Slovenija

Nad 75 odstotkov za sosedsko pomoč

Ljubljana, 05. 06. 2011 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Volivci so z veliko večino odločili, da bo sosed še naprej lahko zastonj pomagal sosedu. Minister za delo Ivan Svetlik je opozoril, da bo manj delovnih mest in manj možnosti za podjetništvo ter da bo šibkejša javna blagajna.

Ali brezplačna medsosedska pomoč ostaja?
Ali brezplačna medsosedska pomoč ostaja? FOTO: Reuters
Gre za odnos do vlade in do bedastih zakonov, ki omejujejo ljudem vse pravice. Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti

Velika večina je glasovala proti Zakonu o delu na črno, kažejo neuradni izidi. Za naj bi glasovalo nekaj več kot 24, proti pa skoraj 76 odstotkov volivcev.

Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika bodo morali nasprotniki zakona zdaj prevzeti odgovornost. Kot nosilec kampanje sicer prevzema del odgovornosti, del pa bodo morali prevzeti drugi in predlagati rešitve, je poudaril. Zavrnitev zakona o delu na črno bo imela negativne posledice, je opozoril. "Pomeni manj delovnih mest in manj možnosti za podjetništvo." Napovedal je šibkejšo javno blagajno. "To je korak v napačni smeri. To je korak stran od socialne države," je dejal. Odstopil ne bo, svoj položaj bo vezal "na voljo predsednika vlade".

Po mnenju prvaka opozicijske SDS Janeza Janše so "ljudje glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo, da obstajajo boljše. In imajo prav." Dodal je, da so glasovali tudi proti oblastniški aroganci. V SDS pozdravljajo prepričljivo zavrnitev referendumov, a je Janša opozoril, da ni čas za veselje, pač pa za zaskrbljenost, saj po njegovih besedah vlada "očitno ni razumela sporočila". Zaradi padca zakona po njegovem mnenju ni treba storiti nič, "samo manj slabe volje bo v Sloveniji".

Po mnenju predsednika SLS Radovana Žerjava je "še bolj jasno, da Slovenija potrebuje drugačen način vodenja in upravljanja države – namesto izključevalnosti sodelovanje, namesto delitev  povezovanje"! Slikovito je opisal, da "reforme padajo, le vlada ne pada – to je najbolj tragični del problema!"

V SLS so veseli, da trenutni rezultati kažejo zavrnitev Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki mu je SLS nasprotovala, "saj se bo tako – prvič preprečilo kriminaliziranje medsosedske pomoči, solidarnosti in razumevanja za stiske brezposelnih in tistih, ki so se znašli v stiski zaradi nizkih dohodkov, ter omogočilo, da država najde nove rešitve za obratno vzpodbujanje solidarnosti, ki pozitivno deluje v družbi, tako da bo na drugi strani sposobna učinkoviteje preganjati kršitelje že po sedanji zakonodaji in drugič bo še naprej omogočeno, da se bomo prek dostopnosti vseh arhivskih dokumentov lahko soočali z realnostjo naše preteklosti."

V OZS razočarani, v ZDS ne

Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca se niso opredeljevali o delu na črno, ker "ne gre za pomembno temo", saj naj bi bila pokojninska reforma tista, ki vpliva na vsakdanje življenje. Je pa izpostavil, da so ljudje danes jasno povedali, da so proti tovrstnim rešitvam vlade, ki vodi slabo politiko.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Slovenije Štefan Pavlinjek je razočaran, ker zakon o preprečevanju dela na črno ni dobil potrebne podpore. V interesu jim je namreč, da se omeji "šušmarstvo. To normalno napravi vsaka država. Konec koncev imamo po eni strani velik primanjkljaj v proračunu, po drugi strani pa gledamo zraven denar, ki gre preko dela na črno na veliko mimo proračuna."

Frizerka bo lahko še naprej sosedi urejala pričesko.
Frizerka bo lahko še naprej sosedi urejala pričesko. FOTO: Reuters

Kot je še ponazoril, vsi skupaj vplačujemo v proračun in dajemo denar za brezposelnost ljudem, ki na drugi strani potem delajo na črno. "To je absurd. To bo država morala nekako omejiti," pravi in dodaja, da padec zakona na referendumu tako pomeni, da bodo tisti, ki delajo legalno, imeli manj dela, in da bo šlo tako kot doslej še vedno mimo proračuna okrog 10 milijard evrov.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je sicer dejal, da je že v obstoječi zakonodaji možnosti za preprečevanje dela na črno toliko, da padec novega zakona na referendumu ne bo kaj prida vplival na obstoječe stanje. "Vsekakor pa je seveda vprašanje, kako se bo začelo bolj učinkovito izvajati nadzor. Ta bo tisti, ki bo izboljšal situacijo," je povedal.

"Ne glede na to, kakšen je in kakšen bo prihodnji zakon o delu na črno, je pomembno, kako se izvaja oziroma v tem primeru kako učinkovito je delo inšpekcijskih služb," je sklenil. Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič za komentar neuradnega izida referenduma danes prek telefona ni dosegljiv.

Ekonomisti: Spreminjanje zakona nepotrebno

Novela po oceni ekonomistov ni bila potrebna in ne bi izkoreninila dela na črno. "Prejšnji zakon ni preprečil dela na črno in tudi novi ga ne bi," je prepričan Janez Šušteršič. Meni, da je zavrnitev predvsem odraz nezaupanja do vlade. Ljudje so zlahka verjeli argumentom nasprotnikov zakona, da bo vse prepovedano, je dejal in spomnil, da pa je zavrnjeni zakon precej podoben prejšnjemu, izboljšave so bile morda le pri nadzoru.

Tudi Jože Mencinger je dejal, da bi že z obstoječim zakonom lahko preganjali oblike dela na črno. "Medsosedska pomoč se bo še naprej dogajala kot doslej in tudi po novem zakonu bi se," je dejal. Po njegovem mnenju je bilo odpiranje sprememb zakona povsem nesmiselno. "Enostavno ne vem, zakaj je vlada sploh načenjala ta problem. Rezultati so predvsem odraz nezadovoljstva ljudi z vlado in splošnega nezadovoljstva," je komentiral. Pritrjuje mu ekonomist Tine Stanovnik, ki dodaja, da je skrajno neposrečeno, da se je vlada lotila reform na toliko frontah. "Mislim, da je bil ta zakon povsem nepotreben," je dejal.

Vlada neuspešna pri prepričevanju, da je novela dobra

Janez Janša: Volivci so glasovali tudi proti oblastniški aroganci.
Janez Janša: Volivci so glasovali tudi proti oblastniški aroganci. FOTO: Damjan Žibert
Predsednik Zares Gregor Golobič meni, da so volivci glasovali proti vladi. Prva dama LDS Katarina Kresal pa je navedla, da od premierja Boruta Pahorja zdaj pričakuje dolg pogovor, kako naprej.

Novelo Zakona o delu na črno je predlagala vlada. Volivce so prepričevali z besedami, da bi zakon zaostroval sankcije tudi tako, da bi moral delodajalec, pri katerem odkrijejo zaposlenega na črno, delavca redno zaposliti za nedoločen čas in mu plačati prispevke za tri mesece nazaj. Opozicija je noveli nasprotovala, najbolj sporna se jim je zdela zaostritev medsosedske pomoči. Proti so bili tudi sindikati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
06. 06. 2011 08.24
+1
Sosedska pomoč - jaz nimam nič , pa vseeno brezplačno pomagam vsakemu za katerega vem da si ne more privoščiti popravila računalnika, beljenja sobe itd.Vsakemu , kolikor le imam energije. Dobesedno se razdajam za dobroto oni p bi me radi še kaznovali za to, ker s solidarnostjo in dobroto jemljem dobiček tistemu, ki bi za to delo mastno kasiral... Seveda obstajajo ljudje, ki se izgovarjajo na "dobroto",medtem pa na črno kasirajo. Ampak kaj pa tisti, ki res pomagamo ljudem iz čiste solidarnosti??
jur0
06. 06. 2011 07.53
+1
sej je v referendumski brošuri pisalo da ta zakon NE velja za sosedsko pomoč in za pomoč na kmetijskih delih?!?!
Gr@bnv@ler
06. 06. 2011 06.54
MINISTRI VAM JE LAHKO SEDET DO 80 LETA ZA LEP TOPIČEM V PARLAMENTU ZA BORIH 3500 NA MESEC DA BI ŠLI V PENZIJO PA NE SAJ NISTE BUTASTI SAJ BI BLA PENZIJA BORIH 1500 ALI MANJ AMPAK S TEM SE NE DA PREŽIVET KAJNE???
hubertfast
06. 06. 2011 06.47
Svetlik naj prvo odstopi ter naj gre v penzijo, to je za Slovenijo najboljše.
bunto
06. 06. 2011 06.47
Zdaj pa veselo na delo, seveda črno .
tekavcminka56
06. 06. 2011 04.24
to je pa objavl hahahahhahha ne me..a ti ze takoj vids kaj spisem predn dam komentiraj? zgleda ze tko..prosu bi da zrihtate neki u tej smeri da loh folk tud ksn link objav al neki? raj se temu posvet kokr da brises komentarje ki niso SPORNI NITI MALO?!!?!?!?!
Habjanic
06. 06. 2011 00.31
šibkejša bo javna blagajna - pa kaj nam ne poberejo že zadosti denarja, še več bi radi meli nebo novih delovnih mest - seveda da bodo delovna mesta če se bo šlo pri 60 v pokoj, če bi sprejeli zakon nebi bilo prostih delovnih mest ker bi starejši še vedno " jemali " službe mladim ker bi bili prisiljeni delati do 65 leta socialna podpora - vsak kateri dobiva socialno podporo je mišljenja zakaj bi šel delat, če pa sem lahko doma in dobim na mesec 400 €. Če bi bilo po moje bi naredil tak, pokličemo te delo je tam javi se danes do 13 ure na delovnem mestu , če odkloniš ponudbo prideš na socialno in tu podpišeš da neboš delal in več ne dobiš podpore. Potem pa bi videli kako bi se odločali.
revolucijazdaj
06. 06. 2011 00.14
Bravo, bravo moji sodržavljani! Ponosen sem na rezultat ponosen sem na Vas. Slovenci smo si vedno pomagali eden drugemu. Ne dajmo se. Držimo skupaj še naprej. Bodimo ponosni na eden drugega. Lepo mi je pri srcu.
revolucijazdaj
06. 06. 2011 00.10
Bravo, bravo moji sodržavljani. Ponosen sem na rezultat ponosen sem na Vas. Slovenci smo si vedno pomagali eden drugemu. Ne dajmo se. Držimo skupaj še naprej. Bodimo ponosni na eden drugega. Lepo mi je pri srcu.
Tonček Balonček
05. 06. 2011 23.55
Pa zakaj bi jih stisnil. Imajo apč regrese, ker te dobro ožamejo. Kot v gospodarstvu! te nategnejo s kakšno brezzvezno brečjo, ki jo kupiš in imajo dobiček seveda. Ja ap saj smo hoteli kapitalizem, konkurenco. Saj si lahko komintent Reiffeisen ali HypoBanke, a to je pa v redu? Saj bi tudi RKC morali stisnit, nič en šparajo pa stalno fehtajo!
TtheG
05. 06. 2011 23.47
tudi banke bi trebalo stisnit. talajo si kaj jaz vem kake regrese pa nagrade itd. tam pa mi za vodenje praznega računa kasirajo 5€ pa kaj mi te maš za vodit če sm na nuli oz zadaj v minusu ko me pipate vsaki mesec. pa tud država ko jim da kao finančne inekcije je smotana . bolj kradeš bol ti dajejo. aja saj res tudi oni imajo nekaj od tega.
Tonček Balonček
05. 06. 2011 23.46
Veliko ljudi pri ans živi v neki iluziji, da bo Janša vse uredil kot je treba in nam bo lepo ter dobro! Pa ti ljudje v večini sploh ne vejo, na čem je temeljila naša gospodarska rast in na kakšen način so rasli Vegradi, SCT-ji itd. To so bili sami baloni brez resne podlage, sami krediti, nič nsio plačevali, rast se meri po izdanih, ne po plačanih fakturah, pa tudi če bi bile plačane, bi bile s krediti. Pa akkšna rast je to, če Kordež kupi Merkur ali SCT gradi eno avtocesto ter nikomur nič ne plača, le račune izstavlja DARSU. No, tako arst smo imeli, pa opremo smo kupili za Šengen, za andzorovanje podplatov na Brniku in podobno, nobene pametne investiciej ni bilo v štirih letih. Za 100 miljonov je bilo izdanih faktur v zvezi s predsedovanjem EU, lepa rast spet! In te pravljiuce je bilo na srečo konec, čeprav bi bilo najbolje, da bi Janša takrat dobil še en mandat in bi videl hudiča! Vsi računi se enkreat plačajo, prejšnja vlada je vs epustila anslednikom, vključno z naročilnico za patrije.
Tonček Balonček
05. 06. 2011 23.36
Pri nas bi ljudje vse imeli od države, davkov pa ne bi plačevali. Za penzije bi si dali izplačat 4 miljarde na leto, od zaposlenih jih pokasiramo ap le 4 (tako je namreč zdaj) in odprli bi vse arhive, seveda po ustrezniem čiščenju. Adijo zdrava pamet!
TtheG
05. 06. 2011 23.31
bilo kak se bo odvilo narod bo spet nasrkal. Saj visokim glavam je vseeno al pade reforma al ne oni so si nabasali kaj so si mislili in si še bodo basali. Narod bo pa spet takratko potegno in država stoji samo zaradi naroda , nekateri se pa tega ne zavedajo. in srčno si želim da bi narod enkrat pokazal kaj zmore in bi pometali vse te kao politike dol. v belgiji nimajo vlade pa pomoje živijo boljše kod pa ko so imeli vlado. :)
TtheG
05. 06. 2011 23.28
in jaz sem danes se vzdržal volitev. razlog zato ker preprosto nevem več nič . ne vrjamem več dobenemu ne levim ne desnim . po eni strani je dobro eno po drugi strani slabo. in kod so dejali volite po lastni presoji. zato je bila moja presoja da ne volim kr je čisto vse brezveze. večina jih je volila proti vladi. ne ščitim dobenega ampak tako je. Janša pa lahko samo sanja o novem mandatu. ker je pokvarjen iz dna duše. zahrbtn je ta človek .
TtheG
05. 06. 2011 23.24
jaz bi raje videl druge obraze v politiki. tako pahor kod janša oba sta nesposobna. janša je sedaj pametn ko vidi da se mandat pahorju izteka in bo spet na vlko pametoval in obljubljal. vsi so isti. zato bi trebalo nove obraze videt in vsaj malo bolj zveste za narod Sicer pa dvomim da je takih dosti . keri pa so pa se raje umikajo politiki kr vedo da se tam dogajajo samo
rackun
05. 06. 2011 23.24
Moje mnenje je,da v Sloveniji nismo sposobninarediti 1 reforme,ker se jih ljudje očitno bojijo. Tistim,ki očitno paše živet tako kot živimo zdaj so obrkrožili proti,tiste ki pa skrbi za boljši jutri pa za.
kfa
05. 06. 2011 23.19
"Konec koncev imamo po eni strani velik primanjkljaj v proračunu, po drugi strani pa gledamo zraven denar, ki gre preko dela na črno na veliko mimo proračuna." Kar naj vidijo, kako se mi počutimo, ko gre denar mimo nas v njihove žepe.
wizeman
05. 06. 2011 23.18
@Platon23 05.06.2011, 22:17 E viš, za tak primer bi lahko delal po zakonu o malem delu. Pa ne more, ker ste ga vrgli na feferendumu. Prav vam je...
wizeman
05. 06. 2011 23.15
@lincoln2 05.06.2011, 22:11 Uh, narobe si razumel predlog zakona. Misliš, da je po veljavnem zakonu to dovoljeno?