Slovenija

Bo Simič dokončal mandat?

Portorož, 26. 10. 2007 22.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor Dursa bi rad zaključil začete projekte. Dolgoročno se ne vidi na davčni upravi.

Simič ne ve, ali bo dokončal svoj mandat
Simič ne ve, ali bo dokončal svoj mandat FOTO: POP TV

Generalni direktor Davčne uprave RS (Durs) Ivan Simič je na današnjem finančnem posvetu v Portorožu dejal, da bi rad zaključil začete projekte, vendar se dolgoročno na Dursu ne vidi in po vsej verjetnosti ne bo dokončal mandata, ki se mu izteče leta 2011. Pojasnil je, da je nesporno, da kot direktor Dursa nima svobode, in ni pričakoval, da tudi nekateri mediji lahko objavljajo nepreverjene informacije. Povedal je, da se bo po končanem delu na Dursu nedvomno vrnil v davčno svetovanje.

Na vprašanje, ali je prepričan, da so bili vsi luksuzni avtomobili, ki se zadnje čase pojavljajo, obdavčeni, je Simič odgovoril, da glede na to, da so registrirani, upa, da so tudi obdavčeni. Povedal je, da je zadnje čase res kar nekaj davčnih utaj, tisto, kar ugotovijo in preverijo, poskušajo tudi ustaviti, v zadnjih mesecih pa so do teh stvari ubrali drugačen pristop in določene rezultate imajo, je še dejal.

Boljša kultura plačevanja davkov

Denar
Denar FOTO: Reuters

Kultura plačevanja davkov v Sloveniji se je po Simičevem mnenju izboljšala. Prvi razlog je, da se ljudje sedaj tega bolj zavedajo, drugi pa cedularna obdavčitev kapitalskih dobičkov, dividend in obresti. V prvih devetih mesecih lani je bilo prihodkov iz naslova tega davka 32 milijonov evrov, v letošnjih prvih devetih mesecih pa 68 milijonov evrov. Gre za takšno stopnjo, da se tudi tistim, ki so lastniki podjetij v tujini, to ne izplača skrivati, saj bodo na davčnem uradu prej ali slej izvedeli, da so lastniki, in je to bolje prijaviti, pravi.

Simič je povedal, da sodelujejo s tujimi nadzornimi organi, predvsem s tistimi iz držav članic EU, pri čemer imajo z nekaterimi že avtomatsko izmenjavo podatkov. Prav tako se srečujejo z direktorji davčnih uprav.

Na vprašanje, kako naj se razvija kultura na davčni upravi, da se bo "izganjala nevoščljivost", je Simič dejal, da nevoščljivosti ne sme biti. Prav tako je ne sme biti med zaposlenimi na davčni upravi, je dejal. Povedal je, da je včasih uporabil tudi izraz "davke pobirajmo z nasmehom".

Simič je na vprašanje, koliko utajitev so odkrili na področju kapitalskih dobičkov, odgovoril, da teh podatkov nima. Glede najvišjega zneska neprijavitve pa je dejal, da je šlo za visok znesek, v teh primerih pa gre po njegovih besedah pogosto za "nenamerne - namerne" napake.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zvone Kokalj
28. 10. 2007 01.07
"LAŽI, OPREMLJENE Z DRŽAVNIM GRBOM"
hinko.murovec@siol.net
27. 10. 2007 11.10
Zanima me kje se vidi dolgoročno . Glede na spremenjeno zakonodajo in njegovo željo , da dokonča projekte imam občutek , da bo z lahkoto v kratkem dognal kje je njegova dolgoročna namestitev najbolj aktualna. LP