Slovenija

Bo šlo tokrat brez zapletov? Bratuškova vabi na parlamentarni vrh

Ljubljana, 30. 04. 2013 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premierka Alenka Bratušek je predsednike in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank pozvala na sestanek, na katerem bi se uskladili o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Sestanek naj bi bil 5. maja, vse stranke pa udeležbe še niso potrdile.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je predsednike in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank ter predstavnika narodnih skupnosti v nedeljo, 5. maja, pozvala na sestanek, na katerem bi se politika uskladila o vnosu fiskalnega pravila v ustavo.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Aljoša Kravanja

Vabila so že razposlana, vse stranke pa še niso potrdile svoje udeležbe. Stranke bi se morale na to temo sestati že minuli petek, a je bil sestanek odpovedan, potem ko se ga ni mogel udeležiti nihče od vodilnih predstavnikov največje opozicijske stranke SDS.

Bratuškova naj bi parlamentarnemu vrhu predstavila nove izračune o javnofinančnih učinkih fiskalnega pravila. Te je vlada napovedala pred dobrima dvema tednoma, ko je DZ sklenil odločanje o zapisu fiskalnega pravila v ustavo prestaviti na 7. maj. Bratuškovi se zdi zdajšnji predlog, po katerem bi se fiskalno pravilo in izvedbeni zakon prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, preveč optimističen. Eden glavnih pomislekov tako je, ali poslabšane makroekonomske okoliščine dovoljujejo uveljavitev fiskalnega pravila že z letom 2015 oz. ali je treba datum njegove uveljavitve preložiti, na primer na 2017.

Uveljavitev fiskalnega pravila v letu 2015 naj bi po argumentih vlade tako zahtevala za 800 milijonov evrov višje davke ali druge dajatve oziroma bi se morali za enak znesek dodatno znižati javni izdatki. Vlada meni, da bi to pomenilo prehud poseg v že pridobljene pravice. A tudi začetek uporabe fiskalnega pravila leta 2017 naj bi po trenutnih projekcijah vlade zahteval povečanje prihodkov oziroma znižanje odhodkov države za okoli 400 milijonov evrov. Podobnega mnenja so v največjih vladnih strankah PS in SD.

V SDS ter tudi v SLS in NSi medtem pravijo, da preložitve začetka uveljavitve pravila ne podpirajo, saj bi bil to po njihovem mnenju napačen signal mednarodni javnosti in bi pomenil rahljanje zaveze. Poleg tega poudarjajo, da samo besedilo pravila, ki je srednjeročno naravnano, dovoljuje zadostno mero prožnosti, dodatni manevrski prostor za javnofinančno politiko pa naj bi omogočil izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, ki ga bo moral prav tako sprejeti DZ.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc in predsednik stranke Franc Bogovič
Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc in predsednik stranke Franc Bogovič FOTO: Aljoša Kravanja

Veber: O odložitvi odločanja o spremembi referendumske ureditve se lahko dogovorimo v nedeljo

Vnos fiskalnega pravila v ustavo se politično povezuje tudi z ustavnimi spremembami o referendumu. Predsednik DZ Janko Veber bo za ponedeljek napovedano izredno sejo DZ, na kateri naj bi odločali o ustavni spremembi glede referenduma, preložil, če bo v nedeljo dobil soglasje poslanskih skupin, ki so zahtevale sklic seje. Sam se mora namreč, kot je pojasnil v odgovoru na pobudo SLS za odložitev odločanja, držati 15-dnevnega roka za sklic seje.

Prvak SLS Franc Bogovič je namreč danes predsednici vlade, predsedniku DZ in vodjem koalicijskih strank poslal poziv k odložitvi odločanja o spremembah ustave, s katerimi bi spremenili referendumsko ureditev. Prepričan je namreč, da bi morali še pred tem zagotoviti 60 dni časa za javno razpravo, kar da je obljubil tudi Veber.

Veber je dejal, da je sam spoštoval dogovor s civilno družbo o roku za dodatno javno razpravo in uvrstil spremembe o referendumu na redno majsko sejo. A so poslanske skupine podale zahtevo za sklic izredne seje na to temo, kar pomeni, da mora predsednik DZ v 15 dneh to sejo sklicati. "Ta rok sicer poteče 10. maja, a sem sejo sklical 6. maja, ker je bilo predvideno, da bi imeli 10. maja že vnovično določanje o fiskalnem pravilu," je pojasnil Veber.

A ob tem dodaja, da je sejo seveda možno preložiti, če se v nedeljo na političnem vrhu tako dogovorijo in torej bodisi vlagatelji zahteve za sklic seje to umaknejo oziroma dajo soglasje za drug termin seje. Ali je to mogoče, Veber sam, kot pravi, težko ocenjuje. Zato bo na odločitev počakal do nedelje, ko sta tako koalicija kot opozicija vabljeni na pogovor k predsednici vlade.

To je že danes pojasnil tudi Bogoviču v pisnem odgovoru. Zapisal je še, da se sicer strinja z njim, da je treba pri odločanju o tako pomembnih vprašanjih prisluhniti stroki in civilni družbi, a da je treba v konkretnem primeru upoštevati tudi dejstvo, da je obravnava končnega besedila ustavnega zakona v okviru ustavne komisije DZ zaključena in da besedila v tem trenutku ni več mogoče spreminjati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3.142
02. 05. 2013 09.39
+1
Šivilja bi šparala, ampak ne ko je na oblasti. Dolgove bi potisnila v prihodnost naslednjim rodovom, tako kot vsak pravoveren parazit
Buena Vita
01. 05. 2013 10.12
+2
res je,v sds-u znamo delati zato nam ni potreba družiti se z lopovi tipo bratušek at company. naj ona hodi okrog s svojo žlahto tosičem in njegovo mery,, kmali bodo preprodajalci drohe okusili roko pravice,če ne pravice državljanov,potem pravico mafije
777-777
30. 04. 2013 18.30
+2
ONA VABI JA, NA PARLAMENTARNI PODN
Huey
30. 04. 2013 17.30
+4
Lenčica..kdo je zapufal državo? Delavci pod minimalcem, katerega čakajo pol leta? In imajo davke nabite do neba pa še mal višje?? Al stotisoči javnih pojavk, ki obvladajo le surfanje po netu v svojih klima pisarnah?
777-777
30. 04. 2013 18.30
+2
tega pa ona ne bo vedela, malo preveč pričakuješ od nje
Huey
30. 04. 2013 19.03
+3
..čak mal..če ša je ona \'šefica\'\' moje države...koga naj pa vprašam??
Mladen sir
30. 04. 2013 16.51
+7
Bratuškova kje je moj denar?
ecnarf
30. 04. 2013 15.36
+11
Kdor je zapufal državo naj nosi breme , ne bo vam pa uspel vaš načrt , da bo delavec in upokojenec plačeval vašo nesposobnost,narod bo moral vzeti stvari v svoje roke ,če ne zlepa pa zgrda in to čim prej.
Netajkun
30. 04. 2013 15.20
+9
Popolnoma vseeno mi je , kdo vodi Slovensko politiko . Samo , da bi šlo navzgor - to si želim . Če bo šlo navzdol , bo to slabo tako za zaposlene , upokojence , brezposelne , mlade , . . . . Te stvari , ki jih pišem , te so povzetek dogajanja v zadnjih nekaj letih ( obljube , podtikanja , načelnost , . . . ) . Rad vidim , da naredijo kar obljubijo . In da se izgovarjajo na škodo , ki jo je naredila vsaka predhodna vlada ( po 12 letih pride v hišo mojster , ploščice v kopalnici zamenjat . Ja kdo ti je pa to delal , poglej kako je izravnano , tukaj striže , ja veliko dodatnega dela bo ! ! TI SI JIH POLAGAL , MU POVEM )
Netajkun
30. 04. 2013 15.07
+3
Rusi so pripravljeni kupiti del Petrola in izdatno pomagati pri gradnji plinovoda . Nemci mogoče kakšno banko in Telekom . Avstrijci bi les ( sami ga ne znamo oplemenititi ) Dobro kaže , svež denar bo , delovna mesta .
transs
30. 04. 2013 14.58
-3
SDS-a ne bo...oni že znajo kvačkat.....
777-777
30. 04. 2013 18.33
+0
upajmo da jih ne bo, ker tolk neinteligentni verjetn niso da se bodo hodili pogovarjat o nečem kar bi že moralo biti aktivno pa ta vlada želi da bi bilo aktivno šele čez kakšnih 5 ali pa 20 let..... ker ta ssestanek nima prav nobenega pomena se torej sds praviloma skoraj ne bi smela udeležit tega kvazi sestanka s katerim želijo raji nametati nekaj peska v oči
Netajkun
30. 04. 2013 14.57
+7
Tik pred izvedbo je zadolžitev s 5 in 10 letnimi dolarskimi obveznicami po 5 - 6 % obrestni meri ( denarja - vlagateljev je svetovnih trgih veliko , so pa sami hudi kapitalisti . Denar nam bodo posodili zaradi svojih dobičkov - normalno . Da ne bodo čez nekaj let ONI krivi , ko bo potrebno denar VRNITI )
stric iz ozadja
30. 04. 2013 14.44
+17
Dajte prosim vas ne rinite z to plagiatorko na portal,,ker mi boste pokvarili praznike...! Delal sem 41 let za to nesposobno --butaro,,,--zdaj mi pa trga regres že drugo leto.---!!! Priviligirancem po vrača nezaslužen denar.---Lopovi pridede na svoj račun,--!
macek_garfield
30. 04. 2013 14.32
-4
... ma ne vem, zakaj tale Alenka tako sili, da mora na sestanku biti prisoten desetarcek Ivan ... tako ali tako bo nasprotoval vsemu, kar bo povedala ...
stric iz ozadja
30. 04. 2013 14.47
+14
macek ---nimaš pojma kaj govoriš,--- A dela kaj druga kod je Janša napovedal,--! Se vidi,,da je res prava Plagiatorka,--!
Netajkun
30. 04. 2013 14.29
+10
5 strank ( oz. vsaj 4 ) je že pred 1 letom podpirale vpis v ustavo . Samo PS in SD sta bila proti . Zdaj pa ravno oni " vabijo " na sestanek . Dejstvo : če sta PS in SD za vpis , se bo to naredilo . Če nista , se pač ne bo . Naj se sami odločijo .
Netajkun
30. 04. 2013 14.37
-4
Po pravilih IGRE vladajočih , se to ne bi smelo zapisati v ustavo .Proračun naj bi se uravnotežil z višjimi davki in prispevki , zagon gospodarstva ( predvsem veliki infrastrukturni projekti ) pa z dodatnim zadolževanjem ( da se spirala obrne v drugo smer ! ) . Varčevanje in rezi NISO REŠITEV ! Če ne znaš ali ne zmoreš pognati gospodarstva - ODSTOPI . Mi to ZNAMO ! To je njihov program , obljube in obveza .
Netajkun
30. 04. 2013 14.41
-1
To igračkanje z VELEIZDAJAMI in SLABIMI REŠITVAMI ( slaba banka , holding , prodaje ) ni politika PS in SD . Oni znajo drugače in boljše !
Netajkun
30. 04. 2013 14.45
-6
Razpoloženje ljudi se je že obrnilo v pozitivno smer , zdaj se morajo samo še finance in smo rešeni težav .
antonino
30. 04. 2013 14.25
+11
janša je že hotel sprovesti vpis zlatega pravila, pa ravo zoki in sd niso bili za. Tudi sedaj ne bodo pristali na drugo leto, ampak šele takrat, ko oni ne bodo več vladali - toliko o poštenosti in dobroti alenčice, zokija foruma 21 itd
dostojevski II
30. 04. 2013 14.19
-7
....... Sestanek načrtuje za 5. maj, vse stranke pa udeležbe še niso potrdile........ TA BO PA TEŽKA !! Janša si vedno podaljša prvomajske praznike. Avstralija, Maldivi, Tajvan... Edino lani, ko je bil v Grčiji, je predčasno prišel v Slovenijo. Pa še to iz osebnihh razlogov, ne zaradi državnih obveznosti ali politike.
24uric
30. 04. 2013 14.15
+4
a vstop monsanto patenta v slo boste tudi sprejeli svije kapitalistične
macek_garfield
30. 04. 2013 14.15
-9
... desetarcek Ivan se bo opravicil, tako kot se je opraviceval, ko bi moral sedet na sodiscu zaradi Patrije ...
777-777
30. 04. 2013 18.37
+3
hahahahha glede na naša sodišča in njihovo kompetenco je gospod janša svetovna legenda da je sploh kdaj šel tja s tem da je vedel da bi v prvi vrsti morali soditi prav nesposobnim sodnikom ki so nam do sedaj naredili drastično več škode kot vse ostalo
Jaka 3.3.
30. 04. 2013 14.08
-3
Janša ma lih takrat neko predavanje na temo človekovih pravic... ostali člani pa morajo na predavanje, tako da tudi tokrat odpade...