom tudi jaz dal v ustavno presojo odločbo, da moram vrtec plačati za pol leta nazaj!! počasi do živci ljudem popustili...
Katja10
16. 06. 2012 11.49
NE DAN NE NOČ BILI smo obraz in slina, mraz v tihih nočeh brez iger in mladi vojskovodje; a najtežje breme smo si bili sami, tako lahki in opletajočih rok. NESKONČNO hiš se nam je klanjalo, ko smo krošnjarili v snegu in se smejali, kako rahli smo. V ledu se nam je zdelo, da vse spi in da tudi nas ne more nič prebuditi. PREBARVALI smo zlizan napis, da se je naš oče zlil v veliko reko in zmrznil kot mleko v dolgih nočeh. A le malo nas je ostalo zdravih in močnih, pripravljenih na dan, ko ni in ni hotel priti. PRELILI smo se v sladko roso, ovenčali s prejem naših angelskih spremljevalcev in nič nam ni bilo odveč. Le slabo smo se slišali, tudi petelinjega krika in slave v našo čast ne. BILI smo nit in preproga, oves in veter, bili smo prag večera, ki ni in ni hotel priti. (Blaž Lukan) NE DAN NE NOČ BILI smo obraz in slina, mraz v tihih nočeh brez iger in mladi vojskovodje; a najtežje breme smo si bili sami, tako lahki in opletajočih rok. NESKONČNO hiš se nam je klanjalo, ko smo krošnjarili v snegu in se smejali, kako rahli smo. V ledu se nam je zdelo, da vse spi in da tudi nas ne more nič prebuditi. PREBARVALI smo zlizan napis, da se je naš oče zlil v veliko reko in zmrznil kot mleko v dolgih nočeh. A le malo nas je ostalo zdravih in močnih, pripravljenih na dan, ko ni in ni hotel priti. PRELILI smo se v sladko roso, ovenčali s prejem naših angelskih spremljevalcev in nič nam ni bilo odveč. Le slabo smo se slišali, tudi petelinjega krika in slave v našo čast ne. BILI smo nit in preproga, oves in veter, bili smo prag večera, ki ni in ni hotel priti (Blaž Lukan)
iztok85
16. 06. 2012 11.28
+8
kakšna nadomestila neki! marš na zavod tako kot vsi ostali delavci, ki izgubijo sluzbo pa boste tam dobli nadomestilo brez skrbi
gizadlinka
16. 06. 2012 09.25
+1
če je kriza, moramo vsi varčevati, je pa res čudno, da ti ravnatelji vseh šol, ko menda niti nihče ne ve koliko ravnateljev je, zaslužijo več, pa direktorji zdravstvenih domov imajo več kot 4krat večjo plačo. To pomeni, da morajo biti 48 ur na dan v službi. Nimam nič proti, da tisti, ki dela več naj več dobi, ampak da imajo v državnih podjetjih za isto delo po 10-krat večjo plačo, je pe že neumno. Da o teh odpravninah v bankah, poštah, komunali, ipd. niti ne govorim. Kar se tiče JAVNIH IN DRŽAVNIH PODJETIJ, bi morali takoj izenačiti plače za vse. Z vlado ki to ne bo uredila, pač nekaj ne štima.
muci007
16. 06. 2012 08.54
+7
Zakaj USTAVNA PRESOJA? Ce je kriza za vse drzavljane, naj bo tudi za politike. Ce izgubim sluzbo, ne bom imel nobenega nadomestila!
.MOSSAD.
16. 06. 2012 08.43
+3
BRAVO VLADA....še Borčevske penzije skenslat na 560€...dost imajo za tisto skrivanje...pa to..
bukefal
16. 06. 2012 11.42
+2
Pravi borci se niso skrivali in so si penzije zaslužili. Je pa teh vsako leto manj, prejemnikov pa še vedno toliko kot takoj po vojni!!!
volek
16. 06. 2012 12.48
-1
Ja koko bo pa Stanovnik preživu s 560.-€. Se bo tud on na ustavno sodiše prtožu.
volek
16. 06. 2012 12.51
+0
Če mu bojoborčevsk penzion znižal, gresta z bučkotom nazaj u hosto borit se za osvoboditev naroda od ta črnih. Že svoje šnelfajerce čistita.
eFranjo
16. 06. 2012 19.54
saj ne bsta počela nič novega, samo vajo ponovita.
Kolach
16. 06. 2012 08.41
+0
Ta vlada dela v pravo smer. To bo potrdil vsak ki nima preveč rdečih ličk..
eFranjo
16. 06. 2012 19.54
Uporabnik215111
16. 06. 2012 08.18
+9
Kaj pa plače so si znižali kaj??? V štirih letih nakradejo toliko denarja, da nadomestila sploh ne bi potrebovali. Iz dneva v dan nam mečejo pesek v oči, mi be-bci pa ploskamo kako dobro vlado imamo....
eFranjo
16. 06. 2012 19.56
nekateri vemo, da je zanič. če samo pogledaš volitve, bo vse jasno.
zaenotnost
16. 06. 2012 08.14
+2
Zdi se mi, da je to korak v pravo smer, samo da ne bo izjem. To bi moralo veljati tudi za vlado in druge funkcionarje. Kar nekaj stvari je pri tej vladi dobrih in jih je moral nekdo narediti Pahor jih ni mogel, ker mu je Janša uspešno nagajal.Zanimivo je, da mora to izvesti zdaj sam...Sem zato, da se mu pri tem ne nagaja, če bo dosleden iin ne bo izjem...V to močno dvomim, če se zgodi da izigrajo zakone na sodiščih in se izmaknejo na nepošten način sodbi bo ...joj, lahko nastane upor in potem je vse mogoče... Zanimiva je zgodba uspeha Singapura, ki je uspela ostarelemu vojaku- vodji, naredil je red v tej mali azijski državi...pri nas to ni mogoče, ker je Majer "umazan"...
maijster
16. 06. 2012 08.24
+6
....he,he,he,...samo v singapurju vsem tatovom in goljufom ni lahko in so zaprti takoj na sodišču oni morejo sami dokazati da so nedolžni čene se ve,prinas pa ni nihče nič kriv,ker ni dokazov,so nepravilno pridobljeni,......
lotmerzanec
16. 06. 2012 08.34
+5
Pri nas so ljudje,ki občinski denar nakazujejo na račune svojih podjetij obenem pa trdijo,da je potrebno podražiti vrtce! Toliko o poštenju v Sloveniji!!!
.MOSSAD.
16. 06. 2012 08.14
+5
Ampak, to ni edina današnja kadrovska veselica! Tudi Janez Stanovnik je razpisal prosto delovno mesto sekretarja Zveze združenj borcev, ker mu je po zanesljivih podatkih prejšnji pobegnil med upokojence. Imela sta »dolomitski« špetir in zmagal je jasno Stanovnik. Zdaj potrebuje novega in se mudi in mu pripada 2500 evrov mesečne plače neto, zato je Stanovnik v nekaj urah dobil že skoraj 40 prijav in še kar dežujejo. Plača je lepa, res pa je, da verjetno zaradi koleričnega Stanovnika niti ni prevelike. Poleg tega mora ubogi sekretar prirejati jogurt partizanske proslave in revolucije po Sloveniji, kar tudi ni od muh. A če je komunistična partija Slovenije tako rekoč brez denarja, so naši borci druge, tretje, četrte in novorojene generacije kar pri denarju – vredni so 4 milijone evrov, do česar so prišli tako, da so si trgali od ust. Če bi kaj več prispeval še Stanovnik od svoje bedne 7 tisočakov visoke penzije, bi bila cifra še višja ------------------------ Telim hostarjem skrivačem je treba skenslat bajne penzijone....560€...pa to.. Oni niso vplačevali NIKAMOR...njihove žene,vnuki..ravno tako NČ....to je trreba skenslat in to TAKOJ !!!
luckyss
16. 06. 2012 08.10
+12
Kot je že ugotovil nekdo spodaj - poslanska nadomestila naj se vrnejo, tako kot se mora vračati socialna pomoč (socialno posojilo) navadnih smrtnikov !! Sicer pa je absurdno, da cvet slovenske inteligence, naši predstavniki ljudstva po preteku mandata ne morejo najti službe. Za take genije bi se morali tepsti na trgu dela :)
.MOSSAD.
16. 06. 2012 08.07
+7
Tole je potuha...na zavod nagont..kwa a njihov kak pa diši..al kako??
maijster
16. 06. 2012 08.04
+8
..................jelenčič,anderlič,beblerjeva,kokodakajo,da posegajo v pridobljene pravice,pa saj država itak vsem nam posega v pridobljene pravice,ko spreminja pokojninski zakon,pa plače,regrese,......nevem ti rilci so sokrivi,so pomagali uničit državo,sedaj pa bi nevem kaj še,........
Tone 12345
16. 06. 2012 08.13
+6
Ja ostali raji že 20 let posegajo v že pridobljene pravice!!
.MOSSAD.
16. 06. 2012 08.03
+1
bruto mesečno, v povprečju pa 4500 evrov -------------------- Nazadnje sem videl tak znesek na banki, ko je neka prejemnica borčevskega penzijona... dvignila svojo miloščino....bilo je okoli 30.4. letos....pa to..
Important notice
16. 06. 2012 07.26
+7
Zakaj naj bi retroaktivnost zakona veljala samo za poslance za navadne državljane pa ne? Torej bi tudi državljani, ki bodo morali plačati razliko podražitve vrtca za nazaj, do 1. januarja, lahko sprožili ustavno presojo .... Par mesecev imajo dovolj!
b77
16. 06. 2012 07.23
-17
ko takole berem komentarje in diletantov kako bi jim morali še znižati plače, pa o majhnih penzionih...... 1. Slovenske poslance smo izvolili sami in imajo majhno plačo v primerjavi z plačami z drugimi! 2. Stalno o majhnih penzionih-za polno delovno dobo , normalno plačanimi prispevki je pokojnina primerna stanju v državi.Drugače ne gre dragi moji niste ustvarili!!!!!! 3.Kar koli vlada dela se greste kavbojce in indijance zeto ker ste praznoglavci vzgojeni in delovniv smislu socializma želeli pa bi dobrote kapitalizma 4. Pojdite dlje od Poreča da se boste znali obnašeti , spoštovati in biti prijazne osebe 5..... se mi ne da več moralizirat vedar res narod kar koli kdor naredi opljuvate! NArod gostilniških nstopačev in poslušnih možićkov nikoli ne bo uspešen!
cirenij
16. 06. 2012 07.42
+5
Lahko poveš svoje dohodke? Ali pa se ne giblješ med navadnimi ljudmi. Ki te filajo.
b77
16. 06. 2012 08.08
-2
kraljmatjaz54 in potem boš prodal FDV -jasvoje znanje in jedel revolucijo
b77
16. 06. 2012 08.11
-3
cirenij žal jaz filam nadarjene falirane študente, lene birokrate in policaje, pa penzionerje pr 50 tih, razne svetnike, župane..... dohodek ki ga imam sem si iz 0 utvaril sam žel z delom zato živim dobro nisem pa bogat!
b77
16. 06. 2012 08.14
-5
fb1000000008813218r8u' veš kdo je največji lopov!!!! delavec ki zabuši 7 ur , eno dela in razmišlja kaj bo kradel!!! tipično slovensko! Pameten ??? ja kar jekaj izkušenj mam in jih ne prodajam v ritolizniških team bildingih, ti pa lahko marsikaj povem! kar se pa tiče prispevkov imaš prav!
cirenij
16. 06. 2012 08.19
+2
b77 ne bluzi. Mogoče si rojen pod srečno zvezdo. Ampak poznam garde delavcev, ki garajo za minimalce ali nekaj več. Pa tudi razne na ne najvišjih položajih, ki so odvisni od kapitalistov in svojih otrok skoraj ne vidijo. In hodijo izven rednega delovnega časa (neplačanega) delat tudi ponoči, da polnijo kapitalistične, tudi tuje zadnjice.
Thor-1st
16. 06. 2012 07.13
+14
Tone Anderlič pravi, da službe ne dobi zaradi politične kontaminiranosti. Hahahahaha. Mislim, da je on ne dobi zato, ker ima litostrojsko poklicno šolo. Delojemalci pa tako starega fanta brez izkušenj ne vzamejo na tako delovno mesto.
cirenij
16. 06. 2012 07.25
+3
Vsi so povsem enaki. Levi in desni. Ko gre za njihove pravice. Naj si znižajo plače na 1500 EU brez vseh ostalih bonitet. Tudi telefon si naj plačujejo in vse ostalo. Pa da vidimo, koliko jih bo še kandidiralo. Vsi tam na vrhu nočejo delit usode navadnega naroda. Briga jih. Ampak da vidimo tam na koncu, ko bo potrpežljivim slovencem zavrelo. Upajmo!!!