Slovenija

Nočne poplave na Obali?

Ljubljana, 04. 12. 2008 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
4

Morje lahko spet poplavi najnižje dele slovenske obale. Tudi gladina rek se bo znova dvignila, območje poplav na Ljubljanskem barju se bo povečalo.

Morje lahko spet prestopi obalno črto.
Morje lahko spet prestopi obalno črto. FOTO: Dare Čekeliš

V petek lahko znova porastejo reke v Sloveniji. Pretoki Krke, Ljubljanice, Savinje in Save v spodnjem toku so še vedno visoki, pretoki drugih rek srednji in se počasi zmanjšujejo. Danes bodo reke še upadale, jutri pa pričakujemo njihov vnovičen porast. Najmočneje bodo naraščale reke na jugu in jugozahodu Slovenije (Kolpa, Krka, Vipava, Reka …) ter Ljubljanica s pritoki. Povečalo pa se bo območje poplav na Ljubljanskem barju.

Tudi slovensko morje lahko prestopi bregove. Plimovanje bo povišano v petek med 2.30 in 5. uro. Najvišja gladina na mareografski postaji Koper lahko doseže višino med 295 in 310 centimetri. Ob tem lahko poplavi najnižje dele obale.

Hrvaški Dalmaciji, ki bo v četrtek in petek padla pod vpliv dveh ciklonov, grozi tramontana, v petek pa močna oštro in lebič. Veter je lahko na odprtem tudi nevihtni. Današnji ciklon prihaja z zahoda, petkov pa bo zanimiv, ker bo prišel z juga. Dalmatinci lahko pričakujejo tudi dež, nevihte in grom. Nad še vedno toplim morjem se lahko pojavijo tudi vodni tornadi. Valovanje bo močno, morje lahko tudi poplavlja.

V nedeljo sončni žarki

V petek bodo padavine že zgodaj zjutraj zajele zahodne kraje in se čez dan razširile na večji del Slovenije. Meja sneženja se bo z začetnih 500 metrov postopno dvignila na nadmorsko višino med 800 in 1100 metri.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, nad okoli 800 metri bodo snežne nevihte. V nedeljo bo delno jasno, dopoldne bo po nižinah megla. Tudi v ponedeljek nas lahko razveselijo sončni žarki. Več o vremenski napovedi ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 12. 2008 21.22
teh par km bomo ja zmogli
3000.000EUR
04. 12. 2008 13.17
Nič ne pomaga. Država in Karel se morata odločiti za gradnjo kake 5 m visokih poplavnih barjer ob vsej slovenski obali. Tudi koperske doke bo treba dvigniti. Pa še mudi se !!
KURSK
04. 12. 2008 10.48
\"danes lahko rahlo dežuje\"!!!!j**enti tle sije sonce iz vseh strani!!!!!
bomdalati
04. 12. 2008 09.30
Torej bomo imel še kar pestro dogajanje. Apokalipsa že trka na vrata.