Slovenija

'Vaški zidarji se nam smejijo'

Ljubljana, 11. 08. 2008 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministra Žerjava čudi ugotovitev, da je omet v šentviškem predoru odpadel, ker ni bilo veznega sloja. Od Darsa zahteva, naj zoper SCT ustrezno ukrepa. Zagotavlja tudi, da bo predor odprt, ko bo varen.

Minister Žerjav pričakuje pojasnila SCT, ki pa jih očitno ne bo dobil.
Minister Žerjav pričakuje pojasnila SCT, ki pa jih očitno ne bo dobil. FOTO: Tomaž Ungar
Predora po ministrovih besedah ne bodo odprli brez zagotovil, da je ta varen. Najbolj optimalno bi bilo, da bi mnenje o tem, ali je predor varen tudi brez izvedbe protipožarne zaščite in kako izvesti primerno zaščito, podali tudi tuji neodvisni strokovnjaki, nekdo, ki resnično nima nobene povezave z gradbenim lobijem v Sloveniji, dodaja.

Minister za promet Radovan Žerjav je prejel odgovor družbe SCT glede odstranjevanja protipožarne zaščite v stari galeriji predora Šentvid. "Ta odziv pozdravljam, žal pa SCT ni odgovoril, kdaj bo sanirana stara galerija in bo predor mogoče predati v promet," je dejal minister, ki odgovor na to vprašanje pričakuje čimprej.

SCT je v odgovoru, ki ga je nekaj pred 12. uro posredoval na Družbo za avtoceste v RS (Dars), pojasnil, da je začel z odstranjevanjem protipožarne zaščite. Dela v cevi proti Primorski so se končala v nedeljo, do srede bo nameščena še elektro-strojna oprema, dela v cevi proti Gorenjski pa naj bi bila končana v torek, medtem ko naj bi bila elektro-strojna oprema nameščena do sobote. SCT je Darsu predlagal pregled cevi proti Primorski v sredo, pregled cevi proti Gorenjski pa v petek. Kot je zatrdil Žerjav, bi tako lahko po prvih ocenah tako cev proti Primorski dali v promet v četrtek ali petek, cev proti Gorenjski pa v nedeljo ali ponedeljek. "Toda predora ne bomo odprli, dokler ne bomo dobili zagotovila stroke, da je brez protipožarne zaščite v skladu s predpisi in požarno varen," je zatrdil minister za promet.

Pojasnil je, da je mogoče predor dati v promet tudi brez protipožarne zaščite, evropski predpisi namreč tovrstno zaščito zahtevajo šele z letom 2012. Sama konstrukcija galerije pa po njegovih besedah vzdrži 90-minutni požar; to pomeni, da je v tem času treba evakuirati vse, kar je nad galerijo.

Zidar se hvali s predorom in govori o maščevanju

Ivan Zidar se ne čuti odgovornega za dogodke v šentviškem predoru.
Ivan Zidar se ne čuti odgovornega za dogodke v šentviškem predoru. FOTO: Tomaž Ungar
Osnovno vprašanje je, kdo je bil tisti, ki je izbral te Angleže. Jaz jih nisem. / … / Tukaj se pojavi britansko veleposlaništvo, ki prosi Dars za možnost predstavitve podjetja Ceramicoat. Dars organizira predsta- vitev, Dars nam kot izvajalcu predlaga podizvajalca, s katerim navežemo stike in podpišemo pogodbo. Ivan Zidar

Predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar pa je prvič po številnih zapletih v predoru Šentvid stopil pred medije. Kot je poudaril, se za dogodke ne čuti odgovornega, sprašuje pa se o ustreznosti nadzora. "Zaupanje je zelo v redu, ampak kontrola je še boljša," je dejal. Ali je predor Šentvid varen ali ne, mora po Zidarjevih besedah odgovoriti tisti, ki ga je prevzel. Se pa strinja z ministrom, da je osnovno vprašanje, na katerega mora odgovoriti stroka, ali je protipožarna zaščita potrebna.

Zidar sicer ni želel podrobneje komentirati zadnjih dogodkov v zvezi s šentviškim predorom, je pa v pisni izjavi med drugim zapisal, da je to, kar se zadnje leto dogaja proti njemu, nič drugega kot osebno maščevanje. Če ima kdor koli kar koli proti njemu, če misli, da je kriv, pa naj mu krivdo dokaže, poudarja. "Kajti dimenzija osebnega maščevanja, ki ne pozna meja, ima lahko tudi strahovite posledice. SCT ima 3.300 zaposlenih, z njim sodeluje 10.000 kooperantov, če zraven prištejemo še njihove družinske člane, to pomeni, da je od SCT odvisnih približno 30.000 ljudi. Če se želi nekdo osebno maščevati meni tako, da bo uničil tudi SCT, potem naj to pove naglas in prevzame odgovornost tudi za teh 30.000 ljudi. To pa je velika odgovornost," je zapisal.

Kritičen je bil tudi do ministra Žerjava. Kot je zapisal, želijo strokovna vprašanja prek medijev reševati politiki. Sam pa vztraja, da morajo strokovna vprašanja reševati strokovnjaki in poiskati prave rešitve. "Za iskanje pravih rešitev pa je potrebno poznati prave vzroke," je poudaril. Žerjav je Zidarjeve očitke o osebnem maščevanju zavrnil.

'SCT žrtev nestrokovnosti'

Britansko veleposlaništvo ni bilo vključeno v vsebinske pogovore o sodelovanju med podjetjema SCT in Ceramicoat. Prav tako ni izvajalo nikakršnega pritiska na katero koli organizacijo ali posameznika glede izbora podizvajalca za protipožarni omet v šentviškem predoru. S tem so se na britanskem veleposlaništvu odzvali na zgornjo Zidarjevo trditev.

V zvezi s predorom Šentvid je po Zidarjevih besedah veliko odprtih vprašanj in "kdor koli bo šel analizirat in ugotavljat vzroke za nastalo situacijo v stari galeriji, bo ugotovil, da je bil SCT kot izvajalec žrtev nestrokovnosti in nepremišljenih, na hitro sprejetih odločitev. Zato naj politika vsaj zdaj stroki pusti, da naredi svoje". Zidar ne razume, kdo ima pravico govoriti, da je predor Šentvid 'šlamparija'. "Dajmo se že enkrat zavedati — naredili smo dvocevni tripasovni predor v geološko izredno zahtevno hribino. In da je predor narejen v skladu z vsemi predpisi, imamo vsa potrdila. Za varnost pa je po slovenski zakonodaji odgovoren upravljavec."

Predor Šentvid je tehnično popolnoma brezhiben in gradbeni dosežek, ki med stroko nekaj velja, se hvalijo v SCT. Težave pa se pojavljajo izključno v stari galeriji, ki je bila zgrajena leta 1984 in ki je zadnjih 24 let propadala ter bila povsem zapuščena, poudarjajo.

SCT obtožuje, Dars se brani

V SCT so prepričani, da nezgod z odpadanjem protipožarnega ometa v stari galeriji predora Šentvid ne bi bilo, če bi naročnik, Dars, odobril 14-dnevni monitoring predora. To je po pojasnilih SCT svetoval tudi podizvajalec del na omenjenem ometu, angleško podjetje Ceramicoat, posredno pa tudi zunanja kontrola, Zavod za gradbeništvo (ZAG). Ta je v poročilu z dne 29. julija zabeležil, da lahko pride do nadaljnjega odpadanja ometa. Nerazumljivo je, da po prejemu omenjenega poročila Dars ni predlagal zaprtja predora do ugotovitve dejanskih vzrokov za napako, ugotavljajo na SCT.

Pojasnjujejo še, da so 14. julija naročniku posredovali prošnjo za monitoring leve in desne cevi v stari galeriji predora Šentvid ter dobili dovoljenje za opravljanje monitoringa v noči z 21. na 22. julij. Ker so uspeli opraviti monitoring samo v levi cevi, saj so morali odstraniti dodatnih 44 kvadratnih metrov ometa, so 23. julija zaprosili tudi za zaporo desne cevi, vendar pa jim ni bila odobrena. Zato so naročniku 29. julija prošnjo za monitoring vnovič posredovali. Na ta dopis se naročnik, tako v SCT, ni odzval, tako da monitoringa niso mogli opraviti.

Dars te obtožbe zavrača. "Izvajalca smo 23. julija pozvali, naj nas, v kolikor ocenjuje, da je stanje v desni predorski cevi tako kritično, da lahko nastopi odpadanje protipožarne zaščite vsak trenutek, o tem nemudoma obvesti in takoj bomo izdali dovoljenje za zaporo," so zapisali. Dodali so, da so 1. avgusta sicer dobili dopis z SCT, vendar v njem ni bilo navedeno, da je stanje tako kritično, da bi lahko omet kadar koli odpadel. Tudi minister Žerjav je dejal, da so bili po njegovih informacijah monitoringi odobreni.

Omet odstranjujejo 24 ur na dan

Zaprt šentviški predor
Zaprt šentviški predor FOTO: POP TV
Žerjav je od uprave Darsa zahteval, naj zaradi dogodkov v zvezi s šentviškim predorom zoper izvajalca, družbo SCT, ustrezno ukrepa. Prav tako naj Dars ustrezno ukrepa v primeru, da nadzor nad izvedbo del ni bil ustrezen.

SCT sicer zdaj po naročilu Darsa odstranjuje celotni protipožarni omet v stari galeriji. Za to je podjetje angažiralo maksimalno ekipo strokovnjakov in delavcev — 110 delavcev — s posebno strojno opremo. Ti omet odstranjujejo nepretrgoma 24 ur dnevno, pri čemer, kot trdijo v SCT, imajo nemalo težav, saj je omet večinoma s površino izredno dobro sprijet. Zato tudi menijo, da ugotovitve ZAG, da je v vseh analiziranih vzorcih manjkal vezni sloj, ne držijo popolnoma.

"Ne morem si zamisliti, da veznega sloja ni bilo. Zaradi tega se nam smejijo vsi vaški zidarji, ki se z zidarijo ukvarjajo priložnostno ali amatersko," je dejal Žerjav in dodal: "Če veznega sloja ni in bi ta moral biti, potem bi moral to nadzorni inženir opaziti in ustrezno ukrepati že v času izvedbe del," pa je ugotovitve ZAG komentiral Žerjav. Zatrdil je še, da bo na nadzorne inženirje naslovil vprašanja, ali vezni sloj res ni bil uporabljen, ali je v primeru protipožarne zaščite sploh potreben in če je, zakaj tega nadzor ni zagotovil.

Kaj bo pokazala kriminalistična preiskava?

Žerjav je zavrnil navedbe, ki so zaokrožile v javnosti, da naj bi protipožarni omet odpadal že pred samim odprtjem predora 1. julija letos. Če bi bilo to res, tako minister, potem ministrstvo za okolje ne bi moglo izdati uporabnega dovoljenja. "Če pa informacija o odpadanju ometa še pred samim odprtjem drži, kar ugotavlja kriminalistična preiskava, ki je v teku, pa so sankcije za to jasne."

Willenpart: Protipožarne zaščite v pogodbi ni bilo

Kot je pojasnil direktor operative za področje nizkih gradenj v družbi SCT Borut Willenpart, je bila pogodba za sanacijo stare galerije Šentvid podpisana 22. novembra 2006 in v njej ni bila omenjena protipožarna zaščita. Po njegovih besedah je bila v projekte uvedena šele po sugestiji revizorja, ki je opravil revizijo projekta za elektro-strojno opremo. SCT je nato sprejel podjetje Ceramicoat za izvedbo protipožarne zaščite na osnovi naročnikove sugestije — ta je omenjeno podjetje predlagal tako za izvedbo protipožarne zaščite v galeriji kot tudi za barvanje predora. Konec januarja letos je anto projektant, Elea iC, dostavil mnenje, da sta oba načina zaščite enakovredna, da pa je mokra izvedba zaščite, torej protipožarni omet, cenovno in terminsko ustreznejša.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hipe
16. 08. 2008 23.04
za to da so odprli neuporaben tunel so odgovorni politiki. namesto da vozijo zidarja z maricami in ga snemajo kot greshnega kozla za rajo bi raje poskrbeli za strokovno vodenje projektov ki jih vsi mi plachujemo. che so nesposobni je bolje da odstopijo kot da ishchejo namishljene krivce. raje se vozim po mostovih ki jih je naredil zidar kot pa se zanasham na hinavske politike.
mega337456
16. 08. 2008 00.09
Vsak navaden smrtnik, ali zidar ve,da omet direktno na železo ne bo prijel.Škoda da se plačuje neke nesposobne inženirjje pri nas.Na tole železo v tej galeriji bi montirali navdno fasadno mrežico in na njo bi nanesli ta omet in vse bi bilo rešeno.Nikdar ne bi omet odpadel.Ne pa stavit omet na gladko železo,dajmo no.
Aurelius
15. 08. 2008 17.00
Kaj je naredil zidar (namenoma z malo začetnico, ker si velike ne zasluži!), ko se je končno javno oglasil? Javnosti je nametal v oči kupe in kupe peska in zamegljeval celotno situacijo, kar kaže, da se nahaja na zelo tankem ledu. Nekdanji najboljši prijatelj Ivana Mačka-Matije (še pomnite, tovariši iz Udbe ???) se je jokal, da mu naročnik del ni dovolil kontrolirati spornega ometa. Dajte no !!! Če bi se to res zgodilo, bi pravi gradbenik takoj prenehal z deli in sklical tiskovno konferenco, na kateri bi javnosti pojasnil, da ga naročnik ovira pri delu in tako ogroža varnost bodočih uporabnikov objekta. Ali se je to zgodilo ??? Seveda ne ! Davkoplačevalski cekini so za rdečega barona preveč privlačni in njegovi žepi so še vedno preveč prazni. Fuj, pa tak pohlep !!! Naj se že enkrat spravi v penzijo in prepusti vodenje firme strokovnjakom, ki bi radi pošteno delali! Seveda pa je kaj takega nemogoče, ker domnevam, da so vsi kadri v SCT že preveč uigrani in usmerjeni v izčrpavanje države in s tem posredno vseh nas ter v prelivanje davkoplačevalskega denarja v zasebne žepe. SCT-ju bi bilo potrebno prepovedati vsako nadalnje prijavljanje na javne razpise, saj ima izrazito negativne reference (slovenske avtoceste, Onkološki institut, Pediatrična klinika - vse same sramote vseh sramot !!!). Pri vsej tej šlamastiki je država oz. politika kriva samo toliko, da ne zagotovi ustreznega nadzora nad izvajanjem del. Davno bi že potrebovali finančno policijo in magari v njenem sestavu oddelek za kontrolo izvajanja del preko javnih razpisov. Seveda bi v takšnem organu morali sodelovati neodvisni strokovnjaki, ker domnevam, da sedanje strokovnjake, ki se ukvarjajo s kontrolo izvajanja del, Zidar preveč obvladuje z deljenjem drobtinic iz svoje bogato obložene mize. Kako dolgo bo še tako ???
mc_burek@email.si
15. 08. 2008 11.05
sam ti si res en de-bil, kaj ma politika veze z tem če nekdo naredi slab omet ki pade dol? to ej tko k d abi bla politika kriva da toča pade in ti razbija streho, si pač sam kriv ker si slab cegu gor dav. kar je slabo je narobe z komplet državo, ki nima mehanizma ki bi uveljavljal garancijo in terjal denar ali popravilo od izvajalca del
Tonček Balonček
15. 08. 2008 03.13
Če je ta Žerjav tako naiven, kot s edela, naj odstopi takoj, če je pa pokvarjen, da nam alže, da nič ne ve in da o ničemer ni obveščen, naj odstopi pa še prej, čeprav je dva emeseca pred razpustitvijo vlkade in poarlamenta o odstopih smešno govoriti! Pomislil sem, d agre pri teh investicijah v ceste in zdravstvo v zadnjih štirih letih za sabotaže, ki so jih organizirali ter vodili iz murgelskega štaba! Zdaj vidim,. da so pomladnikom, pravzaprav Janši osebno, podtaknili še Voduška, kor njegovega planinskega prijatelja, človeka, ki je eden erdkih novinarjev, ki širi resnico in vprašanja dobi od spraševanca. na žalost ga bomo med kampanjo zelo pogrešali, pa tak mačo ej bil, če ju z Janezom srečal kje v hribih, si s ezadedal, da gre za dva para najbolj reprezentativnih slovenskih jajc!!! Vprašajte njihove ženske, če ni res!!
Draža
15. 08. 2008 00.17
Sramota za Slovenijo da podpira take kot Zidarje.
manjakranjc@hotmail.com
13. 08. 2008 00.37
Čer, Jah dajte no. Seveda gre za rdečega barona, ketermu je sam Tito dal žegen. Jasno je, kdo sedi v forumu 21 in ima od tega koristi. Zidar bi spregovoril, a dvomim, da bi levi bili s tem zadovoljni. Vneto čaka jesen, ko bo končno miren; a verjamem, da se moti. M.K
ambasador@amis.net
12. 08. 2008 19.06
Pa POP TV čestitam za sliko zgoraj....Rode, Papež the pokojni Wojczhehwehweh s čepicami ko raverji(brez zamere ljubitelji elektronske glasbe) pa el grande gringo Zidar......čestitam za objavo tele fotke, je legendarna, čista 10ka
ambasador@amis.net
12. 08. 2008 19.04
Pa dej nej tegale pjančka k misl da je od njega odvisn obstoj Slovenije že edn strpa nekam al u bolnco alpa u zapor alpa vsaj v penzjon porkamadona.......pa model se dela norca iz cele vesoljne Slovenije.....da je kao zato k bodo njega odrezal SCT pol sam še podrtija......enga mladga managerja k mu ni flaša motiv bodo dal namest njega, pol pa standardni postopki....optimizacija, racionalizacija, kvaliteta, širitev blah blah blah......v sramoto si nam Ivane
Tonček Balonček
12. 08. 2008 17.06
Če bo kdo hotel Zidarju kaj žalega, bo Rode poteelfoniral ali pa napisal Janši prijazno pismo.... Zidar preveč ve, v nemvarnosti je, da doživi prometno nesrečo ali ga zadane infark ali kap, kar v teh vročih dneh ne bi bilo nič čudnega....
kinezar
12. 08. 2008 14.12
saj papez je pa ista drhal ko on. raje imam sliko musolinija ko pa papeza nad sabo slednji vsaj ni skrival interesov
nelika123
12. 08. 2008 13.56
aja,ste tudi vi opazili...hehee kake fore bedne si eni poslužujejo....
nelika123
12. 08. 2008 13.54
Tale papež nad zidarjem...a je to kaka psihološka fora? Ne deluje.....hehehe
politik70
12. 08. 2008 13.53
Če dars objavi vsebino pogodbe gremo lahko po novo vlado v Mugabe.... Jeseni ne zmaga nobeden od izbranih kanditatov.... Slovenija je majhna vas! Sploh v gradbeništvu ....
mindfucker
12. 08. 2008 13.44
zakaj preprosto dars ne objavi vsebino pogodbe za izgradjo predora šentvid? bomo vsaj izvedeli kdo je koga pretental! nategnjeni smo itak mi, davkoplačevalci!
politik70
12. 08. 2008 13.21
rokke Dobro napisano! Samo Zidarja jim pa ne bo ratal zje..... Njega bo samo matilda nokavtirala oziroma odstranila... Preveč ve ni neumen.... Vse je preživu Leve desne in tasrednje...
Ro-Zy-YoZi
12. 08. 2008 13.05
Spet bo na kupe medijskega cirkusa, problematika ŠEntvid bo izginila iz dnevnih debat in začeli bodo premetavati krivdo drug na drugega. Kratek opis scenarija: - SCT bo na koncu žrtev predvolilnega časa - aktualna vlada ne bo imela v rokah nič ker je posel začela prejšnja vlada al kako že in še Kučan je vse plaču, da nagajajo SDS-ovcem -DARS bo pa morebiti žrtvoval svojo veleumno predsedstvo, ki je že davno dokazalo da je to edini organ v SLO vladni sestavi ki nima pojma kako se izvaja postopke v zvezi z odprtimi postopki javnih naročil.... PLAČALI BOMO PA MI! ker itaq zdele vsi lepo zavlačujejo in nič ne bo znanega pred 21.9 v smislu objektivnih in subjektivnih krivd seveda. Poo volitvah pa bog ne daj da obstane SDS, ker se bo farsa vlekla še 4 leta pol bodo pa končno tudi najbolj zavedeni slovenci spoznali kako učinkovita je tale aktualna zasedba. p.s. Dobro da se je Južna osetija po eni strani zgodila šele sedaj, ker ne vem kako bi se iz tako uspešnega predsedovanja potem izvlekel JJ in Dimsi, ki je pojem zunaje politike menda (vsaj vvideti je tako ker je že 15 let zunanji minister).
brankasrbijanka
12. 08. 2008 12.53
Nemorem se nagledat slike nad glavo Gospoda Zidarja!!!
politik70
12. 08. 2008 12.50
Samo poglejte sliko nad njegovo glavo..... Tudi s papežom je sodeloval..... se mi zdi da se bo opus dei kmalu oglasil ... Če se že ni ....
politik70
12. 08. 2008 12.44
Babybarby Kdo opravičuje dela Zidarja???????? Se mi zdi da se vsi prisotni strinjamo naj ga obtožijo mu dokažejo in zaprejo za njegove FINANČNE mahinacije. Zarota praviš?? Proti komu? Proti Janši in SDS? Še enkrat ponavljam vprašanje: Zakaj je žerjav odprl objekt brez uporabnega dovoljenja in zakaj ni že po prvem odpadanju ometa naročil oziroma ukazal da se tunel ne odpre dokler ni 100 % varen? O teh dveh vprašanjih se tukaj pričkamo in ne o nedolžnosti krivega Zidarja. In nehaj stokati in spletkariti..... Ja En Zidar v treh stavkih zjebe celo ministrsko garnituro.... Zakaj že? In zakaj mu nič ne naredijo? Ker se ne upajo? Ne ne ! To da si ga upajo v elektro vezice uklent so že dokazali.... Ne ukrepajo ker so KRIVI!!! Ja krivi :JAnševa vlada in ministri z celim aparatom ki mu gestapovsko ukazujejo..... No pa da vas vidm...