Tujina

Epidemija okužb z bakterijo bi lahko trajala še mesece

Berlin/Moskva, 02. 06. 2011 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
123

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je sev bakterije E.coli nov in ga pri bolnikih niso še nikoli prej izolirali. Okuženih je vse več ljudi, Pahor in Židan pa zatrjujeta, da je zelenjava, ki se prodaja v Sloveniji, za potrošnike varna.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je sev bakterije E.coli nov in ga niso pri bolnikih še nikoli prej izolirali. Prve raziskave so pokazale, da je sev mutirana oblika dveh različnih bakterij E.coli s smrtonosnimi geni, kar bi lahko pojasnilo obsežnost in resnost izbruha okužb v Evropi.

Bakterija
Bakterija FOTO: Reuters

Strokovnjakinja za prehransko varnost pri organizaciji Hilde Kruse je povedala, da gre za "edinstven sev, ki ga pri bolnikih niso še nikoli prej izolirali". Ima "različne značilnosti, zaradi katerih je bolj nalezljiv in proizvaja več toksinov", je dodala. Kot je pojasnila, nenehno spreminjanje in menjavanje genov pri bakterijah ni nič nenavadnega.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v Evropski uniji pa je sporočil, da je identificiral sev smrtonosne bakterije E.coli. Povzročitelj je sev bakterije E.coli, ki proizvaja šiga toksin. "Laboratorijski izvidi kažejo, da je povzročitelj serološka skupina STEC O104:H4," so zapisali, s čimer so potrdili dosedanje sume, da je za epidemijo odgovoren zelo redek sev bakterije. Ob tem so ponovili, da je okužena hrana najverjetnejši prenašalec okužbe z bakterijo, da pa preiskave še potekajo. Za zdaj tudi ne kaže, da bi bila surovo mleko ali meso povezana z izbruhom epidemije.

Znanstveniki iz Nemčije in Kitajske pa so skupaj uspeli prebrati genom bakterije. "Gre za posebno vrsto povzročitelja Ehec," je dejal bakteriolog Holger Rohde z univerzitetne klinike v Hamburgu. Znanstveniki so v dedni zasnovi bakterije odkrili dva povsem različna seva bakterije, od katerih je eden klasična, drugi pa precej oddaljena oblika običajne bakterije. Ta nova kombinacija pripomore k temu, da se bakterija pritrdi na celice v črevesu in ostane tam dlje časa ter posledično dlje časa povzroča zdravstvene težave.

Nemčija: 470 primerov okužb, 17 smrti
Švedska: 15 primerov okužb, ena smrt
Danska: 7 primerov okužb
Nizozemska: 3 primeri okužb
VB: 7 primerov okužb
Španija: 1 primer okužbe

Vodja nemškega državnega centra za bolezni Robert Koch Reinhard Burger je za BBC dejal, da lahko traja še mesece, preden se širjenje nevarne bakterije Ehec ustavi. Ob tem pa je dodal, da “mogoče nikoli ne bomo odkrili vira okužbe.” Izrazil je sočutje s španskimi kmetovalci, ki so zaradi suma, da so za širjenje bakterije krive njihove kumare, utrpeli ogromno škodo.

S smrtno nevarnim sevom bakterije E. coli se je sicer okužilo že več kot 1.500 ljudi, umrlo je 18 ljudi, 17 v Nemčiji in eden na Švedskem.

Rusija prepovedala uvoz zelenjave

V odzivu na to potezo je Evropska komisija protestirala pri Rusiji in zahtevala takojšen umik prepovedi, ki jo je označila za "nesorazmeren" ukrep. Kot so pojasnili, je evropski komisar za zdravje John Dalli pri ruskih oblasteh pisno vložil pritožbo Bruslja.

Zaradi epidemije okužb z bakterijo Ehec je Rusija danes prepovedala uvoz vse sveže zelenjave iz EU. Kot so pojasnili na ruski agenciji za zaščito potrošnikov, prepoved velja za zelenjavo iz vseh članic Unije, v veljavo pa je stopila danes zjutraj. Na ruski agenciji so še dejali, da bodo vso svežo zelenjavo iz EU, ki je že v Rusiji, uničili.

zelenjava
zelenjava FOTO: Reuters

Rusija je že v ponedeljek prepovedala uvoz sveže zelenjave iz Nemčije in Španije. Tedaj so v Moskvi napovedali, da bodo prepoved razširili na celotno Unijo, če pristojni ne bodo ugotovili, kako se širi okužba.

Vse več okuženih

Samo v sredo so v Nemčiji zabeležili 365 novih primerov okužbe, četrtina je že zbolela za hemolitičnim uremičnim sindromom (HUS), ki ga povzroča bakterija Ehec. Med okuženimi sta tudi dva Američana, ki sta se pred kratkim vrnila iz Hamburga. BBC poroča, da so se z bakterijo okužili še trije Britanci, kar pomeni, da je skupno število okuženih v Veliki Britaniji sedem. Vsi naj bi se okužili v Nemčiji.

Prvi rezultati analiz vzorcev sveže zelenjave, ki so jih na slovenskem trgu odvzeli konec prejšnjega tedna, so pokazali, da bakterije E. coli pri nas ni. Rezultate mikrobioloških analiz ostalih vzorcev sicer na ministrstvu za kmetijstvo pričakujejo v prihodnjih dneh.

Burger pravi, da je nemogoče napovedati, kdaj bo število okuženih začelo upadati. “Lahko šele čez nekaj tednov ali mesecev.” Odvisno je tudi od tega, ali je okužena hrana še vedno v skladiščih in ali je izvor okužbe še aktiven.

Pahor: Hrana na slovenskih policah je varna!

Premier Borut Pahor je na današnji seji vlade dejal, da na podlagi vseh informacij, ki so mu na voljo, slovenskim državljanom in državljankam lahko zagotovi, da je hrana na slovenskih trgovinskih policah varna.

Pristojna ministra za kmetijstvo in za zdravje sta sicer predsednika vlade dolžna nemudoma obvestiti v primeru pojava kakršne koli informacije, ki bi bila relevantna za zdravje ljudi. "V tem primeru bomo tudi primerno in hitro ukrepali," je še zagotovil Pahor.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je dodal, da smo v Sloveniji začeli ukrepati zelo hitro in da službe delujejo učinkovito. "Ne samo da preverjajo formalizme, od kod prihaja k nam zelenjava, ves čas so inšpektorji tudi na terenu in vzorčijo," je dejal. Vsi dosedanji rezultati kažejo, da je zelenjava, ki se prodaja v Sloveniji, za potrošnika varna.

Opozoril je še, da nobena evropska država ne izvaja prepovedi uvoza zelenjave iz Španije, tam od pridelave zelenjave neposredno in posredno živi pol milijona ljudi, razen za tista dva proizvajalca, za katere so v Nemčiji sprva posumili, da sta vir okuženih vrtnin, a ju je Španija že zaprla. Vendar pa do neke mere bojkot izvajajo evropski potrošniki, ki enostavno ne želijo kupovati španskih proizvodov.

Neposredne povezave med zastrupitvami in uživanjem kumar nekaterih španskih pridelovalcev ni.
Neposredne povezave med zastrupitvami in uživanjem kumar nekaterih španskih pridelovalcev ni. FOTO: Reuters

Bakterija tudi v jelenovi salami

Avstrijske zdravstvene oblasti so medtem bakterijo Ehec odkrile tudi v jelenovi salami italijanskega proizvajalca Norc Toscana in posvarile pred njenim uživanjem.

Iz slovenske veterinarske uprave (VURS) so sporočili, da po podatkih avstrijskega pristojnega organa salame iz Avstrije niso distribuirali v druge države. Italijanski pristojni organi pa naj bi v kratkem podali poročilo o ugotovitvah in o tem, ali se je salama morda znašla še v drugih evropskih državah. Potrditve o tem, ali je sporna salama tudi v Sloveniji, tako še ni, bodo pa na Vursu poizvedeli pri trgovskih mrežah v Sloveniji in če bodo ugotovili, da je bil proizvod distribuiran na slovenski trg, bodo takoj izvedli odpoklic salame.

Epicenter izbruha je v severnonemškem Hamburgu.

Španija bo zahtevala nadomestilo za izgube

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je potrdil predhodne napovedi, da bo Španija zahtevala nadomestilo za izgube, ki jih je država utrpela zaradi navedb, da so španske kumare krive za širjenje nevarne bakterije Ehec. Tudi zadnje raziskave španskih zdravstvenih oblasti so pokazale, da za to ne obstaja "niti najmanjši indic".

Kot je dejal Zapatero, je v sredo z analizami, ki jih je opravila španska agencija za prehransko varnost, "postalo jasno, da ne obstaja niti najmanjši indic za to, da je izvor resne okužbe v katerem koli španskem proizvodu."

Tudi laboratorijski testi v Nemčiji so španske kumare, za katere so najprej domnevali, da so vir okužbe, že v torek oprali krivde. Na kumarah so sicer odkrili bakterijo Ehec, niti v Nemčiji niti v Španiji pa niso potrdili prisotnosti smrtonosnega seva HUSEC041, zaradi katerega je umrlo 17 ljudi.

Kmetje utrpeli velike izgube

Evropska komisija je nato v sredo umaknila opozorila potrošnikom glede španskih kumar, a španski kmetje so zaradi pripisane krivde že utrpeli velike izgube. Po ocenah španskih izvoznikov sadja in zelenjave so na teden izgubili več kot 200 milijonov evrov, saj je 150.000 ton njihovih proizvodov zaradi odziva evropskih držav na izbruh nevarne bakterije ostalo neprodanih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
03. 06. 2011 01.01
"Kot so pojasnili, je evropski komisar za zdravje John Dalli pri ruskih oblasteh pisno vložil pritožbo Bruslja." . John Dalli je tisti polit-komisar, ki je dovolil uporabo GMO krompirja v Evropi !!!! In to po samo 21 dneh sedenja na stolčku !!! Pred tem so ga v matični državi VRGLI IZ VLADE ZARADI KORUPTIVNOSTI !!!!!!
prehlad
02. 06. 2011 22.48
JA KAJ A NAŠA VLADE NIČ SOLATE NE JE. TO PA RES ŠKODA.
zhivzhiv
02. 06. 2011 22.39
kakšni pa so simptomi?
orome
02. 06. 2011 21.56
JAAA NJEEEE..... Ku svinska gripa ? Ku nore krave ? Ku Ptičja gripa ? itd itd... Nakladanje taku in drugačnu... sam sej jih lahko razumemo... nekaku je treba manipulirat z trgom :)
kokodajsar
02. 06. 2011 21.28
...prihaja cas PAMETNE SAMOOSKRBE - to pomeni, da si prskrbite dovolj velik kos zemlje in da lahko pridelate toliko hrane kolikor je porabi vasa druzina rezerva za morebitne hude case; seveda kak visek pridelanega se lahko lepo proda za kos "rumene zlahtne kovine' in ne za "vrednostni potiskani papir". Seveda boste imeli samooskbo z lasnimi semeni trpeznih rastlin in ne nekimi hibridi, ki so zrasli na kroznikih dobickarskih korporacij katere ti prodajo od NJIHOVEGA semena do potrebnega NJIHOVEGA skropiva in NA KONCU NJIHOVEGA zdravila - ki itak ne hasni!!! Cas je za pamet v glavo in ne gledat reklam!
Odpri.oci
02. 06. 2011 21.11
PARADIŽNIK : Zeleni plodovi vsebujejo alkaloid solanin, ki je v večjih količinah strupen. V zrelem paradižniku pa je veliko kemičnih spojin (karotenoidi, likopen, betakarotin ...), ki jih z enim imenom imenujemo antioksidanti. Plod paradižnika vsebuje tudi vsaj dvajset rudnin (železo, fosfor, magnezij, kalij itd. in dvanajst vitaminov - med njimi tudi vitamin, C, E in druge. Najkoristnejši je, kadar ga uživamo svežega. . In verjetno je tisti v Mercatorju najbolj svež !!!!!
Odpri.oci
02. 06. 2011 21.01
Prva slika s povsem zelenimi paradižniki pove vse o "kupljeni" zelenjavi !!!! . Tak paradižnik NIMA V SEBI prav ničesar !!!! In tudi okusa nima, saj sonca niti vidi ne in "pordeči" na vagonih in/ali trgovskih policah !!!! . PS : ZELEN nedozorel paradižnik je zaradi visoke vsebnosti solanina hudo strupen...... solanin "uničiš" termično z temperaturo nad 170 st. . Dober tek.... pri solati iz zgornjih paradižnikov !!!!!
Odpri.oci
02. 06. 2011 20.52
Tudi matematika je kvazi novinarjem V.L. in U.Z. očitno ŠPANSKA VAS !!!! . Nemčija : 470 okužb... Švedska : 15 okužb.... Danska : 7 okužb... Anglija : 7 okužb.... Nizozemska : 3 okužbe... Španija : 1 okužba.... . "S smrtno nevarnim sevom bakterije E. coli se je sicer okužilo že več kot 1.500 ljudi" . V zgornjih državah : 503 okužbe..... in še okoli 1000...... izgleda da na Marsu ??????? . No ja.... saj "diplomantom" FDV (včasih FSPN) ni treba znati ničesar.... važno je, da "znajo" uporabljati "Google Translate".... in prepisujejo članke !!!!
Odpri.oci
02. 06. 2011 20.46
Dokler so jagode z domačega vrta veliko slajše kot kupljene.... češnje direktno z drevesa.... solata in berivka direktno iz vrta..... kifelčar direktno iz zemlje (še pol ure pred peko je bil v zemlji)..... TOLIKO ČASA ME IZJAVE PAHORJA IN ŽIDANA ne brigajo kaj dosti !!!!! . Nova bakterija je zagotovo nevarna..... še veliko bolj NEVAREN pa je ljubljanski šeriff, ki preganja ljudi, katerim pomeni ZDRAVA HRANA več, kot trgovski dobički !!!! . Mar bi rad z prepovedjo lastne pridelave hrane in "vsiljenim" kupovanjem "plastike" v Mercatorju (zelenjava brez vitaminov in mineralov....) dvignil promet "svojim" in Jakličevim Lekarnam ?????
Odpri.oci
02. 06. 2011 20.37
@srebrnibreg 02.06.2011, 19:32 0 "Sen bil danes v enem trgovskem centru in je trgovka rekla, da se toćno vidi kateri so desničarji. Pred pultom zelenjave obrnejo glavo na drugo stran in gredo hitro mimo." . Pozabil si napisati v katero stran obrnejo glavo !!! . Če so tvoja "politična prepoznavanja" pravilna... upam da bo šla kmalu CELA VLADA v Mercator kupovat špansko zelenjavo.... bi se jih najbolj elegantno rešili !!!!
Odpri.oci
02. 06. 2011 20.34
Če je kdo dvomil, da bo tudi Španija potrebovala "bail out" z (tudi) slovenskimi milioni.... po tej "diverziji", ki bo Španijo "koštala" par miliard EUR, je povsem na dlani, da bo še letos zaprosila za "pomoč".... . Upam samo, da bosta do takrat izdajalca Pahor in Križanič že letela iz vlade in da nova vlada ne bo RAZMETAVALA z davkoplačevalskim denarjem !!!!!
nekdoxx
02. 06. 2011 20.04
ni mi jasno kako je varno pri lidlu in hoferju pa pride vsa zelenjava iz tujine..
major1
02. 06. 2011 19.39
Če tzo tzab dva trdita, potem vse prekuhajte, sicer bo šlo vse po zlu.
srebrnibreg
02. 06. 2011 19.32
Sen bil danes v enem trgovskem centru in je trgovka rekla, da se toćno vidi kateri so desničarji. Pred pultom zelenjave obrnejo glavo na drugo stran in gredo hitro mimo.
Sadjar
02. 06. 2011 19.06
Zelo varna je, sploh pa po vsakdanji pošiljki radioaktivnega praha iz Japonske
red_star
02. 06. 2011 18.59
Do zdej sm jedla brez skrbi, po tej njegovi izjavi mam pa dvome...
lepotica19
02. 06. 2011 18.37
"Premier Borut Pahor je na današnji seji vlade dejal, da na podlagi vseh informacij, ki so mu na voljo, slovenskim državljanom in državljankam lahko zagotovi, da je hrana na slovenskih trgovinskih policah varna." pole sigurno NI varna...
YXY
02. 06. 2011 18.16
Na BBC imajo napisano, da imajo v VB 3 okužbe...
ma5t3r
02. 06. 2011 17.55
še ena farmaceutska biznis je biznis
populus
02. 06. 2011 17.51
SIGURNO NI VARNA ČE JE PREMIER TAKO REKEL ,IN JA ON SE FUL SPOZNA TUD NA PREHRANO,KOT SE JE NA TOVARNE KI SO ŠLE VRAGU V sej veste kam hahaha!!