Slovenija

Bodo Prijatelju zamrznili 4000 evrov plače?

Ljubljana / Koper, 17. 03. 2010 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državne institucije se trenutno ukvarjajo z vprašanjem, kakšen bo status Srečka Prijatelja, medtem ko je v priporu. Ali se pripor šteje kot upravičen izostanek z dela? Prijateljev odvetnik je že vložil pritožbo zaradi pripora.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je poslancem predlagala, naj Prijatelju ne podelijo imunitete.
Mandatno-volilna komisija državnega zbora je poslancem predlagala, naj Prijatelju ne podelijo imunitete. FOTO: POP TV

V državnem zboru se trenutno ukvarjajo s tem, kakšen bo status poslanca Prijatelja, medtem ko bo v priporu. Ali bo prejel poslansko plačo in vse dodatke, ki sodijo zraven? Po zakonu o delovnih razmerjih mu to sicer ne bi pripadalo, a poslanske plače določa zakon o poslancih, v katerem pa o tem nič ne piše.

Uglešičeva je povedala, da zadevo še proučujejo in da bodo sporočili, ko prejmejo odgovore pristojnih služb (vprašanje so naslovili na ministrstvo za delo, ki je pristojno za razlaganje zakonodaje s tega področja in na ministrstvo za javno upravo). Z ministrstva za javno upravo pa so že sporočili, da bo odgovore na to podalo ministrstvo za delo, saj oni niso pristojni za tolmačenje delovne zakonodaje. V zakon, ki ureja javne uslužbence, pa ni zapisana nobena določba, ki bi urejela tudi to vprašanje.

Prjateljeva zadnja bruto plača je sicer brez dodatkov znašala nekaj manj kot 4000 evrov bruto.

Pritožba na sklep o priporu Prijatelja že vložena

Odvetnik poslanca SNS Srečka Prijatelja Silvan Jakin je potrdil, da je v torek vložil pritožbo na sklep o priporu Prijatelja. Zoper poslanca je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Kopru odredil enomesečni pripor, ki ga lahko podaljšajo do šestih mesecev. Za dalj časa trajajoči pripor pa bi morala biti vložena obtožba. Pripor je sodnik odredil zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče.

O pritožbi mora zunajsodni senat sodišča odločati v 48 urah, v primeru negativne odločitve pa je mogoča pritožba še na višje sodišče. Prijatelj je sicer osumljen kaznivih dejanj izsiljevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov.

Poslanci DZ
Poslanci DZ FOTO: Dz-rs.si

Koalicijske poslanske skupine predlagajo razrešitev Prijatelja z mesta člana Komisije po zakonu o preprečevanju korupcije

Koalicijski poslanci (Zares, LDS, SD, DeSUS) so predsedniku državnega zbora predlagali zamenjavo oziroma razrešitev Prijatelja s funkcije člana komisije državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije. Kot pravijo, se zavedajo, da je v Sloveniji z ustavo zagotovljena domneva nedolžnosti, dokler krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo. Kljub temu pa menijo, da prijatelj v tem trenutku oziroma do dokončanja postopkov, ki jih vodi policija in tožilstvo, ne more sodelovati pri delu omenjene komisije. Kot pravijo, bi njegovo nadaljnje sodelovanje v Komisiji lahko zmanjšalo ugled državnega zbora in poslanski funkciji.

Prijatelja so prvič pridržali 9. marca v okviru obsežne policijske akcije. Neuradno naj bi Prijatelja prijeli ravno takrat, ko naj bi prejel 323.000 evrov od poslovneža Marjana Mikuža. Šlo naj bi za posle, povezane s prodajo zemljišča za logistični center Luke Koper, s čimer naj bi družbo oškodovali za 3,8 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suicider
23. 03. 2010 12.09
koliko jaz razumem situacijo je prijatelj odsoten z enim izmed najboljših razlogov, ki so možni. sodnik mu je prepovedal, da gre delat. odsotnost je seveda opravičena in to pomeni da mu plače ne morejo vzet
kapitalist
22. 03. 2010 22.47
kako se že piše PRIJATELJ - nekaj podobnega kot HAMZIĆ ????? kako se že piše MIKUŽ ki je od tašče prevzel priimek ĆIFURĆIĆ ali nekaj podobnega KAKO je to sploh mogoče da neki HAM... sedi v parlamentu sramota - in sedaj se še sprašujejo ali bi dali na cesto - V STOŽICE na gradbišče kamor spada in od kjer je prišel
nefretete
17. 03. 2010 21.43
York 17.03.2010, 21:10 Še kako imaš prav!
Tonček Balonček
17. 03. 2010 21.19
A mu dnevnice pripadjo le za Slovenijo! Krivica!!! Se ne bi dalozmenit za italjanske?
York
17. 03. 2010 21.10
@nefretete17.03.2010, 16:00 ... Meni se zdi bolj vprašljivo, kako je lahko takšen lopov sploh član take komisije!!!! ----------------------- Očitno so vsi večji ali manjši tatovi iz tega sledi, da je prijatelj do sedaj spadal med "manjše" in je bil primeren za omenjeno komisijo. Problem bo nastopil, ko bodo iskali novega člana. Izbire skorajda več ni.
Buena Vita
17. 03. 2010 20.58
verjemte meni stari kokoši,dobil bo odšokdnino--garantiram narodu pa sline rastejo,sirotka se nam cedi ker policija,kresalkina policija dela šlampasto in zavedajte se,ko koprski tožilec OŽBOLT DOBI ZADEVO V ROKE,,TA ZADEVA JE POLITIČNO SKRPUCALO,IN VSE TOŽBE SO ZAVRNJENE---TOŽENI DOBIJO ODŠKODNINE tako se bo tukaj končalo---ker je treba preveč gnoja pomesti pod tepihe,in tako velikih tepihov ni,zato ......h...
Jossef
17. 03. 2010 19.09
Da mu ne boste pozabili nakazati tudi dnevnice :)
cromanjac
17. 03. 2010 18.42
Ismail Mainardi si zasluži kar mu gre. Pa Lucky Friend tudi. Vse bomo to mi "pokrili"!
ziva35
17. 03. 2010 18.34
Kakšno plačo neki??? Še tist bi mu moral pobrat, kar je nakradu.....pokvarjenci...Od kje mu toliko denarja, se raje vprašajte!!!
BitterMan
17. 03. 2010 18.26
Po moje bi moral dobiti vsaj dodatek za službeno pot... ;) če je v protikorupcijski komisiji, je to dejansko eskurzija.
carlo38
17. 03. 2010 18.23
Če pa o teh naših revežih nič ne piše v njihovih bukvah, normaln da mu bojo plačo dal, je manj dela, kot pa se s tem ukvarjat. Za njih naj tudi v osnovi velja zakon o delovnih razmerjih, če se že za nič drugega nimajo prijeti. :) Se ravno sprašujem ob teh raznih aferah, kam smo prišli, vsepovsod sama politika, korupcija in laganje, preveč je vse strankarsko ratalo. Gremo se veliko državo, delujemo pa še slabše kot po balkansko. Drugod letijo glave, pri nas je pa tepihov dovolj. Ne vem kdo bo še delal in polnil blagajno, oni samo jemljejo in nič ne sprašujejo od kod vzeti.
Tonček Balonček
17. 03. 2010 18.22
A Jasnez janpša in Prijateljev šef sta se pa spet potuhnila, čakata, da se oblikikije neko mnenje, ,potem bosta pa nastopila! Podobno je delal tudi Drnovšek, počakaš, da se "zmlatijo", potem pa nastopiš kot nek modrec z vzhoda,Janša bo v nnjegovem novem stilu nmodreca min mesije, ki bo ta narod popeljal na pot nabredka, verjetno na spletnih straneh SDS udarir s citati Nostradamusa, kajti če bo citiral Erazma Noterdamskega, se bo ujel v lastno past! Pustimo se presenetiti!
marschal
17. 03. 2010 18.15
Pa še član protikorupcijske komisije je. Naj naredijo anketo koliko ljudi še spoštuje ta parlament
am_staff
17. 03. 2010 18.03
Dajte mu povišico, saj ne bo nekaj časa brez predmetno nakladal v parlamentu.
vn900
17. 03. 2010 17.59
ja on si zasluži še većjo plaćo-pać slo
zakzak
17. 03. 2010 17.53
ja pa da sploh lahko kdo to samo pomisli, ne pa da bi dobil še plačo. Delavci delajo težka fizična dela pa še zasluženega denarja ne dobijo. Pa kje mi živimo???? kako se reče naši državi?? SRAM ME JE v tej GNILI GNILI GNILI banana republiki
M-teorija
17. 03. 2010 17.50
Za Prijatelja je zadeva še odprta in bomo videli kakšen bo epilog. Za Ismaila se pa že ve, da po novem zakonu o izbrisanih, ker je v kazenskem postopku ne more dobiti statusa, niti po zakonu za odškodnine, ne more zahtevati odškodnin za nazaj zaradi izbrisa.
d33pm1nd
17. 03. 2010 17.48
Korupcija in vse podbne besede ki se nanašajo na pokvarjene politike so povsod po svetu. V vseh državah in to še za večje zneske. Gre samo za to, da se je pri nas piramida začela sesuvat. vprašanje je samo to, kako bodo razkrinkanci kaznovani in kako globo vse skupaj gre. In na katero smer koalicije, ki ima močnejši štrik v roki. Če se jutri zbudim in slišim na jutranjih poročilih, da je cel parlament riknil, se ne bom sekiral sploh.
factory
17. 03. 2010 17.42
Ja pa kaj še. Samo tukaj je videti da bo dobil.Samo zanimivo je tole da če ukradeš miljarde in dobiš podkupnino v miljonskih zneskih ti nihče nič ne naredi tam ko pa delavec nima za kruh in ukrade kilogram kruha pa ga imajo za največjega zločinca. Ma fuj pa tak sistem in res sram me je da sem Slovenec.
kater
17. 03. 2010 17.32
naj mu vzamejo pa dajo tistim ki nimajo