Slovenija

Bo Sevčnikar zaradi zadnjih dogodkov v Tešu ostal brez službe?

Ljubljana, 03. 12. 2010 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnji dogodki v Tešu bodo, kot kaže, terjali novo žrtev. Vodstvo termoelektrarne je namreč zoper predsednika sindikata Sevčnikarja uvedlo postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je zoper predsednika sindikata Teša Branka Sevčnikarja uvedlo postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, so sporočili iz ZSSS in dodali, da so to naredili z namenom, da mu odpovedo delovno razmerje.

Sevčnikar je v izjavi za medije povedal, da je nad postopki šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika. Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop v podjetje. Sevčnikarja tako v ponedeljek čaka razgovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, ki mu jo lahko izrečejo že naslednji dan.

So zadnji dogodki v Tešu zahtevali novo žrtev?
So zadnji dogodki v Tešu zahtevali novo žrtev? FOTO: Uroš Ladinek

Sevčnikar je danes novinarjem povedal, da mu bodo po njegovih informacijah izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi vročili že v ponedeljek, zato že napoveduje pritožbo. Dejal je, da mu je Tot osebno vročil povabilo na ponedeljkov pogovor brez kakršnega koli pojasnila.

"Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos pa naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte izvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," pravi Sevčnikar.

Semoličeve izjave so zavajujoče in neresnične. Simon Tot

Zatrdil je, da imajo v sindikatu pisne dokaze, da se je gospodarska delegacija na čelu z gospodarsko ministrico Darjo Radić, ki je bila pred kratkim v Rusiji, dogovarjala z ruskimi investitorji, da bodo vstopili v Teš 6. Po besedah Sevčnikarja pa je stališče Sindikata delavcev energetike Slovenije zelo jasno, kar pomeni, da ne bodo dovolili vstopa strateških tujih partnerjev v slovensko elektrogospodarstvo.

ZSSS ogorčen

''Takšno dejanje je nesporno posledica izvedenih sindikalnih aktivnosti sindikata termoelektrarne ob že znanih dogodkih in pomeni neposreden napad na delovanje sindikata, svobodo sindikalnega združevanja in borbo za ekonomske in socialne pravice delavk in delavcev,'' se je na omenjeni dogodek odzval predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Protest sindikatov - 12
Protest sindikatov - 12 FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je še dodal, gre za napad na celotno sindikalno gibanje v Sloveniji ter za poskus zastraševanja delavk in delavcev. Po njegovem mnenju gre tudi za dejanje, ki kaže na kulturo novega vodstva termoelektrarne. Semolič še pravi, da je spoštovanje sindikata in priznanje njegovih pravic, vključno s pravico do stavke, novemu vodstvu Teša očitno nekaj popolnoma tujega in nesprejemljivega. In to kljub dejstvu, da gre za pravice, ki so priznane s slovensko ustavo, mednarodnimi akti, zakoni in kolektivno pogodbo.

"Uvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper predsednika sindikata Teša, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije, v ZSSS najostreje obsojamo in pričakujemo od pristojnih organov, da bodo postopek nemudoma ustavili ter začeli priznavati sindikatu njegove legitimne pravice, ne pa da zakonske določbe zlorabljajo za uveljavljanje lastnih-osebnih interesov in zamer," so še zapisali v ZSSS.

Odziv Teša

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Na Semoličeve izjave, da vodstvo Teš krši pravice sindikatov, ki so varovane z ustavo, zakoni in mednarodnimi akti, se je odzval tudi predsednik Teš Simon Tot. Kot pravi, gre za neresnično in zavajajočo izjavo. ''Gospod Branko Sevčnikar je kot predsednik sindikata TEŠ in vodja stavkovnega odbora organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki, ki ne uživa varstva zakonodaje, ustave in mednarodnih pogodb,'' je zapisal v sporočilu za javnost.

Zakon o stavki namreč jasno določa (3. člen), da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje pet dni pred začetkom stavke, kar se v konkretnem primeru ni zgodilo, saj se je stavka, katere namen je bil preklic odločitve o zamenjavi vodstva, začela takoj po tem, ko je bil imenovan novi direktor, poudarja Tot. Zakon o stavki še določa (2. odst. 5. člena), da stavkovni odbor in stavkajoči drugim delavcem ne smejo preprečevati, da bi delali. V konkretnem primeru pa je stavkovni odbor Totu preprečeval vstop v družbo in s tem onemogočal izvajanje njegovih del in nalog, kar predstavlja jasno kršitev Zakona o stavki.

Sevčnikar je v izjavi za medije povedal, da je nad postopki šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika.

Tot še sporoča, da ima Sevčnikarjevo ravnanje tudi znake kaznivega dejanja samovoljnosti po 310. členu Kazenskega zakonika, ki določa, da kdor si samovoljno vzame svojo pravico ali pravico, za katero misli, da mu pripada, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Kot pojasnjuje Tot, se je Sevčnikar postavil nad zakon in sodišča ter si samovoljno vzel v roke pravico odločati o tem, kdo bo vstopil v družbo, kdo bo v njej delal in kdo ne. ''Da je bilo ravnanje Sevčnikarja nezakonito, pa izhaja tudi iz izdane začasne odredbe Okrajnega sodišča v Velenju, ki je odločilo, da morajo Simonu Totu omogočiti vstop v družbo. Za izvršitev te odločitve je bila potrebna asistenca sodnega izvršitelja in policije,'' še v imenu Tota sporočajo iz HSE.

Kot še dodajajo, je v prvem odstavku 13. člena določeno, da organiziranje stavke in udeležba v stavki, ne sme biti podlaga za začetek postopka za ugotavljanje disciplinske in materialne odgovornosti delavca in ne sme imeti za posledico prenehanje delovnega razmerja delavca.

Simon Tot
Simon Tot FOTO: POP TV

''Iz navedenega torej jasno izhaja, da organiziranje nezakonite stavke (kar ta v TEŠ je bila) ne uživa delovnopravnega varstva in je zato sklicevanje na ustavo in mednarodne pogodbe absurdno in zavajajoče. Posebej pa je skrb vzbujajoče, da takšno izjavo poda g. Semolič, ki bi po vseh letih sindikalnega udejstvovanja moral poznati vsaj določila Zakona o stavki in bi mu moralo biti jasno (in mu najbrž tudi je), da je bila ta stavka nezakonita in da zato morebitne posledice ne morejo biti presenečenje,'' opozarja Tot.

Kot je še zapisal v sporočilu za javnost, prva alineja 1. odstavka 111. člena Zakona o delovnih razmerjih določa, da lahko delodajalec delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če delavec krši pogodbeno ali drugo obveznost iz delovnega razmerja in ima kršitev vse znake kaznivega dejanja. ''Ravnanje g. Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja, zaradi česar je postopek uveden povsem zakonito in ne predstavlja nikakršnega šikaniranja, temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti,'' dodaja.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamilica
05. 12. 2010 01.11
Razrešitev sindikalista se v nobenem prirmeru ne sme zgoditi, ker so pri tem poteptana osnovna sindikalna gibanja. Če se izda izredna odpoved pred pravnimi postopki, se mora izvesti generalni štrajk v Sloveniji. Gre za vse državljane, ne le za nekega sindikalista, kajti s takimi postopki se vpeljuje diktaruta kapitala.
justinijan
03. 12. 2010 22.54
izkazalo pa se je tudi, da niti govoriti ne ve, za tota pravim.......
justinijan
03. 12. 2010 22.53
se strinjam z totom če je bilo kaj nezakonito, naj leti a naj mu prej dokaže krivdo, ne pa da ga razrešuje prej.pa vseeno, zaradi sindik.dela, je že prav da ga niso spustilo noter..........
standard
03. 12. 2010 22.46
Tot sramujte se, začenjate prakso, ki vam ni v čast in ki vas utegne drago stati.
korintos1
03. 12. 2010 22.10
A to je ta, kateri se je pogajal za opremo, nazadnje je pa bil vratar, pa ni pustil direktorja v Teš. Bo popušil. Vse je delal, samo za delavce se ni brigal.
erikon
03. 12. 2010 20.38
To je diktatura oblastnikov brez vsake morale in obraza...hočejo pred obrazi vse nacije krast. Kako dolgo bomo Slovenci še dovoljevali take stvari v naši deželi ??? Zadnji čas da gremo vsi na cesto in zrušimo to skorumpirano vlast ki gleda sam kje bi sebi napolnila žepe,državo pa pelje v propast
Madyy
03. 12. 2010 20.01
Tot je v Elektrarni že pred leti Kra....
alterego
03. 12. 2010 19.39
a se Tot že uči po rusko?
Madyy
03. 12. 2010 19.06
Pa je našel Golubič krivca za TEŠ 6. Samo tudi njega bodo državljani našli.
manco-capac
03. 12. 2010 18.05
Gospod Tot, ki je bil imenovan za direktorja brez javnega razpisa in ne da bi predstavil svoj program razvoja družbe, si upa razlagati zakonodajo? Upam, da bo sodišče pravilno ugotovilo, da je njegovo imenovanje nezakonito in ga odstavilo. Direktor Elesa, gospod Tuerk, je bil dvakrat odstavljen, odstavljali so ga pa kar štirikrat. Dobil je dva sodna spora in dve odškodnini. Zares!
galiot
03. 12. 2010 17.39
Jasno je,da je to maščevanje Golobiča in njegovih.Kajti lovke ima povsod in kdor se z njim in njegovim mnenjem ne strinja je enostavno odžagan.Zelo sramotno,pa ni važno za koga gre...
kaktussar
03. 12. 2010 16.57
No, kje ste sedaj tapravi sindikati......imamo nesposobne, revanšistične, nestrokovne..politične (izjeme mi naj prosim odpustijo) direktorje..ki vsi mislijo, da so bog in batina...kradejo, zavajajo, ustrahujejo, se škodljivo odločajo, si ustvarjajo kog ljudi, ki "ga v tem podpirajo#"(na žalost med vsemi vidim tudi mojega direktorja), za vse to pa prejemajo bajne plače, si s svojimi ožjimi sodelavci talajo službene avtomobile višjega razreda za svoje lastne potrebe,.lepe nagrade,odpravnine, nakupe na račun davkoplačevalcev ali uporabnikov še kaj, ki jih v vse tem podpira politika, vlada.....vseeno kateri so na oblasi ali Sd ali SDS...mislim, da je skrajni čas, da se nekaj res naredi, ne pa samo da se organizira žvižganje in fešta pred parlamentom...ti vsemogočni ljudje nas imajo res za navadne bedake, ....na žalost vem, da se to ne bo spremenilo, dokler ne bo komu zavrelo in bo vzel zakon v svoje roke....se bodo pa takret nekateri mogoče malo zamislili.........
Nauders
03. 12. 2010 14.47
pa vi pojma nimate kwa pišete tle gor ? gre se za maščevanje, v kakšnem primeru delavci stavkajo, ko odstavijo direktorja? to je dokaz, da je bil Rotnik najboljši, vednar ga je golubič pometel
Kimberley-Echo
03. 12. 2010 14.43
Ko je tvoj cilj maščevanje, si izgubil vojno. Pritlehtnost novega vodstva je najmanj zaskrbljujoča, če ne celo diktatorsko uničojoča za kader, ki se zna preseliti v tujino. Torej, še vedno vam vladajo tepci, ki jih podpirate, potem pa jočete, da kakšni pa so. Vlada vam Zares in ne koalicija kot celota. Zares je šel v ilegalo, lovke ima pa povsod.
liv_pool
03. 12. 2010 14.25
Dušan Semolič, komentar ni bil potreben, razen, če potrebujete glasove SDE na volitvah prihodnje leto. Bistveno več sindikalnih zastopnikov si je zaslužilo vašo podporo, pa je niso dobili. Ker ni bilo volitev.
Duška Duska
03. 12. 2010 14.23
Jaz nikoli nebi bil direktor v firmi,kjer me nebi podpiral nihče. Lahko vlada s strahom,s spoštovanjem nikoli. Mislim da je najmanj spoštovan direktor v zgodovini Slovenije,sam proti vsem
dol_pades
03. 12. 2010 14.15
A ni kot sindikalist zaščiten z imuniteto, da ga ne morejo odpustiti?
EnaBlond
03. 12. 2010 14.15
Edino pravilno. Sindikalist zagovarja vodstveno rit. Pa to ne morš verjet. Še prej bi ga moral skenslat. Kok zaslužijo: povpreček v TEŠu je menda 3500. Torej dobi sindikalist vsaj toliko.
blanla
03. 12. 2010 14.09
Samo eno stvar bi rada vedela koliko ti sindikalisti zaslužijo
monobloc
03. 12. 2010 13.20
Ne samo iz službe,tudi iz sindikata ven naj leti. Ritoli z nik.