Slovenija

Bo na policijskih upravah po državi zmanjkalo kriminalistov?

Ljubljana, 13. 11. 2012 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na razpis NPU za 15 delovnih mest se je prijavilo več kot 100 kriminalistov iz vse države. Na upravah so zaskrbljeni, a kriminaliste razumejo. Plača kriminalista začetnika je namreč na NPU kar več sto evrov višja od plače v Mariboru ali Murski Soboti, plače kriminalistov z nekaj leti izkušenj pa so višje celo od plač direktorjev policijskih uprav.

Na razpis NPU za 15 delovnih mest se je prijavilo več kot 100 kriminalistov iz vse države. Na upravah so zaskrbljeni, a kriminaliste razumejo. Plača kriminalista začetnika je namreč na NPU kar več sto evrov višja od plače v Mariboru ali Murski Soboti, plače kriminalistov z nekaj leti izkušenj pa so višje celo od plač direktorjev policijskih uprav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
14. 11. 2012 10.50
+3
Verjetno je vsem jasno, da je Slovenija v tem trenutku v izrednih razmerah. Seveda ne zato, ker to pravijo J.J.&sostorilci, marveč zato, ker najbolj vplivni deli elite kljub vsemu kar se dogaja, še vedno trpajo v svoj žep vse, kot da ostali ne obstajamo. Ne potrudijo se niti toliko, da bi zadeve vsaj kolikor mogoče prikrili. Posledica je popolno nezaupanje državljanov v karkoli v zvezi s politiko. Tako pa ne more funkcionirati nobena država. V kaki razviti demokraciji s tradicijo, bi v takih razmerah že zelo glasno pokalo in gorelo še marsikaj drugega kot nekaj radarjev. Nekateri najbolj izpostavljeni predstavniki oblasti pa se ne bi tresli le za svoj stolček, ampak bi jih precej bolj skrbelo to, kako sploh odnesti celo kožo iz godlje, ki so si jo sami zakuhali. Na misel mi pridejo le redki slovenski politiki, ki bi v takem primeru mirno in sladko spali. -- Sedanje dolgoročno nevzdržno stanje je tudi posledica preslabo organizirane policije in dejstva, da kriminalisti, ki preiskujejo kraje in utaje desetin milijonov evrov, sami imajo pa plačo okrog jurja, tega razumljivo ne morejo, ne znajo in tudi nočejo početi. -- Gre za utopijo seveda. Vendar je dejstvo, da bi morala država začasno omogočiti precej višje prejemke vsem, ki preiskujejo politični kriminal na državni ravni in s tem v policijo privabiti prave šolane in motivirane strokovnjake. -- Še bolj utopična je pa žal edina resna možnost, ki bi bila skrajno učinkovita. Policisti in tožilci bi morali dobiti po vsakem uspešno in brez napak rešenem primeru kraje ali goljufije velikih razmer, kot posebno nagrado odstotek vrednosti, ki je bil ukradena ali prisleparjena. Na podlagi tega bi se same pričele organizirati ekipe vrhunskih strokovnjakov. Če bi imeli pred očmi možno večmilijonsko nagrado v primeru razbitja neke sicer nedotakljive gospodarsko-politične naveze (beri tolpe), bi se spustili v njih kot pitbulli. -- Seveda tudi v takem primeru ostaja pereč problem korupcije med sodniki, vendar bi se tudi tega dalo razrešiti s podobnimi ukrepi.
srpko
14. 11. 2012 07.14
+3
Ni kriminalistov? No problem. Zaposlimo novih 100.000 in rešimo nezaposlenost v slo.
Roman Hren
13. 11. 2012 21.43
+20
Le čemu rabimo kriminaliste, če potem sodišča zavržejo dokaze in izpustijo kriminalce na prostost. Mnogih primerov pa niti ne(ne smejo?) preiskujejo!
Male?ka
13. 11. 2012 22.01
-5
Saj vse dokaze pridobivajo nezakonito. Zato si pa zaslužijo tako visoke (previsoke) plače. Morda bi morali začeti po učinkovitosti, enako velja za sodnike. Povprečna plača v javnem sektorju bi hitro bila dosti nižja.
jastreb13
14. 11. 2012 00.27
+5
Po eni strani kriminal kao raziskujejo po drugi strani pa delajo za njih in kriminalce obveščajo o načinu in poteku raziskave....zato pade vse v vodo....ja zato si pa zaslužijo 40 plačilni razred in več....banda
olpop
13. 11. 2012 21.33
+5
Mislim da je logično zakaj imajo toliko večje plače kot ostali. V teoriji naj bi bilo to zaradi podkupljivosti, sicer nevem kako to deluje v praksi oz. glede na zadnje "uspešne" primere v naši deželici naj si pač vsak svoje misli :)....glede tega kdo je kriv za to "uspešnost" našega sistema, te fantje in dekleta ali njihovi šefi? na to pa ne poznam odgovor, je pa sigurno zaskrbljujoče.......
jastreb13
13. 11. 2012 21.01
+2
Kaj pa naj potem prašinarji na cesti rečejo, ki začnejo v 21. plačnem razredu...nič...oni imajo itak še prevelke plače, njim treba še zmanjšat kak plačilni razred....
Skdesni
13. 11. 2012 21.01
+20
Saj jih ne rabimo v dvajsetih letih niso našli niti enega plenilca države.
faronika
14. 11. 2012 08.50
+3
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Stoj?
20. 01. 2013 14.52