Gospodarstvo

So krediti v NLB nastali le na podlagi vere, da bodo vrnjeni?

Ljubljana, 13. 07. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

20 podjetij ima v NLB rdeče kredite, ki najverjetneje nikoli ne bodo odplačani. Slednjih je za 1,5 milijarde evrov. NLB bo, če slabi krediti ne bodo povrnjeni, do konca prihodnjega leta potrebovala nova sredstva v višini do 500 milijonov evrov.

Če bo parlament potrdil ustanovitev državnega holdinga, bi slabe terjatve NLB prevzel holding.
Če bo parlament potrdil ustanovitev državnega holdinga, bi slabe terjatve NLB prevzel holding. FOTO: Damjan Žibert
Po ekskluzivni objavi 20 podjetij, ki imajo t. i. rdeče kredite, v včerajšnji oddaji 24UR, je v NLB završalo. Sporočili so, da oni ne razkrivajo zaupnih podatkov, dejstev in okoliščin o svojih komitentih, ker je to v nasprotju z veljavnimi predpisi in dobro bančno prakso.

Skrbni pregled stanja v NLB je pokazal, da ima banka za 1,5 milijarde slabih terjatev. Gre za terjatve, za katere obstaja precej realno pričakovanje, da ne bodo povrnjeni. Minister za finance Janez Šušteršič je pojasnil, da ima svoje podatke tudi Banka Slovenije, njeno poročilo pa naj bi temeljilo na anketni raziskavi, zato se ti podatki razlikujejo od skrbnega pregleda. Šušteršič je prepričan, da je bil skrben pregled bolj natančen.

Povedal je tudi, da bo NLB, če slabi krediti ne bodo povrnjeni, do konca prihodnjega leta potrebovala nova sredstva v višini od 400 do 500 milijonov evrov. Sicer je bila NLB pred kratkim dokapitalizirana s skoraj 400 milijoni evrov. Nova dokapitalizacija pa po besedah ministra ne bo potrebna, če bo država ustanovila holding, ki bi prevzel slabe terjatve državnih bank.

Komu so bili odobreni najbolj rizični krediti?

Pri skrbnem pregledu so kredite razdelili v tri kategorije – zelene, ki se odplačujejo redno, rumene, ki se odplačujejo z zamudo, a bodo verjetno odplačani, ter rdeče, ki verjetno ne bodo nikoli odplačani. Kot rečeno, je slednjih za 1,5 milijarde evrov. 

Protest nevidnih delavcev pred banko NLB oktobra lani
Protest nevidnih delavcev pred banko NLB oktobra lani FOTO: Damjan Žibert

Bo za domnevno sporne kredite kdo odgovarjal?

Na vprašanje, ali je res, da pol milijarde kreditov nikoli ne bo povrnjenih in da nihče ne bo odgovarjal, je neodvisni finančni analitik Andraž Grahek v oddaji SVET odgovoril, da se s tem v celoti ne more strinjati. Pojasnil je, da mora imeti vsaka finančna institucija svoj način, kako obvladuje tveganje. Pravila se pišejo tudi v finančni instituciji, torej na kakšne način se odobrijo in zavarujejo krediti, je še dejal. "Je pa res, da mogoče delno ni bilo mogoče predvideti tovrstnega krčenja gospodarske aktivnosti in vsa tveganja vnaprej, to je pa treba poudariti. Ampak vseeno, glede na to, da nekatere druge banke v državi mogoče niso toliko izpostavljene kot NLB, je zagotovo bil en del tudi v stroju notranjih kontrol," je pojasnil.

Na vprašanje, ali so podjetja dobila kredite brez zavarovanj, je Grahek pojasnil, da če zavarovanj res ni bilo, potem so krediti nastali na podlagi vere, da bodo vrnjeni. Sicer pa je razložil, da lahko tržna vrednost zavarovanja pade za trikrat ali štirikrat, odvisno od premoženja, ki je bilo dano v zavarovanje. Poudaril je še, da je treba raziskati pravno možnost. "Videli smo druge tožbe v drugih primerih, kjer se je to raziskalo in so se vlagale določene odškodninske tožbe, na primer Telekom Slovenije, kjer tovrsten proces poteka na neki način," je še povedal.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je že v začetku tedna dejal, da želi podatke o tem, kdo je odgovoren za odobritve spornih kreditov, zaradi katerih je NLB v rdečih številkah. "Imeli bomo vso podlago, ki je potrebna za forenzični pregled. To je tisti pregled, ki bo terjal odgovornost tistih, ki so to počeli," je povedal včeraj po seji vlade.

Največ slabih kreditov naj bi NLB po poročanju oddaje 24UR podelila v času prejšnje vlade zdajšnjega premierja Janeza Janše. Takrat je bil predsednik nadzornega sveta NLB Igor Marinšek, ki je član Janševe stranke SDS. Poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za finance Andrej Šircelj je včeraj povedal, da bo ta vlada zahtevala odgovornost.

Šušteršič je sicer včeraj dejal, da namen skrbnega pregleda ni bil ugotavljanje odgovornosti, lahko pa bi bil to po njegovih besedah naslednji korak. Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami (AUKN), ki jo želi vlada z ustanovitvijo državnega holdinga ukiniti, je sicer Šušteršiča še pred letošnjo skupščino pozvala, naj na njej zahtevajo posebno revizijo poslov v NLB, a je minister to zavrnil. Problem lahko nastane, ker revizija lahko pod drobnogled vzame le posle zadnjih petih let, kar pomeni, da pozneje, kot jo bo skupščina zahtevala, manj domnevno spornih poslov bo lahko obdelala.

Odškodninske tožbe praktično nemogoče

Drugi problem pa so zastaralni roki za vložitev odškodninskih tožb. V treh letih namreč primer že zastara, je za včerajšnjo oddajo 24UR povedal odvetnik Andrej Simonič, v skrajnem primeru lahko zastara po petih letih od nastanka škode. Simonič je še dodal, da je slovenski pravni sistem zelo slabo pripravljen na možnost, da bi lastniki, ki ugotovijo, da jih je uprava prevarala, imeli možnost izterjati sredstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justice1
18. 07. 2012 17.47
Tu ni nobenih naklučij....
Justice1
18. 07. 2012 17.47
Gre za sistematično organizirano krajo vključno z kastracijo pravnega sistema..vse preko mrež, ki se na zunaj izdajajo za dobrodelne organizacije, v bistvu gre pa za organiziran kriminal. Korupcijo in krajo državnega premoženja bi morali razglasiti za zločin, ki ne zastara , potem pa začeti.....
olyca
17. 07. 2012 14.10
Za nastalo situacijo v NLB so krive vse vlade do sedaj, ki so to dopuščale, ustvari so vedele da ti dolgovi ne bodo nikoli vrnjeni in da jih bomo preko dokapitalizacij plačevali državljanke in državljani, bogatili so se pa posamezniki. Vsi naši politiki bi, glede na kakšen način so zavozili državo morali pred Haaško sodišče, saj so delali proti državi in ne za dobrobit ljudi, obsojeni bi morali biti za namensko uničevanje države.
batom@pinkponk.com
17. 07. 2012 13.20
ne, krediti so bili podeljeni na podlagi vere, da jih NE bo treba vračati, ker bodo za to poskrbeli tlačani (davkoplačevalci)
SuperX
16. 07. 2012 18.43
+6
Če bi vsakemu navadnemu državljanu dajali kredite s tako lahkoto kot jih kapitalistom, bi narod tudi več kupoval in verjetno bi tudi vrnil, ker bi se bal, da bo ob hišo/stanovanje/avto, če ne vrne, kapitalistom z d.o.o.ji se pa itak ..., ker tako ne odgovarjajo z lastnim premoženjem. Ja halo, itak da je fino potem take kredite dobit!
olyca
16. 07. 2012 14.38
+3
So krediti v NLB nastali le na podlagi vere, da bodo vrnjeni? Kje pa, dogovorno z gospodom Janšo med obdobjem 2004-2008, takrat so nam najbolj praznili žepe.
Žuža88
16. 07. 2012 13.40
+2
Ukinit d.o.o.-je!!!
SuperX
16. 07. 2012 18.44
+3
naj bodo, ampak direktor odgovarja z lastnim premoženjem, pa me zanima koliko bo še takih janezkov in hildic
izdajalecivan
16. 07. 2012 10.40
+2
ja tako je na podlagi vere in križa
jafalical
16. 07. 2012 09.57
Na podlagi laži, okoriščanja, izkoriščanja,dobrikanja nekaterim krogom, podkupovanju...kakšne vere nek?
spidi33
15. 07. 2012 21.26
+5
ko sem jemal kredit, so hoteli imeti od mene vse podatke, kaj imam in kaj nimam, pa sem radu borih 11.000 eur........
SuperX
16. 07. 2012 18.48
ej sva že dva, s tem, da men niso hotli dat 8000 eur ampak samo 4000, ker sem imel na trajniku pač en mini kreditek za celih 25 (petindvajset) eur. Sem šel pa na drugo banko, tam pa niso nič komplicirali.
erikon
15. 07. 2012 19.33
+11
Če se leta 1991 nebi dali naplahtat tedanjim trobilcem,kako je Yugoslavija zlo in nam obljubljali med in mleko,drugo Švico.......bi še danes živeli v blagostanju ne pa do so to dobroimetje ljudstva pospravili 1-2 % hohšpilarjev. Takrat smo vsaj vedeli da gre denar v Beograd toda tudi od tam smo ga dobil...danes pa sam jemljejo in ne veš kam gre.V Yugoslaviji smo bili čaščeni po vsem svetu ,kot Slovenec pa nas majo za navadne hlapce.
tutmozis
15. 07. 2012 18.08
+29
24. 7. 2006 - sprejet je nov prevzemni zakon (ZPre-1), napisan in potrjen s strani vlade Janeza Janše. 2006-2008 - Boško Šrot pripravlja teren za menedžerski prevzem Pivovarne Laško 2006-2008 - Igor Bavčar izvaja prevzem Istrabenza preko različnih slamnatih podjetij Skupni dolg, ki sta ga Bavčar in Šrot povzročila, je okrog milijarde in pol. Dolgoročna škoda, ki je nastala zaradi njiju v vseh povezanih podjetjih (Laško, Istrabenz, Droga, Kolinska, Fructal, Union, Radenska, Delo, Mercator) pa bo neizmerljiva. Vso škodo smo in bomo krili državljani: nezavarovane kredite v bankah v državni lasti smo in bomo pokrili z dokapitalizacijami, ostale dolgove pa smo in bomo pokrili s svojimi delovnimi mesti, z razprodajo slovenskih podjetij tujcem, zaradi uničenega gospodarstva, ki ga za sabo pušča naveza Janša-Šrot-Bavčar, pa je Slovenija v najhujši gospodarski krizi do sedaj, kar plačujemo z delovnimi odpovedmi, nižanji plač, zmanjševanjem socialnih pravic, krčenjem zdravstva in šolstva. Ivan Janez Janša, obtožujem te neposredne krivde za fijasko Istrabenz+Laško, neposredne krivde za dolgove, neposredne krivde za krizo.
korintos1
15. 07. 2012 19.27
-3
kaj ti bo Laško in Istrabenz, Janša te je osvobodil, je osamosvojitelj, to pa dosti šteje.
prašek
15. 07. 2012 19.35
+5
Se pridružim obtoževanju !! Tomaž Majer , dolžim te krize v Sloveniji !!!!!
prašek
15. 07. 2012 19.43
+4
tutmozis
15. 07. 2012 19.51
+3
se opravičujem...nisem opazil....čudni časi pač
tutmozis
15. 07. 2012 18.06
+19
Če napišemo nekaj grehov Janeza Janše, s katerimi je prispeval h krizi v Sloveniji in h ogromnemu primanjkljaju v proračunu: ... - Zakon o prevzemih (ZPre-1), sprejet 2006, je omogočil največje tajkunske zgodbe, ki so povzročile milijarde dolgov, vrsto propadlih podjetij in pa saniranje bank s strani državljanov. - Zaradi Janševe politike se je gospodarstvo v času 2004-2008 zadolžilo preko vseh meja - iz 16 milijard zunanjega bruto dolga 2004 je Slovenija v 4 letih prilezla na 40 milijard evrov zunanjega bruto dolga 2008 - Virantova plačna reforma javnega sektorja je povzročila 100 milijonov MESEČNO višje plačne mase javnega sektorja. To je MILIJARDA LETNO! - Ker je Janša zrušil Zakon o malem delu in pa Pokojninsko reformo, je svetovni finančni sektor znižal bonitete Republiki Sloveniji. S tem so se podražili krediti in s tem se je posledično povečalo zadolževanje. - Z ignoriranjem poročil Banke Slovenije in priporočil finančnikov je Janša 2004-2008 vodil politiko zadolževanja, ko bi moral v času konjukture delati PRESEŽEK in VARČEVATI. Zaradi osebnih zamer je uničil Gasparija, ki je napovedal krizo in tudi dal priporočila, kako postopati. In danes, ko je treba sanirati nastalo škodo, Janša NAJPREJ udari po tistih, ki NISO zagrešili krize - po delavcih, ki so krivi samo tega, da delajo in plačujejo davke. Pravim krivcem pa Janša želi zniževati davke, uvajati socialno kapico, niža davke od dobička in podobno. Istočasno zdravstvu jemlje 20% proračuna in kupuje nove Patrije in minomete.
mario7
15. 07. 2012 18.01
+10
V tej banki-NLB nebi hotel imeti svojih prihrankov..NLB se bo sesula kot hišica iz kart!
the_louu
15. 07. 2012 17.59
+15
Ne razumem, če "navaden" državljan, ne vrne kredita, se mu obesijo na plačo, ali kak drugi dohodek in na tak način poplača kredit. Tudi tem dolžnikom se bi lahko obesili na dohodke, ali pa na premoženje!!?? Morda, pa v pogodbi ni bilo opredeljeno vračilo in jim ga ni potrebno vrnit. Druge razlage res ni!!!!
fobija
15. 07. 2012 18.30
+7
Fizični osebi je lažje vzeti kot pravni. Fizična odgovarja sama za svoja dejanja, pri pravni pa jih je celi kup - nadzorniki, x članov uprave in ko se gre za odgovornost, se nobenemu ne svita kaj in kako je do tega prišlo. Če bi leta 1991 vedeli, kako bodo stvari tekle bi se odločili za svoj sistem, ne sistem kraje in sprenevedanja, ne admin?
Jimi1
15. 07. 2012 18.59
+8
Leta 91 je narod prehitro odložil orožje, kakor se vse bolj jasno kaže !
spidi33
15. 07. 2012 19.18
+10
če bi leta 91 vedli da se bo dogajalo takole, bi ostali v yugi, so vsaj "vedeli"kam gre denar!!!
alterego
15. 07. 2012 16.49
+2
in večina tega denarja za tajkunske prevzeme podjetij je končala na računih KAD in SOD! in kam je denar krenil potem!?
wc15
15. 07. 2012 15.06
+11
nebom vleku banke iz njenih dolgov.. nebom!!
Roberto69
16. 07. 2012 07.12
HooplaToopla
15. 07. 2012 14.25
+23
Nikdar sploh ni bilo vere, da bodo krediti vrnjeni. Od samega začetka je šlo za dogovor med vsemi vpletenimi, kako izropati čimveč denarja, ki ga bo tako ali tako poplačalo ljudstvo. Vsi vpleteni so zato že po definiciji krivi. Kaznovani pa ne bodo, ker v isto tolpo spadajo tudi sodniki in tožilci. Vrana vrani pa ne izkljuje oči.
HooplaToopla
15. 07. 2012 14.39
+19
Ob tem je treba reči še to, da so vse tajkunske igre in ostale kraje del iste zgodbe. Ena politična stran je okradla bančni sistem, druga je zaslužila pri cestah, tretja pri drugih gradnjah .... Seveda seveda ločnice niso ostre. Vse je precej prepleteno, kar še zmanjšuje možnost, da bi kdo kdaj res za kaj odgovarjal. Vse bolj pa postaja jasno, da je bil že celoten projekt osamosvojitve od začetka osemdesetih let načrtovan v tej smeri in izpeljan prav zaradi neomejenih možnosti kraje. Ni šlo za nekakšne tisočletne sanje ljudstva, temveč za pohlep majhnih elit, ki so vedele, da bo po osamosvojitvi nastal kaos v katerem bodo ne z veliko žlico, ampak z bagri grabili tisti, ki vedo za kaj gre. Medtem ko bo ljudstvo dvigalo zastave in prepevalo.
MERDE-AVE-MERDE
15. 07. 2012 13.59
+12
Največ slabih kreditov naj bi NLB po poročanju oddaje 24UR podelila v času prejšnje vlade zdajšnjega premierja Janeza Janše. Takrat je bil predsednik nadzornega sveta NLB Igor Marinšek, ki je član Janševe stranke SDS
erikon
15. 07. 2012 14.09
+12
Jožajoža
15. 07. 2012 12.36
+20
me zanima, če bo janša kdaj obsojen. (orožje,patrija, krediti iz državnih bank 2004-2008,denacionalizacija oz odvzem premoženja slovenskim državljanom, izbrisani,hrvatski varčevalci...........)