Slovenija

Usklajena varnostna direktiva: bo to dovolj, da bodo komercialni baloni spet leteli?

Ljubljana, 28. 08. 2012 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agencija za civilno letalstvo, ponudniki komercialnih balonarskih poletov in Letalska zveza Slovenije so uskladili predlog varnostne direktive. Zdaj mora preiskovalec nesreče na Barju odločiti, ali ukrep zadošča za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni.

V nesreči so štiri osebe umrle.
V nesreči so štiri osebe umrle. FOTO: Damjan Žibert
Predstavniki agencije za civilno letalstvo, ponudniki komercialnih balonarskih poletov in predstavniki Letalske zveze Slovenije so na sestanku uskladili predlog varnostne direktive. Direktivo bodo zdaj poslali glavnemu preiskovalcu nesreče na Barju, ki bo odločil, ali ukrep zadošča za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni.

Direktor agencije Žiga Kotnik je pojasnil, da so na današnjem sestanku pregledali tudi zakone s tega področja in ugotovili, da so zelo nejasni. Zato je napovedal, da bo ministrstvo za infrastrukturo pozval k ustreznemu tolmačenju zakonodaje.

Obenem so sogovorniki preučili predlog predpisa, ki so ga pripravili na agenciji in ki opredeljuje pogoje za letenje. Kot je povedal Kotnik, bo ta predpis v skladu s svojimi pristojnostmi najverjetneje podpisal kot varnostno direktivo.

Ker pa je varnostna direktiva nezavezujoča, so se s predstavniki balonarjev danes tudi dogovorili, da podpišejo deklaracijo o priznavanju varnostne direktive kot predpisa. Deklaracijo in varnostno direktivo bodo nato posredovali vodji službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Romanu Rovanšku in ga vprašali, ali predpis zadošča za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni, je pojasnil.

Kot je še dejal, direktiva med drugim vsebinsko določa obvezno opremo, postopke za pripravo leta in vkrcavanje potnikov. Gre za zasilno rešitev, ki bo veljala do implementacije evropske uredbe, ki pa marca naslednje leto, je dodal.

Lajevec je še dodal, da so bile že oddane vloge za izdajo dovoljenj za izvajanje komercialne dejavnosti z baloni.

Vsebino sestanka je potrdil tudi generalni sekretar Letalske zveze Slovenije Primož Lajevec, ki je z današnjim sestankom zelo zadovoljen. Pojasnil je, da so "vsi na agenciji delali na tem in storili vse za to, da se prepoved letenja odpravi in da bo zadeva zakonsko kar se da dobro pokrita".

Javna agencija za civilno letalstvo je namreč v skladu s priporočilom službe za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo prepovedala vse komercialne lete z baloni, saj nimajo spričeval letalskega prevoznika.

Umrlih in poškodovanih so se spomnili tudi z mašo v cerkvi sv. Mihaela na Barju:

Balonarji menijo, da je odločitev nepoštena

Odločitev o prepovedi leta je močno razburila balonarje. Pilot balona Grega Trček iz Balonarskega centra Barje meni, da je odločitev nepoštena. "Glede na to, da je pilot letel brez veljavne licence in da se je najbrž tudi zato zgodila nesreča, je odločitev nepoštena do drugih, ki se držimo predpisov in zakonov," je dejal. Gregor Koprivc iz Balonarskega kluba Ekopool prav tako meni, da je prizemljitev komercialnih letov nepotrebna. "Popoln nesmisel. Smo klubi, ki imamo urejene vse papirje in dosledno delamo po zakonih, ki pač veljajo. Žal se je zgodila tragična nesreča, a tako drastični ukrepi so nepotrebni. Za to so se najbrž odločili samo zato, ker so morali na hitro nekaj narediti," je prepričan.

Niso imeli spričevala letalskega prevoznika

Služba za preiskovanje nesreč ministrstva za infrastrukturo je v postopku preiskave balonarske nesreče ugotovila, da podjetje, ki je organiziralo polet, ni imelo spričevala letalskega prevoznika oziroma operativnega dovoljenja, je dejal vodja službe Roman Rovanšek. Po njegovih besedah nihče med komercialnimi prevozniki nima tega dovoljenja.

Prepovedali so vse komercialne lete z baloni.
Prepovedali so vse komercialne lete z baloni. FOTO: Tomaž Šimnec

300.000 evrov odškodnine

Balon, ki je strmoglavil na Barju, je bil zavarovan pri Zavarovalnici Triglav. Za potnika je po evropski uredbi minimalna vsota nekaj čez 300.000 evrov, so še povedali v zavarovalnici. Vsak potnik, ki je udeležen v letalskem prometu, je zavarovan že, ko se vkrca v zračno plovilo. Torej bodo odškodnino izplačali ne glede na vzrok nesreče. To je namreč objektivna odgovornost tistega, ki se s tem ukvarja.

Višina odškodnine je sicer odvisna od poškodbe. Po umrlih pa lahko odškodninski zahtevek vložijo svojci. Zavarovalnica Triglav računa, da bo za to konkretno zadevo izplačala od sedem do devet milijonov evrov, so včeraj poročali v 24UR.

Več poškodovanih še vedno na zdravljenju

Kot je znano, so štiri osebe umrle. V UKC Ljubljana zdravijo še dva poškodovana, ki sta še vedno v smrtni nevarnosti, v mariborskem UKC pa sta dva poškodovanca, od katerih naj bi eden utrpel 60-odstotne opekline.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3