Slovenija

Pahor in DeSUS brez dogovora

Ljubljana, 13. 11. 2010 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./T.Š./STA/N.S./K.Š.
Komentarji
302

Pahor vztraja pri četrtinskem usklajevanju pokojnin, Erjavec zahteva polovično. LDS razume skrb DeSUS, vendar pravi, da nihče ne more razdeliti več, kot ima. DeSUS zato napoveduje, da bo glasoval proti reformi in proračunu.

Potem ko premierju Borutu Pahorju ni uspelo najti skupne besede s koalicijsko DeSUS, je na obzorju vladna kriza. Opozicijska SLS pravi, da bi vladna koalicija morala sama biti sposobna sprejemati zakone in biti enotna glede ključnih reform in tudi biti zanje odgovorna. Kar se tiče torkovega glasovanja o proračunu, SLS zanj ne bo glasovala, saj je po njihovem mnenju nevarčevalen in potraten, celo nerazvojen.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Blaž Garbajs

''Če bi vladna koalicija imela resen namen varčevanja, bi to storila že pri obstoječem predlogu proračuna, ki je zdaj v parlamentarnem postopku,'' so v stranki povedali za 24ur.com. Včeraj na odboru za finance in monetarno politiko je SLS namreč predlagala varčevalni amandma v vrednosti slabih 200 milijonov evrov, ki pa ni dobil podpore na odboru. ''SLS takega proračuna kot je, ne bo podprla,'' so povedali, še vedno pa so odprti glede pokojninske reforme, o njenem glasovanju pa se bodo odločili, ko bo končna različica zakona vložena v parlament.

V vladnem Zaresu dogajanja ne želijo komentirati, dokler se ne pogovorijo s Pahorjem in se seznanijo s podrobnostmi vsebine pogovora. ''Potem pa bo čas za kakšne podrobnejše komentarje,'' so sporočili.

DeSUS meni, da ne bi smel biti problem najti 32 milijonov evrov, kolikor bi bilo potrebno za polovično uskladitev pokojnin v letu 2011. Opozarjajo, da pokojnine niso socialni transfer, temveč pravica na podlagi vplačanih prispevkov.

"Ne živimo v enostavnih časih in kriza, v kateri smo se znašli, povečuje stiske ljudi, še posebej tistih, ki so bili že prej v težjem socialnem položaju. Zato v LDS razumemo skrb, ki jo ob sprejemanju proračuna in varčevalnih ukrepih kaže Desus. Vendar pa nihče ne more razdeliti več, kot ima, tudi ta vlada ne, zato bi nas morebitno nesprejetje proračuna lahko pahnilo v še hujšo krizo. Tako bi se sicer pravično zavzemanje Desusa za pravice enih sprevrglo v nepravično situacijo do vseh. Kot vlada pa smo zaprisegli, da bomo delali v korist vseh ljudi," pa je današnje dogodke komentirala predsednica LDS Katarina Kresal.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič meni, da se bo premier v primeru glasovanja DeSUS proti proračunu in pokojninski reformi odločil, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo. "Če bodo poslanci DeSUS glasovali proti sprejetju proračunov za prihodnji dve leti in pokojninske reforme, bo koalicija težko zagotovila potrebno večino. To bo pomenilo, da koalicija ne deluje več. Odločitev premierja pa bo, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo," je povedal.

Zalar: Niti ciganka ne ve, kaj bo

Vlada - 12
Vlada - 12 FOTO: Miro Majcen

"Komentar je lahko samo ta, da tak položaj ustvarja veliko negotovost, povezano z glasovanjem prihodnji teden. Kakšne so možne rešitve, pa po mojem v tem trenutku ne ve niti ciganka," je nesklenitev dogovora med stranko DeSUS in Pahorjem za 24ur.com komentiral pravosodni minister Aleš Zalar, ki je tudi član LDS. Pri tem pojasnjuje, da je zaradi tega v težavah predvsem sprejemanje proračuna. Dodaja, da zadevi sovpadata. Po eni strani proračun, ki zamrzuje pokojnine, po drugi strani pa tudi pokojninska reforma.

Na vprašanje, ali zaradi tega vidi krizo vlade, pa je odgovoril, da o krizi še ni mogoče govoriti. Pojasnil je, da ima premier še nekaj možnosti, da reši tako reformo kot tudi proračun. "Morda se bo na neki točki odločil za glasovanje o zaupnici in jo vezal na sprejem proračuna," meni Zalar, ki opozarja, da mora o tem presoditi Pahor. Hkrati je pojasnil, da se to sicer skrajno sredstvo v parlamentarnih demokracijah običajno uporablja zato, da se "disciplinira" poslance koalicije oziroma tistih strank, ki naj bi podpirale vlado. Če se je bo premier poslužil, pa Zalar ne zna odgovoriti.

'Ne želimo biti rezervni glasovalni stroj koalicije'

Janez Janša - 5
Janez Janša - 5 FOTO: Damjan Žibert

Predsednik SDS Janez Janša je že včeraj povedal, da opozicijske stranke ne želijo biti rezervni glasovalni stroj koalicije, kadar kakšna stranka ne podpre zakona ali reforme. SDS je sicer pripravljena sodelovati pri reformah, vendar na podlagi jasne zaveze, kakršna je bila razvojno partnerstvo v prejšnjem mandatu. "Žal na to edino konkretno vprašanje in predlog, ki bi lahko kljub dvoletni zamudi pognal stvari naprej, vladna koalicija ni imela odgovora," je poudaril Janša in dodal, da je zakon o pokojninski reformi, ki je trenutno v parlamentu, zavožen projekt, v SDS pa so se pripravljeni usklajevati glede novega predloga zakona o pokojninski reformi.

Pahor in DeSUS brez dogovora

Pahor je izvršnemu odboru DeSUS danes namreč še enkrat pojasnil, da popuščanja pri uskladitvi pokojnin ne more biti. Predlagal je četrtinsko uskladitev, s čimer pa se DeSUS ne strinja, in vztraja pri polovični uskladitvi pokojnin. Karl Erjavec pravi, da je to njihova dokončna odločitev, popušča pa ne niti Pahor. In to je razlog, ki lahko vlado potisne v resno krizo. DeSUS namreč grozi, da če jim Pahor ne ustreže, ne bodo podprli niti proračuna niti pokojninske reforme. Kljub svoji odločitvi pa koalicije ne bodo zapustili.

Svetlik: Če bo proti, nima smisla, da je DeSUS v vladi

Minister za delo Ivan Svetlik, ki se je ravno tako udeležil seje, je novinarjem povedal, da so razmere take, da bo treba še naprej varčevati. Bremena krize ne nosijo le upokojenci, temveč tudi drugi, je dejal. Po njegovih besedah bo moral DeSUS sam presoditi, ali je to breme toliko večje, da bo tvegal politično krizo v državi. "Če bo DeSUS glasoval proti proračunu in pokojninski reformi, potem najbrž nima smisla, da ostane v vladi," je menil minister.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS si ne želi koalicijske krize

Na petkovem zasedanju vrha slovenske politike je sicer Erjavec znova poudaril, da si v DeSUS ne želijo koalicijske krize. "Zato smo bili do tega trenutka kar trden člen koalicije. V primeru, da bodo pokojnine zamrznjene oziroma ne bo polovičnega usklajevanja, je to sodelovanje vprašljivo," je opozoril Erjavec.

Premier Pahor pa situacijo miri. ''Jaz imam odgovornost, dokler nisem razrešen s tega položaja,'' pravi. Kot meni, gre Sloveniji dobro, se pa ''znajdemo v infarktnih situacijah, ko je treba stvari rešiti, in do zdaj smo take infarktne situacije rešili in upajmo, da jih bomo tudi zdaj''.

Na včerajšnjem vrhu slovenske politike je predsednik SLS Radovan Žerjav koaliciji očital, da glede reform ne najde dogovora, da DeSUS izsiljuje, njen predsednik pa zganja populizem. Zaradi tega je Erjavec še pred koncem zapustil sestanek.

A brez DeSUS ima koalicija 42 glasov in če glasuje vseh 89 poslancev in so proti vsi razen SD, Zares in LDS, koaliciji za proračun in pokojninsko reformo zmanjkajo trije glasovi.

Koalicijo lahko rešijo poslanci manjšine, zlasti nepovezani poslanci Andrej Magajna, Vili Rezman in Franc Žnidaršič. A Žnidaršič ima s podporo proračuna velike težave. 30 milijonov evrov bi namenili Afganistanu, ker podpiramo tuje interese, pravi in dodaja, da pa doma ni denarja za dva domova za upokojence, ki bi stala pol manj. ''In to je razlog, da imam velike težave pri tem, da bi podprl proračun.''

Druga možnost, da bi bil proračun potrjen, je opozicija. In če sta SDS in SLS že povedali, da proračuna ne bosta podprli, Zmago Jelinčič pravi, da so njegova vrata odprta, le k njemu naj kdo pride. ''Najprej se mora gospod Pahor obrniti na koga in kaj vprašati. Poleg tega vam ne morem nič povedati, ker me bo Katarina Kresal spet dala na sodišče zaradi kakšnega podkupovanja,'' je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falcon12
15. 11. 2010 20.13
Ker smo od Karla E. doživeli že veliko kapitulacij, sem zelo skeptičen do te njegove "trdne drže". Na vsak način bi bilo zaželjeno, da vztraja pri svojem zavzemanju za upokojenske pravice, na koncu koncev je predsednik njihove stranke. Če bo popustil tudi tokrat, bi rekel, da ne zasluzi niti članstva v Desusu, kaj šele predsedništva. Počakajmo,pa bomo videli!
mac4_m
14. 11. 2010 23.49
b77 13.11.2010, 20:28 0 mac4m kaj pa javni dolg.... javni dolg naših upokojencev ali tita če želiš je bil 8 miljard dolarjev. S tega denarja se je praktično ustvarilio vse kar danes imamo. Po brozovi smrti so nabrali še 14 miljard pufa, ki je bil enostavno pokraden - znanje o tem pa so imeli miloševič, drnovšek, izetbegovič, tudjman, kučan. O tem bi vedel govoriti edino še slednji , ki bo tudi očitno to odnesel s sabo. Za janševega mandata se je dodatno zapufalo za 3 miljarde eur, za pahorjevega pa že 6 miljard. Torej samo pahor je v dveh letih presegel 35 letni brozov puf. S to razliko, da je broz ustvaril miljlarde vrednosti v infrastrukturi, stanovanjskih objektih, tovarnah, spedenal zdravstvo, šolstvo, pahor pa vidimo kaj počne...Torej ne moremo jemat tistim, katerim se imamo zahvaliti za vse kar imamo. Žal gre naše delo v prazno, ker se sproti zapravi, pokrade in uniči.
mac4_m
14. 11. 2010 23.42
srebrnibreg 13.11.2010, 20:34 -2 mac4_m 13.11.2010, 20:12 Ne morem reči, da se tudi s tvojim razmišljanjem ne strinjam. Saj to varčevanje ne mislim,da bi trajalo neskončno ampak le, da prebrodimo krizo, katera je tudi drugje po svetu. Eno dejstvo pa je tudi to, da zdajšnji delavci tudi delamo za bodoče rodove in za sebe tudi. Sem jaz morda sedaj dolžan stradati, da bo nekdo imel večjo pokojnino kot jaz plačo? tvoje plače niso pobrali upokojenci, temveč politično-sodno-tajkunsko-bančno-forumska naveza (vsi najvidnejši člani v sd-zares-lds), ki je z prevarami, krajo sredstev izropala banke in si prilastila naša podjetja, tovarne, denar. Kriza in pomanjkanje v sloveniji nista problem neke svetovne recesije kot se skuša prikazati ampak kraja, zloraba in ropanje prej omenjenih... Vsi tajkuni in tisočeri tajkunčičev, za katere se niti ne ve, so si skupaj že prilastili kar precej miljard ali naših proračunov. In žal taisti sedaj vodijo državo in v interesu prej omenjenih nesposobnežev (ker drugače bi bilo vsega dovolj) še dodatno ropajo narod, ker državo so namreč zavozili in spravili na rob bankrota...
mac4_m
14. 11. 2010 23.35
M-teorija 14.11.2010, 09:04 4 JanezNovakJohn14.11.2010, 02:2615 ~Zapret je potrebno tajkune, in jim zaplenit premoženje. Nadeti uzde turbo kapitalizmu z pravno državo. Banke prepustiti trgu..~ In ravno to Pahorjeva politika omogoča. Zato, ker ni zlizan z nobenimi priviligiranimi, ni jim nič dožan polagati računov, ker ni imel nič pri njihovih pridobljenih privilegijih, ker BP enostavno nitak. Zaradi tega, pa mu privilegiranci tako mečejo polena pod noge in ga poskušajo diskreditirati, ker počasi a vztrajno omogoča delovanje pravne države. Počasi, ker je bilo pač treba in je še trba, da se vzpostavijo pogoji tako sistema, ki ga je bilo treba povpraviti in nadgraditi kot tudi ljudi, ki naj bi krmilili te sisteme. kaj dela? z enim tajkunom šopingira po libiji, z drugim pa pije pivo tajkun na javni prireditvi. Če nisi kupljen od določenih ljudi se z njimi pač ne kažeš v javnosti, še posebaj, če že zadnja ptička čivka, da so krivi gospodarskega kriminala in kraje slovenskega premoženja...
crnkamn
14. 11. 2010 23.04
ce bi bil DESUS resnicno stranka ki se zavzema za upokojence se nikoli nebi pogajal o zamrznitvi pokojnin (uskajevanju) na polovico kaj sele na cetrtino kot to predlaga vlada.
machete30
14. 11. 2010 21.32
najbol delat na crno teli barabondarski drzavi ne dam tut evra vec
titovka
14. 11. 2010 21.25
pokojnina ni sociala...pokojnina je zaslužena.mislim, da je poden, da se spravljajo na pokojnine, ker ta denar je zaslužen. VRNITE UPOKOJENCEM TOVARNE IN VSE MATERIALNE DOBRINE KATERE SO USTVARJALI LETA IN LETA A VI STE TO VSE POKRADLI.KRADLI STE 20 LET....20 LET KRASTI POTEM DOBER VEMO, DA SLOVENIJA JE IMELA OGROMNO BOGASTVO!!!IN KJE JE TO NAŠE BOGASTVO...KJE SO NAŠE TOVARNE?????
prehlad
14. 11. 2010 19.03
JA IN KAJ BI SEDAJ RADI .VSI GOVORITE ,DA JE V ČASU JANŠEVE VLADE BILO LETO DEBELIH KRAV . NO SEDAJ JE TA VLADA ŽE SESTRADALA DO ONEMOGLOSTI NEKATERE ŽE CRKAVAJO . PAHOR ZBUDI SE KRAVE POTREBUJEJO HRANO.
prašek
14. 11. 2010 17.54
Narko 14.11.2010, 17:52 Kaj je delal, to pa ne vidiš, oziroma nisi videl !!
kiss_my_ass.
14. 11. 2010 17.35
Bravo DESUS, ne dajte se! Koliko upokojencev dobiva za 40 let DELA mizerno pokojnino, da bi skoraj morali beračiti!! Plačevanje za pokojnino je največji nateg države! Povprečna starost moških v SLO je 69,5 let. Torej plačuješ sedaj 40 let za 9,5 let penzije, po novem predlogu pa naj bi vplačeval 43 let za 6,5 let pokojnine. Ne vem, ali mi matematika dela težave ali pa je RES TO NATEG???
sherum
14. 11. 2010 17.29
Kaj pa rabiš ti korintos Se smeješ lačnim , ne poznaš tistega reka , kdor se zadnji smeje , se slatko smeje. Prišli bodo, časi ko se boš vprašal kam naj jo vcrem da me ne dobijo .
yarrick
14. 11. 2010 17.15
@korintos Ne sodi človeka ki ga ne poznaš :P Drugače pa, ja vem zakaj smo morali dati za grčijo in dobro vem zakaj bomo morali dati tudi za ostale EU države ki so na poti v propad.Je pa bolano, da tisto lahko dajo oz. vzamejo kredit a da bi za pokojnine, pa ne, kaj? pa verjemi da se ne bo narod uprl zaradi tega ker ne bo več zmožen plačevati več 3-4 avtov in večih hiš ampak zaraid tega ker ne bo imel več kaj dati v usta. Tak ki nima več kaj izgubiti se tako in tako ne sekira in bo pač storil kar bo.
korintos1
14. 11. 2010 16.59
Grim _reaper: S Grčijo si že site, saj veš zakaj smo morali tam sodelovat. Kar se pa tiče upora ljudstva, to se sicer lahko zgodi, samo ti zraven ne boš sodeloval, ker nimaš korajže in si bojazljivec. Mogoče se pa bo narod uprl zato, ker velike hiše, vikenda, pa 3-4 avtomobile več ne morejo vzdrževati. Nikoli ne veš.
yarrick
14. 11. 2010 16.45
Ok, problem dati 32 mil € za uskladitev pokojnin, ni pa problem dati 300 mil in več za grčijo, slejkoprej bo treba dati za irsko(ja, IRSKO-po navedbah od 40-90 miljard € v minusu), 250 mil za dokapitalizacijo NLB.... pa kaj zaboga se gredo na vrhu? Ali NOČEJO DATi deanrja, ali pa je SLOVENIJA že BANKROTIRALA. Naj si ne upajo preveč, da ne bodo občutili kako je če se ti upre ljudstvo !!!!
zajebant1
14. 11. 2010 16.42
B77 je ne rabiš, ker si iz iztega testa ko tajkuni
Javoje
14. 11. 2010 16.39
A ko je bilo treba podpisati pogodbo za nakup Patrij za več kot 250 mio EUR, pa ni bilo nobene skrbi, ali bo zadosti denarja za upokojence? Kdo je bil minister za obrambo, ki je podpisal pogodbo s Patrio - ?
srebrnibreg
14. 11. 2010 15.29
korintos Misliš tisti zadnji mesec in pol pred volitvami?
korintos1
14. 11. 2010 15.18
Srebrni breg: To so bili časi debelih krav. Samo krava, katera ima dosti mleka, tista ni debela. Debela je tista, katera je jalova.
srebrnibreg
14. 11. 2010 14.38
Nisem toliko politično opredeljen niti zaslepljen, da ne bi videl kaj je delal oziroma ni delal Janša. Nisem toliko za Pahorja kot sem proti delu Janše v njegovi vladi. V svoji vladavini ni rešil mejnega vprašanja in ni se lotil nobene reforme. Če je za nekatere junak ker je razrešil Jankoviča in škodoval Mercatorju, da je pred volitvami vrgel upokojencem napitnino, da je pred volitvami dal vinjete z nerealno ceno katero je potrdil njegov prometni minister, da je dl dijakom bone kateri si bili zelo slabo izkoriščeni samo zato, da bi bil izvoljen vam naj bo. Nima smisla, da vam naštevam še druge grehe, ker jih od zaslepljenosti ne morete niti nočete videti.
korintos1
14. 11. 2010 14.25
b77: Taki so pa redki, da ne rabijo pokojnine. Si ga pa moral dosti nakrasti. Pokojnin pa nam ne meči pod nos, ker so zaslužene.