Slovenija

Finančno ministrstvo: Slovenija ne potrebuje pomoči

Bruselj/Ljubljana, 03. 07. 2012 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri Evropski komisiji ne izključujejo možnosti, da bo Slovenija zaprosila za finančno pomoč. A slovenske prošnje v Bruslju ne pričakujejo v kratkem. Na slovenskem ministrstvu za finance pa zatrjujejo, da državi ne bo treba zaprositi za pomoč.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock
O možnosti, da Slovenija Bruselj zaprosi za finančno pomoč, je premier Janez Janša dejal, da se "te špekulacije, ki so v teh dneh v časopisih, ne nanašajo na hipotetično možnost, da bi Slovenija kot država morala zaprositi za pomoč, ampak se te špekulacije nanašajo na nekoliko nejasno stanje v slovenskem bančnem sektorju, kar je pa nekaj drugega".

Sloveniji zaradi odločitve KBC, da ne sodeluje pri dokapitalizaciji NLB, ne bo treba zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov, zatrjujejo na ministrstvu za finance. "Sredstva, ki bi jih zagotovila KBC, bosta tako zagotovila Kad in Sod. Pri tem bosta uporabila rezerve, ki so bile prav za takšne primere ustvarjene v preteklih letih, zato tudi ni potrebe, da bi Slovenija zaradi odločitve KBC morala zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov, in je strah javnosti povsem odveč," pravijo.

"Slovenija v tem trenutku nima potrebe, da bi zaprosila za finančno pomoč iz evropskih mehanizmov, niti zaradi kapitalske ustreznosti bank niti zaradi javnofinančnih razlogov," so dodatno pojasnili na ministrstvu.

Kot možna vzroka za zaprosilo za pomoč so po izkušnjah držav članic evroobmočja predvsem javnofinančne razmere in razmere v finančnem sektorju, so navedli in dodali: "Ne prvi ne drugi vzrok v Sloveniji ne kažeta potrebe po pomoči iz evropskih mehanizmov".

Javnofinančni primanjkljaj se znižuje

Po pojasnilih ministrstva je vlada doslej že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ. Javnofinančni primanjkljaj se s 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) konec leta 2011 letos znižuje na 3,6 odstotka BDP in nadalje pod tri odstotke BDP v prihodnjem letu skladno z zavezami v okviru EU.

Začrtana javnofinančna politika je v celoti podprta s sprejetim rebalansom proračuna za 2012, s čimer so tveganja v izvrševanju omejena, so zagotovili in dodali, da Slovenija prav tako ni izpostavljena tveganju iz naslova refinanciranja. Sredstva na računih države ob razpoložljivih instrumentih financiranja namreč omogočajo nemoteno izvrševanje proračuna do konca leta tudi v zaostrenih razmerah na finančnih trgih.

Po pojasnilih ministrstva je vlada doslej že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ.
Po pojasnilih ministrstva je vlada doslej že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ. FOTO: Thinkstock

Država ne pričakuje dodatnih finančnih obremenitev

Ministrstvo je spomnilo tudi, da je NLB trenutno predmet skrbnega pregleda, ki je prvenstveno namenjen oceni stanja banke za obstoječe lastnike in potencialne nove vlagatelje. Ne glede na rezultate pregleda pa država do konca leta ne pričakuje dodatnih finančnih obremenitev iz naslova kapitalske ustreznosti NLB niti ni soočena s tveganji iz preostalega dela finančnega sektorja. To pomeni, da trenutno tudi ni specifičnih potreb bančnega sektorja, ki bi narekovale morebitno zaprosilo za pomoč.

Bo Slovenija šesta država, ki bo zaprosila za pomoč?

Za pomoč iz evropskih reševalnih skladov so do zdaj zaprosili Grčija, Irska, Portugalska, Španija in Ciper.

Pri Evropski komisiji sicer danes niso izključili možnosti, da bo Slovenija zaprosila za finančno pomoč iz evropskih reševalnih skladov. Na vprašanje, ali bo Slovenija šesta članica evroobmočja, ki bo to storila, so odgovorili, da prošnje še niso prejeli in da je tudi ne pričakujejo v kratkem, a dodali, da ni mogoče ničesar izključiti.

"Na tej točki ni novega razvoja dogodkov. Smo v stiku s Slovenijo. Nismo še prejeli prošnje, tako da nimamo drugih komentarjev," je odgovoril tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly. Na vprašanje, ali prošnjo pričakujejo v kratkem, je odgovoril, da ne. Dodal je še, da nimajo nobenih dodatnih informacij in nadaljnjih komentarjev o razmerah v Sloveniji.

V zadnjih dneh se v nekaterih medijih pojavljajo ugibanja, da bo Slovenija šesta članica evroobmočja, ki bo zaprosila za pomoč, in sicer zaradi problemov v bančnem sektorju. Preberite, kaj so o tem zapisali pri Bloombergu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
04. 07. 2012 15.49
če se bo to nadaljevalo bodo rabili oni pomoč ampak ne denarno fizično pomoč ker jih bomo morali fizično odstraniti s tega položaja ker nam samo še lažejo in kradejo *
BMWmunja
04. 07. 2012 11.18
+3
@Finančno ministrstvo: Slovenija ne potrebuje pomoči@ Spomnimo se besed Šušteršiča kak teden dni nazaj, ki so ta teden "drek" postale. Toliko o verodostojnosti te izjave....
X-XY
04. 07. 2012 11.08
+5
Država ne rabi, on si vzame koliko rabi, folk pa rabi pomoč.
Ran von Pasji
04. 07. 2012 11.00
+5
ne bomo zaprosili za pomoč, imamo še nekaj notranjih rezerv - beri: je še nekaj upokojencev živih, pa en par ljudi še dela... bomo njim še malo kaj priškrnili, še malo podražili osnovne življenjske dobrine, pa se bo nabralo nekaj denarja, nekaj prebivalstva bo od slabega življenja, stresa, nedostopnega zdravljenja... pocrkalo in razbremenilo upokojensko-socialno malho... pa Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč! Grki so šli na ceste, Francozi razgrajajo, Nemci si svojega delavskega življa niti približno ne upajo tako izigravat, kot se to počne v Sloveniji... ampak mi slovenclji še kr čakamo... na božjo milost?!? .... :((((((((
comment123
04. 07. 2012 06.09
+4
KOMU NAJ VERJAMEMO, KAKO NAJ BOMO VESELI DRŽAVLJANI. NEKAKO TAKO JE KOT, ČE SI ZLOMIMO ROKO IN DOMA TO SAMI UGOTOVIMO,,KER JE OČITNO, BOLEČE, POTEM GREMO PA K ZDRAVNIKU IN NAM REČE DA VERJETNO NE GRE ZA ZLOM ROKE, BOLJ VRJETNO ZA ZLOM NOGE. SAMI VEMO IN ČUTIMO, DA Z ROKO NI NEKAJ V REDU, ZDRAVNIK, KI BI MU MOGLI ZAUPATI V STROKI PA TRDI NEKAJ, KAR JE NEMOGOČE, TAKO JE V SLOVENSKI POLITIKI IN DAJANJU INFORMACIJ JAVNOSTI!
Allgeau
04. 07. 2012 04.54
+5
bla bla bla, zdaj pa smo tam, kar ze dolgo napovedujem....adijo slovenija, dober dan grcija;-) kdor visoko leta nizko pade;-)
unikat.33
04. 07. 2012 01.32
+7
Očitno v Evropi več vedo, kot nam razlagajo naši politiki. Mi pa jim spet slepo verjamemo....
Peter Kralj 1
04. 07. 2012 00.54
+8
janezek, da se ne boš ugriznu u jezik kot pri NLb................
peugeot19
04. 07. 2012 00.19
+3
zanjih ne bo zmanjkalo,ker se vedno vrti v enem krogu,za eno leto bo dovolj,kaj pa potem...
izbriši mi profil admin
03. 07. 2012 23.40
+7
Seveda da ne, ko pa bi morali potem račune položiti na mizo !!!! rajši bodo še naprej molzli delavski razred in noseče ženske in kratili pravice slehernega državljana RS !!!!
Osman Baba
03. 07. 2012 23.40
+8
take kot janša ne potrebujejo sej od nas pokradejo denarja...ljudje pa nej grejo se mučit v kakšno nemčijo pa avstrijo....
legnum
03. 07. 2012 23.23
+19
Slovenija ne potrebuje pomoči, bomo pokradli narod.
DeBill
03. 07. 2012 23.14
+0
Prekmurje Slovenija
03. 07. 2012 22.31
-8
Če bom imel večjo plačo kot jo imam sedaj potem naj evropa kar pomaga. Sicer pa mislim da v sloveniji nam sploh ni slabo. Skoraj 2000€ plače imam, hišo, avto in v teh toplih dneh bazen za ohladiti. Še en lep majhen vikend si zrihtam, pa kaj še kdo več hoče?? Ne vem zakaj samo vsi nekaj stokate in jočete po forumih???? Pa kakšni tajkuni neki? Vsak ima priložnost za delo in dober zaslužek?
Prototip
03. 07. 2012 22.59
+9
vsi se veselimo s teboj,,,na vem zakaj jih je potem na borzi več kot 100,000 če ima vsak priložnost za delo in dober zaslužek,,,,,
matic cad
03. 07. 2012 23.24
+6
Prekmurje Slovenija
04. 07. 2012 04.23
-2
strucm
04. 07. 2012 12.07
+1
Prekmurje slovenija...sem poklicni industrijski oblikovalec in ze takoj po solanju sem pogruntal, da ta poklic ne spada v slovenijo oz. uspejo zelo redki.... Ker so me pcji zanimali ze od malih nog, sem sam nekako postal sistemc z vsemi certifikati in delam tudi za javno upravo, lahko recem, da sem v sluzbi uspesen, to je tudi dokazala firma, ki mi je v teh cajtih dala pogodbo za nedolocen cas in vse pohvale. Vse lepo in prav dokler ne pridemo do place...krepko pod 1000eur dobim na racun...ceprav bi pred dvajsetimi leti za 1/3 mojega znanja sluzil res mastne pare...tako je zaenkrat skoraj povsod v racunalnistvu...izjeme so nekateri sistemci, ki imajo kar krepko cez 1000eur pa smo nekako z znanjem na istem nivoju. Lep primer je tudi moja sestra. Z odliko je dostudirala druzboslovje in novinarstvo...po diplomi je iskala sluzbo 2 leti...in teb je to normalno in sploh ni hudo...kok je druzin, ki imajo isti problem, kolk jih poznam... Poznam pa tud tipe, ki so polni, ampak zanimivo nobenega ne poznam, ki bi to sam ustvaru. Delajo pr fotrih, matkah, podedoval so razna sranja. Stari, kle folku ne omogocjo kredita niti za stanovanje zarad takih plac, pa nm pravjo mamine mazice, k pr njih zvimo. Ne seri z neumnimi komentarji in probi premislt v cemu je problem. Zarad take neenotnosti med slovenci se dogaja podobno...A si ligenj mogoce? ligenj = kravatar, gnus, tajkun, pingvin, ritolizec...
Marko Novak 1
03. 07. 2012 22.04
+14
tajkune obrat jih dat na hladno pa ne bo potrebno dobiti pomoči.lp
M_teorija
03. 07. 2012 21.09
+9
~Finančno ministrstvo: Sloveniji ne bo treba prositi za pomoč EU~ Iz kje pa to ugotavljajo!? Z marsa. Pa tudi če gledajo z Marsa bi se videlo našo oskubljeno kokoš!?
Katja10
03. 07. 2012 21.05
+0
PRIJATELJSTVO ČUTIM iglo, kako gre skozi uho, vozli so votli in vetrovi so kakor strmine v nebo. A le malo duš se še more vzpeti za bogom, prijatelji, misli so trda oblast. NE vem, tudi če se raztelesim, ne vem, koliko dni nam je še danih. Grobov pa je vedno manj, prijatelji umirajo speči in iz njihovega pepela se rojeva samo noč. DOVOLJ je praznikov, prijatelji, in premalo otrok je spočetih iz sanj. Počasi vsi, kar nas je prerokov, pomremo. Čutimo vezi, kako so potrgane, na obrazih je kri in diši le še po smrti, prijatelji! (Blaž Lukan)
przelmuding
03. 07. 2012 20.57
+4
Seveda slovenija ne bo rabila pomoči EU bodo nas navadne delavce do kraja zmolzli.
Igor__Zmaj
03. 07. 2012 19.23
+5
Seveda ne bo treba, če bomo čakal da bojo prej vse drugi pobral.
Osvald
03. 07. 2012 20.51
+1
Misliš da so bila zadolževanja zadnjih 3 let zastonj ??
PINGVINI_stan
03. 07. 2012 21.37
+2
Kaj misliš, da je SLO Grčija, Grčija je v pufu že od leta 1828 in se samo kopiči!! Grčija je dolžna toliko, da naslednjih 100 let, če bi njihova ekonomija zalaufala, tega ne more vrniti!! sLOVENIJA je pa ravno toliko dolžna, da bo morala z obrestmi vred vrniti vse, do evrčka! Zato za nas dodatno večje zadolževanje ne pride v poštev, smo premajhni, zato smo za vse finančne institucije popolnoma nepomembni! !!
PINGVINI_stan
03. 07. 2012 21.41
-1
Ne trobezlaj!! Toliko škode SLO, kot jo je napravila ravno Pahorjeva vlada, z nesposobnim Križaničem, ni napravila še nobena vlada od kar postoja samostojna SLO. Matematika in številke ne lažejo!
Jožajoža
03. 07. 2012 17.31
+11
ne. ta vlada bo najprej obrala državljane, in če ne bodo dovolj nabrali za sebe, cerkev in strice iz avstralije, pa bodo še zahtevali pomoč, katere pa slovenci spet ne bodo nikoli videli.
mojalipa
03. 07. 2012 23.40
+1
Sem stric iz Avstralije in nikoli nisem nic dobil od Slovenske vlade in tudi ne pricakujem in si tega ne zelim. Tako mislimo vsi STRICIiz avstralije, izdajalci slovenskega naroda ki se vedno ohranjamo slovensko kulturo brez podpore slovenske vlade, hvalabogu... Lep pozdrav od izdajalcev iz Argentine Avstralije in Kanade,