Slovenija

FOTO in VIDEO: Toča spet klestila, veter odkrival strehe

Ljubljana, 16. 06. 2009 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./V.L./STA
Komentarji
332

Neurje s točo se je razbesnelo na Štajerskem, v Prekmurju in na Koroškem. Odkrite so številne strehe, na cestah so podrta drevesa, velikanska škoda je tudi na kmetijskih pridelkih, ponekod so ostali brez elektrike.

Prebudili smo se v lep in sončen dan, a okoli 15. ure je območje severovzhodne Slovenije zajela nevihta z vetrom in točo, veliko kot oreh. Najprej se je razbesnelo neurje na Štajerskem in v Prekmurju, proti večeru pa so bile močne nevihte tudi na Gorenjskem in severnem Primorskem.

Neurje s točo je zajelo tudi občino Maribor. Voda je zalivala kletne prostore, podrtih je več dreves. Na območju občine Kungota je toča poškodovala ostrešja desetih stanovanjskih objektov, voda je tudi zalila kletne prostore hiše. Na območju občine Pesnica so bile poškodovane strehe stanovanjskih hiš v Spodnjem Dobrenju in Jelenčah. Orkanski veter je ruval drevesa, ki so ponekod zaprla lokalne ceste.

Neurje je zajelo tudi Koroško. Na območju naselja Ojstrica v občini Dravograd je poškodovanih več streh stanovanjskih in gospodarskih poslopij. Uničene pa so tudi poljščine in vrtnine ter drevje. V občini Radlje ob Dravi je zalilo več kleti stanovanjskih in poslovnih objektov ter cestišč.

Neurje s točo je zajelo tudi območje občine Šentilj. V Zgornji Velki se je podrl drog za električno napeljavo, zaradi izpada daljnovoda pa je ostal Šentilj z okolico brez električne energije. Poškodovani sta strehi dveh stanovanjskih hiš.

Toča je klestila na severovzhodu države.
Toča je klestila na severovzhodu države. FOTO: Miha Halas

Močan veter je odkril streho stanovanjskega objekta v naselju Besnica v občini Ormož. Močan sunek vetra je prav tako odkril streho stanovanjske hiše v Malem Brebrovniku v občini Ormož. Posredovali so gasilci.

Neurje prizadelo Pomurje

Hudo neurje z obilnim dežjem, močnim vetrom in točo, ki se je nad Pomurjem razbesnelo malo po 16. uri, je prizadelo skoraj celotno pokrajino. Odkrite so številne strehe, na cestah so podrta drevesa, velikanska škoda je tudi na kmetijskih pridelkih, ponekod so ostali brez elektrike.

Neurje se je iz avstrijske strani širilo proti vzhodu in prizadelo območja vseh štirih upravnih enot – Gornje Radgone, Murske Sobote, Lendave in Ljutomera.

Toča je ponekod uničila celotni pridelek, drugod je padala pomešana z dežjem, ni pa bila tako debela kot ob lanskem julijskem neurju. Tudi veter ni bil tako silovit, kljub temu pa je polomil številna drevesa, ki so padla tudi na avtomobile, in odkrival strehe, med drugim na soboški enoti Telekoma, na osnovni šoli v Krogu pri Murski Soboti, na soboški četrti osnovni šoli pa je veter odnesel streho z novejšega dela zgradbe.

Na območju občine Ljutomer je neurje podrlo več dreves, voda je zalila več kleti stanovanjskih in poslovnih objektov, voda je tudi zalivala cestišča, podrlo se je več električnih drogov, toča je poškodovala vrtnine in poljščine.

Aktivirane so bile skoraj vse razpoložljive gasilske enote, ki so pomagale prekrivati strehe oziroma jih pokrivati s folijo, odstranjevati podrto drevje in črpati vodo iz številnih zalitih kleti.

Orkanski veter je ruval drevesa.
Orkanski veter je ruval drevesa. FOTO: Roman

Neurje s točo tudi ni prizaneslo občini Moravske Toplice. Odkritih je več objektov, voda je zalila več stanovanjskih in drugih objektov, podrlo se je več dreves in električnih drogov, voda in blato pa sta zalivala cestišča.

Radarska slika padavin ...

Toča je v okolici Pesnice poškodovala ostrešje stanovanjskega objekta.
Toča je v okolici Pesnice poškodovala ostrešje stanovanjskega objekta. FOTO: Maja Halič

In kako kaže za naprej?

Nevihte naj bi se umirile ponoči in do jutra večinoma ponehale. Ob morju bo jugo obrnil na burjo. V sredo se bo delno zjasnilo, sprva bodo ponekod še možne krajevne plohe. Tudi burja na Primorskem bo oslabela.

V četrtek bo sončno in toplejše vreme, v petek pa bo sprva sončno in vroče, popoldne bodo na severu krajevne nevihte. Sobota bo oblačna z dežjem, pa tudi hladnejša.

Več o vremenski napovedi …

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
17. 06. 2009 22.25
@renato 1900,vse kakor ti dajem prav.Kakor si komentiral tudi primeni istio.NEŽELIM NIKOMU SAJ TO JE ŽALOSTNO ,NE PA ,DA SE NORČUJEJO
renato1900
17. 06. 2009 07.49
točno tako mami_maja nekateri pač ne razumejo tegaoz.še ne vejo kaj lahko toča naredi tak da prosim ne govorit, tisti ko ne veste. kot primer vam moram povedati da sem lani zaradi toče zamenjal streho in kaj se je letos zgodilo niti eno leto ni streha stara pa je že pol manka. včeraj je bilo res hudo v naših krajih v selnici ob muri tam sem tudi doma tak da vam lahko iz prve roke povem kako je bilo pa prosim če se ne norčujete iz tistih ki so včeraj ostali brez strehe nad glavo in brez hrane oz. pridelka!!!!!!! lep pozdrav!
SuperLolek
17. 06. 2009 07.47
domenf1: Neumni imajo protitočne mreže. Pametni pa potem ko jim toča uniči pridelek jokajo državi za povrnitev stroškov. To je problem sodobne družbe, ko je vsega preveč in je ubistvu useeno če v sloveniji ni pridelka. Včasih je blo to seveda drugač, ko je bla družba dejansko odvisna od svojega pridelka.
loonateek
17. 06. 2009 07.19
Glavno, da smo/so kupili Falcona...
CyberWorm@volja.net
17. 06. 2009 06.50
Zihr so se 3 carownice na stajerskem skregale pa bla newihta : )))
mami_maja
17. 06. 2009 06.34
perplexer, škoda da nisi ti kmet, da vidiš kako je, če se celo leto za nekaj trudiš, potem ti pa v dveh minutah vse uniči. In malo se zamisli, kaj ješ. A ti hrana z neba pade????
orangensaft
17. 06. 2009 06.24
zakaj ne bi kar nad celo slovenijo izobesli 1 protitočne mreže?
rambo1
16. 06. 2009 23.58
tukaj v mariboru je bilo okoli treh videt kod kakšen tornado,ki je vihral proti prekmurju. hudo
Golcar
16. 06. 2009 23.21
k bi vsaj vsa toča kar jo je padla na parlament pa na golobiča!
nlpolog
16. 06. 2009 23.19
Roleto mije dol strgalo,pa okno,toča vse skuper vdarila ka je bilo v ogračeki te še pa elektrike nej bilo,ka je pri transformatori žice strgalo lekaj tri vure kmica,to je bilo v prekmurji,tu polek Mujre,grozno...
djdj
16. 06. 2009 22.56
Ubogi tisti ki jih to prizadene(jaz sem dal kar kovtr čez avto ker preobleke proti toči za 70€ po pripovedovanju prodajalca niso zanesljive )
AK-47
16. 06. 2009 22.37
Bemu boga - nekaj se nam bliža,....
rene19
16. 06. 2009 22.33
očitno bo res nekaj blizu celja,bomo vidli.
jezek_puha_puha
16. 06. 2009 22.32
jup, se čujemo po celici, grem spremljat samo dogajanje
uporabnik123x
16. 06. 2009 22.31
toča je uničila pridelke, na vladi če 15 - 20 let razpravljajo o tem ali je smiselno kupiti letala za boj proti toči, tisti krivci, ki služijo denar z onesnaževanjem okolja se pa skupaj z našimi politiki, ki ne želijo nič ukrepati glede varstva pred točo, na toplem in varnem smejijo - in so čisto brez skrbi. Kako bomo pa mi preživeli, s čim bomo hranili živali pa jim je čisto vseeno. Banda.
Pohacu
16. 06. 2009 22.15
Hvala lepa (: upamo na najbolš
so_what
16. 06. 2009 22.15
mal močnej zapiha pa takoj odkrije kako šolo al pa vrtec......
rene19
16. 06. 2009 22.14
jas sem tut misli,da bo kaj nad mb-jem pa je vse šlo z pohorjem.
jezek_puha_puha
16. 06. 2009 22.13
Jap, sedaj se tale orandžna celica počaso pomika proti celju, imam občutek da bo razpadla kmalu. Ko nas doseže sporočim tudi hitrosti vetra...
gordo
16. 06. 2009 22.11
že gre dež v žalcu