Slovenija

Bo prepovedano kaditi tudi doma?

Ljubljana, 05. 09. 2009 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo nekadilcev predlaga spremembo zakona, saj jih ta ne varuje pred cigaretnim dimom sosedov doma. Bodo morali vsi sosedje odobriti kajenje v zasebnem stanovanju?

Bo za kajenje doma potrebno soglasje sosedov?
Bo za kajenje doma potrebno soglasje sosedov? FOTO: Reuters

Zakon nas ščiti pred pasivnim kajenjem na delovnih mestih in v gostinskih obratih, ne ščiti pa nas pred cigaretnim dimom sosedov doma, pojasnjuje Olga Horvat z društva nekadilcev. Zato je društvo skupaj s Centrom nevladnih organizacij in Slovensko zvezo za tobačno kontrolo pripravilo predloge sprememb zakona o omejevanju tobačnih izdelkov.

Predlogi sprememb, ki so jih že poslali ministrstvu za zdravje, med drugim vključujejo, da bi se v zakonu natančno opredelil tobačni dim, pasivno kajenje in emisije tobačnega dima, je na današnji novinarski konferenci pred 18. srečanjem nekadilcev pod geslom Za zdravo življenje dejala Horvatova. Z opredelitvijo emisije tobačnega dima po besedah Horvatove želijo opredeliti pogoje, pod katerimi tudi tobačni dim predstavlja emisijo in je zato predmet sodnega varstva.

Po predlogu sprememb zakona bi bil tako v zasebnih prostorih večstanovanjske hiše lahko prisoten cigaretni dim izključno ob soglasni privolitvi vseh lastnikov stanovanj. Po predlogu sprememb zakona bi lahko podali prijavo kršitve omenjenih predlogov sprememb zakona tudi na policijo, prav tako kot ob prevelikem hrupu, ki prav tako spada med onesnaževalce prostora, predlaga Horvatova, ki je članica Društva nekadilcev in zdravega življenja Ljubljana.

Prepričana je tudi, da bi s tem tudi naša zdravstvena blagajna prihranila precej na račun zdravil in zdravljenja bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi in alergijami, pljučnih bolnikov, astmatikov in drugih.

Strokovna delavka Slovenske zveze za tobačno kontrolo Jasmina Antonijević pa je predstavila predlog spremembe omenjenega zakona, ki bi uvedel "tobačni evro" oz. trošarine na tobačne izdelke. Zbrana sredstva bi namenili za izvajanje programov in projektov nevladnih organizacij na področju zdravja v procesih varovanja zdravja, promocije zdravja in zdravstveno vzgojnega dela na področju preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni in dejavnikov tveganja, ki po njenih trditvah predstavljajo 87 odstotkov vseh bolezni v EU.

Kot dodatno možnost sofinanciranja nevladnih organizacij na področju zdravja za omenjene programe pa v zvezi pripravljajo predlog po zgledu Irske, ki predvideva uvedbo specializiranih trgovin za prodajo tobačnih izdelkov, od katerih bi se pobirale licenčnine. Na ta način bi po eni strani pridobili dodatna sredstva, pa tudi omogočili boljše izvajanje zakona glede starosti kupca tobačnih izdelkov, so še povedali na novinarski konferenci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

der.janez
28. 05. 2012 00.46
-4
zametni fasizem se zacenja, prekomerna mera politicne korektnosti vodi v najbolj zaprto druzbo
vranc
12. 04. 2010 19.17
naj še dvignejo cigarete na 5 evrov pa bomo videli kolk jih bo nehalo,veliko, država bo dobivala manj trošarin, pa boste videli ali jih bodo spustili ali ne, ker če jih ne bodo bodo tudi manj zaslužili, jaz vem ko cigareti pridejo čez 3 evre (marlboro) neham, sedaj so 3 ampak ko bodo še več neham takoj.
Sugarfree
10. 04. 2010 18.09
+1
krneko kompliciranje.. cigarete tolk podražit da nobo noben več kupvov... alpa prepovedat prodajo sploh... pač, sj so droge tut prepovedane, nej bojo pa še čiki..
cali_love25@hotmail.com
23. 09. 2009 15.22
+1
mislim prav smešni so ti vegeterjanci, nekadilci itd...samo nekaj hočejo vsilit neke spremembe...jaz tudi njih ne silim da naj kadijo ali pa jejo meso...in zdaj bodo raje financirali neke glupe organizacije namesto da bi dali keš tistim ki ga rabijo...spet se bo denar razmetaval...zaradi cigaretnega dima...lepo vas prosim....kaj pa promet?kaj pa dimniki ko se kadi z njih? kaj pa ko sosed kuri veje al pa listje ki ga je pograbljal? jaz če bom hotel kadit v stanovanju tudi bom...ne bom nikogar prosil za dovoljenje...je moje stanovanje...ga jaz plačujem pa vzdržujem ne oni.
Egon DjComitex
09. 09. 2009 15.53
-1
neka baba bo zaj meni tu pravla ki bom jaz kado, saj ni normalana, mislim prav smešna je... da se pa vozi po kadilski cesti pa ne ve npr. ne ker tu gre dosti davka not npr... ziher ni dobla pa si zaj tu sramoto dela sraka
...Lejga...
09. 09. 2009 12.22
Kolikokrat na dan moram poklicati policijo, ker zraven mene stoji termoelektrarna Šoštanj.
lanakot
09. 09. 2009 10.39
Idiotski predlog neke ostarele gope, ki si noro zeli pozornosti v zatonu svojega zivljenja. Če bo vlada ta predlog osvojila, bom prekleto razmislila ali bi se zivela v drzavi, kjer mi bodo kmalu z zakonom določali kako naj zivim. Zalostno....
brainstorm
07. 09. 2009 20.31
malo še pa boš dobil kazen če boš mel slab zadah.
brainstorm
07. 09. 2009 20.12
če bodo pa to sprejeli, pa bi morali bojkotirati kupovanje tobačnih izdelkov v sloveniji, in dajat trošarine avstriji, italiji. Pol bi pa kar hitro ploščo obrnili...
nekdo17
07. 09. 2009 14.45
Spoštovani člani društva nekadilcev:Očitno bi vsi radi prišli v nebesa, kajti sveto pismo pravi:Blagor ubogim v duhu, zakaj njih je nebeško kraljestvo! V prihodnosti pričakujem tudi prepoved prdenja v svojem stanovanju, ker gre za škodljive emisije, ali npr. privolitev vegetarijanca, da si nevegetarijanec speče "šnicelj", ker vegija vonj po mesu lahko resno življensko ogrozi! Ravno tako velika traparija je "tobačni evro". Sploh ne kaže dvomiti v to, zakaj bi bil ta denar porabljen. 100% ne za to, kar piše v članku.
Kristina Štemberger
07. 09. 2009 14.10
Torej bi morala soseda dobit pisno soglasje vseh stanovalcev v bloku, če hoče imet otroka, ker - dojenčkov jok bo moral poslušat cel blok. Tudi med 22. in 07. uro? Ker to dejansko je hrup. In vsi pregledi med nosečnostjo, in porod bo šel tudi iz zdravniške blagajne.
hakihak
07. 09. 2009 13.09
imam idejo kako bi rešili vse to okoli kajenja. prepoved kajenja povsod in prepoved prodaje cigaret. torej splošna prepoved cigaret, tako kot je prepovedana droga. pa še prepoved točenja vseh alkoholnih pijač in umrli bomo zdravi
letmeseeit
07. 09. 2009 13.05
Že vidim policaje kateri nosijo detektorje (več miljonska investicija €) za cigaretni dim :=) Najbolje, da še ustanovimo versko policijo kot v Iranu. Ta Olgi.ca je res prava....
Demonik
07. 09. 2009 08.57
+1
Aja, berem komentar od Superhero. Glede tega o kajenju v lokalih. Pozim se držikte nekadilci v lokalu, mi kadilci pa mormo zuni zmrzovat. Polet pa nekadilci rinete ven na terase, vrtove in podobno. Bodte pa še polet v največji vročini v lokalih ne pa zunaj. Čudno polet pa ko skup sedimo zuni na terasi pa se noben nekadilec ne pritožuje zarad dima.
praska
07. 09. 2009 08.35
Superhero, jaz sem že dala glas skupini na Facebooku. Ja, res bi morali tudi mi tako skupaj stopiti, samo nam bi verjetno očitali, da smo agresivni :) Amak, da mi bo nekdo prepovedal kaditi doma - na kaj takega pa res nisem pomislila.
Superhero
07. 09. 2009 01.21
Ob prebiranju vseh teh komentarjev ljudi, ki se strastno borijo proti kadilcem, se mi rahlo obrača. Zanima me, od kje vam pravica, da nas imate za primitivne, neinteligentne, prostaške in kot celo nekateri omenjate psihično motene ljudi?! Nismo vsi nekulturni in brezobzirni! Dejansko vsi kadilci, ki jih poznam, preden prižgejo cigaret v družbi, sprva vprašajo če koga moti! Doživela sem tudi, da mi je oseba povedala, da jo moti moje kajenje in pred njo pač nisem cigareta prižgala.Tudi mi imamo spoštovanje do drugih. Vidite, da smo mirno sprejeli protikadilski zakon, ki ga sama čisto podpiram. Kako lahko mislite, da ste le nekadilci uvidevni do drugih? Se pa opravičujem, če bo moj dim, motil nekoga za sosednjo mizo na terasi kafiča. To je vaš problem, saj ste nas vi zrinili ven. Kdo je pol egoist? Se pa podpišem pod komentarje, da je to diskriminacija in kršitev človekovih pravic. Kako daleč bomo šli? Raje bi se ukvarjala/-i s pomembnejšimi temami. Aja, pa kadilci, zakaj ne bi mi enkrat stopili skupaj? :)
Demonik
07. 09. 2009 00.11
Sory Julija Petaros, res sem mogoče narobe zastopu tvoj komentar. Sicer pa mamo tud pr nas doma poštimano, da se če se že kadi se lahko kadi samo v kuhinji in Bog nedaj v kaki spalnici. Drugače me pa vonj po kuhi čisto nič ne mot, saj sem namreč poklicno v kuhinji in sem tega vonja še kako navajen. Drugače pa ne vem kako se eni lahko pritožujete, z raznimi komentarji kot so: "UKINIL BI CIGARETE, KER SI LJUDJE S TEM UNIČUJEJO ZDRAVJE. KAJ SE PA GREJO!!" ali pa: "UKINIL BI CIGATERE POVSOD, KER LJUDJE PREVEČ ZAPRAVIJO ZA NJIH!!" Glede takih kometarjev vam lahko odgovorim le to: KAJ VAS BRIGA S ČIM SI LJUDJE UNIČUJEJO ZDRAVJE, SAJ SAMI VEDO KAJ DELAJO IN NAJ VAS TO ČISTO NIČ NE BRIGA!! KOLKO PA ZAPRAVIJO ZA CIGARETE PA TUD NI VAŠ PROBLEM, SAJ ČLOVEK SAM SLUŽI DENAR IN GA LAHKO PORAB ZA KARKOLI SAM ŽELI, PA MAGARI ČE GA V SMETI MEČE!!" Toliko iz moje strani, fajn bi blo, če bi se Slovenci malo bolj začeli zanimati sami zase, kot pa za soseda.
Buena Vita
07. 09. 2009 00.00
Buena Vita
07. 09. 2009 00.00
SNOWBABY SEM TOTAL NEKADILKA--KLUB TEMU SE STRINJAM S TABO V TVOJI RAZLAGI,ZATO KER NASPROTUJEM VSAKEMU VSILJEVANJU
Katja Resnik 1
06. 09. 2009 23.49
Tam vmes sem hotela napisat proti kajenju v hodnikih v stanovanjskih blokih (ne v stanovanjskih blokih kot je zapisano!).