Slovenija

Jelinčič: To je policijski državni udar!

Ljubljana, 25. 03. 2010 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policija je začasno zadržala parlamentarni nadzor v zadevi Prijatelj-Jelinčič. Kot je pojasnil direktor policije Goršek, so se tako odločili, ker ima eden izmed članov komisije status osumljenca.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je podpredsednik komisije, ki preiskuje tajne ukrepe policije v preiskavi poslancev in ministra.
Predsednik SNS Zmago Jelinčič je podpredsednik komisije, ki preiskuje tajne ukrepe policije v preiskavi poslancev in ministra. FOTO:

O izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov policije v preiskavi poslancev Zmaga Jelinčiča in Srečka Prijatelja ter ministra Milana Pogačnika je za zaprtimi vrati razpravljala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Seja je bila kmalu po začetku prekinjena. "Sklenjeno je bilo le, da policija v konkretni zadevi zaradi vpletenosti poslanca in obenem tudi člana komisije Zmaga Jelinčiča Plemenitega začasno ne bo dajala informacij," so sporočili člani komisije Dušan Kumer (PS SD), Franci Kek (PS Zares) in Anton Urh (PS DeSUS). So pa začudeni nad izjavami predsednika komisije Zvonka Černača.

Goršek predlagal začasni odlog

Opozicija pelje to zgodbo v smeri, kot da ne želimo nadzora nad policijo. To vsekakor ni res. V vseh ostalih primerih mora biti nadzor nad policijo, v tem primeru pa gre za konkreten primer, ko je Zmago Jelinčič osumljenec v predkazenskem postopku, zato ne more preiskovati samega sebe. Član komisije in poslanec Zaresa Franci Kek o zadržanju parlamentarnega nadzora v zadevi Prijatelj-J

Kot je po prekinjeni seji komisije povedal njen predsednik Černač, je parlamentarni nadzor začasno zadržala policija. Začasni odlog parlamentarnega nadzora je predlagal direktor policije Janko Goršek, ki vladi predlaga, da naj poslancem v tem primeru onemogoči nadzor nad delom policije. "Komisijo smo seznanili, da smo vladi predlagali, da začasno odloži kakršno koli izvedbo nadzora ter tudi ustno seznanjanje policije o konkretni zadevi. Eden izmed članov komisije ima namreč status osumljenca, zato po našem prepričanju obstajajo tehtni razlogi, da bi kakršno koli posredovanje konkretnih podatkov lahko oviralo nadaljnje izvajanje konkretnega postopka," pojasnjuje Goršek in dodaja, da ima Jelinčič kot član komisije možnost, da se s podatki kriminalistične preiskave seznani, kar ne bi bilo prav. Goršek je tudi razložil, da si policija želi tvornega sodelovanja s komisijo in se ne izogiba parlamentarnemu nadzoru.

Vlada je predlog direktorja policije sprejela, je na tiskovni konferenci vlade dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Za Černača je dejala, da je primer spolitiziral do skrajnosti. Če ne bo šlo drugače, se bodo za pomoč obrnili tudi na evropske inštitucije, je še dodala ministrica.

Černač svari pred policijsko državo

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Černač divje insinuira in po otročje manipulira. PS LDS

Černač je namreč dejal, da ne dvomi, da bo vlada predlog policije sprejela. Ta poteza ga je presenetila, saj se bo na ta način poglobil dvom v profesionalnost policije. "Slovenija je na točki, ko lahko začne spreminjati 2. člen ustave, ki govori o tem, da je Slovenija pravna in socialna država v dikcijo, da je policijska država," je dejal. Dvom bo po njegovih besedah iz dneva v dan večji glede na to, da pomemben del represivnih aparatov "obvladuje ena politična stranka".

Predsednik komisije Zvone Černač opozarja, da v Sloveniji ni več nobenega nadzora policije oz. ima nadzor nad njo stranka Katarine Kresal.
Predsednik komisije Zvone Černač opozarja, da v Sloveniji ni več nobenega nadzora policije oz. ima nadzor nad njo stranka Katarine Kresal. FOTO: POP TV
Komisija lahko s preiskavo nadaljuje tudi, če bo vlada sprejela predlog policije, seveda pod pogojem, da bo nadaljevanje parlamentarne preiskave podprlo vsaj dve tretjini članov komisije.

Černač je nad potezo policije ogorčen, saj komisija od policije ni zahtevala podrobnosti o preiskavi, pač pa je želela zgolj razčistiti dvome, ki so se v zvezi z zadevo pojavili v javnosti. Informacije, ki jih imajo, pa govorijo o tem, da se je celotna preiskava začela na podlag ovadbe nekoga, ki je bil pred tem že kazensko ovaden, da je ta pristal na sodelovanje s policijo in da je v zgodbo vpletena tudi hčerka te osebe. Tu je Černač govoril o lastniku podjetja Premik-net Marjanu Mikužu, ki ga je po navedbah policije izsiljeval poslanec Prijatelj, in njegovi hčerki Lari Mikuž.

Kot je še poudaril Černač, so bili v okviru preiskave uporabljeni zelo težki ukrepi. Ena od odredb je bila po njegovih besedah celo nezakonita, ker je govorila o hišni preiskavi v nočnem času. Če v tej preiskavi doslej ni ustreznih dokazov, potem jih po besedah predsednika komisije "tudi v bodoče ne bo mogoče roditi".

Jelinčič se je prostovoljno umaknil

Tonemo v policijsko državo. Prvak SNS Zmago Jelinčič

Jelinčič se je kot podpredsednik Černačeve komisije seje lahko nemoteno udeležil, a se je na začetku seje kar sam izločil, da ne bi vplival oziroma omajal dela komisije. Jelinčič je prepričan, da početje Gorška kaže na to, "da smo doživeli policijski državni udar". To, da je direktor policije prepovedal delo državnozborski komisiji, je po njegovih besedah nekaj, kar je nedopovedljivo kjer koli v demokratičnih državah in se je morda dogajalo "do 2. svetovne vojne v nacistični Nemčiji".

"Ne živimo v demokratični družbi, pač pa v policijski državi," opozarja Jelinčič in dodaja, da bo o tem "zločinu nad demokracijo" treba obvestiti vsa veleposlaništva v Sloveniji in tudi mednarodne organizacije. Predsednik SNS je sicer sejo že v začetku zapustil, kot je pojasnil, zato, da ne bi oviral dela komisije. Kljub temu pa je Goršek zahteval prekinitev dela komisije, kar "točno kaže, da imajo na glavi ogromno masla," je še poudaril Jelinčič.

Na seji tudi o tajnih ukrepih v prostorih DZ

Nobenega ukrepa tajnega delovanja ni bilo v prostorih državnega zbora, niti noben od zaposlenih v DZ ni izvajal podobnih ukrepov. Direktor policije Janko Goršek o domnevnem izvajanju tajnega policijskega delovanja s sodelovanjem

Na seji naj bi razpravljali tudi o domnevnem izvajanju tajnega policijskega delovanja s sodelovanjem civilne osebe. Predsednik SNS je namreč ob robu zahteve za protislušni pregled dejal, da je zadeva zagotovo povezana s podsekretarko poslanske skupine SNS Laro Mikuž, sicer hčerko Marjana Mikuža, ki ga je po navedbah policije izsiljeval poslanec SNS Prijatelj. V torek je Jelinčič dejal, da so glede Mikuževe na kadrovsko službo DZ naslovili zahtevo, da se prekine delovno razmerje z omenjeno in poslansko skupino SNS. "Kje je zdaj, ne vem. Še pred aretacijami je šla kakor na dopust na Bali. Tako se je izognila vsemu. Od takrat pa je več nismo videli," razloži Jelinčič.

Poslanec SNS Srečko Prijatelj ostaja v priporu.
Poslanec SNS Srečko Prijatelj ostaja v priporu. FOTO: POP TV

Ker je Jelinčič sumil, da so se prisluhi izvajali tudi v prostorih njihove poslanske skupine, je 16. marca zahteval protislušni pregled prostorov. Policija je pregled opravila v petek zvečer, v torek pa sporočila, da prisluškovalnih naprav niso našli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didiss
25. 03. 2010 23.24
tale zmako je sam za odstrelt ma ne skoda nabojev v temnico do konca life gnij tam laznivec in kradljivec
am_staff
25. 03. 2010 22.29
Goršek je glasen saj je za njim Katarinca
saintjozef
25. 03. 2010 21.24
Šele sedaj mi je jasno. Lara. Prijatelj zna res sedet kot mala riba. Hm, JELINČIČ--PRIJATELJ, kaj že gre naprej...mogoče JANŠA--ZAGOŽEN. No, ja, karkoli že, kdo pa je Laro v službo vzel? Pametna punca.
carpathian
25. 03. 2010 16.59
listje ..moje skromno mnenje, če dovolite, ..ko sem bil star tam nekje 5 let sem z dedkom igral šah,....mogoče se slabo spomnim so pa bili kmetje tisti, za katere ti je bilo vseeno, po drugi strani pa si s tem izvabil velike ven, ......torej eni sedaj igrajo s kmeti in šparajo kralja/ kraljico pri drugih pa ni kmetov, ker so vsi kralji in kraljice rezultat pa bo-- ---------------------------------- listje, najlepše in najpomembnejše poteze pri šahu zalo pogosto izvedejo kmetje :)
listje
25. 03. 2010 16.40
..moje skromno mnenje, če dovolite, ..ko sem bil star tam nekje 5 let sem z dedkom igral šah,....mogoče se slabo spomnim so pa bili kmetje tisti, za katere ti je bilo vseeno, po drugi strani pa si s tem izvabil velike ven, ......torej eni sedaj igrajo s kmeti in šparajo kralja/ kraljico pri drugih pa ni kmetov, ker so vsi kralji in kraljice rezultat pa bo--
Xit
25. 03. 2010 16.38
Direktor policije je lagal pri psih (enkrat da je bil en ustreljen; drugič, da so bili ustrelejeni vsi trije => eno je gotovo LAŽ) in jaz njegovim izjavam ne verjamem več. Še posebej zato ne, ker tako odločno in ponosno poudarja, da dela po zakonih in bla bla bla. Tudi Clinton je dejal "I did not have s×××××× relations with that woman!" In to zelo odločno.
ekskluziv.scena
25. 03. 2010 16.32
Katarina, počisti z golaznijo enkrat za vselej!
Musti
25. 03. 2010 16.23
ZahodWest...najprej postani pismen...nisi nič v šolo hodil? No šele potem, ko postaneš pismen, pa tole slovenceljsko glavo zraven primakni. Kako lahko sploh komentiraš te zadeve, pa še pisat ne znaš prav...
vonbos
25. 03. 2010 16.07
udbaše v arest
zahod.west
25. 03. 2010 16.05
TineB, kako to da si tako aktiven? se bojiš za tvoji rit?
tovarišinajuriš
25. 03. 2010 15.42
NAPIHNJENEC ! ! !
MarkoKnez
25. 03. 2010 15.37
1.No ja, izvšilna oblast kontrolira in diktira način in časovnico zakonodajni oblasti? 2.Je Hanzi ravnal po navodilih vlade, po ministričinem ali na svojo lastno pest? 3. je "gorškizacija" dela komisije legitimna in zakonita? 4.Lahko Hanzi prvo zadrži nadzor z utemeljitvijo, da so vladi predlagali odlog nadzora?? 5.očitno je bil izvršen policijski državni udar, Borut, ti si na potezi!
tito-idol
25. 03. 2010 15.03
Men se pa zdi,da je Černač kar dobro prestrašen,mislite,da mu kaj grozijo?
justime
25. 03. 2010 15.00
ss7925.03.2010, 13:59-2 Zmago za predcednika!!!! ja, zapornikov če ga bodo hoteli.
gorbi23
25. 03. 2010 14.50
ne vem ka jje Grimsom, da je čist tih
gorbi23
25. 03. 2010 14.44
in osumljenec naj nadzira policijo, to je isti primer kot pri Mariniču, če bi imela kaj higiene bi vsaj začasno izstopila iz teh komisij
tamiflu
25. 03. 2010 14.35
černač grize in trga bolj kot ubogi mastifi zraven pa še laže in zavaja narod zakaj so morali ravno tiste pse odstraniti
listje
25. 03. 2010 14.18
PahorNimaPojma25.03.2010, 14:061 LDS a to je kaj za na kruh al kaj? Še nikol nism slišu za LDS... :D njaprej je bil LSD:-)
listje
25. 03. 2010 14.17
123abc25.03.2010, 13:390 LISTJE ma kdo te plačuje,da tolk nalagaš............ ..a na tem forumu kdo me plačuje? Ja kdo da več:-)
mega313034
25. 03. 2010 14.09
Jao jao js se sam smejem vsem politikom in vam tle gor. Ha Ha.