Slovenija

Poslanci soglasno podprli priznanje Južnega Sudana

Ljubljana, 12. 07. 2011 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Priznanje Južnega Sudana prihaja prav v času, ko Slovenija praznuje dve desetletji razglasitve neodvisnosti, in treba je podpreti voljo južnosudanskega ljudstva, so se strinjali poslanci.

Poslance je pred glasovanjem v imenu vlade nagovoril zunanji minister Samuel Žbogar, ki jih je uvodoma seznanil z uradno razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija. Kot je ob tem dejal, Slovenija pozdravlja razglasitev neodvisnosti, ob tem pa opozoril, da novo državo čaka rešitev še vrste odprtih vprašanj, povezanih z državljanstvom, mejo in nafto.

Slovenija je novi državi ponudila pomoč v tranzicijskih procesih, predstavniki Južnega Sudana pa se po ministrovih besedah zanimajo za izkušnje Slovenije pri osamosvajanju pred 20 leti. Generalna skupščina ZN bo predvidoma 14. julija odločala o članstvu Južnega Sudana v Svetovni organizaciji in, kot je zatrdil Žbogar, želi tudi Slovenija glasovati za članstvo.

Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je sklep vlade o priznanju Južnega Sudana že potrdil, enako naj bi še nocoj na izredni seji priznal tudi državni zbor.
Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je sklep vlade o priznanju Južnega Sudana že potrdil, enako naj bi še nocoj na izredni seji priznal tudi državni zbor. FOTO: Dz-rs.si

Predsednica odbora za zunanje zadeve Janja Klasinc je poslanke in poslance seznanila, da je odbor na današnji nujni seji soglasno potrdil sklep vlade o priznanju Južnega Sudana, ki ga je vlada sprejela v ponedeljek. V predstavitvi stališč, ki je sledila, so bile vse poslanske skupine enotnega mnenja, da mora Slovenija podpreti neodvisnost Južnega Sudana. Podpora novi državi je "dolžnost Slovenije" in "samoumevna", so menili v poslanskih skupinah SDS in Zares.

Večina poslanskih skupin je ob tem spomnila na težnje Slovenije po samostojnosti pred 20 leti in na to, da do priznanja Južnega Sudana prihaja prav v času, ko Slovenija praznuje dve desetletji razglasitve neodvisnosti. Zato so se strinjali, da je treba podpreti voljo južnosudanskega ljudstva, ki je s skoraj 99 odstotki na referendumu izrazilo željo po samostojni državi.

Poslanci so ob tem tudi izrazili zaskrbljenost spričo nemirnih razmer na severu Južnega Sudana, še zlasti glede grožnje genocida nad Nubami. Ob tem so pozvali k mirnemu in konstruktivnemu reševanju odprtih vprašanj med Sudanom in Južnim Sudanom ter izpostavili pomen prijateljskih in spoštljivih odnosov med državama.

Bogdan Barovič je ob tem sicer ponovil pomislek SNS, da ima Slovenija "različne vatle" za priznavanje novih držav, na kar je stranka že opozorila v pisni poslanski pobudi zunanjemu ministru. Kot je dejal, je Slovenija zaradi določenih tujih držav hitro priznala Kosovo, obenem pa še ni priznala Abhazije in Južne Osetije. Z Barovičem se ni strinjala Klasinčeva iz SD, ki je menila, da Slovenija ne podpira neodvisnosti Južnega Sudana zaradi drugih, ampak zaradi sebe.

Franco Juri je ob izreku podpore poslanske skupine Zares izpostavil, da se je Slovenija s Sudanom v preteklosti veliko ukvarjala. Ob tem je spomnil na prizadevanja pokojnega predsednika Janeza Drnovška za ustavitev genocida v Sudanu in pa borca za pravice južnosudanskega ljudstva Toma Križnarja, ki se trenutno mudi v južnosudanski prestolnici Juba. S slednjim se je Juri, kot je povedal poslancem, po telefonu pogovarjal pred današnjo razpravo in Križnar mu je dejal, da mora Slovenija sprožiti vse diplomatske akcije, da se ustavi nasilje na meji med Sudanom in Južnim Sudanom. Ob koncu je še izrazil upanje, da bo Slovenija obdržala "doslednost" pri priznavanju novih držav tudi pri glasovanju o priznanju palestinske države v Generalni skupščini ZN, ki se pričakuje septembra.

Po petih desetletjih konfliktov s severom je Južni Sudan naposled le postal neodvisna država.
Po petih desetletjih konfliktov s severom je Južni Sudan naposled le postal neodvisna država. FOTO: Reuters

Nemiri ob meji ostajajo

Kot je znano, je Južni Sudan postal neodvisna država v nedeljo po petih desetletjih konfliktov s severom. Za neodvisnost so se prebivalci Južnega Sudana sicer odločili na referendumu, ki je potekal med 9. in 15. januarjem na podlagi mirovnega sporazuma iz leta 2005. Nekdaj največja afriška država je tako razpadla na dva dela, ki pa ostajata v napetih odnosih. To je za 24ur.com pred dnevi potrdil tudi Križnar. Po telefonu nam je dejal, da se na meji med Južnim in Severnim Sudanom vršijo množični poboji. "Žrtvovani so na žrtveniku, a se z njimi nihče ne ukvarja," je povedal. Po njegovih besedah jim ne pomaga niti nova država, čeprav gre za ljudi, ki imajo velike zasluge, da je Južni Sudan izboril neodvisnost. Za zdaj jim ne bodo pomagali.

"Jaz sem bil na tem morišču. Prinašam najnovejše podatke. V zadnjih treh tednih je bilo tam ubitih vsaj 6.000 ljudi, pol milijona je razseljenih po gorskih votlinah. Vsak dan so sistematično bombardirani," je dodal Križman.

Celoten pogovor s Tomom Križnarjem in njegove posnetke s prizorišča si lahko ogledate tukaj ...

Ploskanje rezultatom referenduma, južni Sudan
Ploskanje rezultatom referenduma, južni Sudan FOTO: Reuters

MZZ: Slovenija bo med prvimi državami

Kot so nam sporočili predstavniki zunanjega ministrstva, bo Slovenija ena od prvih držav, ki bo priznala Južni Sudan. "Naš interes je, da bi čim prej priznali novo 193. državo sveta. EU in Slovenija kot njena članica so vseskozi podpirale politične procese v Sudanu, ki so privedli do razglasitve neodvisnosti nove države 9. julija 2011," pravijo. 

Na naše vprašanje, ali gre za suvereno odločitev, ministrstvo odgovarja pritrdilno: "Odločitev o priznanju države je suverena odločitev Republike Slovenije. Republika Slovenija je v Deklaraciji o zunanji politiki RS poudarila spoštovanje narodov do samoodločbe. Iz tega razloga RS tudi spoštuje in pozdravlja demokratično odločitev volivcev Južnega Sudana za odcepitev od Sudana in ustanovitev samostojne in neodvisne države."

Odgovorili so še, da gre za politično nesporno odločitev in da so zainteresirani, da bi 14. julija 2011 lahko glasovali tudi za članstvo Republike Južni Sudan v Organizaciji združenih narodov, za kar pa je potreben sklep o priznanju Južnega Sudana, ki je v pristojnosti Državnega zbora.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

detict
02. 08. 2011 12.30
Temu zmesanemu Križnarju sigurno CIA placuje, da jim infote nosi. S kamerami je butl opremil ljudi, ki za jest nimajo. Tam pa high tech tehnologijo naokol nosijo. Pa se to. U bistvu jim je s temi kamerami se vecjo je...o naredil. Ko koga dobijo, da ima kamero pri sebi, gre glava takoj !!! En vlek butl je ta Kriznar !!!
bamsy
13. 07. 2011 12.03
Jim želim vso srečo pri samostojnosti.Sedaj so na svojem in kot je Križnar rekel,sedaj so končno svoji gospodarji. Me pa zanima,zakaj nekateri tako hitro dobijo priznanje,drugi pa nikoli.Na severu Somalije se je že leta 1991 odcepil Somaliland in skozi vsa ta leta,so dosegli neverjetn uspeh,vsaj kar se Afrike tiče.Verjetno je Somaliland eno najbolj stabilnih območij na kontinentu.Ustvarili so svoj sistem,ki je mešanica med njihovo klansko tradicijo in zahodno demokracijo. Ampak niti ena sama samcata država jih še ni priznala!Lepo bi bilo,če bi bila Slovenija prva!Bodimo vsaj nekje prvi.Si zaslužijo priznanje!
kajkoda
13. 07. 2011 11.53
MOSSAD00112.07.2011, 14:055 Mene sam zanima kje je OZN,NATO,ZDA...,a jih tole nezanima?? Odgovor boš najlažje dobil,če vprašanje nasloviš na Rusijo in Kitajsko.
Maltežan
13. 07. 2011 10.13
Zastava je pa zelo podobna kenijski... brez tistega modrega trikotnika z rumeno zvezdo in dodaš nato še kenijski grb in voila...
Maltežan
13. 07. 2011 10.11
In tako je Slovenija postala 60. država, ki je priznala J Sudan
Ataaufbix
12. 07. 2011 23.36
In kdaj mislijo priznati Južno Osetijo in Abhazijo? Ti dve državi imajo naši politiki za separatistični pokrajini, Kosovo in zdaj Južni Sudan pa so takoj priznali po navodilu ameriških gospodarjev. Takoj se vidi vsa dvoličnost slovenskih politikov.
mac4_m
12. 07. 2011 22.57
nubske gore, in čudoviti nubski ljudje bojo ostali v sudanu, kjer so obsojeni na iztrebljenje, ki poteka že 30 let. Vsi, ki so medtem sedeli v združenih narodih so odgovorni za ta genocid in bi morali biti sojeni pred mednarodnim sodiščem. Pa ne pred to sramoto od haškega sodišča..
major1
12. 07. 2011 22.45
Legitimno ustvarjen je nov siromak - vse čestitke, da si upajo.
tepee
12. 07. 2011 22.31
...a so še kaj drugega naredili za odlične plače (5000 eur) ob prijetni klimi,ki jih prejemajo vsak mesec,medtem ko v tovarnah v vročini delajo za 400 eurov,ali pa še tega ne dobijo.
kim llsung
12. 07. 2011 19.11
vazn da je zvezda sam se srp pa kladivo pa im zih bolje od demokracije
biancawlf
12. 07. 2011 17.36
toncek, zate sem ze davno ugotovila, da nima smisla razpravljati, ker si obseden samo z eno in isto temo. Drugo te tako ne zanima. Kar je res zalostno.
Slo.pogreb
12. 07. 2011 17.28
Larsen 12.07.2011, 15:09 0 Jao, če Slovenija prizna Južni Sudan, bom pa res lahko mirno spal!!! 100 točk za našo zunanjo politiko, počutim se kot v najboljših letih uspehov gospoda Rupla Pa se ti res slucajno ne mislis da je to odvisno od Slovenije pa poslancev al kaj ?? Tak bo kak nam bodo nasi gospodarji nalozili in cist nic drugace .
Tonček Balonček
12. 07. 2011 16.45
Čimprej moramo podpisati sporazum o prenehanju dvojnega obdavčevanja ter prijateljstvu ter sodelovanju! Le kdo bo častni konzul te države v Sloveniji? Morda Tomo Križnar!
Tonček Balonček
12. 07. 2011 15.32
Rupel bi to državo priznal že vnmaprej, kot je že perd invazijo na Irak vedel., da imajo tam ogromne zaloge antraksa, bioloških in kemičnih strupov ter atomske bombe. Za nagrado potem ZDA k nam niso poslale svojega veleposlanika, je bil kar Dimitrij njihov odpravnik poslov, zdaj je le še honorarc.
jejejejejojojiji
12. 07. 2011 15.09
Jao, če Slovenija prizna Južni Sudan, bom pa res lahko mirno spal!!! 100 točk za našo zunanjo politiko, počutim se kot v najboljših letih uspehov gospoda Rupla.
Tonček Balonček
12. 07. 2011 14.47
biancawlf, in kaj je tam naredil Križnar? Fotografije!Kje ej bil pa med našo osvobodilno vojno, jaz ga nisem videl zraven? On me spominja na mrhovinarje, samo da zavoha trupla, že sedi v letalu....
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 07. 2011 14.34
"Zastava je huda do konca"
MOSSAD001
12. 07. 2011 14.05
Mene sam zanima kje je OZN,NATO,ZDA...,a jih tole nezanima?? Pa saj se vendar kršijo človekove pravice (civilisti) aja ZDA ma tle drgačne načrte v Libiji pa spet drgačne !!! Vresnic se jim pa ....,za človekove pravice-KEŠ JE KEŠ !!!
CRNALUKNJA
12. 07. 2011 13.36
Ja tako je,Tomo je mogoče prvi svetu raskril morijo v Sudanu,vsaka mu čast.Gospod biancawlf,zmeraj so se našli tisti ko v prazno slamo točejo in nič ne vejo,naj zberejo pogum in odidejo tja pogledati saj!!!Najlažje je sedeti za računalnikom in kritizirati druge.
biancawlf
12. 07. 2011 13.14
tu ni nic za razmisljat, ampak cimprej priznat! Tisti pa, ki mislite, da hodi Kriznar rozce tja sadit, dvignite svoje velecenjene pa pejte tja, ce mu ze ne verjamete. Aja, vecino so vas sam usta pa jamr jamr, naredli pa nic ne bi. Lahko pa na njegovi spletni strani vec fotk najdete.