Slovenija

Ministrstvo zagotavlja: zbiranje papirja in zamaškov v dobrodelne namene bo še vedno mogoče

Ljubljana, 28. 04. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za okolje in prostor bo predlog uredbe o zbiranju odpadkov, ki je v javni razpravi, preuredilo na način, da bo zbiranje odpadkov, kot so zamaški in papir, v dobrodelne namene še vedno mogoče, so zagotovili na ministrstvu. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so namreč pred dnevi opozorili, da to po predlagani uredbi ne bi bilo mogoče.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj nova uredba?
    05:15
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj nova uredba?
  • Iz 24UR ZVEČER: Humanitarci neprijetno presenečeni
    02:38
    Iz 24UR ZVEČER: Humanitarci neprijetno presenečeni

Iz Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so sporočili, da so zaskrbljeni zaradi sprememb, ki se pripravljajo pri zbiranju komunalnih odpadkov, ki jih ureja nova Uredba o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov.

Sporna sta člena, ki določata vrste komunalnih odpadkov in njihovo zbiranje izključno prepuščata izvajalcu javne službe, zato so ministrstvo za okolje in prostor pozvali, da spremeni 3. člen ([…] 1. ločenih frakcij iz podskupin 15 01 in 20 01 iz seznama odpadkov, […]) in 4. člen ([…](2) Uporabnik javne službe komunalne odpadke prepušča izvajalcu javne službe.).

ZPMS zbira papir in zamaške za financiranje dodatnih zdravstvenih terapij za otroke s posebnimi potrebami.
ZPMS zbira papir in zamaške za financiranje dodatnih zdravstvenih terapij za otroke s posebnimi potrebami. FOTO: Thinkstock

"Kot humanitarna organizacija si pri svojem delovanju pomagamo z raznimi akcijami, ki vključujejo zbiranje in prodajo odpadnih surovin. V akciji Halo, si za to? smo zbirali stare telefone in tako zbrali sredstva za pomoč otrokom in financiranje projektov, namenjenih mladim. Na terenu pa posamezniki in družine zbirajo papir in zamaške za financiranje dodatnih zdravstvenih terapij za otroke s posebnimi potrebami, ki niso financirane s strani zdravstvene zavarovalnice. Z zbranimi sredstvi lahko financiramo aktivnosti (Pomežik soncu, Teden otroka, Otroški parlamenti in druge humanitarne programe), ki jih izvajamo na nacionalni ravni in prispevamo k aktivnostim, ki jih izvajajo naša društva in zveze po celotni Sloveniji," so zapisali.

ZPMS je nevladna, prostovoljna, človekoljubna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki ima 112 članic po vsej Sloveniji. Deluje že od leta 1953, njihov temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic. Njihovo delovanje temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov.

V okviru humanitarnih dejavnosti se pri ZPMS zavzemajo za bolj kakovostno življenje otrok s posebnimi potrebami. "S spremembo uredbe bi bile družine, ki imajo otroka ali mladostnika s posebnimi potrebami, najbolj oškodovane, saj veliko družin zbira določene odpadne surovine in s tem pridobijo sredstva, ki jim omogočajo, da lahko svojemu otroku ali mladostniku zagotovijo dodatne zdravstvene terapije, ki niso financirane s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja, ampak jih morajo družine dodatno plačati. Sam razvoj bolezni se z dodatnimi terapijami omeji in otroku, mladostniku ter družini omogoča bolj kakovostno življenje. Z novo uredbo pa bi se ta praksa družin preprečila in marsikatera družine ne bi imela možnosti po omogočanju boljšega življenja otroka, mladostnika."

Seveda pa ob tem nikakor ne gre spregledati tudi vzgojnega in okoljevarstvenega momenta dosedanje prakse, so še dodali. "Desetletja načrtnega zbiranja so pripomogla k temu, da so cele generacije mladih vzgojene z ekološko zavestjo, zaradi motiviranosti k zbiranju in odprodaji odpadnih surovin pa se je občutno izboljšala tudi slika našega okolja – namesto na divjih odlagališčih ali v smeteh so se snovi znašle tam, kamor spadajo – v postopkih recikliranja. Z novo uredbo pa bi bil ves ta trud, ki smo ga vlagali v generacije leta in leta, zaman."

Komentar ministrstva: zbiranje bo še vedno mogoče

Ko smo ministrstvo prosili za komentar, so nam odgovorili, da je uredba v javni razpravi do 3. 5. "Vse prispele predloge bomo pregledali in preučili. MOP si bo prizadeval za ohranitev določenih izjem za zbiranje v humanitarne namene," so zapisali in dodali, da bodo predlog uredbe preuredili na način, da bo zbiranje odpadkov, kot so papir in zamaški, v dobrodelne namene še vedno mogoče.

Predlog uredbe sicer določa dejavnost in naloge obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov ter vrste komunalnih odpadkov, ki so predmet izvajanja te javne službe.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je ob tem dejala, da jim je v SMC žal, da nekateri posamezniki, skupine in tudi mediji prehitro in z nepreverjenimi informacijami vznemirjajo slovensko javnost. "Sprašujem se, s kakšnim namenom in komu takšne poteze služijo," je še dodala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
30. 04. 2017 18.32
Če nebi bila politika lopovska verjemite mi da danes nebi bilo teh lopovščin Sloveniji,ki bi morali jih kaznovati to se ne zgodi jih nagradijo češ so se dobro odrezali.
DAEMONIUM
30. 04. 2017 10.25
+7
Revna balkanska država z nekaj 10 tajkuni, to je realna podoba Slovenije. Je kdo kdajv Avstriji zasledil, da ljudje zbirajo zamaške? To je značilno za zaostale države bivše juge in mi nismo prav nič boljši kot so nekdanji južni bratje, ena sama lopovščina na vsakem koraku in ubobožan narod!
sodelujem
29. 04. 2017 12.06
+6
Uzakonjeno maltretiranje občanov,bo bo.......prekipelo.!
SDS_je_poden
29. 04. 2017 10.02
+2
Itaq. Sem rekel da bo tako? Mediji vam za brez veze dvigujejo pritisk. Vi pa nasedate.
Jimi1
29. 04. 2017 09.15
+4
Nekaj podobnega se je že v času JJ vlade dogajalo,ko nismo mogli niti starega železa več na dinosu prodati. Lahko si jim ga le podaril,pa čakati smo morali brezposelnih iskalci zaposlitve v hišnem priporu na poziv delodajalcev na delo,ki ga ni bilo.... Res dobro nam vladajo sedanji etični, nič boljše od enako pokvarjenih kao desnih komunističnih spreobrnjencev...
sodelujem
29. 04. 2017 12.02
+2
Tisto kar omenjaš je ostalo od prejšnjih vlad, a za pljuvanje je pa kar dobrodošlo a nje....
bojer
28. 04. 2017 21.08
+11
Prav je, da ljudje ne plačujejo davščin, če se trudijo nekomu pomagati. Narobe je to, da iz proračuna ne plačujejo državljanom kar bi jim morali. Po drugi strani pa eni kasti, ki naj bi bila ločena od države, ni treba plačevati ničesar, to je sramotno za državo.
tamiflu
28. 04. 2017 18.46
+28
naj raje sprejmejo zakon, da svoje smeti lahko prodam najboljšemu ponudniku, le zakaj bi država služila na mojih odpadkih, jaz jim moram pa zato še plačevati..
vezuv_
29. 04. 2017 10.35
+7
država zbere odpadke, za katere jim plačuješ, te kompostira (tiste, ki se lahko kompostirajo) potem pa to zemljo moraš spet kupiti, tudi iz čistilnih naprav postrugano nesnano, in sicer v obliki rodovitne prsti. torej dvojno plačevanje komunalnim organizacijam.
kameltrajbar
28. 04. 2017 18.16
+1
..pol loh svečkarji za janšo zbirajo???
Brakedirt
28. 04. 2017 18.29
+2
sedaj bodo prisiljeni ko bodo jansi vzeli avto in nepremicnine.
sodelujem
29. 04. 2017 12.03
+2
Ja, vaši----pa kradejo kar vsem parkrat.!
nebel
28. 04. 2017 18.14
+10
Pogoltna država amebnih birokratov. Sveti gral pokvarjenih pravnikov.
290ktober
28. 04. 2017 18.16
+3
ni_mi_vse_eno
28. 04. 2017 17.41
+5
Sedanji ekonomski sistem bo propadel z matematično gotovostjo, ker stalna eksponentna gospodarska rast zahteva stalno eksponentno črpanje naravnih virov. (glej: EROI) Zato je brezpredmetna skrb za okolje vse dokler zahtevamo stalno eksponentno rast. Zaradi nje sekamo deževni gozd, zaradi nje izsušujemo močvirje, zaradi nje črpamo nafto, zaradi nje se igramo vojne. Naravni viri so pa na Zemlji omejeni in ko ponudba ne more zadovoljiti povpraševanja cena naraste, tako kot je 2008 do 148$. Takrat sistem stalne rasti ne more prenesti več teh obremenitev in se začne sesedati. "subprime mortgage" je bil veliko premajhen, da bi sesul svetovno gospodarstvo, cena nafte je ključna. Kriza se bo ponovila, kot se je že mnogokrat do sedaj, le da bo sedaj veliko hujša, ker nimamo več surovin. "Deepwater horizon" nismo šli vrtat zaradi tehnološkega izziva, ampak zaradi potrebe.
Te vidim
28. 04. 2017 17.32
+16
Tej se dobesedno delajo norca iz nas.
290ktober
28. 04. 2017 18.15
+16
tirolec
28. 04. 2017 20.36
+13
ni_mi_vse_eno
28. 04. 2017 17.30
+19
Bančni sistem je podoben igri monopolija v kateri nam bankir posodi bankovce na začetku igre, potem nam pa vsak krog zaračunava obresti uporabe teh bankovcev. Koliko časa bi igrali igro monopolija, če bi morali vsak krog od 100 posojenih bankovcev, vrniti 10 bankovcev? Kdaj bi spoznali, da ste vedno bolj zadolženi? Če bi nenadoma zaslužili 1000 bankovcev in bi zaradi uporabe teh morali vrniti 100 nazaj bi bili veseli, da imate? Politiki so tu zaradi navidezne izbire svobode. Izberi levo ali desno, le v sistem nikoli ne dvomi. Pridno odplačuj svoj dolg in ne razmišljaj. Če se pa ljudstvo upre, se upre proti eni struji, takrat druga prevlada, ki pa je isti šmorn z drugimi priimki.
ni_mi_vse_eno
28. 04. 2017 17.22
+19
Države nimamo zato, da bi dajala revnim, ampak jo imamo zato, da daje bogatim. Najbogatejši so pa privatni bankirji, ki celemu svetu posojajo potiskane papirčke za dolg in obresti. Zato so vse države zadolžene, zato je potrebna stalna eksponenta rast, zato se miljardni bančni dolg brez besed preseli na glave ljudi, medtem za revne vedno zmanjka denara in je potrebno z sms-ji na 1919 ali z zbiranjem zamaškov zbirati sredstva za pomoči potrebne. Slednjega izgleda ne bo več.
dr.dare
28. 04. 2017 16.57
+6
saj niste normalni vi se borite da boste lahko prostovoljno plačevali nekaj kar ljudem pripada!!! zahtevajte še znižanje plača in penzij!!
sodelujem
28. 04. 2017 16.41
+4
Evo svobode.!Pod SMC----samo kolikor bomo določili.....
tonivecnormalno
28. 04. 2017 16.35
+10
vzemite nam vse! vse!
mallonge
28. 04. 2017 16.15
+8
Predlagam zbiranje zamaškov za Butalo. Nujno potrebuje kolo, potem ko ga je neuspešno ukradel.Če mu vsa obramba propade tako kot Mramorju, ga bo pa Cerar vzel v bran, češ, da tak zaveden partijec lahko odtuji vsako kolo že od leta 45, ko so itak vse nacionalizirali in si porazdelili po funkcijah.
medo90
28. 04. 2017 16.04
+17
Dajmo zbirat za obubožane uradnike javne uprave. Reveži si ne morejo privoščit luksuznih prvomajskih počitnic, da bi si odpočili od napornega dela.
Aijn Prenn
28. 04. 2017 15.54
-5
Kdor je uspešen zbiralec zamaškov, zelo nezdravo živi, ker očitno pije zelo nezdrave pijače.
tonivecnormalno
28. 04. 2017 16.34
+5
sicer imas prav...a ko gres v trgovino po pijaco, so na voljo samo plastenke, medtem, ko so alkolne pijace kot breezer in ne vem katere še vse, v steklenicah! vsaj v nasem zahojenem kraju ni mozno v trgovini kupiti brezalkolne pijace v steklenici! včasih pač pozabimo, pustimo svojo stekleno flaško doma...in si primoran kupit plastiko...
?asjeza
28. 04. 2017 15.31
+25
povejte raje koliko ljudi naredi samomor na leto zaradi vaših neumnih zakonov!!
kameltrajbar
28. 04. 2017 15.51
-10
?asjeza
28. 04. 2017 15.58
+11
zakva misliš da ljudje umirajo zaradi dolgočasja?
medo90
28. 04. 2017 16.03
+10