Slovenija

Lahko pretopel september prinese lanske poplave?

Ljubljana, 12. 09. 2011 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za 2 stopinji Celzija toplejše poletje od povprečja se še vedno noče posloviti, na Arsu pa pravijo, da lahko nenadna ohladitev ozračja prinese obilno deževje, morda tudi poplave lanskega obsega.

Medtem ko letos še vedno uživamo poletne dni, nam je pred enim letom na ta dan že grozilo katastrofalno deževje.
Medtem ko letos še vedno uživamo poletne dni, nam je pred enim letom na ta dan že grozilo katastrofalno deževje. FOTO: Boštjan Pilej
Verjetnost za poplave v obsegu lanskih je sicer le 1- ali 2-odstotna, a ob tipu vremena, kot ga imamo sedaj, ko imamo toplo morje, segreto ozračje, se lahko ob prodoru hladnega zraka padavine okrepijo do te mere, da nastanejo poplave. Janez Polajnar, hidrolog

Kmalu bo minilo dva tedna, odkar smo vstopili v mesec september. Glede na izkušnje iz preteklih let, ko smo bili hladnejšim dnem priča že v drugi polovici avgusta, bi moralo že dišati po jeseni, a letos ni tako.

Poletje, ki je bilo kar za 2 stopinji Celzija toplejše od povprečja iz prejšnjih let, se očitno noče posloviti. Sončni dnevi s temperaturami okoli trideset stopinj se namreč nadaljujejo tudi ta teden. "Zaenkrat bo še vroče in toplo, morda kar prevroče za ta čas. Danes se bo namreč živo srebro dvignilo do 29, jutri pa zopet do 31 stopinj Celzija,“ nam je dejal dežurni prognostik na Agenciji za okolje RS Uroš Strajnar.

Več o vremenu ...

Temperature že 15. leto zapored nad dolgoletnim povprečjem

Nenavadno visoke temperature, za tretjino več sončnih dni ter vse pogostejše nevihte s točo so jasni pokazatelji, da se naše podnebje drastično spreminja. Kot ugotavljajo na Agenciji za okolje RS, je bila povprečna temperatura zraka v letošnjem poletju po vsej državi že 15. leto nad dolgoletnim povprečjem. Največ zaporednih nadpovprečno toplih poletij je bilo v Murski Soboti, kjer je to poletje že 27. zapored s temperaturo višjo od običajne. V Ljubljani tako toplega poletja niso beležili že 22 let.

Tako letošnje nadpovprečno visoke avgustovske ter septembrske temperature kot tudi lanskoletne poplave so odraz drastičnih sprememb podnebja, opozarjajo na Arsu.
Tako letošnje nadpovprečno visoke avgustovske ter septembrske temperature kot tudi lanskoletne poplave so odraz drastičnih sprememb podnebja, opozarjajo na Arsu. FOTO: MORS

Največji odklon temperature so vremenoslovci zabeležili v visokogorju, na Goriškem, Obali, Koroškem, večjem delu Štajerske ter na severu Prekmurja, kjer je odklon presegel dve, drugod pa eno stopinjo Celzija. Število toplih dni s temperaturo višjo od 25 stopinj Celzija se je po nižinah gibalo med 60 in 70, število vročih dni s temperaturo nad 30 stopinj Celzija pa okoli 20. Največ takih dni so sicer zabeležili v poletju 2003, ko je bilo število vročih dni po nižinah celo večje od 50.

Avgust toplejši za 3 stopinje Celzija

Avgusta je v večjem delu države odklon temperature od povprečja presegel 3 stopinje Celzija, zato pa je verjetno kriva obilica sonca. Največji presežek sonca so zabeležili v Ljubljanski kotlini, kjer je znašal nad 40 odstotkov, drugod nad 30 odstotkov, za nekaj manj pa je bilo povprečje preseženo tudi v gorah, Posočju, na Obali in na območju Celja.

Leto dni od katastrofe obilnejših padavin ni na vidiku

Vremenoslovske meritve, ki kažejo na drastične spremembe podnebja, pa niso edini pokazatelj. Se še spomnite, kako nas je na naše ravnanje z okoljem pred dobrim letom dni kruto opozorila narava sama? 17. septembra, natanko tri leta po katastrofalni ujmi v Železnikih, je ARSO za celotno Slovenijo razglasil rdeči hidrološki alarm oziroma najvišjo stopnjo opozorila. Večina rek in manjši vodotoki so krepko presegli svoje bregove ter državo spravili v kaotično stanje. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je 174 občin takrat utrpelo preko 220 miljonov evrov škode.

Verjetnosti poplav lanskega obsega so majhne, a so!

Zanimalo nas je, ali nas lahko obilne padavine presenetijo tudi to leto? "Danes je sicer napovedanih nekaj lokalnih neviht, večjega deževja pa ni na vidiku. Morda se bo vreme poslabšalo v začetku naslednjega tedna, a tega še ne moremo natančno napovedati,“ odgovarja Strajnar.

Posledice lanskih septembrskih poplav so bile katastrofalne.
Posledice lanskih septembrskih poplav so bile katastrofalne. FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenija je vodnata dežela in poplave imamo vsako leto. A ponavadi so to poplave na običajnih razlivnih območjih. Vseeno se moramo zavedati, da so vremenski ekstremi vedno bolj siloviti tudi po vsem svetu, zato lahko v bodoče silovite pojave pričakujemo tudi pri nas. Janez Polajnar, hidrolog

Ko smo o tem povprašali hidrologa Janeza Polajnarja, nam je ta odgovoril, da tega pojava tudi letošnjo jesen ne moremo izključiti. "Kot kaže, na obletnico lanskoletnih poplav tega pojava letos ne bo. Tako do sedaj kažejo napovedi padavin,“ pravi in dodaja, da je verjetnost, da se katastrofa ponovi, majhna, a obstaja. "Verjetnost za poplave v obsegu lanskih je sicer le 1- ali 2-odstotna, a ob tipu vremena, kot ga imamo sedaj, ko imamo toplo morje, segreto ozračje, se lahko ob prodoru hladnega zraka padavine okrepijo do te mere, da nastanejo poplave,“ pravi. Največje težave bi lahko po njegovem mnenju povzročale poplave hudourniškega tipa, saj pri tako pregretem ozračju pride do zelo intenzivnih padavin na majhnih območjih, kar sproži hudourniške izbruhe.

Bi bilo prav, da so ljudlje pripravljeni?

"Vsekakor. Slovenija je vodnata dežela in poplave imamo vsako leto. A ponavadi so to poplave na običajnih razlivnih območjih. Vsako leto imamo od 50 do 80 takšnih poplav. Vseeno se moramo zavedati, da so vremenski ekstremi vedno bolj siloviti, tudi po vsem svetu, zato lahko v bodoče silovite pojave pričakujemo tudi pri nas,“ je še zaključil Polajnar.
 

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
13. 09. 2011 10.52
+1
lanske bolj težko, lahko pa letošnje. Slovnica in logika?!?
JEBAC29
13. 09. 2011 10.27
-1
vi kar dajajte minuse! ampak vseeno boste plavali mi pa ne hahahahaha
Celtia
13. 09. 2011 10.19
use kakor! letos po poplava kot še je ni bilo in ne zaradi semptembra...tole kar še bo v semtebru bo samo še kanček večje zaradi tega..ampak zaradi pasje vročine v avgusti mi verjemite da bo takšna poplava kot je še ni bilo! Mark my words......
Darko32
13. 09. 2011 07.23
V ljubljani bodo poplave pogostejše in čedalje hujše. NAmreč dogaja se, da se varnostni faktor gradnje objektov ob Ljubljanici iz strani občine izvaja tako, da se vode računa tako, da stoletne vode prištejejo koto plus nič. Če Bi odpirali zapornice takoj bi bile vsi ti objekti zaliti in 60% mesta bi crknila kanalizacija. Moje mišlenje je, da se mora na stoletne vode prišteti še varnostni faktor plus 1,5 metra govorim za objektre ob Ljubljanici.
JEBAC29
13. 09. 2011 05.37
meni je vseeno ! do nas voda nebo prisla
krtaca15
13. 09. 2011 00.03
Ljudje ne bojte se. Edina stvar, ki vam jo garantiram 100procentno je da lanskih poplav sigurno ne bo, ker so že bile! Skratka globokoumen članek. Pa še zemlja se segreva, pa Co2, pa kola, pa Rotchshieldi pa Kyotski protokol - vse u maloro....
Odpri.oci
12. 09. 2011 21.14
Z vidika statistične obdelave je stavkom : "Največ zaporednih nadpovprečno toplih poletij je bilo v Murski Soboti, kjer je to poletje že 27. zapored s temperaturo višjo od običajne." nekaj HUDO NAROBE !!!!! . Že 27 "zaporednih" poletij nad "30-letnim povprečjem" ????? . Vprašati se je treba, zakaj se vremenoslovci in alarmisti "kot pijanec plota" držijo "30-letnega povprečja 1961-1990" kot NAJBOLJ NORMALNO VREME V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA ?????? . Kot prvo.... to je že 20 let staro povprečje..... če bi kot "referenčno obdobje" vzeli "30-letno povprečje 1880-1910" bi rezultati pokazali, da so današnje temperature do 5 stopinj POD POVPREČJEM !!!!! . Gre torej za VELIKO MANIPLACIJO Z "politično določenim" referenčnim obdobjem !!!! . Zato ni nič čudnega, da na ničkolikokrat postavljeno vprašanje : "ZAKAJ NAJ BI BILO RAVNO OBDOBJE 1961-1990 TISTO "NORMALNO", kakršna bi "morala biti" vsa leta prej... in vsa leta pozneje......... ŠE VEDNO NISEM DOBIL ODGOVORA..... ŠE NAJMANJ PA OD STRITIHA...... državnega birokrata, ki 10 minut po Svetlikovi reklami "vsega je kriva tabletka".... oz. prenizka rodnost (pokojninska reforma).... skupaj z Fokusom na TV zagovarja tezo, da je Slovenija "prenaseljena" in da se moramo "zgledovati" po kitajski politiki enega otroka !!!!!!!
skokus
12. 09. 2011 20.17
Glede na stanje ITCZ nič presenetljivega da je od sredine avgusta tako toplo.Po 19.9 spet kaže na JZ situacijo in september bo zagotovo najtoplejši mesec odkar potekajo meritve.
jamajaka
12. 09. 2011 19.15
to ne bo nič proti indiji
upornik_007
12. 09. 2011 18.31
poplave jaaaaaaaaaaa
kure bedne
12. 09. 2011 18.12
Me prav zanima, kako smo se pripravili na letošnje poplave? Veliko je bilo obljub.
Inspire
12. 09. 2011 18.08
Suša po vsej državi že kar lep čas uničuje pridelke , vi pa pišete , da vsak dan dežuje . Le kje me zanima ?
Jimi1
12. 09. 2011 17.49
Vse nepremičnine imam na dvignjenem terenu. Kar se države zadeva pa ni nobene škode, če bi jo voda odplaknila kot *v Wc školjki !
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.24
kdo ve kako računajo povprečje temparatur ??????
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.20
me zanima ce se je ljudem ze posusilo imetje od lanskih polav
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.17
kje ste voditelji ljudstva in drzave v enem letu ste dobro poskrbel za poplavno varnost same besede dejanj pa ni razen ko je treba bankam dajat ane ?
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.12
za banko pa je bil dnar ne
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.11
če bi kej nasipe porihtal pa grape očistli pol bi še kej blo tak pa neč
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.07
je pa res vremena ne znajo 2 dni naprej napovedat
zlobniCO2
12. 09. 2011 17.05
bravo za poplavno varnostt se v enem letu ni naredilo nič