Slovenija

Hrvaška le presekala gordijski vozel

Zagreb, 02. 11. 2009 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaški sabor je z 80 glasovi za in 45 vzdržanimi dal premierki Jadranki Kosor pooblastilo, da podpiše arbitražni sporazum s Slovenijo o reševanju vprašanja meje.

80 hrvaških poslancev je po deveturni žgoči razpravi podprlo podpis arbitražnega sporazuma s Slovenijo o reševanju meje. 45 poslancev je bilo vzdržanih, osem pa jih je bilo proti. Poslanci so hkrati dali vladi tudi soglasje za objavo enostranske izjave o neprejudiciranju, ki jo želi objaviti pred ratifikacijo arbitražnega sporazuma.

Vse bolj vroče je tudi usklajevanje termina podpisa sporazuma. Obe strani naj bi ga podpisali v Stockholmu. Sprva je bilo rečeno, da naj bi se to zgodilo v petek, nato je bilo veliko besed o četrtku, na koncu pa naj bi se dogovorili za sredo, a uradne potrditve glede tega še ni.

Po glasovanju je hrvaška premierka Jadranka Kosor napovedala, da bo podpis v kratkem podpisan, temu pa bo sledila nova razprava v saboru o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Napovedala je, da se bo vlada potrudila, da bi sabor o tem razpravljal še ta mesec, pri čemer je dodala, da bi se to lahko zgodilo že čez približno 14 dni.

Poslanci so glasovali poimensko na predlog Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB). Proti je bil predsedniški kandidat Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin, pridružil pa se mu je tudi tudi član socialdemokratov (SDP) in njihov predsedniški kandidat Ivo Josipović. Poleg njega so iz te stranke proti glasovali tudi Ivica Pančić, Zoran Vinković in Tanja Vrbat, kar kaže na manjše težave v stranki, saj naj bi se sprva njeni predstavniki v parlamentu dogovorili o enotnem glasovanju.

'Hrvaška se ne odpoveduje svojemu ozemlju'

Izredna seja se je začela z nastopom premierke Jadranke Kosor. Uvodoma je poudarila, da je za Hrvaško zelo pomembno, da bodo spor o meji urejali na podlagi mednarodnega prava, ter da je arbitražni sporazum bolj ugoden za Hrvaško kot tisti, ki ga je sabor sprejel maja letos na podlagi predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. "Hrvaška se z omenjenim sporazumom ne bo odpovedala svojemu teritoriju," je poudarila premierka. Dodala je, da ni podpisala ali parafirala še ničesar, v svojem govoru pa ni omenjala izjave o neprejudiciranju, ki naj bi jo podpisali pred predstavnikoma švedske vlade in ZDA.

Pahor, ki danes praznuje 45. rojstni dan, je s podporo v saborju verjetno dobil lepo darilo.
Pahor, ki danes praznuje 45. rojstni dan, je s podporo v saborju verjetno dobil lepo darilo. FOTO: Reuters

Zagotovila je, da med pogajanji ni ničesar prikrivala, ampak, da je šlo za tiho diplomacijo. Ob tem je poslancem dejala, da ne smejo nikakor pozabiti na stališče predsednika Stjepana Mesića, ki sooblikuje hrvaško zunanjo politiko in ki sporazum podpira.

''Gre za domoljubno odločitev v smislu, če želimo, da Hrvaška še naprej ostaja v preddverju Evrope,''  je poudarila premierka in dodala, da je ta sporazum veliko boljši od prvega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Ali sporazum ali pa za 10 let pred vrata

"To je domoljubna odločitev – Hrvaška je pred končanjem pogajanj, ali pa bo 10 let stala pred vrati. Prepričana sem, da je to izhod za Hrvaško, saj predstavlja rešitev mejnega spora in končanje poti v EU. Zato je to eden od pomembnih trenutkov, ko je treba prevzeti odgovornost, jaz kot predsednica in koalicija smo to že naredili. To je trenutek, ko se ni mogoče skrivati za drugimi. To je trenutek, ko odločamo o prihodnosti Hrvaške, o prihodnosti naših otrok," je povedala Kosorjeva. "Danes kot predsednica vlade drugače razumem vse dozdajšnje predsednike vlade, od Račana in Sanaderja. Iz tega položaja drugače razumem mnoge odločitve in poteze, ki so bile težke," je še dodala.

Hrvaški sabor je na svoji spletni strani objavil besedilo predloga arbitražnega sporazuma o načinu reševanja vprašanja slovensko-hrvaške meje. Gre za isti dokument, kot so ga že pretekli četrtek objavili hrvaški mediji. Slovensko zunanje ministrstvo dokumenta ne komentira, saj ima oznako zaupnosti.

V odgovoru na številne ostre kritike zaradi omenjenega arbitražnega sporazuma, pa je le-te zavrnila z besedami, da Hrvaška v EU ne bo vstopila na kolenih, če bo podprla dogovor. V bran premierki je stopil tudi poslanec vladajoče stranke HSLS Ivan Čehok, ki je dejal, da si ne želijo v EU vstopiti kot gosi v megli, niti kot premočeni purani.

Milanović: Tukaj nekaj 'ne štima'

''Okoli tega sporazuma se je dvignilo veliko prahu, ki leze v pljuča,'' je dejal vodja opozicije Zoran Milanović iz SDP in poudaril, da gre pri tem sporazumu za isti predlog, kot je bil to drugi Rehnov predlog, ki ga še nekdanji premier Ivo Sanader ni sprejel. Pri tem je dejal, da tu ''nekaj ne štima'', saj je bila tudi okoli Rehnovih predlogov skrivna diplomatska igra, v kateri ''se je nekaj kot dogovarjalo''.

Sporazum je poimenoval ''diplomatski fuš''. Zanj je nesprejemljivo to, da niso znana imena članov arbitražnega sodišča. Za Milanovića je namreč zelo pomembno točno določanje ljudi, ki bi lahko opravljali delo arbitra.

SDP želel imena sodnikov

Po poročanju Jutarnjega lista je Milanović dejal, da SDP ne bo podprla arbitražnega sporazuma, dokler se ne objavi, kdo vse je na seznamu morebitnih sodnikov, ki jih določa EU in s katerega bodo izbrani arbitri za arbitražno sodišče.

IDS: Slovenija noče vrniti Trdinovega vrha

Večina Milanovićeve SDP je bila vzdržana, štirje člani pa so bili proti.
Večina Milanovićeve SDP je bila vzdržana, štirje člani pa so bili proti. FOTO: Reuters

Damir Kajin je med razpravo izrazil prepričanje, da bo Hrvaška s tem sporazumom pokleknila. "A Slovenija ni pripravljena niti na najmanjšo gesto, da bi nam vrnila Trdinov vrh, dolg Ljubljanske banke, ali da bi rešili vprašanje lastnine glede nuklearne elektrarne Krško," trdi Kajin, ki opozarja, da bo Hrvaška izgubila več kot 100 kvadratnih kilometrov površin.

Škofi in intelektualci opozarjajo

Poleg opozicije sporazmu nasprotujejo tudi hrvaška cerkev in skupina intelektualcev. Tako so se hrvaški škofi znova vpletli v politiko, vendar tokrat niso podprli vladajoče HDZ. Vlada ne bi smela podarjati ozemlja Slovencem, niti za ceno evropske prihodnosti, menijo.

Podobno stališče ima tudi skupina 30 hrvaških intelektualcev, nekdanjih vladnih predstavnikov, generalov in univerzitetnih profesorjev. Tudi oni so prepričani, da Hrvaška ne sme žrtvovati niti pedi hrvaškega ozemlja, poroča Dnevnik.hr.

Zadnje vpletanje cerkve v politiko je le zadnje v nizu tovrstnih dejanj. Hrvaška cerkev je aktivno sodelovala v rušenju projekta Družba Adria in močno pritiskala na vlado pri mnogih zakonih, od nedeljskega dela do oploditve z biomedicinsko pomočjo.

"Ne glede na pritiske iz cerkvenih in nekaterih intelektualnih krogov saborski poslanci ne bodo zlahka sprejeli odločitve o parafiranju arbitražnega sporazuma s Slovenijo," pa danes ocenjuje Večernji list. Opozarja, da so pretekli konec tedna svoje nasprotovanje arbitražnemu sporazumu izrazili katoliška cerkev na Hrvaškem ter skupina približno 20 hrvaških intelektualcev, ki imajo sicer različna politična prepričanja.

Še posebej sporna enostranska hrvaška izjava

V Zagrebu se je mudil tudi Hannes Swoboda.
V Zagrebu se je mudil tudi Hannes Swoboda. FOTO: Reuters

Za Slovenijo je sicer še posebej sporna enostranska hrvaška izjava, v kateri Zagreb trdi, da Slovenija stika z mednarodnimi vodami nima, medtem ko sporazum v točki 3b določa, da mora arbitražno sodišče določiti prav ta stik. Če bo švedsko predsedstvo EU, kot to želi Zagreb, priča te izjave, je premier Pahor v petek zagrozil, da sporazuma ne bo podpisal. K temu ga sicer že tako poziva opozicija, ki ni zadovoljna s sporazumom.

Swoboda Žbogarja seznanil s pripravo poročila o Hrvaški

Na uradnem obisku v hrvaškem saboru je bil tudi posebni poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda, ki ga je v Ljubljani opoldne sprejel tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Gost je slovenskega ministra seznanil s potekom priprave poročila o napredku Hrvaške za leto 2009, ki naj bi ga v parlamentu obravnavali v začetku prihodnjega leta, Žbogar pa je na drugi strani evropskemu poslancu predstavil slovenska stališča glede vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter poglede na nadaljevanje pogajalskega procesa. Slovenska stran je Swobodi izpostavila pomen izpolnjevanja kriterijev za članstvo Hrvaške v EU, še posebej dobrososedskih odnosov. V Zagrebu se je Swoboda srečal s Kosorjevo. Slednja se mu je zahvalila za podporo njene države na poti v Evropsko unijo in izrazila zadovoljstvo za umik blokade pri pogajanjih, hkrati pa ga je seznanila z dogovorom, ki ga je dosegla s Pahorjem. Pri tem jo je Swoboda podprl in ji čestital za dosežen dogovor. Izrazil je tudi željo, da bi se Hrvaška v najkrajšem možnem času pridružila Uniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
03. 11. 2009 12.03
DEDI0603.11.2009, 10:34-1 HRVATJE če vzamete PAHORJA vam podarimo LJUBLJANSKO BANKO inNUKLEARKO,sajbomo z tem imeli manj škode! damo še janšo, bavčarja, šrota.....
vinadap
03. 11. 2009 11.52
scipio - Ko bo,pravim,ko bo Hrvaška v EU,boš moral ti in ostali Slovenci še vedno na njihovih mejnih prehodih pokazati osebno ali potni list,ravno tako tudi na naših mejnih prehodih. Ko bo pa Hrvaška nekoč v Schengnu,bo pa tako kot ti praviš. Vendar do takrat je še daleč,kajti Hrvaška meji z zelo rizičnimi sosedami,kaj je pa to,pa upam,da veš.
scipio
03. 11. 2009 11.14
stavit grem, da večina vas, ki tule skušate kapitalizirati na zaostrovanju in vnedogled podaljševanju in nerešitvi SLO-CRO mejnih vprašanj, preživlja dopust na hrvaškem jadranu in da boste to delali tudi v prihodnje. Le da vam na Dragonji ne bo več treba ustavljat na meji in na carini tako kot vam danes ni treba na Frenetičih. Ali pa med Šiško in Medvodami. Najtežje seveda padajo meje, ki so v glavah.
Marko Varga
03. 11. 2009 10.41
škoda,da ni obveljal sporazum Janša-Sanader iz 2007,mislim škoda za Hrvate...
DEDI06
03. 11. 2009 10.34
HRVATJE če vzamete PAHORJA vam podarimo LJUBLJANSKO BANKO inNUKLEARKO,sajbomo z tem imeli manj škode!
dl240580
03. 11. 2009 10.14
Najlažje je sedaj valiti krivdo na sedanjega premijeja vlade Pahorja. Saj je bil leta 91 Janez Janša obrambni minister je podpisoval dokumente s Hrvaško stranjo kar se mejnih prehodov tiče a je sedaj to čudežno pozabil že takrat bi lahko Hrvatom rekel da se z napisanimi zadevami ne strinja ne pa da sedaj pametuje in podpihuje vso zadevo preko medijev. Njegov edini cilj je priti nazaj na oblast in si zopet polniti žepe z davkoplačevalskim denarjem. Ne razumem pa tistih ki po tolikih aferah v času vlade JJ Patria itd ki jih sedaj odkrivajo razne komisije še vedno slepo verjamejo temu človeku.
J.Rambo
03. 11. 2009 09.53
scipio 03.11.2009, 07:14 1 Zdaj se lahko še za eno stvar zahvalimo vsem tistim pri nas, ki jim je ustrezalo sedanje stanje prepirov s sosedi. Zgodovina bo zdaj pisala za vekomaj: hrvatje so bili prvi, ki so presekali v pravo smer. A ni fajn? Bravo, Slovenija, kako smo dobri! Na koncu nam je še Klinton moral pridet povedat, kaj smo in kaj bi morali biti glede na to, kaj smo v svoji novi zgodovini (pri)dobili. Ne mislim, da so hrvati dosti boljši od nas, a to potezo so zmogli. kapo za to njihovo dejanje dol, a še naprej bo treba z njimi predvidno. In nekaj je jasno: niso najslabši sosed glede na to, kaj na smo tem svetu že od drugih bližnjih ljudstev doživeli. In ker bodo tu blizu ostali in mi z njimi in to v svetu, ki ga vse bolj obvladujejo novi tokovi, ki so za CRO ali SLO komaj slišali ali pa še to ne, je dobro, da si v domači regiji manj kot pa bolj skregan z drugimi. No to je pa tipično Slovensko mišljenje - hlapci in p.ičke, oprostite izrazu. A smo lahko vsaj enkrat ponosni nase, da nismo mi klonili, oziroma vsaj zgleda tako v očeh sveta, al bomo še kar naprej ponižni pred vsakemu ki nas j.ebe? Zaradi takih kot si ti potem smo kjer smo, takih ki rajši popustijo zavoljo ljubega miru, namesto da bi se borili za svoje in bili ponosni na to!
RADO62
03. 11. 2009 09.29
Popolnoma jasno postaja, da ga je Pahor močno polomil in so nas hrvati izigrali kot mlade cucke... heh
bogdan2253149@yahoo.com
03. 11. 2009 09.19
Hrvaska je tok zadolzena , da ako ne popusti bo v 10 letih k bi cakala pred vrati Evrope prisla na berasko palco.treba je spustit bogate Nemce not da okopirajo in pokupijo Hrvasko Istro s Dalmacijo vred. Pac ni druge resitve za Hrvasko gospodarstvo , ker kot izvajalci turisticnih uslug so za otroski vrtec ---pojma nimajo kok se tej stvari streze . Treba nekdo iz tujine not prit ce ze Slovencev ne marajo ..... Bodo pac postali se 1 x Gubci in to brez moci .....
vednoprav
03. 11. 2009 09.04
DEJMO JIH ! KER BO KERGA ! NAJ MAŠINCA ZAGODI;NAJ ODMEVA POVSUDI NA SLOVENSKEM SMO MI GOSPODAR !
ciaobella
03. 11. 2009 08.43
NIHČE ponavljam NIHČE ne sme nikoli parafirati kakeršnegakoli sporazuma, ki pod vprašaj postavlja KATEROKOLI ozemlje, ki je bilo kadarkoli SLOVENSKO. PAHOR JE IZDAJALEC = enako kot je bil KARDELJ. NI potrebe po kakršnikoli IZDAJI. Pač ne damo soglasja Hrvaški za vstop v EU in BASTA ! PIKA. Zapremo to poglavje za naslednjih 10 let. Plačevali smo jim že v bivši jugi...sedaj jim bomo pa še preko EU? BLOKADA ! Zapis v USTAVO REPUBLIKE SLOVENIJE. In nikakršno odpiranje vstopa Hrvaške za naslednjih 10 let. Pa če jih Evropa hoče v EU, naj jih sama pregovarja, ali pa jim da svoja ozemlja...Sloveniji pač ni potrebno. Proti Hrvatom kot narodu NIMAM NIČESAR. Njihovo državo pa naravnost obožujem. NE ŽELIMO TUJEGA...PAČ PA NAZAJ TISTO, KAR JE BILO PRED ZDRUŽITVIJO V JUGOSLAVIJO SLOVENSKO !!!!
M-teorija
03. 11. 2009 08.41
Glede na situacijo in ker gre za nacionalni interes je očitno treba narediti tisto najnujnejše in kar najbolj bode. Uskladiti se je treba, kaj sploh hočemo. To bi sicer morali že davno preja, bolje sedaj kot nikoli. Najbolje bi bilo. da bi vlado, parlamet, vse relevantne strokovnjake, evroposlance zaprli v parlametu in jim ne dovolili. da pridejo ven dokler ne uskladijo svojih stališč in to ne z navadno niti z 2/3 tretjinsko večino, temveč uskladiti do zadnje pike. Samo Bučar ima od akterjev pravico, da spremlja usklajevanje prek monitorja. Vsi ostali Pogačniki, Starmani... poleg že prej omenjenih i pa notri. Ne pa da tako pomembno vprašanje obravnavajo predvsem za svoje lastne cilje. Dost je bilo tega teatra, dost je tako meni kot verjamem vsem drugim, da se odgovorni prepucavajo med seboj brez efekta. Še huje, da tako pomembno stvar izrabljajo za nabiranje političnega rejtinga. To velja za vse omenjene akterje, kot nekatere na tem forumu, kjer v to problematiko vrivajo druge politične teme kot kukavičje jajce. Skrajni čas je da se zresnimo, da se ne gremo več gnilega jajca. Predvsem pa prelaganje odgovornosti o tako zapleteni stvari, ki jo težko razumejo celo strokovnjaki ne sme iti na referendum dokler referendumsko vprašanje ne bo kristalno jasno vsakemu napol pisnemu.
Brabus
03. 11. 2009 08.01
referendum 03.11.2009, 07:52 Se strinjam , da ni prav , da te brišejo, če nisi bil žaljiv. Drugače je pa vas ,Hrvate strah, da boste morali vrniti,kar ste zasedli po "međunarodnom pravu"
Brabus
03. 11. 2009 07.57
Včeraj sem malo gledal njihov sabor,in videl , kako se Hrvati bojijo , da bodo morali vrniti ozemlje, ki so ga lastninili in mislim, da ,tudi ,če bo vse skupaj v našo korist,se ne bodo nikoli strinjali in bomo imeli z njimi večne konflikte, ker to jim je pač v krvi,ker mislijo , da se svet vri ravno zaradi njih.
medo357
03. 11. 2009 07.55
Vse to me spominja na Butale in Butalce, pa brez zamere. Najprej trdijo, da meja ni določena – potrebna je navadna večina v saboru. Po tej trditvi in dejanju ima CRO teritorialni stik z Italijo in SLO enak teritorialni stik z Albanijo. Hkrati pa pišejo enostransko izjavo, da SLO nima teritorialnega stika z odprtim morjem (kaj jih pa briga kaj ima SLO – to so pač naše zadeve, zakaj podobne izjave ne zapišejo o Italiji, Švedski, ZDA, če so tako prepotentni in s takimi dejanji zagotovo še 1000 let ne sodijo v EU). Za smetano na torti pa je Hrvatica poslala faks na Švedsko, da preklicuje vsa enostranska dejanja po 25.6.91. Že v kali je torej preklicana ta izjava o SLO, če kaj veljata njena beseda in predsedstvo EU. Odlična snov za novo zgodbico o Butalcih, ni kaj.
referendum
03. 11. 2009 07.50
Bugs_Bunny03.11.2009, 07:431 Zakaj nena brišete hrvaške komentarje? U strahu su velike oke.Se bojiš Hrvatov ili RESNICE?
Bugs_Bunny
03. 11. 2009 07.43
Zakaj nena brišete hrvaške komentarje?
saso999
03. 11. 2009 07.21
NE PODARJATI BRATJE HRVATJE. LE VZELI SI BOMO NAZAJ KAR JE BILO VEDNO NAŠE!! LEP DAN
scipio
03. 11. 2009 07.14
Zdaj se lahko še za eno stvar zahvalimo vsem tistim pri nas, ki jim je ustrezalo sedanje stanje prepirov s sosedi. Zgodovina bo zdaj pisala za vekomaj: hrvatje so bili prvi, ki so presekali v pravo smer. A ni fajn? Bravo, Slovenija, kako smo dobri! Na koncu nam je še Klinton moral pridet povedat, kaj smo in kaj bi morali biti glede na to, kaj smo v svoji novi zgodovini (pri)dobili. Ne mislim, da so hrvati dosti boljši od nas, a to potezo so zmogli. kapo za to njihovo dejanje dol, a še naprej bo treba z njimi predvidno. In nekaj je jasno: niso najslabši sosed glede na to, kaj na smo tem svetu že od drugih bližnjih ljudstev doživeli. In ker bodo tu blizu ostali in mi z njimi in to v svetu, ki ga vse bolj obvladujejo novi tokovi, ki so za CRO ali SLO komaj slišali ali pa še to ne, je dobro, da si v domači regiji manj kot pa bolj skregan z drugimi.
whoisthaboss
03. 11. 2009 07.08
referendum baš ti hvala da me je sram da sam rođen u Zadru! Pa sm ponosn da sm Slovenc!