Slovenija

Proti imuniteti za Prijatelja

Ljubljana, 16. 03. 2010 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mandatno-volilna komisija DZ v primeru poslanca SNS Prijatelja predlaga, naj mu ne podeli imunitete. S tem se strinjajo tudi v SDS, SD, SLS in LDS. DZ je od začetka delovanja poslancem imuniteto sicer podelil 14-krat.

Predvidoma že v tem tednu se bodo poslanci zbrali na izrednem zasedanju, kjer bodo med drugim odločali tudi o (ne)priznanju imunitete poslancu SNS Srečku Prijatelju. Mandatno-volilna komisija je DZ danes pripravila predlog o nepodelitvi imunitete Prijatelju. Kot so v predlogu zapisali, naj Prijatelju DZ ne podeli imunitete in s tem dovoli vodenje kazenskega postopka.

Kumer je ocenil, da lahko komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije tudi brez enega člana normalno deluje naprej. Prav tako odsotnost enega poslanca po njegovem ne bo vplivala na delo DZ.

Predsednik komisije Dušan Kumer je ob tem povedal, da komisija poleg tega državnemu zboru predlaga, naj o predlogu komisije odloči čim prej, po možnosti v okviru morebitne izredne seje ta teden ali najkasneje prihodnji teden v okviru redne seje DZ.

Kot je še pojasnil, komisija ni vrednotila dokazov niti ni presojala, ali je poslanec kazensko odgovoren. "Komisija presodi, ali je priznanje imunitete nujno potrebno za opravljanje poslanske funkcije in delovanje državnega zbora, in teh razlogov danes v razpravi nismo ugotovili," je pojasnil.

Proti podelitvi imunitete

Potem, ko je mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlagala, naj Prijatelju ne podeli imunitete, se z njenim mnenjem strinjajo tudi poslanci SDS. Kot so sporočili za 24ur.com, so v tem mandatu vedno glasovali proti podelitvi imunitete, podobno pa je bilo tudi v prejšnjem mandatu. ''Po naši oceni bi bilo treba institut poslanske imunitete na novo opredeliti, saj se namreč v sedaj veljavnem redu imuniteto poslancu lahko prizna za težje kaznivo dejanje, državnozborska praksa pa je pokazala, da se je ne prizna za izrečeno mnenje na poslančevem delovnem mestu – v parlamentu. Poslance tako lahko kdor koli toži za izrečeno mnenje, ki pa je povezano z opravljanjem njegove poklicne dejavnosti, po drugi strani pa se lahko izogne odgovornosti za težje kaznivo dejanje. V preteklem mandatu smo predlagali črtanje instituta imunitete v celoti, kar pa so poslanci tranzicijske levice zavrnili," so še zapisali.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A

Tudi v poslanski skupini SLS bodo glasovali proti podelitvi imunitete poslancu SNS. Kot so sporočili za 24ur.com, ''vidimo bistvo poslanske imunitete v tem, da ščiti poslance za njihove izrečene javne besede v DZ in s tem ščiti tudi svobodo govora poslancev''. SLS namreč meni, da imuniteta poslancev ne bi smela ščititi v primeru sumov kaznivih dejanj.

Proti podelitvi imunitete pa bodo, tako kot vedno, glasovali tudi v poslanski skupini SD, so sporočili za 24ur.com.

"V poslanskem klubu LDS se bomo zavzemali, da se imuniteta v omenjenem primeru ne prizna," pa se strinjajo tudi v LDS. "Poslanska imuniteta ni namenjena skrivanju pred roko pravice, temveč avtonomnosti parlamentarnega dela. Kazniva dejanja, ki jih je osumljen omenjeni poslanec, pa nimajo nobene zveze z obveznostmi poslanca državnega zbora, zato bi bilo uveljavljanje imunitete v tem primeru zloraba inštituta imunitete," so še dodali v LDS.

Kaučič: Prijatelj bo lahko še naprej poslanec

Igor Kaučič
Igor Kaučič FOTO: POP TV

"Nihče mu ne more mandata odvzeti, razen če bi bil obsojen na zaporno kazen daljšo od šestih mesecev," je pojasnil ustavni pravnik Igor Kaučič. Obstaja možnost, da bo Prijatelj opravljal funkcijo do konca mandata, dodaja.

Po Kaučičevem je pri poslanski imuniteti potrebno razlikovati med materialno in procesno imuniteto. Pri materialni oziroma t.i. absolutni imuniteti poslanec ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga izreče v državnem zboru. Pri procesni imuniteti pa gre za dejanja, ki jih poslanec stori zunaj opravljanja poslanske funkcije, njen namen pa je zagotoviti nemoteno delo državnega zbora. Pri tem ne gre za osebni privilegij, kot se pogosto napačno razume, pojasnjuje Kaučič, ampak za to, da lahko poslanec še vedno dela v parlamentu, obiskuje seje in podobno.

Na vprašanje, zakaj se zadeva vseeno obravnava v državnem zboru, kljub temu, da se Prijatelj, ki je v priporu zaradi suma kaznivih dejanj izsiljevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, ne sklicuje na imuniteto, je Kaučič povedal, da je v okviru tega potrebno razlikovati med tremi različnimi situacijami, in sicer, ko se poslanec sklicuje na imuniteto, ko se nanjo ne sklicuje in ko je poslanec zaloten na kraju kaznivega dejanja, za katerega je predpisana zaporna kazen nad pet let.

Po besedah Kaučiča v primeru Prijatelja ni pomembno, ali se poslanec sklicuje na imuniteto ali ne, saj je bil zaloten pri kaznivem dejanju. Ustava dopušča, da lahko zoper njega odredijo pripor brez dovoljenja DZ, navaja.

Ko je poslanec priprt, mora sodišče obvestiti DZ, da je poslanec v priporu. Ustava omogoča, da se DZ o tem opredeli in potem prizna imuniteto ali ne. Dodal je, da ne ve, na kaj se je nanašalo obvestilo sodišča. Lahko se je nanašalo na imuniteto v zvezi s priporom ali pa se je nanašalo na imuniteto v zvezi z začetkom kazenskega postopka. Smiselno bi po njegovem bilo, da je sodišče zaprosilo tudi glede začetka kazenskega postopka, o lahko državni zbor odloča kasneje, navaja. V primeru, da postopek ne bo končan, bo Prijatelj opravljal funkcijo do konca mandata.

Prijatelj v priporu

Kot je znano, je Prijatelj zaradi suma kaznivih dejanj izsiljevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov od sobote v priporu. Okrožno sodišče v Kopru je namreč v ponedeljek DZ posredovalo obvestilo o priporu. Ta pa bo še ta teden odločil, ali bo Prijatelju podelil imuniteto ali pa bo dovolil, da poslanec ostane v priporu.

DZ podelil 14 imunitet

Od začetka delovanja je DZ imuniteto poslancem priznal 14-krat. Največkrat se je nanjo skliceval prvak stranke SNS Zmago Jelinčič, kar petkrat, od tega so mu jo na lastno željo podelili dvakrat, enkrat pa so mu jo podelili sami, čeprav se nanjo ni skliceval. Poleg Jelinčiču je DZ imuniteto podelil še poslancem Igorju Bavčarju, Benjaminu Henigmanu, Ivu Hvalici, Jožetu Jagodniku, Igorju Omerzi, Lojzetu Peterletu, Jožetu Protnerju, Jožetu Pučniku, Petru Tancigu, Jakobu Presečniku in Pavlu Ruparju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepzarnajob
17. 03. 2010 08.36
saj ni zaprosu samo DZ je samo povedal da imuniteta odpade...tako da tudi vprašal ne bo k je brez veze.. v čuzu namesto ovce...zaporniki ga bojo radi imeli
tepzarnajob
17. 03. 2010 08.31
Tonček mene imajo za tebe samo če jaz v vodo padem ne naredi glup
-gorenjka-
16. 03. 2010 23.43
......eejjj,jarani moji !!! živi bili,pa videli !!! ;)
Buena Vita
16. 03. 2010 19.10
Buena Vita
16. 03. 2010 19.10
KDAJ JE ZAPROSIL ZA IMUNITETO, kot vem nikoli
Janko35
16. 03. 2010 18.25
Očitno mi kratijo pravico do svobodnega izražanja.Napisal sem malo bolj oster komentar glede te pokvarjene države in politikov,pa so takoj neobjavili moj komentar.In takšna naj bi bila pravna država
MERDE-AVE-MERDE
16. 03. 2010 18.22
nobene imunitete
Tonček Balonček
16. 03. 2010 17.47
A tu se še vedno preseravate s popolnoma transparentnimi zadevami! ? Škoda časa!
hrcekmuri
16. 03. 2010 16.57
KO GRE ZA DENAR NI VAŽNO KDO JE V KATERI STRANKI
am_staff
16. 03. 2010 16.48
Zapret tudi tiste, ki bi zagovarjali imuniteto Prijatlu.
Pošten Zvezdaš
16. 03. 2010 16.44
SDS,ČE BI TAKO BILI PRAVIČNI KAKOR SO PROTI PRIJATELJA PA BI KAR BILO UREDO.PO TAKEM DOLGEM CAJTU.PA ME VESELI ,DA PO ZADEVI PRIJATEJA SO SE TAO ODLOČILI.
Leontysik
16. 03. 2010 15.21
Naj Prijatelj poskuša uveljavit imuniteto za rešetkami. (mogoče mu bodo sojetniki bolj poredko REMUS čistili.)
bron
16. 03. 2010 14.38
ČE JE TO RES TAKE SPLOH NERABIMO Z ALI PA BREZ IMUNITETE . SAMO TAKIH JE ŠE NA VAGONE. KI BI JIH MORALI ODPELJATI .
FolkloraS
16. 03. 2010 14.28
Edino pravilno. Sledijo tudi drugi.....????
Tonček Balonček
16. 03. 2010 14.23
Kako bo pa zdaj z njegovo plačo?Malico bo dobil v zaporu, stroškov za pervoz pa itak ne potrebuje, saj se bo vozil le v maricah! Glede na vse terjatve ki jih ima, verjetno nima denarja niti za odvetnike!
Trglav
16. 03. 2010 14.04
lotmerzanec16.03.2010, 13:49 Naivec patak! Tebi bi se še Šrot ali Bavčar, ali pa še drugih 298 zasmililo. Vsem pobrati vse nakradeno in denar vrniti raji, potem pa lastninjenje na novo. O, saj vem da je to utopija, bilo bi pa lepo!
cokos
16. 03. 2010 13.53
že sama žalost je ta da naredi nekaj kriminalnega in zahteva imuniteto,kako gnila država!pardon ni gnila je prav lepa pokrajna samo naši politiki vso lepoto in blišč zafurajo z enimi holdingi ....!mi smo imuni in plačujemo vse davke,prispevke ki so na samem vrhu sveta,plača pa v podnu,kjer nimamo niti za dostojno življenje!vsak dan ena afera niti ena se ne konča za rašetkami!delavci delamo,če ni plač ti pa rečejo pejd če ti kaj ne paše!res hvala politika da lahko tako delajo z nami direktorji in razni lastniki,sej smo ednini ki plačamo redno te vaše odaruške davke in še kaj!hvala upam da se vam zaleti v grlu!
lotmerzanec
16. 03. 2010 13.49
Seveda sem proti vsakeršnemu podkupovanju vendar pa je treba malo počakati meni je malo čudno,da je ta denar dala policija! Prav tako je čudno da se je to dogajalo v parlamentu in okoli njega! Kaj pa če obstajajo dokumenti,da je resšlo zgolj za posojilo? Sramotno je da se pri Prijatelju računa da z plačo tega denarja ni mogel prislužiti! Zakaj se pri Golubiču ni računalo,koliko je lahko privarčeval od plače in od kod mu miljoni! Pri nas je enakost pred zakonom ista za vladajočo koalicijo posebaj,posebaj pa tudi za ostale državljane!
Trglav
16. 03. 2010 13.38
Janko3516.03.2010, 12:53 Le od kje ste se vzeli? Dokler boste nekateri takole nakladali, pač ne bo moglo biti drugače. Kar pa se tiče SDS-a, ber Janše, je pa tako jasno, da imunitete ne bi podprli, saj Jelinčiča vzamejo le takrat ko ga rabijo, le da Jelinčič tega, v svoji zaverovanosti ne vidi. Sicer pa so kar pravšnji v opoziciji; ša malo, pa jih bo Janša popapcal, no, potem bo pa še sebe - in takrat bo spet mir v naši deželici!
mojster03
16. 03. 2010 13.12
A zdaj bomo pa tko kot italija? Prijatelja dajmo na vlado pol si bo pa že priredil zakon tako, da ga ne bodo mogl kaznovat! ala Silvio Berlusconi! Bravo za našo vlado oz. BUUUUUUUUU!